28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

USA tarttui viimeiseen oljenkorteen Ryder Cupissa

Max Homa (vas.) ja Brian Harman sytyttivät USA:n joukkueen taisteluun Ryder Cupissa. Kuva: Getty Images

Tilastot puoltavat Euroopan joukkueelle menestystä sunnuntaina.

Kolme ensimmäistä sessiota olivat kotijoukkueen osalta täydellistä hallintaa Italian Roomassa pelattavassa Ryder Cupissa. Eurooppa karkasi avauspäivänä selvään johtoon ja lisäsi lauantaiaamun foursome-otteluissa etumatkansa jo seitsemään pisteeseen.

USA:lla ei ollut haasteottelun toisissa fourball-otteluissa muuta vaihtoehtoa kuin löytää ryhtiliike ja näin myös kävi. Se onnistui selkä seinää vasten ottamaan iltapäivällä kolme voittoa ja hävisi vain yhden. Pisteet ovat Euroopalle nyt 10,5–5,5, eikä jenkkien peli ole vielä täysin pelattu.

Yhdysvallat saa kiittää pienen kirinsä käynnistymisestä Max Homaa ja Brian Harmania, jotka toivat vieraille ensimmäisen kokonaisen voittopisteen aamun nelinpeleissä. Kaksikko jatkoi voittojen tiellä myös iltapäivällä Tommy Fleetwoodin ja Nicolai Højgaardin kustannuksella numeroihin 2&1 päättyneessä kamppailussa.

Ennätyksellisin lukemin aamun foursome-otteluissa Scottie Schefflerin ja Brooks Koepkan nitistänyt pari Viktor Hovland-Ludvig Åberg kävi selvästi ylikierroksilla lauantain fourball-matsissaan. Kaksikko sai vasta takaysillä hieman kiinni juonesta, mutta ei pystynyt tosissaan uhkaamaan Sam Burnsin ja Collin Morikawan selvää 4&3-voittoa.

Kun Justin Rose ja Robert MacIntyre ottivat tärkeän voiton lukemiin 3&2 päättyneessä ottelussa paria Justin Thomas-Jordan Spieth vastaan, jäi kentälle vielä yksi koitos.

Tämä ilta-auringossa huipentunut parien Matt Fitzpatrick-Rory McIlroy ja Patrick Cantlay-Wyndham Clark välinen matsi oli lopulta päivän tasaisin. Eurooppalaiset johtivat ottelua 16. reiän jälkeen vielä 1 up, mutta hävisivät kaksi viimeistä reikää, ja samalla koko ottelun 1&0.

Viimeisen kamppailun voitto oli yhdysvaltalaisille psykologisesti iso onnistuminen. Eroa kotijoukkueeseen on ennen sunnuntain ratkaisevia kaksinpelejä viisi pistettä, mikä on ainakin teoriassa kiinniotettavissa.

Historia ei kuitenkaan puolla USA:n menestystä sunnuntaina Marco Simone Golf & Country Clubin kentällä. Jaossa on vielä 12 pistettä, mutta Ryder Cupin historiassa ei ole koskaan noustu päätöspäivänä neljää pistettä suuremmalta takamatkalta haasteottelun voittoon.

Ylipäänsä Ryder Cupia millä tahansa marginaalilla johtaneen joukkueen edelle nouseminen sunnuntaina ei ole ollut yleistä. Näin on tapahtunut vuodesta 1927 pelatuissa kohtaamisissa vain yhdeksän kertaa.

Eurooppa tarvitsee sunnuntaina Ryder Cupin voittoon neljä pistettä, kun hallitsevalta mestarilta Yhdysvalloilta vaaditaan samaan temppuun 8,5 pistettä. Kahden päivän jälkeen viiden pisteen johto on merkittävä, ja kotijoukkue on singeleihin lähdettäessä iso suosikki. Euroopalle riittää, kun kaksinpeleistä kolmannes päättyy sen eduksi.

Taktikoinnin jalot taidot hallitseva Euroopan joukkueen etevä kapteeni Luke Donald osaa varmasti virittää ryhmänsä sunnuntaina sellaiseen taisteluun, ettei yksikään pelaaja erehdy tuudittautumaan helppoon voittoon. USA:lla ei ole mitään hävittävää, ja se varmasti pistää kaksinpeleissä kaiken likoon. Mahdollisesti vähän enemmänkin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje