Juuso Kahlos aloittaa hyvissä ajoin valmistautumisen Euroopan kiertueen karsintoihin, ja jättää heinäkuun EM-kisat väliin.
Suomen maajoukkueen runkopelaajiin pitkään kuulunut Juuso Kahlos voi palata hyvillä mielin kotikonnuilleen. Hän pelasi nousujohteisen college-golfuran ja suoritti suunnitelmien mukaisesti Orlandossa liikuntatieteellisen Sports and Exercise Science -tutkinnon.
Kaiken kukkuraksi Kahloksen edustama joukkue University of Central Florida selviytyi toukokuun lopussa USA:n yliopistojen kansalliseen mestaruusturnaukseen, joka saa vuosittain suuren huomion maan tiedotusvälineissä.
”Kyllähän tämä oli kaikkiaan mahtava kokemus. Koulun ja golfin yhdistäminen on raskas yhtälö, mutta se kasvattaa paljon ihmistä. NCAA-finaaliin pääsy oli sitten eräänlainen kruunu näille vuosille, vaikka jäimmekin ilman jatkopaikkaa”, Kahlos sanoo.
Espoolainen kertoi Golfpisteelle vuonna 2016 antamassaan haastattelussa, että pitkittynyt kulttuurishokki kiusasi häntä Yhdysvalloissa. Lopulta oma valmentaja palautti Kahloksen takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.
”Menin collegeen juuri armeijan käyneenä, minkä vuoksi pelikin oli vähän sekaisin. Siina oli samaan aikaan monta palaa purtavana ja kesti turhan kauan päästä hyvään rytmiin.”
”Toisen vuoden jälkeen valmentajani (Mika Piltz) vielä huomasi, ettei nähnyt samaa Juusoa kuin ennen collegeen lähtöä. Hän ravisteli minua hieman, ja sanoi, että niin golfin kuin henkilökohtaistenkin asioiden on muututtava. Tämä porautui kalloon ja aloin parantamaan peliä pala palalta.”
Voittaminen koko lajin suola
Neljästä vuodesta viimeinen oli pelillisesti hänen selvästi parhaansa. Lyöntikeskiarvo putosi tuntuvasti, ja Kahlos pääsi maistelemaan joukkueensa kanssa voittoa muutamaan otteeseen. Se toi uskoa, että oikealla tiellä ollaan.
Iso hetki koitti syyskuussa, kun hän nousi Connecticutissa pelatun college-turnauksen henkilökohtaisen sarjan ykköseksi. Kyseisessä kilpailussa Kahlos pelasi myös yliopistovuosiensa parhaan kierrostuloksen, 66 lyöntiä.
”Voittaminen on koko lajin suola. Viimeinen kierros adrenaliiniryöpyissä on vaan niin hieno tunne ja etenkin kun pystyy voittamaan jokaisen pelaajan kilpailussa. Se on valmentajani sanaa lainaten ’priceless’. Oli upeaa voittaa ensimmäinen college-kisa, joka tuli pari viikkoa aiemmin voittamani Erkon (Finnish Amateur) jälkeen. Putteri oli silloin aika lämpimänä.”
Jos vei tottuminen uusissa kuvioissa ja ympyröissä oman aikansa, ei kentällä ollut paljon helpompaa. Yksi peliä vapauttaneista tekijöistä oli opiskelukiireiden hellittäminen kolmannen lukuvuoden jälkeen.
”Pelaajat ja kentät tällä puolen merta ovat kyllä aika eri tasolla. Kentät olivat paljon vaikeampia mihin olin tottunut, ja myös eri ruoholajit vaativat totuttelua. Viimeisenä vuotena minulla ei ollut enää niin paljoa koulujuttuja, mikä antoi hyvin aikaa golfille. Tunsin että peli on kehittynyt, ja piti uskotella itselleen, että pystyy pelaamaan parempaa golfia. Pienet onnistumiset toivat uskoa ja itseluottamusta päivä päivältä.”
Euroopan puolella on ammattilaiskiertueita vähän paremmin tarjolla etenkin aloittaville ammattilaisille ja valmentajakin on Suomessa.
Koulutus pitää takaportin auki
Liikuntatieteellisen opintosuuntauksen valinta oli Kahlokselle helppo juttu. Hän kertoo olevansa kiinnostunut kaikesta mikä liittyy urheiluun, ja arveli tutkintonsa hyödyttävän myös sitä, mihin tähtäimet on suunnattu.
”Ajattelin että tästä aineesta saisi jotain konkreettista irti, mikä auttaisi itseäni golfuralla. Tietysti ajatuksena on pelata golfia, mutta se antaa hyvän varamahdollisuuden tehdä tulevaisuudessa jotain urheiluun liittyvää; valmentaminen on ollut yhtenä mielessä. Koulutus poistaa takaraivosta tunteen, että mitä jos golf ei toimikaan.”
Kahlos saapuu Suomeen kesäkuun alussa. Hän aikoo siirtyä kesän aikana ammattilaiseksi ja lähteä syksymmällä Euroopan kiertueen ja Nordic Liigan karsintoihin.
”Tavoite on saada kortti Euroopan kiertueelle viiden vuoden sisällä. Amerikka on hieno paikka treenata, mutta täällä olisi mentävä joko Kanadaan (MacKenzie Tour) tai Etelä-Amerikkaan (PGA Tour Latinoamerica) karsintoihin. Euroopan puolella on ammattilaiskiertueita vähän paremmin tarjolla etenkin aloittaville ammattilaisille ja valmentajakin on Suomessa.”
Heinäkuun EM-joukkueturnauksessa Kahlosta ei nähdä. Tämä johtuu päällekkäisyyksistä muutamien kilpailuiden kanssa. Hän kertoo pitävänsä EM-kisoja hienona tapahtumana, mutta mainitsee, etteivät ne ole hänen alkavaa ammattilaisuraansa ajatellen kovin tärkeät.
”Pelaan Suomessa kisoja, joissa matkustusaika on pieni. Yritän pitää treenin ja levon tasapainon hyvänä, jotta olisin karsintojen aikana parhaimmassa iskussa.”
Mika Piltz on toiminut jo pidemmän aikaa Kahloksen valmentajana. Kaksikko on lähetellyt viime vuodet viestejä turnausten aikana, ja valmentaja on saanut svingivideoita katseltavakseen.
”Siinä on omat haasteensa, kun ei voi kasvotusten puhua asioista, mutta Mika myös haluaa valmennettaviensa oppivan koko ajan omasta svingistä lisää. Itse olen oppinut näkemään perusmokani kamerasta ja pallon lentokaaresta. Sen jälkeen lähetän videot Mikalle varmistaakseni, että ajatus on oikea. Hän on myös käynyt Orlandossa syksyllä moneen otteeseen.”
College on loistava paikka golfille
Kahlos sanoo, että kulttuuri Yhdysvalloissa on varsin erilainen, eikä välttämättä huonolla tavalla.
”College-urheilu on hyvin arvostettua täällä ja se otetaan aika vakavasti. Meidän joukkueessa on esimerkiksi alkoholitestejä muutaman viikon välein, etteivät nuoret lähde joka viikonloppu ’radalle’, kun pitäisi keskittyä tulevaan kisaan. Asioissa mennään useasti äärimmäisyyksiin.”
Pickala Golfin kasvatti kannustaa kaikkia lukiosta valmistuvia lupaavia pelaajia lähtemään Yhdysvaltoihin yliopistoon. College on hänen mielestään loistava paikka golfille, ja koulu valmistaa kasvamaan monella elämän osa-alueella.
”Helppoa se ei ole, mutta ehdottomasti vaivan arvoista.”
Joukkueena hyvät fiilikset koko kaudesta
Juuso Kahlos koki toukokuun lopussa tähänastisen amatööriuransa suurimman täyttymyksen, kun hänen edustamansa college-golfjoukkue University of Central Florida selviytyi yliopistojen kansalliseen NCAA-finaaliturnaukseen eli paikallisittain Nationaleihin.
Vaikka Oklahomassa pelattu kilpailu ei sujunut UCF:ltä toivotulla tavalla, jätti joukkue itsestään positiivisen kuvan päättyneen kauden osalta.
”Nationaleihin pääsy jokaisessa urheilulajissa on upea suoritus. Siihen kiteytyy koko kauden pelit ja etenkin loppukaudesta on vedettävä isosti, että yltää finaaleihin. Kyllä meillä joukkueena on hyvät fiilikset koko kaudesta.”
UCF oli päätösturnauksessa hyvässä vauhdissa avauspäivän jälkeen, mutta sittemmin ryhmän ote kirposi.
”Kenttä oli todella vaikea ja jos ei ollut parhaimmillaan, niin se kyllä rankaisi. Meillä oli loistava ensimmäinen kierros, ja mahdollisuudet vaikka mihin. Kyseessä on kuitenkin joukkuekilpailu, emmekä pystyneet yhdessä pitämään samaa tasoa. Näitä sattuu, ja olen todella ylpeä jokaisesta joukkueen jäsenestä. Meillä on ollut tosi hauskaa ja olemme sparranneet toisiamme paremmiksi.”
NCAA Division 1 Championshipin 72 reiän lyöntipeliosuudella oli mukana 30 joukkuetta, joista puolet pääsi neljännelle kierrokselle. Reikäpeleihin eteni lopulta kahdeksan parasta.
University of Central Florida jakoi Karsten Creek -kentällä käydyssä kilpailussa 24. sijan. Kahlos oli henkilökohtaisissa tuloksissa joukkueensa paras kierroksin 72–75–75. Yksi viisimiehisen joukkueen jäsenistä oli Espanjan Manuel Elvira, joka on Euroopan kiertueella pelaavan Nacho Elviran veli.
”Nacho kävikin pari viikkoa sitten meidän valmistujaisissa. Manuel jää Floridaan täkäläisen tyttöystävänsä luokse. Hän alkaa pelaamaan Web.com Tourin karsintoja ja yrittää myös saada korttia joko Kanadaan tai Etelä-Amerikkaan.”
Henkilökohtaisen NCAA-mestaruuden voitti Brandon Manchenon (Auburn) uusinnassa päihittänyt Broc Everett (Augusta). Kaksikon neljän kierroksen tulos alitti parin seitsemällä lyönnillä. Norjan Viktor Hovland (Oklahoma State/-1) jakoi parhaana pohjoismaalaisena 11. sijan.
Everettiä ei nähdä torstaiyönä Suomen aikaa päättyvissä ratkaisuotteluissa, sillä Augustan joukkue jäi lyöntipeliosuudella toiseksi viimeiselle sijalle.
Nationaleiden finaalissa kohtaavat Alabama ja Oklahoma State, jonka riveissä pelaa toinenkin norjalainen amatöörihuippu, Kristoffer Ventura.