Näistä hetkistä päättynyt vuosikymmen huippugolfissa muistetaan - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Muu

Näistä hetkistä päättynyt vuosikymmen huippugolfissa muistetaan

Tiger Woods teki vuoden 2019 Masters-turnauksessa golfin kaikkien aikojen comebackin. Kuvat Getty Images.

Päättynyt vuosikymmen tarjosi lähes kaikkea, mitä huippugolf ja urheiluviihde voivat parhaimmillaan antaa.

2010-luku oli huippugolfille hieno vuosikymmen. Se toi kilpagolfin kirkkaimpiin parrasvaloihin uusia tähtipelaajia ja antoi estradin myös kokeneimmille konkareille. Valitsimme kullekin vuodelle päällimmäisinä mieleen jääneet huippugolfin tarinat.

Kiitos kuluneesta 2010-luku ja tervetuloa uusi uljas vuosikymmen!

2010 » Martin Kaymerin esiinmarssi

PGA Championship -turnaukset eivät ole tavallisesti olleet majoreista mieleenpainuvimpia, mutta vuoden 2010 PGA Championship jäi monien mieleen. Tuolloin 25-vuotias nouseva saksalaistähti Martin Kaymer otti ensimmäisen uransa kahdesta major-voitosta kukistettuaan uusinnassa Bubba Watsonin. Kaymer oli aiemmin kaudella voittanut jo kertaalleen Abu Dhabissa ja jatkoi PGA Championshipin jälkeen voittokulkuaan viemällä nimiinsä myös kaksi seuraavaa pelaamaansa ET-kisaa.

Myöhemmin syksyllä hän oli Euroopan joukkueen kantavia voimia Walesin Celtic Manorissa pelatussa Ryder Cupissa, jossa Eurooppa kukisti Yhdysvallat niukimmalla mahdollisella marginaalilla 14,5–13,5. Kauden päätteeksi Kaymer vei nimiinsä European Tourin Race to Dubai -rahalistan, toistaiseksi ainoan kerran urallaan.

2011 » Kirillä kotivoittoon Killeenissä

Sen jälkeen, kun Eurooppa oli ottanut tunteikkaan kotivoiton vuoden 2003 Solheim Cupissa, Ruotsin Barsebäckissä, Yhdysvallat oli ottanut naisten haasteottelun haltuunsa. Se oli vienyt kolme peräkkäistä kohtaamista nimiinsä selvin numeroin. Vuoden 2011 ottelu Irlannin Killeen Castlessa siivitti eurooppalaiset vihdoin takaisin voittokantaan ja palautti samalla myös Solheim Cupin kiinnostavuuden Euroopassa.

Sinikeltaisten taisteluhengen ruumiillistuma oli Norjan Suzann Pettersen, joka voitti neljästä ottelustaan kolme ja nousi päätöspäivän kaksinpelissään Michelle Wietä vastaan kahden reiän takaa-ajoasemasta viimeisen reiän otteluvoittoon päätettyään kierroksensa kolmeen perättäiseen birdieen. Ottelu kirjattiin Euroopalle lopulta numeroin 15–13.

Kaksi vuotta myöhemmin Yhdysvaltain Coloradossa Eurooppa juhli jälleen, tällä kertaa Solheim Cupin ennätyslukemin 18–10.

2012 » Medinahin ihme

2010-luvun Ryder Cupit ovat tarjonneet yleisölle lähes joka kerralla suurta golfviihdettä, mutta yksi vuosikymmenen otteluista on sittenkin ylitse muiden.

Kun Medinah Country Clubilla Yhdysvaltain Illinois’ssa käytyä ottelua oli takana kaksi pelipäivää, tilanne näytti eurooppalaisten kannalta lähes toivottomalta. Yhdysvallat johti ottelua luvuin 10–6, ja tarvitsi kannun voittaakseen päätöspäivän kaksinpeleistä vain 4,5 pistettä. Se, mitä päätöskierroksella lopulta tapahtui, sai nimekseen Miracle of Medinah, Medinahin ihme.

Kun neljä ensin päättynyttä ottelua oli pelattu loppuun, Eurooppa oli noussut jo rinnalle. Paul Lawrie, Sergio Garcia ja Lee Westwood petasivat vielä omilla voitoillaan ratkaisumahdollisuuden Martin Kaymerille, joka ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä.

Euroopan kapteeni José-Maria Olazábal omisti Euroopan 14,5–13,5 voiton tunteikkaana vuotta aiemmin menehtyneelle ystävälleen ja maanmiehelleen Seve Ballesterosille.

2013 » Kolme jalkaa grand slamista

Vuosi 2013 aloitti naisten huippugolfissa uuden aikakauden. Ladies European Tourin lisäksi myös LPGA Tour tunnusti Ranskassa pelattavan The Evian Championshipin major-arvon, ja turnaus nostettiin naisten viidenneksi major-turnaukseksi ANA Inspirationin, U.S. Openin, PGA Championshipin ja British Openin rinnalle.

Kun historian ensimmäistä viiden majorin kautta oli takana kolmen majorin verran, golfmaailma kohisi yhdestä pelaajasta. Kaikki kolme majoria oli vienyt nimiinsä sama nainen, Korean Inbee Park. Sitten vuoden 1950 ja Babe Zahariasin kukaan ei ollut pystynyt samaan.

Parkin historiallinen grand slam -jahti päättyi lopulta juuri Evian Championshipiin, jossa voittajaksi kruunattiin Norjan Suzann Pettersen.

Kausilla 2014 ja 2015 Park otti kuitenkin vielä viidennen, kuudennen ja seitsemännen major-voittonsa. Hänen saldonsa major-turnauksissa on nykyisistä huippupelaajista omassa luokassaan.

2014 » Reikäpelin kahdesti kruunattu kuningas

Mikko Ilosen komean uran menestyksekkäimpään vuoteen osui kaksi huippuhetkeä. Niistä ensimmäinen koitti vuoden 2014 juhannuksena, jolloin Ilonen juhli Irish Openin voittoa Fota Islandilla johdettuaan kisaa alusta asti.

Uran kirkkain kruunu kiillotettiin myöhemmin lokakuussa, jolloin European Tourin reikäpeliturnaus Volvo World Match Play Championship pelattiin viimeisen kerran. Suomalaisnäkökulmasta kilpailu sai ihanteellisen huipennuksen, kun loppuottelusta muodostui Suomi-Ruotsi-maaottelu, Mikko Ilonen vastaan Henrik Stenson.

Ilonen oli vakuuttavan esityksen jälkeen parempi luvuin 3/1. Ykköstila oli viisi ET-voittoa sisältäneen ammattilaisuran suurin. Myös amatööriuran merkittävin voitto osui reikäpeliturnaukseen Ilosen voitettua vuonna 2000 Euroopan arvostetuimman amatööriturnauksen, The Amateur Championshipin.

Yhteensä neljätoista major-turnausta urallaan pelannut Ilonen ylsi kaudella 2014 myös parhaaseen major-suoritukseensa oltuaan PGA Championshipissä seitsemäs.

2015 » Lyömätön lapsitähti

Naisten ammattilaisgolfissa huipulle on noustu usein nuorempana kuin miehissä, mutta kukaan ei tehnyt sitä sellaisella voimalla kuin Uuden-Seelannin Lydia Ko kaudella 2015. Kyseisen vuoden helmikuussa Kosta tuli 17-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin maailmanlistan ykkönen. Hän voitti kauden aikana peräti viisi LPGA Tourin osakilpailua sekä yhden LET-kisan.

Ykköstiloihin lukeutui myös uran ensimmäinen major-voitto Kon pelattua Evian Championshipissä naisten majoreiden kaikkien aikojen parhaan päätöskierroksen 63. Voittomarginaali kakkoseksi sijoittuneeseen Lexi Thompsoniin venyi peräti kuuteen lyöntiin.

Samalla hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin major-voittaja sitten vuoden 1868 ja Young Tom Morrisin. Taiwan Championshipin voitto lokakuussa 2015 oli Kolle LPGA Tourilla uran kymmenes. Hänestä tuli yli kolmen vuoden marginaalilla kaikkien aikojen nuorin kymmeneen voittoon pääkiertueilla yltänyt pelaaja.

2016 » Kaikkien aikojen kaksintaistelu ja jälkinäytös

Tom Watsonin ja Jack Nicklausin Duel in the Sun -voittokamppailua pidettiin vuosikymmenten ajan kilpagolfin hienoimpana kaksintaisteluna, kunnes koitti vuosi 2016 ja Royal Troonissa pelattu The Open Championship.

Henrik Stenson ja Phil Mickelson järjestivät golfia seuraavalla maailmalle show’n, jota ei ollut ennen nähty eikä ole sen koommin koettu. Viiden ja kuuden lyönnin karkumatkalta viimeiselle kierrokselle lähtenyt kaksikko kävi häikäisevän voittotaistelun, kuin reikäpeliottelun, pelaten päätöspäivän kaksi parasta tulosta 63 ja 65.

Voittajaksi kruunattiin lopulta Stenson, jolle major-voitto oli uran ensimmäinen. Mickelson jäi kolmen lyönnin taakse, kisan kolmanneksi yltänyt Bill Haas Mickelsonista puolestaan peräti yhdentoista lyönnin päähän. Stensonin voittotulos 20 alle on vuodesta 1860 lähtien pelatun The Open Championshipin kovin voittotulos ja sivuaa myös kaikkien majoreiden parasta voittotulosta. Phil Mickelsonin tulos -17 on puolestaan kaikkien aikojen paras majorissa toiseksi sijoittuneen pelaajan yhteistulos.

Neljä viikkoa The Openin jälkeen golf palaa upealla tavalla olympianäyttämölle Rio de Janeirossa. Henrik Stenson näyttelee jälleen toista miespääosaa, mutta taipuu lopulta modernin golfin ensimmäisen olympiakullan nappaavalle Justin Roselle. Naisten turnauksessa juhlii puolestaan Inbee Park, joka saa komean kruunun omalle loistokkaalle uralleen.

2017 » Sergio, viimeinkin!

Siitä lähtien, kun pirskahtelevalla peli-ilollaan golfmaailman hurmannut 19-vuotias espanjalaisnuorukainen, Sergio Garcia, oli laittanut vuoden 1999 PGA Championshipissä maailman ykköspelaaja Tiger Woodsin lujille taipuen tälle lopulta vain lyönnillä, hänestä odotettiin uutta kiintotähteä miesten major-taivaalle.

Yksi kärkinimistä hänestä tulikin, mutta seuraavien seitsemäntoista pelikauden aikana Garcia ehti sijoittui majoreissa peräti 21 kertaa kymmenen parhaan joukkoon ennen kuin vihdoin koitti hänen vuoronsa.

Vuoden 2017 Mastersissa Garcian oli kuitenkin pelattava yhteensä 73 reikää ennen kuin Justin Rose oli taipunut ensimmäisellä uusintareiällä.

Jo 37 vuoden ikään ehtineelle Garcialle voitto oli unelmien täyttymys. Hän oli mennyt saman vuoden tammikuussa kihloihin nykyisen vaimonsa Angela Akinsin kanssa ja kun he vuoden 2018 maaliskuussa saivat esikoistyttärensä, hänet nimettiin Masters-areena Augusta Nationalin kuuluisan 13. reiän mukaan Azaleaksi.

2018 » Veljesrakkautta Pariisissa

Maineikkaalla ja huippuunsa viritetyllä Le Golf Nationalin kentällä Pariisissa pelattuun 42:nteen Ryder Cupiin kohdistui kovia odotuksia. Harva kuitenkaan arvasi, että ottelun ylittämättömiksi hahmoiksi nousisivat Euroopan Tommy Fleetwood ja Francesco Molinari.

Lempinimen Moliwood saanut kaksikko dominoi nelinpelejään miten tahtoi ja poistui kaikissa neljässä ottelussaan voittajana kentältä. Molinari voitti vielä päätöspäivän kaksinpelinsäkin ja kirjasi ottelusta puhtaan viiden voiton saldon.

Fleetwood hävisi oman kaksinpelinsä, mutta siihen tukevan johdon ennen päätöspäivää hankkineella Euroopalla oli jo varaa. Eurooppa palasi kahden vuoden tauon jälkeen takaisin voittokantaan murskalukemin 17,5-10,5.

Golfyleisön sydämistä iäksi paikkansa saaneet Molinari ja Fleetwood lahjoittivat nauravat kasvonsa hetkeksi koko golfurheilun markkinoinnin käyttöön pedaten samalla suuret odotukset Euroopan ja Yhdysvaltain seuraavaan kohtaamiseen, joka käydään ensi syyskuussa Whistling Straitsissa, Yhdysvaltojen Wisconsinissa.

2019 » Kaikkien aikojen comeback – ja jäähyväiset

Golfvuosi 2019 muistetaan ensisijaisesti tasan yhdestä kilpailusta, Augusta Nationalin Masters-turnauksesta. 2000-luvun ylivertainen golfikoni Tiger Woods ylsi suoritukseen, johon monet eivät olleet enää vuosikausiin uskoneet.

Uran viidestoista major-voitto, Woodsin ensimmäinen sitten vuoden 2008 U.S. Openin, irtosi Mastersin kuuluisan viimeisen sisääntulon värikkäiden vaiheiden jälkeen. Kokenut Woods oli voittokamppailun käyneestä tähtisikermästä lopulta se, jonka kantti kesti. Woods voitti kisan lyönnin erolla ennen Dustin Johnsonia, Brooks Koepkaa ja Xander Schauffelea ja juhli Masters-voittoa jo viidennen kerran.

Woodsin nousua selkävaivojen, parisuhdeongelmien, lääkeriippuvuuden ja pelillisen romahduksen riivaamilta vuosilta takaisin major-voittajaksi pidetään yhtenä urheiluhistorian suurimmista comebackeista. Golfin maailmassa Tigerin tarinalle ei vertaista löydy.

Jos vuosi 2019 jäi historiaan kaikkien aikojen comebackista, se muistetaan myös jäähyväisistä, jotka hakevat niin ikään vertaistaan.

Norjan golfhistorian suurimman tähden, Suzann Pettersenin, ura oli jo ehtinyt kääntyä ehtoopuolelleen, kun Euroopan Solheim Cup -joukkueen kapteeni Catriona Matthews tarjosi hänelle yhtä kapteenin villeistä korteista, vaikka Pettersenin viime vuosien pelilliset ansiot eivät siihen olisi oikeuttaneetkaan.

Euroopan kantaviin voimiin monissa haasteotteluissa lukeutunut Pettersen tarttui mahdollisuuteen aavistamatta kuinka satumaisen päätöksen hänen kilpauransa lopulta saisi. Pettersenistä tuli huippujännittävän ottelun ratkaisija hänen upotettua päätöspäivän kaksinpelissään viimeisellä reiällä kaksimetrisen voittoputin ja varmistettua Euroopalle voiton lukemin 14,5-13,5.

Hetkeä myöhemmin, Euroopan voitonjuhlien ollessa vielä täydessä käynnissä, Pettersen ilmoitti putin olleen hänen upean kilpauransa viimeinen.

Golfin historia tuskin tuntee toista pelaajaa, joka on poistunut kilpakentiltä takaisin siviilielämään yhtä juhlittuna sankarina. Suzann Pettersen teki urallaan komeaa golfhistoriaa ja jätti 2020-luvun uusille pohjoismaisille sankareille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje