Kilpailun dramaattisimmat ratkaisun hetket nähtiin kuuluisan Amen Cornerin rei'illä.
Maailmanlistan ykkönen, Yhdysvaltain Scottie Scheffler, hallitsee miesten huippugolfia tällä hetkellä, miten tahtoo. Uran toinen Masters-voitto oli lopulta vakuuttava näytös Schefflerin nykyisestä ylivoimasta.
Scheffler vei sunnuntaina golfkauden 2024 avausmajorin nimiinsä yhteistuloksella -11 ja selvällä neljän lyönnin erolla ennen Ruotsin Ludvig Åbergia (-7). Kolmannen sijan kolmen lyönnin päässä ruotsalaisesta jakoivat Englannin Tommy Fleetwood sekä yhdysvaltalaiset Max Homa ja Collin Morikawa (-4).
Toisin kuin Mastersissa usein nähdään, kilpailun suurin draama hiipui päätöskierroksen sisääntulossa, jolla voittokampailun sanotaan vasta alkavan. Kilpailun käännekohta nähtiin ulosmenon ja sisääntulon taitteessa ja erityisesti pelätyn Amen Cornerin rei’illä 11–13.
Loistavissa olosuhteissa pelattu päätöskierros oli jännittävimmillään ulosmenon rei’illä. Kahdessa kärkiryhmässä pelanneet Scottie Scheffler, Collin Morikawa, Ludvig Åberg ja Max Homa paransivat vuorotellen asemiaan, vaikka varsinaista birdie-ilottelua ei nähtykään. Scheffler joutui kierroksen alussa kärkiryhmien pelaajista lujimmalle ja joutui tekemään useita hyviä par-pelastuksia pysyäkseen muiden kyydissä.
Kun molemmat kärkiryhmät pelasivat ulosmenon jälkimmäistä par-viitosta, kahdeksatta reikää, koko nelikko jakoi kärkipaikkaa tuloksella -6 ja kolmen lyönnin erolla seuraaviin.
Sitten alkoi Scottie Schefflerin näytös.
Schefflerin suurin uhka uran toiselle Masters-voitolle oli lopulta se, että vaimo soittaa kesken kierroksen.
Upotettuaan keskipitkän birdie-putin kahdeksannella Scheffler oli vähällä lyödä yhdeksännen reiän lähestymisensä suoraan reikään. Schefflerin kanssa pelanneen Morikawan ote herpaantui samalla hetkellä, ja yhdeksikön tuplabogey pudotti kaksinkertaisen major-voittajan hetkessä kolmen lyönnin päähän.
Vaikealla kymmenennellä reiällä Scheffler lähestyi jälleen kolmeen metriin ja upotti hetkeä myöhemmin kolmannen perättäisen birdiensä. Kuuluisan Amen Cornerin ensimmäisen reiän, yhdennentoista, bogey ei Schefflerin menoa jarruttanut, sillä Morikawa putosi kierroksen toisella tuplallaan samalla reiällä lopullisesti kyydistä. Morikawan tavoin griinin viereisen veden kautta tuplabogin niin ikään kirjannut Åberg päästi Schefflerin jo neljän lyönnin päähän.
Max Homa horjahti puolestaan seuraavalla väylällä, ikonisella 12. reiällä, lyhyellä par-kolmosella. Homan muutaman metriä liian pitkä avaus otti alarinteestä voimakkaan pompun suoraan tuuheaan pensaaseen, josta Homa joutui ottamaan dropin pelaamattomasta paikasta. Tupla korttiin, ja Scheffler oli livahtanut muilta karkuun ennen kuin Amer Corner oli ehditty pelata loppuun.
Muiden hyytyessä Scheffler kiihdytti vauhtiaan. Kolmannellatoista loistava kakkoslyönti griinille ja kahden putin birdie, neljännellätoista lähestyminen jälleen melkein reikään ja helppo birdie. Kierroksen seitsemännen ja viimeiseksi jääneen birdiensä Scheffler teki kentän viimeiselle par-kolmoselle, kuudennelletoista, ja sai lasketella neljän lyönnin johtoasemassa vaivattomaan voittoon Augustan haastavilla päätösrei’illä.
Yksinkertaisen tehokas svingi toimii vaikuttavan varmasti, eikä Ludvig Åberg tunnu hätkähtävän mistään.
Suursuosikkina kilpailuun lähtenyt Scheffler oli voittanut kolmesta Mastersia edeltäneestä kilpailusta kaksi ja ollut kerran toinen. Alkukauden ylivoima oli kirvoittanut jo puheita Schefflerin grand slamista, neljän major-turnauksen voittosarjasta. Matka on vielä pitkä ja tehtävä lähes mahdoton, mutta kauden ensimmäisen majorin jälkeen grand slam on yhä Schefflerin saavutettavissa. Maanantaina päivittyvällä maailmanlistalla johto on jo niin suuri, ettei uhkaajia ole pitkään aikaan odotettavissa.
Mastersin päätöskierros osoitti elävästi, miksi Scottie Scheffler on tällä hetkellä miesten huippugolfin kiistaton kuningas. Schefflerin pelissä ei juuri nyt ole heikkouksia.
Avaus- ja rautapeli on vakuuttavan varmaa, lähipeli loistavaa ja puheet puttaamisen ailahtelevuudesta voidaan ainakin Mastersin perusteella toistaiseksi kokonaan unohtaa. Scheffler tekee tulosta silloinkin, kun näyttää pelaavan omaan tasoonsa nähden vaatimattomasti – kuten Mastersin päätöskierroksen alkurei’illä.
Schefflerin pelissä tai olemuksessa ei näy merkkejä siitä, että hän olisi tällä hetkellä henkisesti horjutettavissa. Mitä lähemmäs ratkaisun hetkiä kilpailu eteni, sitä keskittyneemmältä Scheffler näytti ja sitä varmempia ratkaisuja hän kentällä teki.
Schefflerin suurin uhka uran toiselle Masters-voitolle oli lopulta se, että vaimo soittaa kesken kierroksen. Vaimo Meredith on viimeisillään raskaana, ja Scheffler vakuutti tarpeen vaatiessa keskeyttävänsä kilpailun vaikka johtoasemasta ehtiäkseen ajoissa synnytykseen Dallasiin. Pian syntyvä lapsi on avioparin ensimmäinen, eikä kaksi vuotta sitten vihreään takkiin ensimmäisen kerran sonnustautuneella Schefflerillä ollut aikomustakaan jäädä siitä hetkestä sivuun yhden Masters-voiton vuoksi.
Schefflerin haastajilla voi olla edessään entistä vaikeampia aikoja. Miesten huippugolfissa on nähty lukemattomia esimerkkejä, joissa pelaaja on isäksi tultuaan nostanut pelinsä vielä kokonaan uudelle tasolle, kun golf on asettunut elämän viitekehyksessä uudelle, tasapainoisemmalle paikalle.
Jos Scottie Schefflerin ylivoima tuntuu tällä hetkellä jopa tylsältä tai yksitoikkoiselta, pelkkää Scheffler-show’ta ei Mastersin jälkeisestä kaudesta kannata ehkä odottaa. Siihen viittaa erityisesti Ruotsin uuden supertähden, Ludvig Åbergin, Masters-debyytti.
Ihmeellistä kyllä, Åberg, joka on ehtinyt voittaa jo sekä PGA Tourilla että DP World Tourilla ja joka oli mukana Euroopan viime syksyn voitokkaassa Ryder Cup -joukkueessa, pelasi Augustassa vasta uransa ensimmäisessä major-turnauksessa.
Åbergille on povattu valoisaa tulevaisuutta menestyksekkäistä amatöörivuosista lähtien, mutta esitys Mastersissa oli silti hämmästyttävän kypsä. Yksinkertaisen tehokas svingi toimii vaikuttavan varmasti, eikä Åberg tunnu hätkähtävän mistään.
Sunnuntain päätöskierroksella Åberg näytti nauttivan sitä enemmän, mitä lähemmäs ratkaisua kilpailu eteni. 24-vuotias ruotsalainen ei hätkähtänyt edes Schefflerin karkuun päästänyttä yhdennentoista reiän tuplabogiaan, vaan väläytti heti reiältä poistuessaan leveän hymynsä caddielle. Sitten hän jatkoi menoaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut ja iski näyttävät birdiet rei’ille 13 ja 14. Tuoreella maailmanlistalla hän nousee jälleen pari pykälää, ja lisää mainetekoja on kauden aikana odotettavissa.
Masters oli menestys myös Max Homalle, jolle jaettu kolmossija oli uran paras sijoitus majoreissa ja samalla toinen perättäinen top 10 -sijoitus. Viime vuoden The Open Championshipissä Homa jakoi kymmenettä sijaa.
Miesten major-kausi 2024 jatkuu kuukauden kuluttua Yhdysvalloissa. Kauden toinen major-turnaus, PGA Championship, pelataan Valhalla Golf Clubilla Kentuckyssä – ja suosikkeja kilpailuun on jälleen vain yksi: Scottie Scheffler.
Lue seuraavaksi: Scottie Scheffler horjui muttei kaatunut – sunnuntaista luvassa hurja taistelu
Scheffler näytti henkisen vahvuuden. Åberg ensikertalaisena teki kypsän loistavan suorituksen. Kumpikin osaa pelata hetkessä. Tupla ja Åberg hymyillen ja Scheffer yhtä ilmeettömånä eteenpäin. Onneksi Ludvig sanoi vuosi sitten LIV:n rahalle ei. LIV pelaajat ovat hyviä, mutta leikkikisat ilman yleisöä vievät heidän parhaan terän ja kehitys näyttää pysähtyvän.
Scotty on hyvä esimerkki siitä, miten se, että kaikki fokus ei ole golfissa ja voittamisessa, antaa rauhan pelaamiseen (totesi kisan jälkeen, että ”my victory was securred on the cross”).
Scheffler oli vakuuttava.
Voisi hyvin siirtyä LIVille kun perheen lisäystäkin tulossa jos pääsee.
Åberg oli erinomainen, sai pelata ilman paineita joka näkyi rentoutena.
Kun vertaa Hovlandiin joka oli yllättävän kireänä. Sama kuin Rorylla?
En oikein usko, että Scheffler siirtyy vielä harrastelemaan LIV-tourille. LVI lienee jo nyt valmis maksamaan 300 – 500 milj pelkästä siirrosta. Sinänsä täysin hullua. Hän haluaa yrittää Grand Slamia ja Åberg haluaa voittaa muutaman Majorin. Aika eksyneen näköistä porukkaa oli tämä LVI-ryhmä.
Nyt kun Tiger Woodskin näyttää tipahtaneen lopullisesti huippujen vauhdista, golf tarvitsee uusia idoleita, pelaajia, joilla on karismaa ja jotka tunnistaa jo kaukaa otetuissa kuvissa. Parhaasta päästä sellaisia olivat Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Seve Ballesteros, Greg Norman, Ernie Els ja Nick Faldo. Schefflerillä on edellytykset tulla sellaiseksi. Ainakin pelitaidot ovat riittävät. Muita potentiaalisia, karismaattisten mestarien manttelinperijöitä ovat Bryson DeChambeau ja ehkä myös kaunissvinginen, onnistumistaan vielä hakeva Harris English. Pidän erityisesti molempien tavasta ottaa tyynesti vastaan sekä onnistumiset että epäonnistumiset. Kumpikaan ei kuulu niihin moniin, jotka jäävät ohi mennen puttinsa jälkeen elehtimään, miten griinin epätasaisuus saattoikin aiheuttaa pallon vierinnässä sellaista odottamatonta beikkauksen. Tyynen ja sympaattisen käyttäytymisen voittamaton mestari on mielestäni Ernie Els. Hänestä kannataa ottaa oppia.
Valitettavasti LIV pelaajisita ei tule näitä valovoimaisa tähtiä. Jos LIV hajoaa, niin sitten voisi tulla. Scheffler on jo suunnannäyttäjänä. Åberg, Tanskasta useampi,… toivottavasti uusia lahjakkuuksia/mestareita tulee, jos LIV:n suljettu sarja ei tuhoa reilua kilpailua,
Paras voitti.
Mitä tapahtui 15 greenibunkkerissa, kun Schefflerin pallo selvästi hautautui puoliksi (näkyi hyvin lähikuvassa). Kun Scheffler tuli lyömään palloa se oli selvästi hiekan pinnalla???
Samaa ihmettelin minäkin. Luulin nähneeni omiani, mutta ehkä en sittenkään.
Kuvakulma hämäsi, ei siinä muuta. Kommentaattorit totesivat samaa