Toteutuessaan Premier Golf League mullistaisi huippugolfin, nyt se toimii palkkavipuna - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Kilpagolf

Toteutuessaan Premier Golf League mullistaisi huippugolfin, nyt se toimii palkkavipuna

Suunnitteilla on 18 kisan kiertue 48 pelaajalle, ja jokaisen kisan palkintopotti olisi major-tasoa.

Jos The World Golf Groupin (WGG) suunnitelmat toteutuvat, pelataan vuonna 2022 ensimmäisen kerran Premier Golf League -kiertuetta. Tavoitteena on pyöräyttää käyntiin 18 osakilpailun mittainen kausi, jossa jaettaisiin palkintorahaa 240 miljoonaa dollaria. Kisoista 10 pelattaisiin Yhdysvalloissa, loput ympäri maailmaa.

Mukaan kiertueelle huolittaisiin vain 48 pelaajaa. Pelaajien kannalta kyse on huikeista rahoista ja laskutoimitus on helppo: jokaisessa kisassa on jaossa keskimäärin 13,3 miljoonaa dollaria ja kun siitä on mittelemässä vain 48 pelaajaa, jää jaettavaa pelaaja kohti todella tuntuvasti.

WGG:n mukaan kyse on siitä, etteivät nykyiset kiertueet ole tarpeeksi mielenkiintoisia. Kisoja on liikaa, joten todella merkityksellisiä kisoja on joukossa liian vähän.

”Jos voisit aloittaa alusta, et tekisi ammattilaisgolfista sellaista (tuotetta), millainen se tänä päivänä on. The League on tämä mahdollisuus. Uskomme onnistuvamme, sillä fanit, sponsorit ja mediayhtiöt haluavat tätä­ ja parhaat pelaajat ansaitsevat tämän. Tämä antaa lajille potkua nyt ja tulevaisuudessa”, WGG näkee lausunnossaan.

PGA Tourille ja European Tourille tähtipelaajien siirtyminen Premier Golf Leaguen  viheriöille olisi katastrofi.

Ajatus golfin superliigasta ei ole täysin uusi. Ongelmaksi on aikaisemmin muodostunut tällaisen kilpailevan tuotteen suhde olemassa oleviin toimijoihin eli etenkin PGA Touriin ja European Touriin. WGG:n mukaan sen tavoitteena ei ole se, että pelaajat siirtyvät pois em. kiertueilta, vaan pyrkimyksenä on tehdä yhteistyötä PGA:n ja ET:n kanssa.

PGA Tourille ja European Tourille moiset suunnitelmat eivät ymmärrettävästi maistu. Niille tähtipelaajien siirtyminen Premier Golf Leaguen vihreämmille viheriöille olisi pienimuotoinen katastrofi, eivätkä ne todellakaan ole toivottamassa uutta tulokasta avosylin tervetulleeksi apajille.

Päinvastoin. Todennäköisesti ne tulevat tekemään kaikkensa, jottei The Premier Golf League toteutuisi. Toistaiseksi ne eivät ole ottaneet suorasanaisesti asiaan kantaa, mutta rivien välissä annettu viesti on ollut kristallinkirkas: hiekkalaatikko on varattu.

Rory McIlroylta kysyttiin asiasta Farmers Insurance -kilpailun yhteydessä viime viikonloppuna. Pohjoisirlantilaisen mukaan uutta superliigaa on työstetty keskustelun tasolla jo vuosia.

”Vaikea kysymys… mutta pidän PGA Tourista. Rakastan sitä, miten golfia tuodaan esille nykyään. En todellakaan halua haaskata sitä, mitä on rakennettu viimeiset 40 tai 50 vuotta”, McIlroy sanoi.

Ja sitten päästäänkin jo varsinaiseen pihviin eli rahaan: nostalgisesti McIlroy katsoo olevansa perinteiden kannattaja, joka ei katso hyvällä isoja muutoksia nykyjärjestelmään. Mutta hän kyllä näkisi mielellään uudistusidean johtavan siihen, että huippupelaajat saisivat avokätisemmän korvauksen uurastuksestaan.

”Tämä voisi olla katalyytti muutokselle kiertueella… ja sille, että huippupelaajat saisivat palkkion, joka heille kuuluu”, sanoi pitkälti yli 50 miljoonaa dollaria pelkästään palkintorahoina tienannut maailmanlistan kakkonen.

Paine palkkaneuvotteluihin tuntuu olevan suuri, sillä PGA Tour ilmoitti viime viikolla korottavansa the Players Championshipin, eli ns. viidennen majorin palkintopottia 15 miljoonaan dollariin, jolloin voittajan osuus nousee 2,7 miljoonaan dollariin. Myös muiden majoreiden palkintopotteja on korotettu tasaisin väliajoin. Masterissa on tänä vuonna jaossa 11,5 miljoonaa, PGA Championshipissä 11 miljoonaa, US Openissa 12,5 miljoonaa ja The Openissa tiettävästi 11 miljoonaa dollaria.

Tavallisen kuolevaisen, tai edes pääkiertueiden rivipelaajien, vinkkelistä vilkuiltuna palkintosummat ovat niin tähtitieteellisiä, että niiden ei luulisi herättävän kärkipään pelaajissa nurinaa. Toisin kuitenkin on. PGA Tourin pelaajat ovat ilmaisseet haluavansa enemmän pätäkkää sen jälkeen, kun USGA solmi Fox Sportsin kanssa miljarditasolla liikkuvan televisiointisopimuksen.

Kaudella 2019–2020 PGA Tourilla jaettiin palkintorahaa 50 kilpailussa yhteensä 430 miljoonaa dollaria. Osa pelaajista näkee, että se ei riitä.

Urallaan lähes 40 miljoonaa dollaria palkintorahoina ansainnut Brandt Snedeker mm. katsoo, että majorit ovat järjestäjille rahasampoja, joista pelaajille heruu vain pieni prosentti. Ehkä niinkin, mutta moinen kommentti upporikkaan urheilijan suusta kuulostaa ahneudelta.

Siitä koko kuviossa osaltaan onkin kysymys. Etenkin Yhdysvalloissa rahan ansaitseminen on hyvän uran, ehkä hyvän elämänkin mittari. Mitä enemmän, sen paremmin. Tähän saumaan Premier Golf League on iskemässä. Nähtäväksi jää, onnistuuko se houkuttelemaan pelaajat mukaan kisoihinsa.

Toimiakseen tuotteen on oltava kovatasoisempi kuin muut kilpailut, eli WGG:n on saatava Premier Golf Leaguen kisoihin mukaan kaikki maailman parhaat pelaajat. Jos parhaat eivät ole mukana, tuote lässähtää.

Pelaajien arvostuksessa majorit ovat suuressa roolissa. Niitä ajatelleen merkityksellistä on myös se, saako mahdollisen uuden kiertueen kisoista maailmanlistan pisteitä. Myös kisojen ajankohta on olennaisen tärkeä: majoreiden ja kiertueiden finaalisarjan koitosten kanssa Premier Golf Leaguen kisat eivät voi mennä ristiin.

Toteutuakseen Premier Golf Leaguen pitää onnistua selvittämään vielä monta ongelmaa. Hankkeen puuhamiehet ovat kuitenkin vakuuttaneet, että suunnitelmat ovat pitkällä ja liikkeellä ollaan tosissaan. Kävipä hankkeessa miten tahansa tarjoaa se pelaajille tukevan vipuvarren kohti entistä suurempia rahoja.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    golftintti says:

    Muistelen että Usain Bolt ehdotti samansuuntaista yleisurheilupuolelle. Ihmetteli kuinka kukaan haluaisi nähdä muita kuin muutamaa maailman parasta, olympialaisten osallistujia myöten.
    Nämä suuret starat eivät ymmärrä, että katsojia monta kertaa kiinnostavat myös ihmiset tulosten takana. Toisissa on karismaa, toisissa ei – ja mielipiteet tästäkin vaihtelevat.
    Tiger Woods on hyvä (?) esimerkki siitä, mihin ylenpalttinen ja jopa sokea henkilöpalvonta johtaa, eikä se ole pidemmän päälle millekään lajille hyväksi. Pitää olla jatkuvuutta.
    Mielipiteeni on tietysti henkilökohtainen. Mieluummin katson ET:n kisojen persoonallisia pelaajia kuin PGA-kisojen silotettuja rahakoneita.
    Palkintorahojen määrän voisi tähän maailman aikaan jo jäädyttää. Pelkillä sponsorirahoilla ei kauaa pärjää, jos ei ole halua kilpailla palkkioiden antamissa puitteissa.

    Bryson says:

    Huippugolf on jo tänään riittävän sairasta, kuten golftintti totesi. Päivätolkulla veivataan Tigerin edesottamuksia. Joku elite turnee olisi niin yltäkylläistä palvontaa, että kuka sitä jaksaisi katsoa. Nytkin menee jo yli äyräiden.

    MrBond says:

    No jo nyt TV lähetykset keskittyvät vain valikoituihin huippupelaajiin ja esim suomalaisten näkyvyys on mitätön ellei ole kärjessä. Katsojia kiinnostaa vain maailman huiput lajista riippumatta ja siitä heille maksavat mainostajat ja tuotemerkit.
    Yleisurheilun Timanttiliiga on hyvä ja viihdyttävä esimerkki joten kaavailtu liiga golfissa saattaa toteutua ja sen tulevaisuuden päättävät katsojat eivät pelaajat.