- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LET Access Series

Täysin golfiin keskittyvä Kerttu Hiltunen, 16, lähtee voittamaan Messilään

Kerttu Hiltusen elämä sujuu tällä hetkellä puhtaasti golfin ehdoilla.

Vaativainen harjoittelija ei ole ehtinyt tavata kavereitaan vuoteen.

Ammattilaisturnausten alla ei kisaan päässeistä amatööreistä yleensä suureen ääneen puhuta – ainakaan menestysmielessä. Torstaina alkanut Messilän LETAS-turnaus ei tee tässä poikkeusta. Suurimmat ennakkosuosikit ovat täysin perustellusti heitä jotka pelaavat rahapalkkioista.

Kaikesta huolimatta amatöörejä on Viaplay Ladies Finnish Openiin osallistuvista suomalaisista peräti kaksi kolmasosaa. Hieman erikoinen suhde perustuu siihen, että kotimaassa naisten ammattilaisuus on edelleen hieman lapsenkengissä.

Vuodentakaisessa Messilän LETAS-kilpailussa paras suomalaisamatööri Emilia Tukiainen jakoi mainiosti kymmenettä sijaa. Tätä sijoitusta parantamaan mielii turnauksen nuorimpiin pelaajiin kuuluva Kerttu Hiltunen, 16, joka sekuntiakaan miettimättä täräyttää kysyjälle kovan tavoitteensa.

”Voittamaan lähden tietenkin.”

Peliseurana Hiltusella on kahdella ensimmäisellä kierroksella tämän hetken Suomen ykkönen Ursula Wikström sekä toinen kokenut kiertuepelaaja Caroline Rominger. Ensin mainitun saavutukset ovat tiedossa ja sveitsiläinenkin on saavuttanut puolen tusinaa top 3 -sijoitusta haastajakiertueella.

Nimekkäiden pelaajien seurassa Messilän kentän kiertäminen ei tawastgolfilaista jännitä.

”Sain mieleiset pelikaverit arvonnassa. Pystyn yleensä tavallista parempaan suoritukseen, kun ryhmässä on itseäni kovempia pelaajia.”

Hiltunen ajattelee hieman kaksijakoisesti kauden tähänastisista kilpailuistaan. USA:ssa vuodenvaihteessa pelatut Dixie Amateur ja Junior Orange Bowl International – molemmissa viides – olivat selkeitä onnistumisia.

Espanjan avoimissa ja Ranskan alle 21-vuotiaiden avoimissa peli sujui lyöntipelivaiheessa lähes kärjen tahdissa, mutta kummassakin tuli karsiutuminen heti ensimmäisellä reikäpelikierroksella.

Molemmat kuuluivat junioreiden Solheim Cupin karsintaturnauksiin, kuten myös viime viikolla pelattu German Girls Open, jota hän johti toisella kierroksella.

Puttipeli on Kerttu Hiltusen vahvuus. Taas putoaa yksi nelimetrinen sisään.

”Olin kolme alle neljän ensimmäisen reiän jälkeen ja sitten taisin alkaa ajattelemaan vähän liikaa johtoasemaani. Painetilassa svingi meni huonommaksi ja tuli tehtyä tyhmiä päätöksiä. Kierroksen loppu oli kuitenkin ihan hyvä”, Hiltunen sanoi kisasta, missä hän oli lopulta 16:s.

Kertulla ja hänen valmentajanaan toimivalla Mikko-isällä on ollut tämän kauden projektina fiksata backsvingiä paremmaksi. Maila menee taakseviennissä vielä hieman liikaa sisään ja tippuu ylhäällä tavoitteellisen tason, planen alle.

Apuna on aiemmin käytetty myös englantilaisen huippupelaajan Melissa Reidin entistä valmentajaa.

”Häneltä sai alkuun paljon hyviä ideoita, mutta emme enää käy hänen luonaan. Viimeisimmät tapaamiset eivät tuoneet mitään uutta lyöntiini ja peliini.”

Kun tekniikka on kunnossa, sitä ei tarvitse miettiä kilpailutilanteessa. Hiltunen myöntää, että tämä ei helppoa varsinkaan silloin, jos peli ei ole ihan parhaimmillaan. Siksi backsvingin muutostyöllä on iso painoarvo.

Hämeenlinnalainen pitää puttipeliä parhaana avunaan. Pallonlyöntikin on ”ihan ok”, ja erityisen hyvillään hän on viime vuodesta pidentyneistä lyönneistään.

”Ei tarvitse ottaa enää lähestymisessä niin isoa mailaa. Rautaseiskalla menee 135 metriä, välillä vähän enemmänkin. Lyönnit alkavat olla aika hyvin LPGA Tourin keskimitoissa.”

Parhaassa tapauksessa pelaan jo ensi vuoden lopussa ammattilaisena USA:n pienemmillä kiertueilla.

Hiltusen kauden päätavoite on päästä edustamaan Eurooppaa syyskuussa Skotlannin Gleneaglesissa pelattavaan Junioreiden Solheim Cupiin. Hän on parhaillaan Euroopan pistelistalla neljäntenä, kun USA:n yhdistelmän kohtaavaan joukkueeseen otetaan kuusi pelaajaa pisteiden perusteella ja kuusi kapteenin harkinnalla.

”Pidän mahdollisuuksiani aika hyvänä. Olisihan siihen joukkueeseen pääsy ihan mahtava juttu”, sanoo amatöörien maailmanlistalla sadan joukkoon tänä vuonna pyrkivä pelaaja.

Hiltusen kilpailukalenteri on jo pidempään ollut ulkomaa-painotteinen. Ensi viikolla hän suuntaa Pohjois-Irlantiin tunnetulla Royal County Down Golf Clubin kentällä pelattavaan Womens Amateur Championshipiin ja heti seuraavalla viikolla on vuorossa Ruotsin Drottningholmissa käytävä Annika Invitational Europe -kilpailu.

Palloa pitkälle lähettävässä svingissä sopii olla myös laajuutta.

”Heinäkuun toisella viikolla olisi vuorossa EM-joukkuekilpailut, eli aika tiukka jakso on edessä.”

Kilpailukalenteri on kuitenkin varsin maltillinen, vaikka hän pelaa tänä vuonna neljä kisaa enemmän kuin kaudella 2018 − yhteensä 12 turnausta. Yksi syy kisojen lisäämiseen on junioreiden Solheim Cupin karsintaturnausten kattavassa määrässä.

Hiltunen päätti keväällä 2018 peruskoulun ja on sen jälkeen keskittynyt pelkästään golfiin. Valinta on tietoinen ja tarkkaan harkittu. Hän aikoo kääntää jokaisen kortin kehittyäkseen mahdollisimman hyväksi pelaajaksi. Talvikaudella harjoittelu tapahtuu pääasiallisesti Floridassa, missä perheellä on toinen koti.

”Jos kehitystä ei tule tarpeeksi, niin sitten menen lukioon. Parhaassa tapauksessa pelaan jo ensi vuoden lopussa ammattilaisena USA:n pienemmillä kiertueilla.”

Vaativa harjoittelu on yksinäistä ja aikaa vievää puuhaa. Tunnollista pelaajaa ja treenaajaa ei paljon tarvitse kentälle patistaa.

”Kyllä tämä kaiken ajan käytännössä. En ole esimerkiksi tavannut kavereitani vuoteen. Golfkaverit ovat oma lukunsa, heitähän näkee vähän väliä kilpailuissa. Kotimaisista pelaajista eniten olen tekemisissä Aada Rissasen kanssa.

Messilän kentän hän uskoo sopivan omalle pelille. Pari väylää vaatii tarkan avauksen vasempaan tai oikeaan reunaan.

”Siellä on aika paljon korkeuseroja ja viheriöissä on tosi paljon muotoja. Sopii hyvälle puttaajalle, joten toivottavasti siitä on minulle etua”, sanoo Hiltunen, joka arvelee voittotuloksen painuvan 11 lyönnillä alle parin.

Mikäli voittoa Messilästä ei tule, käy Hiltuselle vähän heikompikin sijoitus. Ei tosin kovin paljon. Hän asettaa minimitavoitteekseen tällä viikolla top 5 -sijoituksen.

Lue seuraavaksi: Suomen parhaimmisto eturivin suosikkeina Messilän LETAS-kilpailuun

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje