11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Spiethin puttipeli liikaa Stensonille

Palkintopöydän Atlantassa puhdstanut Jordan Spieth nousi myös maailmanlistan kärkeen. Kuva: Getty Images

Henrik Stenson (-5) näytti Tour Championshipissä pari ensimmäistä päivää olevan se pelaaja, jota juhlitaan finaaliturnauksen päätteeksi kauden suurimpana sankarina. Jordan Spieth (-9) oli kuitenkin toista mieltä. Hän ei antanut ruotsalaiselle pieniäkään mahdollisuuksia sunnuntaina, ja voitti sekä Atlantan turnauksen että FedExCupin kaudella 2014-2015.

Nuoresta teksasilaisesta tuli ensimmäinen pelaaja, joka rikkoo yhden kauden aikana tienesteissä 22 miljoonan dollarin rajan. 12 miljoonan taalan kausipotti on PGA Tourin turnausansioiden uusi ennätys, ja tämän päälle hän kuittasi vielä kymmenen miljoonan bonuspotin FedExCupin voittajana.

Vaikka Spieth missasi cut-rajan kahdessa ensimmäisessä pudotuspeliturnauksessa, hän tiesi että koko homma ratkaistaan Atlantassa. Hän oli pelaajista ensimmäinen, joka saapui East Lakelle jo maanantaina valmistautumaan viikon koitokseen. Sunnuntaiaamuna Spieth ja hänen caddiensa Michael Greller olivat jo kolme tuntia ennen starttiaan puttiviheriöllä.

”Me toimimme tällä tavalla vain majoreissa”, Greller sanoi.

Huolellinen valmistautuminen maksoi itsensä takaisin, ja näkyi ennen kaikkea puttipelissä.

Spieth teki kierroksen puolivälin tuntumassa kolme birdieä neljän reiän jaksossa, ja se söi Stensonia. Kahdeksannen reiän kuusimetrisen birdienputin myötä hän siirtyi tasatilanteesta kahden lyönnin johtoon, eikä päästänyt vastustajaansa uhittelemaan enää kertaakaan.

Jos olivat Stensonin birdiet ysillä ja 11:llä helppoja lähietäisyydeltä, niin Spieth kuittasi molemmat ilman ongelmia – ensimmäisen yli viiden metrin päästä ja toisen 13 metrin päästä. ”Yksitoista oli tikarinisku”, Spieth sanoi.

”Uskoin tietysti, että pystyn kääntämään pelin edukseni. Mutta ratkaisu tapahtui kierroksen keskivaiheilla. Viikon paras pelaaja voitti turnauksen ja FedExCupin”, Stenson sanoi.

Jatkossa Spieth teki seitsemän peräkkäistä paria, ja tyytyi vain pitämään Stensonin aisoissa. Eroa jäi lopulta neljä lyöntiä 22-vuotiaan supertähden hyväksi. Danny Lee ja Justin Rose jakoivat Stensonin kanssa kakkostilaa.

Kauden viides voitto (mm. Masters ja U.S. Open) pönkitti Spiethin tiliä 1,485 miljoonalla dollarilla. Koko kauden tarkka palkintopotti (ilman FedExCupin 10 miljoonaa) oli 12 030 465 miljoonaa taalaa. Vijay Singhin aiempi ennätys 10,9 miljoonaa oli vuodelta 2004.

<a href=Henrik Stenson ei löytänyt sunnuntaina keinoja Jordan Spiethin taltuttamiseksi. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/09/15092808465987.jpg" width="505">

Henrik Stenson ei löytänyt sunnuntaina keinoja Jordan Spiethin taltuttamiseksi. Kuva: Getty Images

Kaiken kukkuraksi Spieth riisti Jason Dayltä maailmanlistan ykköspaikan, jota australialainen ehti pitää hallussaan vain viikon.

Spiethiä oli ensimmäisinä onnittelemassa koko ydinperheen ohella muun muassa hänen parhaat ystävänsä lukioajoilta Dallasista. Hänestä tuli myös nuorin pelaaja sitten Horton Smithin vuonna 1929, joka on voittanut saman kauden aikana viisi turnausta. Luonnollisesti hän on myös nuorin FedExCupin voittaja.

”Ilmiömäinen kausi Jordanilta”, Stenson sanoi. ”Katselin hänen hurjaa menoaan jo Augustassa, missä hän pelasi ja puttasi ilmiömäisesti. Tänään Jordan esitti samanlaisen puttinäytöksen. Hänen puttipelinsä ja henkinen fokuksensa on parasta maailmassa, siitä ei ole epäilystäkään.”

Samalla voidaan lopettaa spekulaatiot vuoden pelaajan valinnasta PGA Tourilla.

Spieth taisteli kahden peräkkäisen majorin voittajana Grand Slamista Open Championshipissä, ja liittyi Jack Nicklausin ja Tiger Woodsin seuraksi niiden pelaajien joukkoon, jotka ovat sijoittuneet vähintään neljänneksi kauden kaikissa majoreissa. Rahatilaston lisäksi Spieth voitti Vardon Trophyn eli tittelin parhaasta tuloskeskiarvosta.

Jason Day voitti niin ikään viisi turnausta, mukaan lukien PGA Championshipin elokuussa. Spiethin meriitit ovat kuitenkin kiistatta paremmat.

Myös Stenson sai pientä lohtua lopussa. Hän teki 17:llä tuplabogin lyötyään hetkeä aikaisemmin soketin yleisön joukkoon, ja putosi tuossa vaiheessa jaetulle neljännelle tilalle. Viimeisellä viheriöllä Stenson upotti 18-metrisen putin, ja nousi birdiellään takaisin kakkoseksi sekä turnauksessa että FedExCupissa. Kyseinen haamuputti osoittautui hänelle miljoonan dollarin arvoiseksi.

Ennen Tour Championshipiä keskusteltiin mahdollisuudesta, jonka mukaan Stenson saattaisi viedä FedExCupin ilman yhtään turnausvoittoa. Se olisi voinut toteutua East Lakella, jos sijoitukset muiden osalta olisivat olleet tarpeeksi heikkoja.

Tässä piilee yhtä aikaa FedExCupin vahvuus ja heikkous. Tarpeeksi hyvällä kausimenestyksellä voi nousta puun takaa juhlituimmaksi sankariksi, vaikka voittosarake näyttäisi nollaa. Yllätyksellisyys on urheilussa aina tervetullutta, mutta samanaikaisesti olisi ollut moraalinen vääryys, jos pelaaja olisi jäänyt neljällä voitolla – joista kaksi majoreita – kuusi kakkostilaa saavuttaneen pelaajan varjoon.

Lähde: AP

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje