26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Teittinen varjostaa nuoria tähtiä US Openissa

Jordan Spieth (kesk.) sekä Rickie Fowler (oik.) pelasivat jo harjoituskierroksella yhdessä.Kuva Getty Images

Arto Teittinen matkusti sunnuntaina Pohjois-Carolinaan, Pinehurstin Resortiin jossa käynnistyy torstaina US Open. Suomalaistuomarille työtehtävä on ensimmäinen USA:ssa. Suomen Golfliitosta Pinehurstiin ja muuhun kenttätarjontaan ovat tutustumassa myös puheenjohtaja Antti Peltoniemi ja toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi.

Keskiviikko 11.6.

Tennistuomarin roolissa

Viimeinen harjoituspäivä kaikille, torstaina se alkaa. Tuomareiden lyhyt palaveri heti aamulla klo 7.30, jonka jälkeen meidät 79 tuomaria jaettiin kuuteen ryhmään ja lähdettiin kiertämään koko kenttä käyden läpi erilaisia sääntötilanteita mitä neljä kilpailupäivää todennäköisesti tai mahdollisesti tuovat tullessaan. Suurimpana huolena olivat hiekkaesteet ja erilaiset tilapäiset rakenteet.

Tuomariryhmämme tutustumismatkalla. Bunkkerien rajojen määrittäminen on keskimäärin helppoa touhua.

Tuomariryhmämme tutustumismatkalla. Bunkkerien rajojen määrittäminen on keskimäärin helppoa touhua.

Hiekkaesteiden rajat eivät ole aivan selviä kaikissa hiekkaesteissä ja mukana kulkevalle tuomarille annettiin kaikki valta määritellä pelaajan pallon sijainti bunkkeriin tai pelialueelle. Sitähän tulee tuntemaan itsensä aivan tennistuomariksi, kun pääsee kertomaan pelaajille vähän väliä onko pallo sisällä vai ulkona bunkkerista. Itse en koe asiaa kovin vaikeana, hiekkaesteen määritelmällä mennään, pitää olla jonkinmoinen hiekkainen syvennys, jotta tuomitsen pallon bunkkerissa olevaksi.

Katsomorakenteiden, TV-tornien ja muiden tilapäisten rakenteiden kanssa voi sitten tulla enemmänkin epäselvyyksiä. Likipitäen kaikkiin tilapäisiin kiinteisiin haittoihin (engl. TIO) on luotu droppipaikat, jotka ovat pakollisia, ellei pelaaja halua pelata palloa sijaintipaikaltaan. Tämä poikkeaa merkittävästi sekä Euroopan Tourin että US PGA Tourin käytännöistä. Euroopassa droppialueet ovat yksi jatkamisen vaihtoehto ja PGA Tourilla droppialueita käytetään vain harvoin.

Aamuvuorot kahtena ensimmäisenä päivänä

Helppoahan tuo on pelaajalle selittää pakolliseksi vaihtoehdoksi vapautusta haettaessa, mutta kun pallo on alle puolen metrin päässä TIO:n edessä hyvällä ruoholla mutta äärettömän vaikeasti lyötävissä, niin kerro siinä sitten pelaajalle, että ilmaisen dropin saa tuohon katsomon viereen lyönti- ja jalanjälkiä täynnä olevalle pehmeälle hiekalle. Näin ovat droppialueet merkinneet paikoitellen nämä USGA:n päättäjät.

Kenttäkierros kesti vajaat neljä tuntia, jonka jälkeen saimme vihdoin tietää tuomaritehtävät kahdelle ensimmäiselle kierrokselle. Minulle sattui heti hieno tuomariasettelu torstaille. Lähtö on aikaisin aamulla kello 8.13 tiiltä 10 ja ryhmässäni ovat USA:ta edustavat Jordan Spieth(maailmanlistan 10.) ja RickieFowler (39.) sekä Japanin Hideki Matsuyama(13.). Minut tosin on merkitty ryhmän tarkkailijaksi eli olen avustavana tuomarina varsinaiselle tuomarille vähän niin kuin jalkapallossa tai jääkiekossa. Tehtäväni on olla siellä minne pallot tulevat ja varmistaa etteivät katsojat vaikuta niiden kulkuun sekä raportoida mahdollisista sääntötilanteista (pallo vesiesteeseen, pallo nojaa liikuteltavaan haittaan, TIO, yms) tuomarille.

Hieman torstain tehtäviin pettyneenä selailin perjantain asettelua ja löysin itseni taas aikaisesta lähdöstä. Nyt lähtötii on 1 ja tällä kertaa olen varsinaisena tuomarina USA:n kolmikolle Joe Ogilvie, Mark Wilson ja Ken Duke. Ryhmämme starttaa kolmantena ryhmänä perjantaille kello 7.07.

Täällä tosiaan aloitetaan pelit jo kello 6.45, jotta kaikki 156 pelaajaa saavat päivän aikana vietyä kierroksensa läpi ja jää vielä hieman pelivaraa, jos jotain yllättävää kuten sade tai ukkonen osuu kohdalle.

Meillä Suomessa ollaan kyllä vähän turhan lepsuja, kun kisat aloitetaan yleensä aikaisintaan kello 8.00 ja monilla kentillä vielä paljon myöhemminkin. Kannattaisi ehkä kokeilla joissakin kilpailuissa aikaisempia lähtöaikoja. Valon puutteesta ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni.

Lounaan jälkeen jäi vielä hieman aikaa tarkistaa kenttää ennen illan tuomarikokousta ja –illallista. Päätin, että noin neljä kierrosta kentän tarkastusta saa riittää ja suuntasin hotellille lukemaan meille aamulla jaettuja papereita, joita olikin kansiollinen.

Mitään mullistavaa kansiosta ei löytynyt paitsi peliaikataulu 18 reiälle. Aikataulu oli laadittu kolmen pelaajan ryhmille niin, että kierros saa kestää 4 tuntia ja 44 minuuttia ja viikonlopun kahden hengen ryhmille neljä tuntia ja seitsemän minuuttia. Eipä tarvitse pelaajien hätäillä, sanoisin, mutta USGA:n säännöt kieltävät minua arvostelemasta kisaa koskevia tehtyjä päätöksiä.

Eurooppalaistuomareita vain Suomesta ja Iso-Britanniasta

Illalla tuomareiden kokouksessa vihdoin esiteltiin kaikki tuomarit ja kuulemani mukaan tuomareiden kansallisuuksina olivat edustettuna ainakin Argentiina, Australia, Etelä-Afrikka, Intia, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Kiina, Malesia, Meksiko, Suomi ja tietysti USA eli 12 maata. Naisia tuomarijoukkoon on valittu neljä.

Pinehurstissa pelataan perättäisinä viikonloppuina miesten ja naisten US Open.

Pinehurstissa pelataan perättäisinä viikonloppuina miesten ja naisten US Open.

Intensiivisen tunnin aikana käytiin vielä kerran läpi tärkeät asiat kuvin ja sanoin, jottei kenelläkään olisi epäselvää miten toimitaan. Ilta päättyi yhteiseen ruokailuun, jonka jälkeen tuomarit vetäytyivät varsin nopeasti huoneisiinsa ja yöpuulle, jotta hekin ovat valmiita huomenna alkavaan kauden toiseen major-turnaukseen.

Pimenevästä Pinehurstin illasta,

Arto Teittinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)