27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Onnistuuko paluu jälleen kerran? – edes amputaation uhka ei ole pysäyttänyt Tiger Woodsia

Tiger Woods pelaa tällä viikolla omassa kutsukilpailussaan, Hero World Challengessa. Kuva Getty Images.

Yksi Tiger Woodsin tarinan ihmeellisimmistä sivujuonteista ovat häikäisevän uran kaikki comebackit.

Kissalla on yhdeksän elämää, niin kerrotaan. Golfin suurin kissaeläin, Tiger, Woods-sukunimelläänkin tunnettu, on käyttänyt niistä jo useita. Kun Tiger Woodsin vammojen ja muiden vastoinkäymisten historiaa selaa taaksepäin ja tarkastelee sitä tässä hetkessä, selvää on, ettei yhdeksästä elämästä ole enää monta jäljellä.

Unohdetaan tässä kohtaa loppumattomat vertailut golfin muihin suuruuksiin, erityisesti Jack Nicklausiin, ja keskitytään Tiger Woodsin aikakauteen. Woods nousi julkisuuden valokeilaan jo amatöörivuosinaan, mutta vuonna 1996 alkanut ja yhä jatkuva ammattilaisura on vertaansa vailla. Woods on ollut aikansa ylivoimainen hahmo, kilpakenttien suvereeni hallitsija.

Lukemattomien lyömättömien ennätysten rinnalla lähes yhtä uskomattomia ovat olleet Woodsin paluut kilpakentille erilaisten vastoinkäymisten jälkeen. Montako niitä tarkalleen on, on ainakin osin tulkinnanvaraista. Tulkinta riippuu siitä, millaiset vastoinkäymiset lasketaan ja kuinka potentiaalisen uhan ne ovat Woodsin häikäisevän uran jatkumiselle luoneet. Merkittävimmät vastoinkäymiset ja niiden jälkeiset comebackit, paluut huippugolfin estradeille, on kuitenkin joukosta helppo poimia.

Polvi murskana major-voittoon

Tuokiokuvat Torrey Pinesissa pelatusta vuoden 2008 U.S. Openista eivät äkkiä unohdu. Ontuva Tiger Woods oli taistellut kauden toisessa major-turnauksessa itsensä uusintaan Rocco Mediatea vastaan, vaikka silloinen caddie, Steve Williams, oli jo kolmesti kisan aikana kehottanut Woodsia jättämään kisan sikseen.

”F**k you, Steve. Minä voitan tämän kilpailun”, Woods viimein vastasi, eikä Williams kysynyt enää neljättä kertaa.

Woods oli hallinnut kilpakenttiä miten tahtoi. Edeltävien kolmen kauden aikana hän oli kahminut major-turnauksissa viisi voittoa, kolme kakkossijaa, ollut kerran kolmas ja kerran neljäs. U.S. Openia edeltäneessä Mastersissa Woods oli ollut kakkonen.

Woods voitti lähes pelkällä tahdonvoimallaan.

Tiger oli kuitenkin kuluttanut itsensä loppuun. Vasen polvi oli oireillut jo pidempään, ja U.S. Openin alla otetut magneettikuvat olivat paljastaneet polvessa kaksi murtumaa ja eturistisiteen repeämän.

Woods oli kuitenkin aikeissa pelata kauden kaikki majorit, ja hoitaa polven sen jälkeen kuntoon.

Kun Woods sitten upotti 72. reiällä nelimetrisen birdie-puttinsa vieden ratkaisun uusintaan, se tarkoitti sitä, että edessä oli vielä viides kierros, täydet 18 reikää.

Woodsin polvi oli murskana, mutta sillä ei ollut enää merkitystä. Woods voitti lähes pelkällä tahdonvoimallaan Mediaten uusintakierroksella ja juhli uransa neljättätoista major-voittoa.

Tiger Woods ontui polveaan murskana ollutta polveaan myös uusintakierroksella, mutta hoiti lopulta majorin kotiin. Kuva Getty Images

Kun Woods sitten U.S. Openin jälkeen kysyi lääkäreiltä, miten polven kanssa pitäisi edetä, tuomio oli tyly: polvi olisi rakennettava melkein uudelleen.

Woods vetäytyi kilpakentiltä ja oli pois koko loppukauden. Hän palasi tositoimiin vasta vuoden 2009 helmikuussa pelatussa WGC:n reikäpeliturnauksessa, jossa tie katkesi jo toisella kierroksella. Kaksi kilpailua ja neljä viikkoa myöhemmin Woods juhli jo voittoa Arnold Palmerin kutsukilpailussa. Kauden päättyessä Woods oli voittanut kuusi turnausta ja ollut kolmesti kakkonen.

Sekavat tapahtumat paljastivat julkisuuteen lopulta laajan uskottomuusskandaalin, jonka seuraukset olivat Woodsille rajut.

Polvi oli rakennettu uudelleen, mutta jälki kilpakentillä oli vanhaa tuttua Tigeria. Woods oli jälleen ylivoimainen ykkönen.

Harva kuitenkaan aavisti, että vuoden 2008 voittoisan U.S. Openin jälkeen kuluisi melkein yksitoista vuotta ennen kuin Woods juhlisi seuraavan kerran major-voittoa.

Kiitospäivän kolari murtaa kulissit

Kautta 2009 oli tuskin ehditty laittaa kansiin ja kirjoihin, kun Woods oli uudelleen vaikeuksissa. Koitti marraskuu ja Yhdysvalloissa tärkeä juhla, kiitospäivä.

Ensimmäiset uutisotsikot kertoivat Tiger Woodsin kolaroineen autonsa puuhun lähellä kotiaan. Pian selvisi, että onnettomuus oli seurausta avioriidasta.

Kiitospäivän sekavat tapahtumat paljastivat julkisuuteen lopulta laajan uskottomuusskandaalin, jonka seuraukset olivat Woodsille rajut. Avioliitto Elin Nordegrenin kanssa päättyi ja sponsorit kaikkosivat. Tiger Woodsin maine ryvettyi.

Kiitospäivän tapahtumia seurasi ennennäkemätön mediasirkus. Tuotantoyhtiöt päivystivät Woodsin kodin ulkopuolella odottaessaan kuumeisesti lisätietoa Woodsin onnettomuudesta ja sen paljastamasta uskottomuusskandaalista. Kuva Getty Images

Helmikuussa 2010 Woods pyysi uskottomuuttaan julkisesti anteeksi. Saman vuoden huhtikuussa hän palasi Mastersissa kilpakentille. Woods oli taas viivalla, mutta hänen mielensä vaelsi muualla. Seuraavat 26 kilpailua Woods pelasi ilman voiton voittoa. Seuraavan ykköstila irtosi vasta vuoden 2011 joulukuussa Chevron World Challengessa.

Woods kasasi itsensä hiljalleen ja voitti kaudella 2012 kolme kilpailua. Tahti kiihtyi entisestään ja maaliskuussa 2013 Tiger Woods palasi lähes kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen takaisin maailmanlistan ykköseksi.

Selkäleikkausten selättämä

Vuodet 2014–2017 olivat Woodsille yhtä tuskaa. Polvi oli jo pelikunnossa, mutta nyt Woods joutui käymään läpi yhteensä kolme selkäleikkausta. Kausilla 2014–2015 Woods pelasi yhteensä kuusi majoria, joissa hän putosi neljästi jatkosta. Koko aiemmalla ammattilaisurallaan hän oli pudonnut majoreissa cutista vain kolmesti.

Kausilla 2016 ja 2017 Woods ei pelannut ensimmäistäkään majoria, ja startteja PGA Tourillakin kertyi vain yksi. Huhtikuussa 2017 hän kuitenkin osallistui Masters-voittajien illalliselle.

”On mahdollista, että aikani kilpagolfin huipulla on ohi”, Woods kertoi illallisella eräälle Augusta National Golf Clubin jäsenelle.

Woods juhli jälleen ja oli uskomattomasti vähällä voittaa koko FedEx Cupin.

Kaksi viikkoa Mastersin jälkeen Woods matkusti Englantiin tapaamaan selkäspesialistia. Hänelle päätettiin tehdä riskialtis anteriorinen lannenikamien luudutusleikkaus. Se oli Woodsille kaikki tai ei mitään -kortti – ja todellisuudessa myös viimeinen mahdollisuus saada uralle vielä jatkoaikaa.

Leikkaus onnistui ja tammikuussa 2018 luudutettu Woods oli jälleen kilpailemassa. Heti ensimmäisessä turnauksessaan hän oli 23:s, maaliskuussa irtosi jo kakkossija Valspar Championshipistä. The Openissa Woods oli kuudes, PGA Championshipissä kakkonen. Woods selvitti tiensä FedEx Cupin finaaleihin ja lopulta kauden päättäneeseen Tour Championshipiin. Edellisestä PGA Tour -voitosta oli kulunut lähes viisi ja puoli vuotta. Tour Championshipissä Woods juhli jälleen ja oli uskomattomasti vähällä voittaa koko FedEx Cupin.

Vuoden 2018 Tour Championshipissä yleisön riehaantui Woodsin voitosta niin paljon, että järjestäjillä oli vaikeuksia pitää homma hallinnassaan kilpailun ollessa vielä kesken. Kuva Getty Images

Vielä parempaa oli luvassa.

Huhtikuussa 2019 Woods otti Mastersissa uransa viidennentoista major-voiton. Edellisestä, vuoden 2008 U.S. Openista, oli kulunut lähes yksitoista vuotta. 43-vuotiaasta Woodsista tuli samalla historian toiseksi vanhin major-voittaja, edellään vain Jack Nicklaus, joka voitti vuoden 1986 Mastersin 48 vuoden iässä.

Woods oli kuukausien ajan käytännössä sänkypotilaana.

Myöhemmin samana vuonna, lokakuussa 2019 uuden PGA Tour -kauden jo alettua, Woods voitti Japanissa pelatun Zozo Championshipin. Uransa 82:nnella PGA Tour -voitolla Woods sivusi Sam Sneadin nimissä ollut kiertueen voittoennätystä.

Zozo Championshipin ykköstila on myös Woodsin uran toistaiseksi viimeisin PGA Tourilla.

Amputoinnista keskusteltiin

Se, mitä vuoden 2021 Genesis Invitationalin jälkeisenä tiistaina Los Angelesissa tarkalleen ottaen tapahtui, on jäänyt julkisuudessa epäselväksi. Se kuitenkin tiedetään, että kovaa ylinopeutta ajanut Woods menetti katumaasturinsa hallinnan ja ajoi rajusti ulos tieltä. Edeltävän viikon kilpasponsorin logoilla koristeltu auto pyöri lukuisia kertoja katon kautta ympäri, ja jykevän auton etuosa murskaantui tuulilasiin asti täysin.

Woods loukkaantui onnettomuudessa pahasti. Onnettomuudesta raportoineen poliisipäällikön mukaan Woods oli ollut erittäin onnekas säilyttyään ulosajosta ylipäänsä hengissä. Oikean jalan sääri ja nilkka menivät rytäkässä niin huonoon kuntoon, että Woodsia operoineet lääkärit nostivat keskusteluissa esiin jo amputaation mahdollisuuden.

Jalka kuitenkin päätettiin säästää, mutta edessä oli pitkä ja perusteellinen kuntoutus. Woods oli kuukausien ajan käytännössä sänkypotilaana. Polven hän oli ehtinyt jo kuntouttaa pelikuntoon, ja selkäkin voi jo kohtuullisesti, vaikka Woods olikin jättänyt onnettomuutta edeltäneen Genesis Invitationalin väliin toipuessaan viidennestä selkäleikkauksestaan.

Nyt hänen oli remontoitava taas uusi osa kehostaan. Varsin pian kävi selväksi, että kokonaista kilpakautta Tiger Woods ei PGA Tourilla koskaan enää pelaisi.

Woods ei kuitenkaan ollut vieläkään valmis luovuttamaan. Vain runsaat 13 kuukautta onnettomuuden jälkeen, vuoden 2022 Mastersissa, hän oli jälleen mukana. Woods pelasi avauskierroksen tulokseen 71 (-1) ja selvitti kilpailussa cutin. 47:s sija oli Woodsilta kaiken tapahtuneen jälkeen jälleen yksi uskomaton suoritus.

Sen jälkeen Woods on pelannut kolme major-turnausta ja kevään 2023 Genesis Invitationalin. Kilpailuista kaksi on päättynyt keskeytykseen. Jälkimmäinen niistä on viime huhtikuussa pelattu Masters-turnaus, jossa Woods selvitti cutin ennätyksellisesti 23. kerran peräkkäin. Hänen liikkumisensa oli läpi kilpailun kuitenkin huomattavan vaikeaa, ja ennen päätöspäivää Woods ilmoitti vetäytyvänsä kilpailusta.

Tänään, 30. marraskuuta 2023, Tiger Woods palaa jälleen kentälle. Woods on mukana omassa kutsukilpailussaan, Hero World Challengessa. Hänellä on kilpailussa vastassaan 20 huippunimeä, jotka ovat ottaneet huippugolfin estradit haltuunsa.

Lukemattomat operaatiot ovat jättäneet Woodsiin jälkensä, ja kun häneltä on lannerangan lisäksi luudutettu ja kokoonpultattu nyt myös nilkka, se näkyy väistämättä liikkumisessa. Woodsin svingi näyttää kuitenkin taas hämmästyttävän hyvältä, ja kivut ovat hänen mukaansa enimmäkseen poissa.

Hero World Challengen lehdistötilaisuudessa Woods väläytti, että voisi parhaassa tapauksessa pelata ensi kaudella jopa keskimäärin kilpailun kuukaudessa. Se on jo tuplasti enemmän kuin Woods vasta hetki sitten ennakoi.

Tiger Woodsin valtakausi on lopullisesti takana, sen uskaltaa jo sanoa, mutta viimeistä sanaansa hän ei ole vieläkään lausunut.

Tiger Woods on, jälleen kerran, palannut kilpakentille.

Lue seuraavaksi: Woods teki vakuuttavan paluun huipulle, Masters alkoi parin alituksella

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje