5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World Golf Championships

Välimäen WGC-debyytti ovella – tästä on World Golf Championships -kisoissa kysymys

Sami Välimäki pelaa Floridan WGC-kisan kahdella ensimmäisellä kierroksella Will Zalatoriksen ja Bubba Watsonin kanssa. Kuva: Getty Images

Vuoden toistaiseksi tasokkaimmasta huipputurnauksesta tulee Viasat Golf -kanavalta suoria lähetyksiä erinomaiseen katseluaikaan.  

Majoreiden jälkeen heti seuraavina – Players Championshipin ohella – nokkimisjärjestyksessä olevia World Golf Championships -sarjan kisoja pelataan vuosittain neljä turnausta. Kaksi ensimmäistä käydään kevättalvella, yksi kesällä ja yksi syksyllä. Tämän vuoden kilpailut käynnistyvät torstaina Floridassa The Concession Golf Clubilla.

WGC-Workday Championshipissä mukana on myös Sami Välimäki, joka on kautta aikain toinen suomalaisosallistuja ”World Tourin” kisoissa.

Ensimmäiset WGC-kilpailut pelattiin vuonna 1999, vaikkakin FedEx St. Jude Invitationalin juuret juontavat jo 70-luvun puoliväliin. Vuonna 2000 parikilpailu World Cupista tuli WGC-turnaus, kunnes se jäi ohjelmasta pois kuusi vuotta myöhemmin. Vuonna 2009 HSBC Champions liittyi joukkoon, ja tämän jälkeen turnausten kokoonpano on pysynyt samana.

Enemmän kuin yhden WGC-kisan on pystynyt voittamaan 16 pelaajaa, joista Tiger Woods on omaa luokkaansa 18 ykköstilallaan. Tämän viikon turnauksen suurimmalla ennakkosuosikilla, maailmanlistan ykkösellä Dustin Johnsonilla on kuusi voittoa.

Kilpailut houkuttelevat paikalle järjestään koko maailman parhaimmiston, joille koitokset on myös tarkoitettu. Jokaisen turnauksen kokonaispalkintosumma on 10,5 miljoonaa dollaria eli noin 8,6 miljoonaa euroa. European Tourin Race to Dubai -pisteitä on jaossa saman verran kuin Rolex Series -kisoissa eli 8000. Tasokas osallistujakaarti takaa menestyjille myös hyvät maailmanlistan pisteet, jolla on tärkeä merkitys esimerkiksi Ryder Cupia ajatellen.

WGC-sarjan turnaukset kuuluvat European Tourin ja PGA Tourin ohella Asian Tourin, Japan Golf Tourin, Sunshine Tourin ja PGA Tour of Australasian kalenteriin. Floridan kisaan on otettu 72 pelaajaa, joista majoreiden tavoin 50 maailmanlistan parasta pääsee kilpailuun automaattisesti.

Englannin Justin Rose korjasi potin vuonna 2012 ollen turnauksen ainoa eurooppalaisvoittaja.

Mukaan pääsevät myös PGA Tourin edellisen kauden pistetilaston 30 parasta ja European Tourin edellisen kauden pistetilaston 20 parasta. Heidän ohellaan paikka kilpailuun aukeaa molempien pääkiertueiden rankingin tämänhetkisille top 10 -pelaajille. Pienemmiltä kiertueilta kilpailuun saa edellisen kauden pistetilaston kärkikaksikko. Sami Välimäki sai paikkansa Floridan kisaan sijoituttuaan viime kauden Race to Dubai -listalla 11:nneksi.

Suomalaisista aikaisemmin vain Mikko Ilonen on osallistunut WGC-sarjan henkilökohtaisiin turnauksiin, kaikkiaan kahdeksan kertaa. Paras sijoitus on vuoden 2013 HSBC Champions -kilpailusta, missä hän oli 21:s. Mika Piltz ja Kalle Väinölä olivat mukana vuoden 2000 World Cupissa, jolloin se kuului ensimmäistä vuotta WGC-sarjan ohjelmaan. Kaksikko sijoittui mainitussa Buenos Airesissa käydyssä turnauksessa 21:nneksi. Parikilpailu menetti WGC-turnauksen arvon vuonna 2006. World Cupia ei ole pelattu sitten vuoden 2018.

Dustin Johnson kantaa tällä viikolla harteillaan suurimman ennakkosuosikin viittaa. Kuva: Getty Images

WGC-sarjan lyöntipelikilpailuille ominaisesti turnauksissa ei ole karsintaa. Kisakenttä The Concession Golf Club on koko lailla kirjoittamaton kortti isojen turnausten areenana. Välimäki oli hiomassa kisakuntoaan Dubaissa ennen matkustamistaan Yhdysvaltoihin.

”On todella siistiä päästä kilpailemaan maailman parhaiden kanssa. Omaa hyvää kilpailua lähden pelaamaan, mutta ainahan niihin voitto mielessä mennään”, hän sanoi Golfpisteelle viime viikolla.

Välimäki ei osannut sanoa, missä mahdollisesti pelaa seuraavan turnauksensa. Mikäli Floridassa tulee menestystä, on mahdollista, että se poikii villejä kortteja PGA Tourin kilpailuihin. Jos tämän ohella Välimäki tekisi maailmanlistalla nousun 64:n parhaan joukkoon, hän mahdollisesti jäisi Yhdysvaltoihin odottamaan seuraavaa (Match Play) WGC-sarjan turnausta.

Muutamaan otteeseen nimeään vaihtanut Workday Championship käytiin vuosina 2007–2016 Doralissa Floridassa. Neljä edellistä turnausta pelattiin Meksikossa, kunnes täksi kaudeksi palattiin takaisin Floridaan ja tällä kertaa sen länsipuolelle lähelle Sarasotaa.

Kisan voittoa puolustaa Patrick Reed, joka voitti viime helmikuussa Bryson DeChambeaun yhdellä lyönnillä. Englannin Justin Rose korjasi potin vuonna 2012 ollen turnauksen ainoa eurooppalaisvoittaja.

Viasat Golf lähettää WGC-Workday Championshipistä päivittäin suoria lähetyksiä. Torstain ja perjantain lähetykset alkavat kello 20, lauantain ja sunnuntain lähetysaika käynnistyy tuntia aikaisemmin.

Sami Välimäki pelaa kisan kaksi ensimmäistä kierrosta toisen nousevan tähden Will Zalatoriksen sekä kaksinkertaisen Masters-voittajan Bubba Watsonin kanssa. Torstain lähtöaika on kello 19.59 Suomen aikaa ja perjantaina kolmikko starttaa kierrokselleen kello 18.42.

Lisäys 26.2. kello 8.18. Täydennetty juttuun tieto Mika Piltzin ja Kalle Väinölän osallistumisesta vuoden 2000 World Cupiin, joka kuului tuolloin WGC-sarjan ohjelmaan.

Lue seuraavaksi: Välimäki hioo kuntoaan Dubaissa: ”Siistiä päästä kilpailemaan maailman parhaiden kanssa”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)