25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Snedeker puhdisti pöydän Atlantassa

Komea voitto vapautti Brandt Snedekerin kunnon tuuletuksiin. © Getty Images

Vaikka Tour Championshipin päätöskierroksella odotettiin Rory McIlroyn ja Tiger Woodsin kaksintaistelua, ei siitä näkynyt sunnuntaina merkkiäkään. Brandt Snedeker pelasi oikealla hetkellä jäätävän hyvin: hän voitti ansaitusti sekä turnauksen että itse FedExCupin muiden nenän edestä. Snedekerin esitys oli sen verran vakuuttava, ettei edes viimeisen reiän bogilla ollut merkitystä. 32-vuotias tennesseeläinen tuuletti upeata voittoaan hihkaisun säestyksellä ja ryntäsi halaamaan läheisiään 18. griinin taakse. Kisan tärkeys tuli päätöskierroksella selvästi esille, sillä viidestä viimeisestä peliryhmästä Snedeker oli ainoa, joka pystyi alittamaan East Lake Golf Clubin kentän parin. Snedeker (-10) löi kisassa toiseksi tulleen Justin Rosen kolmella lyönnillä, tienaten kauden toisella voitollaan 1,44 miljoonaa dollaria. FedExCupin bonuspalkinto kymmenen miljoonaa toi hänen tililleen yhteensä 11,44 miljoonan dollarin ansiot. Tämä on enemmän kuin Snedeker oli ehtinyt tienata koko urallaan ennen kauden 2012 alkua. ”Brandt on mentaalisesti vahva”, Rose sanoi. ”On ihan toisenlainen paine, kun pelataan kymmenestä miljoonasta dollarista. Tavallisissa kisoissa kyse on enemmän rutiinista. Hän teki loistavaa työtä tänään.” Tuore voittaja kompuroi hieman kierroksen alkupuolella. Snedeker teki kuudennella reiällä (par-3) tuplabogin, mutta epäonnistuminen ei saanut häntä raiteiltaan. Kuutosen jälkeen neljästä tekemästään birdiestä kolme olivat mestarillisia suorituksia: kaksi pitkää puttia ja chippi sisään 17. griinin reunasta. ”Minulla oli täydellinen luottamus tekemisiini”, maailmanlistalla ensimmäisen kerran Top-10:een noussut Snedeker sanoi. Moore laittoi hanttiin

<a href=Rory McIlroy oli tärkeällä hetkellä oudon vaisu. &copy Getty Images" align="left" width="231">

Rory McIlroy oli tärkeällä hetkellä oudon vaisu. &copy Getty Images

Ryan Moore (-6) oli Tour Championshipin viimeisellä kierroksella ainoa, joka pystyi hieman uhittelemaan Snedekerin asemaa. Hän nousi 15. reiällä jaetulle kärkipaikalle, mutta sortui lopussa kolmeen peräkkäiseen bogiin. Moore jakoi kisassa kolmatta sijaa Luke Donaldin kanssa.

Mitään Snedekriltä pois ottamatta, McIlroyn ja Woodsin vaisuus kisan päätöskierroksella oli negatiivinen asia. Kaksikosta Woods putosi kuvasta ensimmäisenä oltuaan kuuden reiän jälkeen kierrostaan jo neljä yli. Jatkossa Woods (-2) sai hieman paremmin juonen päästä kiinni, mutta tulos 72 riitti jaettuun kahdeksanteen sijaan.

Kisan ja FedExCupin suurin ennakkosuosikki McIlroy vaikutti sunnuntaina oudon jännittyneeltä. Hän kompuroi ulosmenon puolivälissä kaksi bogia ja yhden tuplan, eikä toipunut enää tästä kierroksen edetessä. McIlroy (-1) putosi tuloksen 74 myötä vasta jaetulle 10. sijalle.

Kenestä vuoden paras?

<a href=Justin Rosen pirteät otteet lupaavat hyvää Ryder Cupia ajatellen. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12092414253323.jpg" width="505">

Justin Rosen pirteät otteet lupaavat hyvää Ryder Cupia ajatellen. &copy Getty Images

Mikäli Snedeker olisi jäänyt Tour Championshipissä toiseksi, olisivat McIlroy ja Woods taistelleet FedExCupin voitosta keskenään Top-5-sijoituksella. Nämä jossittelut ovat kuitenkin täysin tarpeettomia. Kisan ratkaisukierroksesta muodostui Snedekerin näytös ensimmäisestä lyönnistä alkaen.

FedExCupin voittaja on tavallisesti palkittu myös vuoden parhaana pelaajana Yhdysvalloissa. Tilanne on tällä kertaa hieman mutkikas, sillä PGA Championshipin ylivoimainen mestari Rory McIlroy voitti kaksi playoff-turnausta ja ylipäänsä kolme viidestä edellisestä kilpailustaan. Lisäksi hänellä on plakkarissan Honda Classicin voitto alkukaudesta.

FedExCupin arvostus on USA:ssa kuitenkin niin suuri, että kahden voiton (myös Farmers Insurance Open) Snedeker saattaa kaikesta huolimatta napata tämänkin tittelin…

Brandt Snedeker pähkinänkuoressa:

Ikä: 32 Syntymä- ja asuinpaikka: Nashville, Tennessee, USA Mitat: 185 cm, 84 kg Perhe: Vaimo Mandy ja tytär Lilly (2011) Ammattilaiseksi: vuonna 2004 Voitot PGA Tourilla: 4 Paras sijoitus major-turnauksessa: kaksi kertaa kolmas (Masters 2008 ja British Open 2012) Vuoden tulokas PGA Tourilla vuonna 2007 Kotisivut: www.brandtsnedeker.com

Marko Kuivasaari (24.9. klo 7.49)

McIlroy, Woods vai Snedeker?

FedExCup on huipentumassa arvoisellaan tavalla. Rory McIlroy, Tiger Woods ja Brandt Snedeker ovat sunnuntaina suuren mahdollisuuden edessä.

Brandt Snedekerin voitto olisi aikamoinen yllätys.  &copy Getty Images

Brandt Snedekerin voitto olisi aikamoinen yllätys. &copy Getty Images

Tour Championship on tarjoamassa huippugolfin ystäville juuri sellaisen loppusuoran kuin jännittävässä urheilutapahtumassa voi vain ikinä toivoa: Brandt Snedeker (-8), Rory McIlroy (-5) ja Tiger Woods (-4) vievät voittaessaan East Laken kisan nimiinsä koko FedExCupin sekä kymmenen miljoonan dollarin bonuspalkkion.

Tour Championshipin kärkeen nousi 54 reiän jälkeen Brandt Snedeker, joka pelasi sopivaan paikkaan vuoden parhaan (64) kierroksensa. Hän jakaa kisan paalupaikkaa yhdessä Justin Rosen kanssa.

”Viikon ensimmäinen tavoitteeni on toteutunut. Pelaan sunnuntaina voitosta, joten luvassa on hauska päivä”, Snedeker sanoi.

Luonnollisesti Snedekerin hauskuus on sunnuntaina pitkälti kiinni oman pelin sujuvuudesta. Hän ei ole koskaan ennen voittanut turnausta pelatessaan neljännellä kierroksella kisan kärkiryhmässä. Kaikki hänen kolme voittoaan PGA Tourilla ovat tulleet 5-7 lyönnin takaa-ajoasemasta.

<a href=Tiger Woods ajaa kärkeä takaa neljän lyönnin päässä. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12092308314671.jpg" align="left" width="249">

Tiger Woods ajaa kärkeä takaa neljän lyönnin päässä. &copy Getty Images

”Minun päämääräni on pelata sunnuntaina niin kova kierros kuin mahdollista. Millään muulla ei ole huomenna väliä, on lopputulos sitten mikä tahansa.”

Vaikka Snedekerin puolesta veto lyöviä ei ehkä riitä jonoksi asti, on kaikin puolin hienoa, että hän on yksi väriä loppuratkaisuun tuovista pelaajista. Suuri yleisö odottaa sunnuntaina kenties silti, kuinka huippugolfin pitkäaikainen yksinvaltias ja sellaiseksi pyrkivä iskevät yhteen.

Tiger Woods oli toisella kierroksella vaisu, mutta hän ei antanut tilaisuutensa luisua käsistä lauantaina. Tiger on neljä lyöntiä kärjestä, mutta ero on käytännössä varsin marginaalinen.

Rory McIlroy pelaa puolestaan suurella itseluottamuksella. Kaksi edellistä playoff-turnausta voittanut pohjoisirlantilainen pelasi jo 11. perättäisen kuutosella alkavan kierroksen.

”Tiedossa on yksi vuoden jännittävimmistä sunnuntaista. Hienoa olla tässä mukana”, McIlroy totesi kierroksensa jälkeen.

Yhdenlaisen skenaarion mukaan FedExCupin kuusivuotisessa historiassa voidaan päätyä myös tasapisteisiin. Se edellyttäisi Woodsin ja McIlroyn sijoittumista Tour Championshipissä yksin kolmanneksi ja neljänneksi. Jos vielä itse turnauksen voitto jouduttaisiin ratkaisemaan uusinnassa, oltaisiin Atlantassa ainutlaatuisen tilanteen edessä…

Marko Kuivasaari (23.9. klo 7.39)

Furyk nosti osakkeitaan Milloin mistäkin kritiikkiä osakseen saava Jim Furyk osoitti Tour Championshipin toisella kierroksella, että golfissa vain tuloksella on merkitystä.

Jim Furyk on Atlantassa suurten mahdollisuuksien edessä.  &copy Getty Images

Jim Furyk on Atlantassa suurten mahdollisuuksien edessä. &copy Getty Images

Jim Furyk on ainoa USA:n Ryder Cup joukkueen pelaaja, jolla ei ole tältä vuodelta yhtään voittoa. Tähänkin epäkohtaan saattaa tulla viikonvaihteessa muutos, sillä Furyk johtaa FedExCupin päätösturnausta 36 reiän jälkeen.

Furyk (-7) oli toisen kierroksen alussa liekeissä, sillä hän teki kymmenen reiän sisällä seitsemän birdietä. Sisääntulossa muutamat missatut griinit hidastivat pelaajan tahtia, mutta tulos 64 oli silti selvästi päivän parasta antia. Furyk on Tour Championshipin paalupaikalla yhden lyönnin turvin ennen Justin Rosea.

Furyk kantoi paljon enemmän huolta perjantain viimeisellä reiällä ohi lyömästään lyhyestä par-putista kuin esimerkiksi yleisessä keskustelussa kritiikkiä herättäneestä valinnastaan USA:n RC-joukkueeseen. Vuodesta 1997 joka kerta Ryder Cupissa pelannut Furyk ei ole pitkään aikaan kokenut tarpeelliseksi todistella itselleen yhtään mitään.

”Katsokaa kuinka pelaan golfia, kuinka svingaan ja minkälainen puttiote minulla on. Olen myös lyhytlyöntinen. Jos oikeasti välittäisin kaikesta saamastani kritiikistä viimeisten 19 vuoden aikana, en todellakaan olisi tässä. Joukkuekaverini (Ryder Cup) tietävät, että annan 110 prosenttisen panoksen. He tietävät, että minulla on sisua ja iso sydän”, Furyk avautui lehdistötilaisuudessa.

Jos oli Furykilla loistava pelipäivä perjantaina, samaa ei voi sanoa Tiger Woodsista (-1). Hänen kohokohdakseen jäi hankala bunkkerilyönti kolmosreiällä, josta seurasi birdie. Tigerin vaikeudet alkoivat kahdeksannella reiällä (tupla) jatkuen sisääntulossa; sarja huonoja lyöntejä maksoi takaysillä neljä bogia. Tulos 73 oli Woodsin huonoin East Lakella 14 vuoteen.

<a href=Tiger Woods jäi toisella kierroksella Justin Rosen varjoon. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12092208325620.jpg" width="505">

Tiger Woods jäi toisella kierroksella Justin Rosen varjoon. &copy Getty Images

Tiger (12:s) on kisan puolivälissä kuusi lyöntiä kärjestä. Se ei ole tässä vaiheessa liikaa, mutta on selvää, ettei hänellä ole Atlantassa enää varaa toiseen vastaavanlaiseen esitykseen.

Woodsin kanssa perjantaina pelannut Justin Rose oli ulosmenossa hieman jäässä, mutta ryhdistäytyi kierroksen jälkipuolella. Neljän birdien siivittämänä Rose säilytti asemansa tiukasti Tour Championshipin voittotaistelussa.

Bo Van Pelt ja Bubba Watson jakavat kolmatta sijaa tilanteessa viisi alle. Van Pelt olisi kamppaillut Furykin kanssa kärkipaikasta, mikäli ei olisi sortunut neljällä viimeisellä reiällä kolmeen bogiin. Caddietaan tämän selkävaivojen vuoksi kesken kierroksen vaihtamaan joutunut Dustin Johnson sekä Matt Kuchar (-4) mahtuvat vielä viiden joukkoon.

FedExCupin johdossa oleva Rory McIlroy (7:s) on neljä lyöntiä kärjestä. McIlroy on tällä hetkellä kaikkein lähimpänä kymmenen miljoonan dollarin bonuspottia, vaikka häntä itseään kiehtonee enemmän kolmannen perättäisen turnauksen voitto. McIlroylla oli pieniä vaikeuksia toisella kierroksella, mutta muutamat par-pelastukset ja 15. reiän eagle pitivät hänet pinnalla.

Marko Kuivasaari (22.9. klo 7.51)

Tiger vei ensimmäisen erän

Tiger Woods jakaa kärkitilaa tuloksella 66 yhdessä Justin Rosen kanssa, Rory McIlroy jäi kolmen lyönnin päähän.

Tiger Woods oli torstain avauskierroksella askeleen verran edellä sekä avauksissa, kuin myös lähestymisissä pelikaveriaan Rory McIlroyta. Woods osui väyliin East Laken kentällä kymmenen kertaa, McIlroy seitsemän. Viheriöosumissa numerot olivat Tigerille 13-11.

”Pelasin hyvin, asiat joita olemme Sean Foleyn kanssa työstäneet alkavat toimia”, Woods toisti kuluvalla kaudella usein alkukierrosten jälkeen kuullun mantran. Tiger on seitsemällä osallistumiskerrallaan voittanut East Lakella kerran ja sijoittunut aina seitsemän joukkoon 30:n pelaajan finaalikisassa.

Rory McIlroylle East Laken viikko on ensimmäinen. Hän ei torstaina häikäissyt esityksellään. East Laken kentällä erot jäivät totuttuun tapaan pieniksi, kaikki 30 pelaajaa ovat tulosten 66-75 välillä. McIlroylla on jo perjantaina edessään tiukka kierros, sillä kärkeä ei saa laskea liian kauaksi.

”Tällä kentällä on tärkeää osua väyliin. Karheikoista on vaikeaa päästä viheriöille niihin paikkoihin, joista birdiet tehdään,” hän muistutti itseään kierroksen jälkeen.

<a href=Justin Rose tavoittelee viikonloppuna uransa viidettä PGA Tourin ykköstilaa &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12061409534983.jpg" width="505">

Justin Rose tavoittelee viikonloppuna uransa viidettä PGA Tourin ykköstilaa &copy Getty Images

Justin Rose kirittää Woodsia toisena päivänä. 32-vuotias englantilainen voitti maaliskuussa World Tourin kisan, yksittäisiä väläyksiä, mm. PGA Championshipin kolmas tila on ansiolistalla tämän jälkeenkin. Mahdollinen voitto Tour Championshipissa voisi nostaa Rosen Fedex Cupin sankariksi, mikäli pistelistan tämän hetkiset kärkinimet jäävät tuloslistalla riittävän kauaksi taakse.

Spekuleerattavaa Tour Championshipissa riittää tuloslistan eläessä vielä kolmen päivän ajan. Torstain epäonnistujia olivat pitkään heikosti pelannut Luke Donald (71), Lee Westwood (72) sekä ensimmäisen Fedex Cupin finaalin voittanut Nick Watney (75).

Rory McIlroy kiertää perjantaina yhdessä Phil Mickelsonin kanssa.

Teemu Tyry

<a href=Rory McIlroy ja Tiger Woods ovat viihtyneet yhteisillä kierroksillaan erinomaisesti viimeisten viikkojen aikana. Toru Championshipissa small talka saattaa jäädä vähemmälle &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12091907273078.jpg" width="505">

Rory McIlroy ja Tiger Woods ovat viihtyneet yhteisillä kierroksillaan erinomaisesti viimeisten viikkojen aikana. Toru Championshipissa small talka saattaa jäädä vähemmälle &copy Getty Images

ENNAKKO:

PGA Tour huipentuu todelliseen herkkupalaan kun perinteinen Tour Championships pelataan viikonloppuna East Lake Golf Clubilla Atlantassa, Georgiassa. Fedex Cupin tilanne kärjen osalta ei voisi olla juurikaan herkullisempi.

Pistelistan kärkiviisikkko Rory McIlroy, Tiger Woods, Nick Watney, Phil Mickelson ja BrandtSnedeker lähtee selkeästä asetelmasta. Heille riittää voitto riippumatta siitä, miten muut sijoittuvat.Tilanteet tulevat kisapäivien aikana vaihtelemaan reikä reiältä, yleisön ja median kannalta kilpailun formaatti on erinomainen, tylsistymään ei paikan päällä tai kuvaruudun edessä ehdi kukaan.

Edelliskerran ykkönen Bill Haas ei mahtunut mukaan 30:n ensimmäisen joukkoon, ei myöskään kauden 2008 sankari Vijay Singh. Vuoden 2010 mestari Jim Furyk on lähes mahdottomalta tuntuvan haasteen edessä noustakseen toisen kerran jättipotin lunastajaksi. Pelkkä ykköstila ei näet riitä, hänen edellään olevien nimimiesten pitäisi jäädä reilusti kärjen taakse

Rory McIlroy ja Tiger Woods eivät olleet 2011 finaalissa mukana. McIlroy on voittanut neljästä viimeisestä kisastaan kolme, mutta East Laken kenttä on hänelle kisa-areenana uusi tuttavuus. Tiger on pelannut East Laken kentällä lähes säännöllisesti. Viimeinen voitto on kaudelta 2007, kakkostiloja kauden päätöskisasta hänellä on poikkeuksellisen paljon, kolme.

Woods ja McIlroy pelaavat jo viidennen kerran lyhyen ajan sisällä samassa ryhmässä torstaina. Tiger on ollut neljällä kierroksella kolmasti parempi.

Mickelsonin putti puree?

Phil Mickselsonin kauden ainoa voitto on tullut Pebble Beachin kisasta helmikuussa. Puttigripin muutoksen jälkeen pelit ovat sujuneet varsin lupaavasti &copy Getty Images

Phil Mickselsonin kauden ainoa voitto on tullut Pebble Beachin kisasta helmikuussa. Puttigripin muutoksen jälkeen pelit ovat sujuneet varsin lupaavasti &copy Getty Images

Phil Mickelson on saanut uutta puhtia peliinsä otettuaan Fedex Cupin finaaleissa käyttöön viheriöillä claw-gripin. Edellisessä kisassaan hän oli toinen, Tour Championshipin vasuri voitti 2009, jolloin nimenomaan Woods joutui taipumaan toiseksi.

Tour Championshipista on luvassa erittäin tasainen kisa, kenttä ei kaudella 2011 juurikaan erotellut pelaajia. Ensimäisen ja kolmanneksi viimeisen (28:s) välistä eroa oli tuolloin vain 13 lyöntiä. Mikäli viikonloppuna edetään yhtä pienin eroin, muuttuvat numerot ja sijoitukset pelaajien nimen perässä hedelmäpelien tapaan todella vilkkaasti.

Rory McIlroylla on kuitenkin valtit käsissään ja varmasti paineita harteillaan. Menestysten sarjan odotetaan jatkuvan. Yksikään eurooppalaispelaaja ei ole vielä voittanut Fedex Cupia, lähimpänä oli 2010 Luke Donald jonka mahdollisuudet kuitenkin kuivasi viimeisillä väylillä Jim Furyk.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)