Schauffele olympiavoittoon, Sabbatinilta hurja nousu hopealle – pronssista 7 pelaajan uusinta! - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Schauffele olympiavoittoon, Sabbatinilta hurja nousu hopealle – pronssista 7 pelaajan uusinta!

Xander Schauffele tarkistaa, että kultamitali on varmasti aito. Kuva Getty Images

Olympiaturnauksen päätöspäivä oli tapahtumiltaan dramaattinen. Sami Välimäki ja Kalle Samooja pelasivat parhaat kierroksensa.

Yhdysvaltain Xander Schauffele on miesten golfin uusi olympiavoittaja. Johtoasemassa päätöspäivään lähtenyt Schauffele teki dramaattisten vaiheiden jälkeen yhteistuloksen -18, ja voitti olympiakultaa yhden lyönnin erolla.

Kilpailun kovimman kierroksen 61 (-10) pelannut Slovakia Rory Sabbatini teki hurjan nousun hopealle, ja oli vähällä päästä jopa voittouusintaan. Päätösreiän avauksen pahasti oikealle missannut, ja välilyöntiin turvautunut  Schauffele pelasti kuitenkin komealla tavalla parinsa ja ratkaisi kahden kirkkaimman mitalin kohtalon ilman uusintoja.

Pronssimitalista käytiin sitten uskomaton seitsemän pelaajan uusinta, joka ratkesi vasta neljännellä uusintareiällä Taiwanin C.T. Panin eduksi.

Maailmanlistan viidentenä oleva Xander Schauffele on ollut kaudesta 2017 lähtien yksi tasaisimmista huippupelaajista. PGA Tourilla hän on ottanut neljä voittoa, ja kerännyt majoreista yhteensä yhdeksän top 10 -sijoitusta. Suurvoitto on antanut odottaa itseään, mutta Tokion olympiaturnaus muutti nyt kaiken.

Schauffele on vasta toinen modernien olympialaisten miesten golfin kultamitalisti Riossa vuonna 2016 olympiaturnauksen voittaneen Justin Rosen jälkeen.

Schauffele lähti päätöskierrokselle lyönnin johtoasemasta, ja otti heti ohjat omiin käsiinsä. Birdiet kahdelle ensimmäiselle reiälle veivät hänet muilta karkuun, ja ulosmenon jälkeen Schauffelen johti kisaa kolmen lyönnin turvin. Vaikeudet alkoivat sitten reiältä neljätoista, par-viitoselta, jossa Schauffele löi avauksensa pahasti oikealle metsän uumeniin. Hän kuitenkin löysi pallonsa ja pääsi yhden lyönnin rangaistuksella droppaamaan pallonsa paikkaan, josta se oli juuri ja juuri pelattavissa eteenpäin. Schauffele selvisi seikkailustaan lopulta bogilla.

Lähes puolitoista tuntia aikaisemmin kierroksensa aloittanut Rory Sabbatini oli noussut jo Schauffelen rinnalle tulokseen -17 ja pelikaveri Hideki Matsuyama lyönnin päähän. Schauffele sai kuitenkin koottua itsensä, teki vakuuttavan birdien reiälle seitsemäntoista ja taisteli vielä välilyönnin jälkeen upean voiton varmistaneen parin päätösreiälle.

Samalla sulkeutui Schauffelen perheen kauan sitten ensihahmonsa saanut olympiaympyrä. Xanderin isä Stefan oli aikoinaan lupaava kymmenottelija ja tavoitteli olympiaedustuspaikkaa Saksan paidassa. Hänen unelmansa murskasi kuitenkin rattijuoppo, joka törmäsi Stefan Schauffelen autoon ja vei tältä näön toisesta silmästä.

Stefan Schauffele on toiminut Xanderin svingivalmentajana koko tämän uran ajan, ja oli koronarajoituksista huolimatta valmentajan roolissa paikan päällä Tokiossa todistamassa poikansa olympiakultaa.

Pronssia: CT Pan (vas.), Taiwan. Kultaa: Xander Schauffele, Yhdysvallat. Hopeaa: Rory Sabbatini, Slovakia. Kuva Getty Images

Hopeamitalisti Rory Sabbatinin tarina on niin ikään kertomisen arvoinen.

Sabbatini voitti vuosina 2000–2011 PGA Tourilla yhteensä kuusi osakilpailua, ja nousi parhaimmillaan maailmanlistan kahdeksanneksi. Vuoden 2003 World Cupissa Sabbatini muodosti Etelä-Afrikan voittoisan parin Trevor Immelmanin kanssa, ja oli major-turnauksissa parhaimmillaan kakkonen, vuoden 2007 Mastersissa.

Runsaat kaksi vuotta sitten Sabbatini vaihtoi kansalaisuutensa Slovakiaan, vaimonsa kotimaahan. Tuolloin Sabbatinin spekuloitiin tehneen vaihdon sen vuoksi, että pääsisi Slovakian edustajana helpommin mukaan Tokion olympialaisiin, mutta Sabbatini väisti syytökset ja perusteli vaihtoa sillä, että voisi auttaa slovakialaista golfia kehittymään. Olympiarankingien sulkeutuessa kesäkuussa Sabbatini oli maailmanlistalla sijalla 201 edellään kymmenen eteläafrikkalaista. Ilman kansalaisuuden vaihtamista Sabbatini olisi siis jäänyt Tokion koneesta rannalle, mutta Slovakian ykköspelaajana hän pääsi kisoihin ja on nyt häikäisevästi olympiamitalisti.

Päätöskierroksen alkaessa Sabbatini ei näyttänyt potentiaaliselta mitalikandidaatilta oltuaan kolmen kierroksen jälkeen yhteistuloksessa -7 ja viiden lyönnin päässä pronssisijoilta. Slovakialainen yltyi sunnuntaina kuitenkin hurjaan peliin tehtyään birdiet rei’ille 1, 2 ja 5, eaglen reiälle 6 ja jälleen birdien reiälle 8. Yhdeksännen reiän bogin jälkeen Sabbatini tykitti vielä sisääntuloon kuusi birdieä lisää ja pelasi teki uuden olympialaisten kierrosennätyksen ja Kasumigasekin East-kentän kenttäennätyksen 61 (-10).

Olympiahopea on 45-vuotiaan Sabbatinin uran kiistatta komein suoritus.

Harvinainen seitsemän pelaajan pronssiuusintaa pelattiin neljän reiän ajan ennen kuin viimeinen mitalisti oli selvillä. Ensimmäisinä Kasumigasekin päätösreiällä aloitetussa uusinnassa putosivat Englannin Paul Casey ja Japanin oma golfsankari Hideki Matsuyama. Seuraavalle uusintareiälle (#10), keskipitkälle par-kolmoselle, koko jäljellä ollut viisikko teki parit.

Yhdestoista reikä näytti jo tuovan ratkaisun, kun tuore Open-voittaja Collin Morikawa iski lähestymisensä vain noin 30 sentin päähän reiästä. Taiwanin CT Pan vastasi kuitenkin välittömästi ja iski omansa alle metriin. Molemmille helppo birdie. Kun Rory McIlroy, Mito Pereira ja Sebastian Munoz eivät pystyneet paria parempaan, Morikawa ja Pan jatkoivat uudelleen päätösreiälle, jossa ratkaisu lopulta nähtiin.

Pan näytti jo avaavan Morikawalle tien voittoon missattuaan vasemmalla raffiin päätyneen avauksensa jälkeen lähestymisensä griinistä vasemmalle. Morikawan lähestyminen jäi kuitenkin metrin griinistä lyhyeksi päätyen bunkkerin jyrkkään eturinteeseen syvälle omaan alastulojälkeensä. Morikawalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin nostaa pallonsa ylös griinille, mutta pitkää par-puttia hän ei saanut sisään. Pan upotti hieman pitkäksi valuneen chippinsä jälkeen noin 2,5 metrisen parinsa nousten yllätyspronssille.

29-vuotias taiwanilainen, koko nimeltään Cheng-tsung Pan pelasi avauspäivän heikon 74 lyönnin kierroksensa jälkeen viimeiset kolme päivää kolme lyöntiä paremmin kuin kukaan muu kierrostuloksin 66-66-63.

Sami Välimäki ja Kalle Samooja olivat käytännössä menettänyt mitalimahdollisuutensa lauantaina, mutta  suomalaiskaksikko lähti pelaamaan kisan päätteeksi turnauksen parhaita kierroksia, missä molemmat myös onnistuivat.

Kalle Samooja jatkoi hyvää peruspeliään, mutta karsi virheitä ja löi tauluun tuloksen 67 (-4). Kuusi birdietä ja kaksi bogia sisältänyt kierros nosti hänet tulosluettelossa pari pykälää jaetulle 45. sijalle.

”Tänään oli ehjin päivä kaikista. Birkkuja taas hyvä määrä, mikä kertoo, että laatulyöntejä tuli vedeltyä. Kolme päivää oli kohtuullisen samanlaista menoa”, Samooja kertoi.

Turkulainen koki pelanneensa omalla tasollaan ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta.

”Eka kierros vähän tyhjensi ilmapalloa. Sieltä se pikkuhiljaa toki parani, mutta eipä tällaisesta sijasta mikään kauhean hyvä maku jää. Odotin itseltäni paljon parempaa.”

Kokonaisuutena olympiagolf oli Samoojalle positiivinen kokemus. Erikoisjärjestelyiden takia iso osa Tokiosta jäi kokematta, ja muita lajeja pelaajat pääsivät seuraamaan vain television välityksellä.

”Tänään käväistään olympiakylässä pyörähtämässä, niin saa sitä olympiatunnelmaa enemmän haisteltua”, Samooja kertoi.

Sami Välimäki pelasi Tokion olympiaturnauksessa kauden parhaan kilpailunsa. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sami Välimäki pelasi niin ikään ilman suuria virheitä saman tuloksen 67 (-4). Viisi birdietä ja yhden bogin sisältänyt kierros ei täysin tyydyttänyt Välimäkeä, vaikka päivä olikin hyvä. Yhteistulos -9 nosti hänet jakamaan sijaa 27.

”Koko ajan parempaa, vaikka birdiejä jäi uupumaan. Kaikki neljä kierrosta alle parin, joten nousujohteinen kuvaa varmaan parhaiten viikkoa”, hymyilevä Välimäki kertoi Ylen haastattelussa.

Välimäen tavoittelema mitali jäi kauas, mutta ailahtelevan alkukauden jälkeen Välimäki uskoo Tokion voivan olla kääntöpiste kohti parempaa.

”Ehjää peliä ja keskiarvollisesti parempaa. Tästä on hyvä rakentaa ja palata arkeen tourille.”

Välimäki kertoi nauttineensa olympialaissa pelaamisesta, ja odottaa innolla vuoden 2024 Pariisin turnausta.

”Olen ehdottomasti mukana, jos mahdollisuus tulee”, Välimäki vakuutti.

Tokiossa mukana ollut valmentaja Timo Karvinen kehui koko joukkueen ammattimaisuutta ja hyvää henkeä. Alussa molemmilla oli liikaa puristusta mailasta, mikä heijastui pitkässä pelissä lyönnin ajoitukseen. Kun tunnelma rentoutui ja mieli tasoittui, alkoi tulla tulosta.

”Kalle löi hyvin, ja putti parani kahtena viimeisenä päivänä. Sami paransi koko ajan loppua kohden ja oli kisan paras puttaaja. Mitaleille ei ollut edellytyksiä, mutta top 10:een olisi osaaminen riittänyt”, Karvinen kertoi.

Seuraavana Kasumigasekin Golf Clubilla on vuorossa naisten olympiaturnaus, jossa mukana on myös vahva suomalaiskaksikko Matilda Castren ja Sanna Nuutinen. Maanantaina ja tiistaina kilpailun 60 pelaajaa tutustuvat kisakenttiin harjoituskierroksilla, ja varsinainen kilpailu käynnistyy varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Lähde: Golfliiton tiedote

Lue seuraavaksi: Olympiaturnaus saa arvoisensa huipennuksen – kaksi erityistä tarinaa odottaa kertomistaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje