[16][25]

Simpsonin vuoro juhlia Bostonissa

Yllätysmies Fedex Cupin kärjessä. Webb Simpson on kuitannut kauden peleistään jo yli 5,3 miljoonaa dollaria © Getty Images

Yllätysmies

Fedex Cupin finaalikisoissa USA:n pelaajat ovat voittaneet kaikki kisat vuotta 2008 lukuunottamatta jolloin Vijay Singh ja Camillo Villegas nostivat pystit molemmat kahteen kertaan. Ykköstiloja USA: n pelaajilla on nyt 14, muun maailman edustajilla neljä.

Webb Simpsonille kokemus oli maanantaina uusi, mutta PGA TOurin voittona jo kauden toinen. Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva 26-vuotias Simpson on ollut hurjassa iskussa viimeiset kolme viikkoa. Kahden voiton välissä on kymmenes sija .

Deutsche Bank Championshipissa Simpson (69-68-67-65) paransi loppua kohden, mutta lopulliseen voittoon tarvittiin toki onnekkaita pomppujakin.Chez Reaviella oli viimeisessä ryhmässä pelatessaan näennäisen helppo tehtävä varmistaa voitto. Par birdieautomaatiksi luonnehditulla väylällä olisi tuonut ykköstilan ja 1,440 miljoonaa taalaa. 74 pelaaja oli aiemmin päivällä reiän jo pelannut, vain viisi heistä oli tehnyt bogeyn.

Reavie teki huonon lähestymislyöntinsä seurauksena kuudennen ja joutui uusintaan jonka hävisi toisella reiällä.

Webb Simpsonin maailma on muuttunut kovasti viimeisten kuukausien aikana. Kolmatta kautta PGA Touria pelaava mies ei mahtunut Mastersiin mukaan. US Openisa ja British Openissa hän oli komeasti 14:s ja 16:s. Kaksi viimeisten viikkojen voittoa ovat avanneet täysin uuden ikkunan uralle. Simpsonin pinnan kestävyyttä koetellaan todenteolla kahdessa viimeisessä Fedex Cupin finaalissa joista ensimmäiseen hän lähtee listakärkenä.

Vertailun vuoksi, koko pistelistan kunkku kuittaa 10 miljoonaa taalaa joka vastaa rahasummaltaan kuuden major-kisan voittoa.

Els hilaa itseään kohden finaalia

Uusi

Nimimiehistä kymmenen joukkoon Bostonissa itsensä pelasivat Luke Donald, Jason Day, Adam Scott, Phil Mickelson, Jim Furyk ja Hunter Mahan. Dustin Johnson takelteli hyvien jaksojen välissä, sijoittui 42:ksi, mutta on pistelistalla toisena.

Ernie Elsin 16:s sija oli hänen toiseksi parhaansa kuluvalla kaudella. 90-luvun alkupuolella alkaneen PGA Tourin uransa aikana hän on sijoittunut 115 kertaa top-teniin, 2011 saldo osoittaa kuitenkin nollaa.

Els on venynyt Fedex Cupin finaalivaiheen edetessä selvittäen itsensä ensin ensimmäiseeen finaaliin rimaa hipoen. Sama tahti jatkui New Jerseyssa finaalien käynnistyessä, Bostonissa Elsin viimeisellä reiällä tekemä birdie nosti hänet pisteissä sijalle 68:s ja reilun viikon päästä Chigacossa käynnistyvään kolmanteen kisaan. Siellä Els on selkä seinää vasten ja käytännössä vain kauden ensimmäinen top-ten sijoitus nostaisi hänet finaaliin.

Eurooppalaisista kolmanteen kisaan selvisivät pistelistalla neljäntenä oleva Luke Donald sekä Fredrik Jacobsón (23.), Brian Davis (33.), Justin Rose (34.), Robert Karlsson (44.), Sergio Garcia (53.) ja Carl Pettersson (59.)

Nimimiehistä pelit Fedex Cupissa päättyivät Padraig Harringtonilta, Ian Poulterilta ja Davis Love III:lta.