4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][10]
KilpailuaSuomalaista
SM-kilpailut

Oona Kuronen ja Kerttu Hiltunen eivät ujostelleet reikäpelimestari Tia Koiviston seurassa

Tawast Golfin SM-kisojen 13-vuotiaat kuopukset esiintyivät ennakkoluulottomasti kahdella ensimmäisellä kierroksella. Hiltunen meni jatkokierroksille, Kurosen hieno loppukiri ei aivan riittänyt cut-rajan ylitykseen.

Tämänvuotisen lyöntipelin SM-turnauksen kaksi nuorinta kilpailijaa Oona Kuronen ja Kerttu Hiltunen ovat saaneet ihailua osakseen väylien laitamilla. Molemmat tytöt ovat paikallisille kilpagolfin ystäville hämeenlinnalaisina varsin tuttuja, ja huomio on ollut myös sen mukaista.

Kumpaakaan ei kotiyleisön edessä pelaaminen ole jännittänyt.

Hiltunen sanoi jännityksen haihtuneen avauskierroksella jo kahden ensimmäisen reiän jälkeen. Tai hän ei ainakaan sanojensa mukaan ole sitä enää sen jälkeen huomannut.

”Päinvastoin, mitä enemmän yleisöä sitä parempi. Pystyn yleensä parempaan suoritukseen, kun on katsojia. Se jännittää, pääsenkö cutista. Harmittaa hieman eilisen kierroksen jälkimmäinen puolisko, mutta tänään pelasin takaysin parissa”, Kuronen totesi.

Kurosen tulos (81–77) jäi lopulta kahden lyönnin päähän cut-rajasta, mutta Hiltunen (78–77) meni jatkoon kahden lyönnin turvin.

En ole täysin tyytyväinen tähänastiseen. Sellainen 76–77 lyönnin keskiarvo neljällä kierroksella olisi hyvä, eli seuraavina päivinä pitäisi pystyä parempaan. – Kerttu Hiltunen

Kerttu kiitteli toimivaa wedge-peliään, mutta avauksissa ja etenkin lyhyissä puteissa riittäisi hänen mielestään kohennettavaa: ”Olen erehtynyt muutamassa helpossa putissa. Esimerkiksi tänään viimeisellä reiällä otin reilun metrin päästä kolme puttia.”

Odotukset tyttöjä kohtaan korkealla

Kuronen, 13, on kaksikosta nuorempi, sillä Hiltunen täyttää vielä tämän vuoden puolella 14 vuotta. Hämeenlinnasta ei ole noussut tyttö- tai naispelaajia kansalliselle kärkitasolle sitten Minna Vuorenpään ja Saara Nylanderin, joten odotukset Oonaa ja Kerttua kohtaan ovat korkealla perinteisessä golfkaupungissa.

Molemmat saivat tietää hyvissä ajoin pääsemisestään SM-turnaukseen, mutta mitään suurempia muutoksia ei tyypillisiin harjoitusrutiineihin ole tehty. Tämä johtuu pitkäti siitä, että Tawast on Kurosen ja käytännössä Hiltusenkin kotikenttä. Jälkimmäinen edustaa Vanajanlinna Golf & Country Clubia, mutta asuu aivan Paavolankulman kentän laidalla.

”Pelaamme ja harjoittelemme paljon yhdessä ja tässäkin kilpailussa pelasimme kaksi päivää samassa ryhmässä”, Kuronen sanoi.

Hiltunen kertoi käyneensä valmentaja-isän (Mikko Hiltunen) kanssa ennen kisaa läpi niitä paikkoja, mihin palloa kannattaa sijoitella. Tässä hän on katsonut onnistuneensa hyvin, ja on muutenkin pysynyt mielestään ennalta sovitussa taktiikassa.

Tia Koivisto jakoi jämäkällä esityksellään oppia nuorille pelikavereilleen. Kuva: Juha Hakulinen

Tia Koivisto jakoi jämäkällä esityksellään oppia nuorille pelikavereilleen. Kuva: Juha Hakulinen

Peliseuranaan tytöillä oli viime viikolla Kytäjällä naisten reikäpelin suomenmestaruuden voittanut Tia Koivisto, joka jakaa kisassa kakkosijaa tuloksellaan 144 (par).

”Tian peli oli todella tasaista ja hän lyö palloa pitkälle. Hän missasi torstaina vain yhden viheriön, ja teki siinä päivän ainoan boginsa. Tialta oppi paljon rutiineista ja putin pituuskontrollista, ja hän on muutenkin erittäin mukava”, Aku Myllymaan valmennuksesta Olli Tapolan suojiin täksi kaudeksi siirtynyt Kuronen sanoi.

Vaikka golf täyttää varsin hyvin tyttöjen vapaa-ajan, ehtivät he harrastaa muutakin. Hiltusen toinen laji on karate ja Kurosen jääkiekko.

”Olen tähän asti pelannut ja treenannut sekä HPK:n tyttöjen että poikien joukkueissa, mutta ensi kaudella pelaan vain tytöissä. Menen seitsemännelle luokalle, ja koulutehtäville pitää riittää enemmän aikaa.”

Golf vie voiton jääkiekosta

Kuronen on myös jääkiekossa ikäluokkansa parhaita, mutta golfista hän on päättänyt tehdä ykköslajinsa.

Uskon että minulla on golfille enemmän annettavaa, haluan kehittyä siinä mahdollisimman hyväksi. Ysiluokan jälkeen kiinnostaisi mennä Vierumäen golflukioon, ja sitten olisi tarkoitus edetä kotimaan tasolla niin pitkälle kuin mahdollista. Katsotaan, onko sen jälkeen mahdollista ryhtyä ammattilaiseksi. – Oona Kuronen

Tytöt kilpailivat viime viikolla Belgian kansainvälisessä 14-vuotiaiden junioriturnauksessa.

”Pelasimme sielläkin viimeisen kierroksen yhdessä”, Hiltunen sanoi. ”Kenttä oli viritetty naisten Euroopan kiertueen turnausten tasolle ja viheriöt olivat tosi nopeat. Siksi Tawastin viheriöt tuntuivat nyt hitailta niihin verrattuna.”

Kuronen oli Belgiassa kahdeksas ja Hiltunen yhdeksäs. Kesäkuussa pelatuissa 14-vuotiaiden tyttöjen SM-kisoissa Kerttu voitti kultaa ja Oona pronssia.

Molemmat kutsuvat Rory McIlroyta ja Lydia Kota esikuvikseen: ”Olen koittanut omaksua myös Jason Dayn valmistautumisrutiineja omaan peliin”, Kuronen sanoi.

Kerttu Hiltunen löytyy naisten SM-kisojen tulosluettelosta 36 reiän jälkeen jaetulta 15. sijalta. Saara Nylander jakaa parhaana hämeenlinnalaisena kahdeksatta sijaa. Master Golfin Jenna Mäihäniemellä on ylivoimainen kuuden lyönnin johto.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje