Kyky lukea griiniä nousee kunniaan, kun PGA Tour kieltää ’greenbookit’ ensi vuonna - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Kyky lukea griiniä nousee kunniaan, kun PGA Tour kieltää 'greenbookit' ensi vuonna

PGA Tourilla voi käyttää vuoden alusta lähtien vain pelkistettyä väylä- ja viheriötietoa sisältäviä vihkoja. Kuva: Getty Images

Pelaajat ja caddiet joutuvat turvautumaan jatkossa enemmän omaan taitoon ja harkintaan suunnitellessaan lyöntiä.

PGA Tour on ottamassa käyttöön säännön, joka sallii ensi vuoden alusta lähtien vain kiertuekomitean hyväksymät yardage- ja green-reading bookit.

Pelaajien nykyisissä ”mitta- ja griininlukukirjoissa” on runsaasti informaatiota etäisyyksistä, korkeudenvaihteluista sekä kallistuksista, ja tätä tietopankkia halutaan nyt karsia. Uudet yardage- ja green-reading bookit sisältäisivät jatkossa vain pelkistettyä tietoa mitoista, kallistuksista ja muista ominaisuuksista.

Muutoksen taustalla on tahto palauttaa entinen käytäntö, jossa pelaajien ja caddieiden omalla taidolla, harkinnalla ja kokemuksella on suurempi merkitys lyöntien suunnittelussa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa.

Ehdotus käsiteltiin Rory McIlroyn johtaman pelaajaneuvoston kokouksessa, ja se vaatii vielä muodollisesti kiertueen sisäisistä käytännöistä päättävän toimikunnan hyväksynnän. Tämän jälkeen Yhdysvaltain golfliitto (USGA) ja R&A vahvistavat muutoksen paikallissäännöksi.

Muutos on tulossa voimaan 1.1. 2022, jota ennen laadittuja yardage- ja green-reading bookeja ei enää hyväksytä. Käsin kirjoitettuja muistiinpanoja voi edelleen hyödyntää viheriöillä, mutta niiden kokoaminen on sallittu ainoastaan kentällä ja kilpailun televisiolähetyksen aikana. Samalla kielletään kaikenlaiset viheriöiden olosuhteita testaavat laitteet.

Ratkaisun odotetaan edistävän myös pelinopeutta, mutta toisenlaisiakin näkemyksiä on kuultu. Joidenkin arvioiden mukaan seuraus voi olla päinvastainen.

”Kun tietoa on käytössä aiempaa vähemmän, pelaajat tulevat tutkimaan pidempään reiän ympäristöä”, eräs kokenut caddie pohti Golf Channelin uutisessa.

Lue seuraavaksi: Taito lukea griiniä kunniaan – PGA Tour kieltämässä green bookit

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)