Suomalaispelaajat ajavat lastenvahtipalvelua LET:llä – kiertuejohdon suhtautuminen on välinpitämätöntä - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Suomalaispelaajat ajavat lastenvahtipalvelua LET:llä – kiertuejohdon suhtautuminen on välinpitämätöntä

Linda Osala on LET:n harvoja äitejä. Kuva: LET/Tristan Jones

Ladies European Tourilla ei ole järjestetty lastenhoitoa pelaajien jälkikasvulle. LPGA:lla ja DP World Tourilla pelaajat voivat jättää lapsensa hoitoon kilpailuiden aikana.

Naisten Euroopan kiertueella on tällä hetkellä vain viisi pelaajaa, joilla on lapsia. Atlantin toisella puolella LPGA:lla äitien määrä on lähes kuusinkertainen. Kiertueet ovat täysin erilaisessa asemassa lastenhoidon suhteen, joka on mahdollisesti yksi selittävä tekijä, miksi Euroopassa pelaavat harkitsevat lasten saamista perusteellisemmin.

LET:llä pelaavilla Linda Osalalla ja Noora Komulaisella ovat lähes samanikäiset lapset. Reilu 2-vuotiailla tytöillä on ikäeroa vain viikon päivät. Pelaajien tilanne on siten samanlainen, mitä tulee lastenhoitoon ja siihen liittyvän shown pyörittämiseen.

Suomalaiset lähestyivät LET:n kiertuejohtoa viime vuoden lopulla ja ehdottivat lastenhoitopalvelun järjestämistä kilpailuihin. Komulainen on tämän jälkeen kysynyt tilanteesta pariin kertaan uudestaan, mutta asia ei ole edennyt toistaiseksi mihinkään.

“Esitin asian siten, että me pelaamme naisten kiertueella ja äitejä on jonkin verran. Sehän olisi varmaan sen järjestävän maan vastuulla hoitaa lastenvahdit. Jos kiertue ilmoittaisi promoottorille tällaisesta toiveesta, niin kuvittelisi, että joka paikasta löytyisi lastenhoitajia”, Komulainen sanoo.

“Tuntui, että LET:llä ei ollut mitään ideaa, millä tavalla asiaa alettaisiin hoitamaan. On tästä ollut aikaisemminkin puhetta, mutta eipä sille ole mitään tehty. Aion ottaa asian esille vielä uudestaan.”

Suurin piirtein ollaan siinä, että me saadaan ylipäätään ottaa lapset golfklubeille mukaan

Tilanne on siinä mielessä hullunkurinen, että LET-pelaajat joutuvat valitsemaan perheen perustamisen tai ammattilaisgolfin väliltä, mitä haluavat elämällään tehdä. Golf lajina antaa mahdollisuudet pelata huipputasolla yli 40-vuotiaana.

“Tällä hetkellä naisten kiertueella on pelaajia, jotka haluaisivat lapsia, mutta eivät uskalla niitä tehdä, koska he eivät tiedä mitä omalle uralle käy”, Komulainen kertoo.

Lastenhoito ja LET:llä pelaaminen vaatii Komulaisen ja Osalan tukiverkostoilta paljon. Puolisot ja isovanhemmat ovat kullanarvoinen apu jokaisen kilpailun aikana. Kaikilla pelaajilla ei välttämättä ole samanlaista tilannetta tai koko kuvio arveluttaa ennen kuin lapsia alkaa harkitsemaan.

“Olen sanonut, että ei minulla olisi lasta kaikissa kilpailuissa mukana. Kaukomaille ei varmaan moni edes ottaisi lapsia mukaan. Jos lastenhoito olisi järjestetty vaikka 5–10 Euroopassa pelattavassa kisassa, se helpottaisi jo paljon kaikkien äitien elämää”, Komulainen miettii.

Lastenhoito puhuttaa kiertueella

Suomalaiset ymmärtävät, ettei LET pysty toteuttamaan jokaisen pelaajan yksittäisiä toiveita. Lastenhoito ja tällä hetkellä sen puute koskettaa silti suurta joukkoa pelaajia. Asiasta puhutaan pelaajien keskuudessa pitkin kautta.

“Monet ovat tulleet kysymään, miten olemme saaneet yhdistettyä lastenhoidon ja pelaamisen. Me olemme sitten vähän vastailtu, että hermoromahduksen partaalla ollaan koko ajan, mutta kyllä se jotenkin sutviutuu”, Osala heittää.

LPGA:n mukana kiertävät samat lastenhoitajat kauden aikana. DP World Tourilla lastenhoito on myös järjestetty kisaviikon aikana. Kiertueet ovat taloudellisesti erilaisessa asemassa verrattuna LET:iin, mutta Osalan ja Komulaisen ehdotus ei olekaan saada lastenhoitajia ilmaiseksi.

”Olemme valmiita maksamaan lastenhoidosta, kun sellainen vain järjestettäisiin. Viime viikolla saimme hotellin respan kautta jonkun katsomaan lapsia muutaman tunnin ajaksi. Tuntuu, että kiertueella on muita asioita mielessä eikä tämä ole millään prioriteettilistalla”, Osala kertoo.

Suomessa lapsiin suhtaudutaan klubitaloilla myötämielisesti. Joka maassa tilanne ei ole samanlainen.

“Suurin piirtein ollaan siinä, että me saadaan ylipäätään ottaa lapset golfklubeille mukaan. Tänä vuonna on ollut tilanne, että hirveän kahnauksen jälkeen sain hommattua lastani hoitaneet vanhempani klubille samaan aikaan, kun olin pelaamassa. Sekin onnistui vain erään toisen pelaajan annettua vierailijaluvan minun käyttöön”, Osala sanoo.

“Ymmärrän kyllä, että joissain paikoissa klubitalot ovat pieniä ja kisoja raavitaan kasaan rajallisin resurssein, mutta en ole viemässä sinne mitään fanijoukkoa. Kyse on siitä, että pystyn tekemään työtäni täällä.”

Lastenhoitoon liittyvät lainsäädännöt ja käytännöt poikkeavat eri maiden välillä. Siitä huolimatta, jos LET:n tahtotila olisi hoitaa lastenhoitopalvelu kuntoon, näin tapahtuisi. Kiertueen äidit pystyisivät samalla keskittymään pelaamiseen huolettomammin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje