16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Kakkossija avasi Välimäelle oven useisiin isoihin kisoihin

Sami Välimäki kilpailee tällä viikolla Floridan Palm Beachillä. Kuva: Getty Images

Mexico Open at Vidanta -kilpailun hieno menestys on raivaamassa Sami Välimäelle tietä eturivin turnauksiin.

Meksikon turnauksen historiallinen kakkossija osui Sami Välimäelle erinomaiseen saumaan. Paitsi että onnistuminen antaa jo ensimetreillä uskoa omiin kykyihin maailman kovimmalla kiertueella, se on avaamassa hänelle portteja kauden neljänteen ja uran ensimmäiseen Signature-kilpailuun, Arnold Palmer Invitationaliin.

PGA Tourin Signature-kilpailuissa on 20 miljoonan dollarin palkintopotti, josta voittaja kuittaa normaalisti 3,6 miljoonaa taalaa ja 700 FedEx Cupin pistettä. Siinä on porkkanaa kyllikseen.

Vaikka Välimäki sai täksi kaudeksi hyvän kategorian jenkkitourille, hänellä ei ole automaattista pääsyä Signature-kisoihin. Hänen mahdollisuutensa päästä pelaamaan näissä korkean profiilin turnauksissa on voittaa PGA Tourin kilpailu tai sitten koota kauden muissa tai vaihtoehtoisesti Signature-turnausten välissä käytävissä kilpailuissa riittävästi FedEx Cupin pisteitä.

Aon Next 10 on pistelista, joka rankkaa vailla osallistumisoikeutta Signature-kilpailuihin olevat pelaajat paremmuusjärjestykseen. Kauden aikana kymmenen eniten FedEx Cupin pisteitä hankkinutta pelaajaa saa paikan aina seuraavaan Signature-kilpailuun. Välimäki on kyseisellä listalla nyt sijalla 14.

Välimäki voi tipahtaa Orlandossa pelattavan Signature-kilpailun ulkopuolelle enää vain teoriassa.

Seuraavaa ison profiilin huipputurnausta ajatellen hänen tilanteensa on huomattavasti valoisampi niin sanotulla Aon Swing 5 -listalla. Se mittaa menestystä kahden Signature-kisan välissä pelattavissa (tällä hetkellä Mexico Open ja Cognizant Classic) kilpailuissa. Mainitulla listalla Välimäki on ensimmäisenä maksimipisteillä, ja viisi parasta saa paikan legenda Palmerin nimikkoturnaukseen.

Meksikon kisan ykkönen Jake Knapp sai viikonvaihteessa täyden pistepotin, mutta siirryttyään voittajakategoriaan hän raivasi tiensä kaikkiin kauden jäljellä oleviin Signature-kilpailuihin.

Välimäki voi tipahtaa Orlandossa pelattavan Signature-kilpailun ulkopuolelle enää vain teoriassa. Se edellyttäisi sitä, että viiden Välimäen takana listalla olevan pelaajan olisi sijoituttava torstaina alkavan Palm Beachin turnauksen lopputuloksissa aivan yläpäähän. Lisäksi Välimäen olisi päädyttävä Cognizant Classicissa jämäsijoille.

Signature-kisoihin pääsee automaattisesti edellisen kauden 50 parasta pelaajaa FedEx Cupin pistelistalta. Kahdeksasta turnauksesta kolmessa, kuten ensi viikon Arnold Palmer Invitationalissa, on 36 reiän jälkeinen karsinta.

Heti Orlandon kisan jälkeisellä viikolla pelataan kauden tähän asti nimekkäin koitos, Players Championship. Turnaus ei kuulu 25 miljoonan dollarin palkintopotistaan huolimatta PGA Tourin Signature-kisojen joukkoon vaan sillä on kiertueen lippulaivaturnauksen status. Playersin voittoa huippupelaajat janoavat lähes samalla tavalla kuin major-titteleitä, ja kilpailua kutsutaankin leikkisästi viidenneksi majoriksi.

Tähän kilpailuun päästäkseen Välimäen olisi noustava Orlandon turnauksen jälkeen FedEx Cupin pisteissä top 10:een (nyt 35:s) tai kiivettävä maailmanlistalla 50 parhaan joukkoon (nyt 79:s). Yksikään suomalaispelaaja ei ole kilpaillut Playersissä.

Major-kilpailuista Välimäellä on varma paikka heinäkuiseen The Openiin. Mahdollisuudet päästä PGA Championshipiin ovat nekin varsin hyvät, sillä kyseessä on ainoa major-turnaus, johon paikkoja annetaan myös useille maailmanlistan sijoilla 51–100 oleville pelaajille.

Aon Swing 5 -listan pistetilanne ennen Cognizant Classicia:

1.Sami Välimäki FIN300
2.Stephan Jäger GER145
3.Justin Lower USA145
4.C.T. Pan TWN145
5.Robert MacIntyre SCO95

Viisi pelaajaa jakaa kuudetta sijaa 75 pisteellä.

Juttua muutettu 28.2.2024 klo 15.29. Korjattu ja tarkennettu mainintoja kriteereistä, jotka avaisivat Sami Välimäelle paikan Orlandon Signature-kilpailusta seuraavan viikon Players Championshipiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)

  taapsa says:

  Nyt oli kyllä niin surkeaa tekstiä ja suomen kieltä. Oliko tämä automaattinen käännösteksti vai todella surkean tekoälyn tekele?

  TapsaT says:

  Samaa mieltä taapsan kanssa, aika sekava juttu. Ja jäihin sinne vielä ainakin yksi virhe. Arnold Palmer Invitaionalin voittaja saa tänä vuonna 4.0 miljoonaa taalaa. Tämä tieto on myös kisan omilla nettisivuilla. Summaa on nostettu tälle vuodelle.

  Slowhand998 says:

  Mielestäni jutusta käy hyvin selville että Sami on pääsemässä yhteen Signature kisaan ja yhteen Majoriin. Lisää onnistumisia tarvitaan, jotta ainakin päätavoite eli pelioikeuden uusiminen toteutuisi. Peli sujuu, joten ei syytä huoleen. Voitto tällä viikolla (tai myöhemmin) avaisi ovet kaikkiin kisoihin ennen Play offseja ja toisi kahdelle seuraavalle vuodelle kattavan pelioikeuden ja pääsyn ensi vuoden ensimmäiseen Signature eventsiin The Sentryyn. Itse ajattelen että Sami ottaa voiton viimeistään Fall Series kisoissa, jos pelioikeuden valmistuminen jää syksyyn.

  Eternal Mulligan says:

  Playerisin kohdalla on lisäksi takaportti: turnaukseen otetaan 144 pelaajaa ja jos paikkoja jää muiden kriteerien jälkeen täyttämättä, ne täytetään fedexcup-listan top10 jälkeen tulevilla pelaajilla.

   Eternal Mulligan says:

   Ja tähän vielä lisäys. Paikkoja playersiin on toistaiseksi jaettu 134. Tämänhetkiseltä maailman listan top50 pelaajista mukaan olisi tulossa neljä pelaajaa, joilla ei vielä ole paikkaa. Sami Välimäki on fedexcupin pisteissä kolmas, jolla tuota pelioikeutta ei ole eli laskennallinen sijoitus TPC:hen on 141, millä mahtuisi mukaan. Maailmanlista, jonka mukaan vielä tarkentuu julkaistaan maanantaina ja fedexcup-lista viikonlopun Floridan kisan jälkeen. Mutta tuskin muuttuu kovin paljon eli Sami on aika varmasti mukana.

  Sport Goofy says:

  Vaikka tästä tekstistä näemmä korjattiin jo se, että sigature-tason API pelataan Orlandossa (turnaus tunnetaan yleisesti myös Bay Hillinä, tämä tiedoksi toimittajalle) eikä Palm Beachissa, nuo viikot menevät edelleen väärin tuossa korjauksessa. Pitäisi olla: tällä viikolla Palm Beach, ensi viikolla API Bay Hill ja kahden viikon kuluttua the Players.

  Tämä artikkeli oli kyllä luvattoman huonosti kirjoitettu – toivottavasti joku Golfpisteestä saisi tästä nyt kimmokkeen tutustua vähän tarkemmin PGA Touriin. Kiertueen sivut ovat kuitenkin ihan asialliset eivätkä yritä jatkuvasti pakottaa lukijaa rekisteröitymään toisin kuinn DPWT:n vastaavat.

  Slowhand998 says:

  Olen ennenkin ihmetellyt, kun kisoista kirjoitetaan, niin ettei selvästikään ole katsottu lähetystä ollenkaan. Tämän artikkelin asiat olisivat selvinneet kisalähetyksistä moneen kertaan mukaan lukien AON10 ja AON5 listojen tilanne.

  Range says:

  Mielestäni melko usein nämä kisajutut ja jotkut artikkelit ovat suoran epäsuoria käännöksiä amerikan web-sivuilta. Noh jostainhan se ”juttu” on saatava…

  metamaz says:

  Samin nykyiset pisteet 322,6 ovat korkeammat kuin viime vuonna pelioikeuden uusimiseen tarvittava n. 300 pistettä, joten 2. sija käytännössä jo varmisti Samille pelioikeuden myös ensi kaudelle. Loistava alku kaudelle, toivottavasti hyvä vire säilyy!