18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Tom Watsonia ryöpytetään USA:ssa

Tom Watsonin tapa johtaa joukkuettaan nostettiin päällimmäiseksi puheenaiheeksi USA:n tappion jälkeen.kuva Getty Images

Eihän siinä näin pitänyt käydä. Open Championshipin ja Senior Open Championshipin yhteensä kahdeksan kertaa voittanut Tom Watson sai tehtäväkseen Ryder Cup-kunnian ja kannun palauttamisen Skotlannista. Vuonna 1993 Englannissa, Belfryn kentällä vierasvoiton USA:n kapteenina saavuttanut Watson oli 21 vuotta myöhemmin Gleneaglesissa menettänyt otteensa joukkueeseensa jo viikon alussa.

Phil Mickelsonin avautuminen Ryder Cupin aikana ja heti taiston päätyttyä Tom Watsonin tavasta johtaa joukkuetta on saamassa melkoiset mittasuhteet.

Golfmedia USA:ssa on taustoittanut joukkueen ja sen lähellä olevien tahojen käsityksiä siitä, miten Watson hoiti kapteeninvirkaansa. Tämän lisäksi isoa pyykinpesua käydään aiheesta kuinka vajavaisesti USA:n kapteenit eurooppalaisiin virkaveljiinsä nähden ovat Ryder Cupiin valmistautuneet. Mainiota artikkeleita aiheista löytyy golfdigest.com ja golf.com-sivustoilta.

Molempien sivustojen asiantuntijoiden päätelmä on selvä. Kapteenien tulee valmistautua hommaansa paremmin, hakea ja jakaa tietoa sekä kokemuksia edellisten ja tulevien kapteenien kanssa. Samoin kapteenin valintaprosessi pitäisi antaa USA:n PGA:lta taholle, joka on lähempänä PGA Touria sekä pelaajia kuten on jo pitkään tehty Euroopassa. PGA ei hevin valta-asemastaan luovu, mutta kykenisikö järjestö uudistamaan toimintamallejaan yhdessä PGA Tourin kanssa toiminnan tehostamiseksi?

Selvää on, että paineet tämänsuuntaisen kehittymiseen ovat valtaisat. Mickelsonin vuodatus sai alkunsa penkittämisestä kahdesti lauantain peleistä, mutta keskustelun sisältö on laajentunut huomattavasti. Vasuri ei ole ristiretkellään yksin, kommentteja tyytymättömyydestä on tullut esiin varsin paljon.

”Meitä pelaajia ei osallistutettu yhteenkään päätöksentekoon viikon aikana”, kiteytti Phil Mickelson Ryder Cupissa antamiensa lausuntojen yhteenvetona.

Paul Mcginley oli tehnyt kotiläksynsä huolella ja ottanut apulaiskapteeneikseen Euroopan ”Ryder Cup-perheeseen” jo pitkään kuuluneet Miguel Angel Jimenezin, Padraig Harringtonin, Jose-Maria Olazabalin , Sam Torrancen sekä Des Smythin.

Tom Watson oli 65-vuotiaana kaikkien aikojen vanhin kapteeni. Hänen apulaisensa Ray Floyd(72-v) ja Andy North (63-v) ovat myös varsin kaukaisia Skotlantiin matkustaneelle joukkueelle. Ryhmän täydensi edellisessä Ryder Cupissa kaikki pelinsä hävinnyt Steve Stricker, jolle valtameren ylittäminen esimerkiksi Open Championshipiin on usein ollut varsin työlästä.

Vuonna 2008 <a href=Nick Faldo sai kritiikkiä Euroopan luotsina. USA:ssa kaivataan nyt tuolloista kipparia Paul Azingeria takaisin riviin.Kuva getty images" src="/wp-content/uploads/2014/10/08082211242666.jpg">

Vuonna 2008 Nick Faldo sai kritiikkiä Euroopan luotsina. USA:ssa kaivataan nyt tuolloista kipparia Paul Azingeria takaisin riviin.Kuva getty images

Mickelson vertasi Watsonin mutu-pohjalta tekemiä ratkaisuja vuoden 2008 kapteenin Paul Azingerin systeemaattiseen tapaan toimia, ja nosti tämän omaksi suosikikseen 2016 kapteeniksi.

”Suuri ero USA:n ja Euroopan kapteenien välillä on nimenomaan valmistautumisessa. Heillä on selkeät systeemit ja kapteenien välillä luonnollinen keskusteluyhteys. Seuraajani Corey Pavin soitti minulle vain kaksi viikkoa ennen kisan alkua. Ja kaiketi lähinnä sen johdosta, että mediassa oli ihmetelty sitä ettei hän ollut tehnyt sitä jo aiemmin”, Azinger kuvailee tilannetta.

Tällä vuosituhannella Eurooppa on voittanut kuudesti, USA vain kerran . Kokonaispisteet 109,5-86,5 kertovat melkoisesta ylivoimasta.

”Emme ole Eurooppaa niin paljoa jäljessä kuin tilastot osoittavat. Voittamisen ja häviämisen välinen ero on usein hiuksenhieno. Valmistautuminen taistoon on lähes ratkaisevaa”, Azinger painotti antamissaan haastetteluissa.

Tom Watsonille Ryder Cup 2014 oli melkoinen waterloo. Vanhan liiton mies otti roolin, jossa hän piti pelaajat omassa karsinassaan tehden päätöksensä käytännössä yksin hakematta niiden pohjaksi näkemystä muilta.

Golf.com-sivuston Alan Shipnuck kertoi keskusteluistaan monissa Ryder Cupeissa pelanneen konkarin kanssa.

”Tämän kisan aikana tapahtui kulisseissa niin paljon huonoja asioita jotka eivät ole julkisia. USA:ssa muistellaan sitä, miten vaikeaa oli kun kapteenin roolissa olivat vuoroillaan Lanny Wadkins sekä HalSutton. Valitettavasti Tom Watsonin esitys tullaan muistamaan näitäkin kymmenen kertaa heikompana”, kuului hänen lausuntonsa.

Phil Mickelsonin esiintulo omassa ja joukkueen asiassa oli varsin rohkea teko. Kyseenalaisesta ajoituksestaan huolimatta se on saanut aikaan keskustelua ja toimintaa, joka USA:ssa olisi monien mielestä pitänyt käydä jo vuosia sitten.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  Euro says:

  Hyvä tosiaan, että keskustellaan, mutta totisesti toivon, että Phil on ennen lehdistötilaisuutta keskustellut asiasta nokakkain oman joukkueensa kapteeniston kanssa. Muussa tapauksessa tästä jää selkäänpuukotuksen tunne.

  Jussi says:

  Ei Watson yksin tehnyt virheitä, myös McGinley syyllistyi melkoisiin mokiin. Mutta hyvällä tuurilla selvittiin ja Euroopa voitti. Euroopan villlien korttien valinnat ei ihan menneet putkeen, enkä tarkoita, että Ilonen olisi pitänyt valita. Nelipalloparien valinnat ja penkille istutettujen valinnat eivät onnistuneet. Pelipareihin ei tulisi sijoittaa kahta heikkoa puttajaa. Kaikkiaan eurooppalaiset puttasivat luvattoman heikosti, no se ei ole kapteenin vika?

  Kommentoija says:

  Koko Ryder Cup oli tällä kertaa kertakaikkiaan vaisu ja heikko esitys aiempiin kertoihin nähden. Pili ja pojat haluavat vaan kiinnittää huomion vanhan seniilin toimintaan. Ei siinä muusta ole kyse, tyypillistä jenkkikulttuuria punaniskoja unohtamatta.