26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Tilastoguru: Eurooppa voittaa Ryder Cupin 84 prosentin todennäköisyydellä

Euroopalla on vahva ote Ryder Cup -pokaalista. Kuva Getty Images

Neljän pisteen etumatka on kurottu Ryder Cupin historiassa kiinni vain kaksi kertaa.

Eurooppa on suuri suosikki, kun Pariisissa käynnissä olevan Ryder Cupin ratkaisevat kaksinpelit käynnistyvät sunnuntaina. Päätöspäivään lähdetään Euroopan selvistä johtolukemista 10–6.

Kahden vuoden takaisen voittonsa puolustamiseksi Yhdysvaltojen on yllettävä ottelussa vähintään tasapeliin (14–14). Se tarvitsee siis kahdestatoista kaksinpelistä vähintään kahdeksan pistettä.

Pokaali siirtyy puolestaan Euroopalle, mikäli se onnistuu kartuttamaan pistesaaliinsa vähintään 14,5 pisteeseen. Euroopalle riittää siis kaksinpeleistä neljän ja puolen pisteen saalis.

Tilastoasiantuntija Mark Broadie on laskenut, että Eurooppa juhlii sunnuntaina Ryder Cupin voittoa 84 prosentin todennäköisyydellä. Yhdysvaltain voittoon ottelu päättyy Broadien laskelmien mukaan yhdeksän prosentin ja tasapeliin seitsemän prosentin todennäköisyydellä.

Eurooppa on parantanut voitonmahdollisuuksiaan koko ajan avauspäivän ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Tilastojen valossa Yhdysvaltain mahdollisuudet ovat siis ohuet mutta edelleen olemassa. Sitä tukee myös ottelun historia. Ryder Cup on pelattu aiemmin yhteensä 41 kertaa. Päätöspäivään takaa-ajoasemasta lähtenyt joukkue on noussut voittoon vain yhdeksässä ottelussa.

Suurin piste-ero, jonka tappiolla ollut joukkue on onnistunut kuromaan umpeen, on juuri neljä pistettä. Molemmat joukkueet ovat onnistuneet siinä kerran.

Ensimmäisen tempun teki Yhdysvallat, joka nousi vuonna 1999 Brooklinen The Country Clubilla pelatussa ottelussa 10–6-tilanteesta 14,5–13,5 -voittoon. Vuoden 2012 ottelussa lukemat olivat täsmälleen samat Euroopan noustessa takaa voittoon ottelussa, joka tunnetaan nimellä ”Miracle at Medinah”, Medinahin ihme.

Ryder Cupin kaksinpelit alkavat sunnuntaina klo 13:05 Suomen aikaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje