28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Euroopan väkivahva esitys oli USA:lle Ryder Cupissa liikaa

Euroopan joukkue juhli Rooman illassa villisti Ryder Cupin voittoa. Kuva: Getty Images

Voitto sinetöityi, kun Rickie Fowler antoi Tommy Fleetwoodille kolmanneksi viimeisellä reiällä lyhyen birdie-putin.

Eurooppa otti vakuuttavalla tavalla Ryder Cupin voiton Roomassa Italiassa viikonvaihteessa käydyssä haasteottelussa. Kotijoukkueen voiton sinetöineen puolikkaan pisteen varmisti Tommy Fleetwood, joka nousi 16. reiän jälkeen tilanteeseen 2 up ottelussaan Rickie Fowleria vastaan. Eurooppa riisti pokaalin takaisin itselleen Yhdysvalloilta pistein 16,5–11,5.

Voittoa puolustanut USA käynnisti kaksinpelit viiden pisteen takaa-ajoasemasta. Historia ei povannut vieraille menestystä, sillä Ryder Cupin historiassa ei ole koskaan noustu päätöspäivänä voittoon yli neljän pisteen tappiotilanteesta.

Yhdysvaltalaisten lähtö sunnuntaihin oli verkkainen, mutta joukkue alkoi saada vähitellen otteluita hallintaansa. Päivän edetessä tilanteet vaihtelivat nopeasti ja asetelmat muuttuivat kiharaisiksi. Euroopan voittoa ei voinut hetkeen pitää selvänä.

Ensimmäiseksi maaliin saatiin Viktor Hovlandin ja Collin Morikawan kohtaaminen, joka päättyi norjalaisen ylivoimaiseen 4&3-voittoon. Isot tähdet, Jon Rahm ja Scottie Scheffler tarjoilivat jännitystä koko rahan edestä huipputasokkaassa ottelussa, jossa ensin mainittu taisteli viimeisen reiän voitolla puoli pistettä Euroopalle. Rahmin saavuttama tasapeli oli kotijoukkueelle henkisesti erityisen tärkeä onnistuminen, ja antoi muille eurooppalaispelaajille lisää virtaa jahdata puuttuvia pisteitä.

USA oli alusta alkaen vastaantulija.

Rory McIlroyn (vs. Sam Burns) ja Tyrrell Hattonin (vs. Brian Harman) voitot helpottivat huomattavasti kotijoukkueen tehtävää, ja vähitellen alkoi näyttää siltä, että yhdysvaltalaisten mahdollisuudet kuihtuvat olemattomiin. Hetkeä myöhemmin ratkaisun avaimet olivat Tommy Fleetwoodin käsissä.

Tommy Fleetwood löi viimeisen naulan arkkuun

Englantilainen sihtaili lyhyellä par-nelosella, 16:lla, eagle-puttia, joka jäi yli puoli metriä lyhyeksi. Kun Fleetwood käveli merkkaamaan palloaan, päätti hetkeä aikaisemmin samalla reiällä oman avauksensa vesiesteeseen lyönyt Rickie Fowler hieman yllättäen antaa birdie-putin vastustajalleen. Se käynnisti kentällä ja katsomossa 44. Ryder Cupin ensimmäiset voittotuuletukset.

Viimeiseksi kentälle jäi Shane Lowryn ja Jordan Spiethin välinen kamppailu, jota jälkimmäinen dominoi alussa. Hienosti pelannut ja yleisöä tuuletuksillaan villinnyt Lowry ei antanut periksi, ja siirtyi lopulta toiseksi viimeisellä reiällä johtoon. Spieth voitti 18. reiän, mikä merkitsi pistejakoa.

USA ei lopulta pystynyt kaventamaan piste-eroa Eurooppaan singeleissä. Se käytännössä tyri mahdollisuutensa voittoon jäätyään kahden ensimmäisen päivän aamusessiossa täysin kotijoukkueen jalkoihin. Lauantai-iltapäivänä hyvin sujuneet fourball-ottelut antoivat hieman toivoa, mutta pientä uhittelua vaarallisempaa Yhdysvallat ei vaativan urakan edessä pystynyt sunnuntaina kehittelemään.

Eurooppa on hävinnyt USA:lle Ryder Cupin kotikentällään viimeksi Belfryssä vuonna 1993, jolloin haasteottelu päättyi vieraille kahden pisteen marginaalilla. Koko 2000-luku on muutenkin edetty pääsääntöisesti Euroopan komennossa. Tällä vuosituhannella pelatuista 11 Ryder Cupista Eurooppa on voittanut kahdeksan ja USA kolme.

Kotijoukkue lähti tämänvuotiseen Ryder Cupiin hieman epävarmoista asetelmista. Useat pitkäaikaiset runkopelaajat olivat jääneet tai jätetty joukkueesta sivuun, ja tilalle oli noussut uusia kasvoja. Myös Euroopan kapteeni vaihtui kesken kaiken, kun Luke Donald korvasi kiistanalaiselle LIV-kiertueelle siirtyneen Henrik Stensonin kipparin roolissa.

Donald löysi otteluihin osuvat peliparit, joiden pelityylit täydensivät toisiaan.

Yhdysvalloilla arveltiin olevan leveämmällä materiaalillaan etulyöntiasema, ja monet uskoivat sen 30 vuotta kestäneen vierasotteluiden tappion katkeavan Marco Simone Golf & Country Clubilla. USA oli kuitenkin alusta alkaen vastaantulija. Se pystyi laittamaan kotijoukkueelle hanttiin vasta kahdessa viimeisessä sessiossa, kun oli jo liian myöhäistä.

Tommy Fleetwood sai kunnian ratkaista Ryder Cupin voiton Euroopalle. Kuva: Getty Images

Taktikoinnin mestari Luke Donald ansaitsee ison sulan hattuunsa. Englantilainen oivalsi Euroopan olleen tyypillisesti vahva foursome-otteluissa, minkä vuoksi hän halusi vaihtaa fourball- ja foursome-otteluiden paikkaa keskenään. Tällä Donald tavoitteli Team Europelle lentävää lähtöä kahteen ensimmäiseen päivään. Hän onnistui suunnitelmassaan täydellisesti.

Donald löysi otteluihin myös osuvat peliparit, joiden pelityylit täydensivät toisiaan. Verrattomaksi tutkapariksi osoittautui kaksikko Viktor Hovland–Ludvig Åberg, jotka löylytti paria Scottie Scheffler–Brooks Koepka ennätyksellisin numeroin, 9&7. Myös parien John Rahm–Tyrrell Hatton ja Tommy Fleetwood–Rory McIlroy suoritukset hurmasivat Euroopan kannattajat.

Hengellä on haasteotteluissa valtava merkitys. Eurooppa onkin vaikuttanut jo pitkään olevan psyykkisesti vastustajaansa edellä. Henkinen vahvuus on voittavaa reseptiä laatiessa äärimmäisen tärkeä voimavara, jonka rinnalla pelaajien meriiteillä ja maailmanlistan sijoituksilla ei ole paljon merkitystä.

Rory McIlroy pistepörssin ykkönen

Euroopan tuotteliain pelaaja oli Rory McIlroy neljällä pistellään. Tyrrell Hatton ja Viktor Hovland kävivät hankkimassa kumpikin 3,5 pistettä kotijoukkueen laariin. Pistepörssin toisessa päässä Nicolai Højgaardin saaliiksi jäi 0,5 pistettä. Hieman ruosteessa ollut nuori tanskalaispelaaja maksoi Italian reissulla vielä oppirahoja.

Yhdellä sanalla kuvattuna USA:n joukkue oli vaisu. Vain neljä pelaajaa oli kokoamassa vieraille vähintään kahta pistettä. Valovoimaisimmasta esityksestä vastasi Max Homa, jonka viisi pelaamaa ottelua tuottivat joukkueelle 3,5 pistettä. Kaksi ottelua pelannut Rickie Fowler oli Ryder Cupin ainoa pelaaja, joka ei pistetiliään saanut auki

Jos oli viime viikolla pelatussa Solheim Cupissa Finca Cortesinin kenttä kuin luotu haasteottelulle, samaa voidaan sanoa Marco Simone Golf & Country Clubista. Kisa-areena vaatii sopivassa mittasuhteessa urotekoja ja tarjoilee mahdollisuuksia riskinottoon. Viheriöiltä löytyy kiehtovia lipunpaikkoja houkutellen maailman parhaat pelaajat esittämään parastaan.

Hienot olosuhteet ja täydellisessä kunnossa ollut kenttä kruunasi hienon kisaviikonvaihteen.

Vuoden 2025 Ryder Cup pelataan Farmingdalessa New Yorkissa sijaitsevalla vaativalla Bethpage Black Coursella.

Artikkelia muokattu ma klo 13.42

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)