18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Ryder Cupin karsintapistejärjestelmä muuttui – menestys kesän ja syksyn kilpailuissa korostuu

Järjestyksessään 43. Ryder Cup pelataan ensi vuoden syyskuussa Wisconsinissa Yhdysvalloissa. Kuva: Getty Images

Pitkään jäädytettynä ollut Ryder Cup -karsinta jatkuu. Avainroolissa on menestyminen toukokuun jälkeen pelattavissa kisoissa.

European Tour jäi tauolle ja päivät jatkavat vielä hetken lyhenemistään. Se on merkki joulun lähestymisestä, mutta parin viikon kuluttua käsillä on uusi vuosi, joka tuo tullessaan paljon mielenkiintoisia huippugolftapahtumia.

Yksi niistä on syksyllä Wisconsinissa pelattava USA:n ja Euroopan välinen Ryder Cup, jonka karsintaprosessi jatkuu loppiaisen jälkeen Havaijin PGA Tour -kilpailussa. Viimeiset karsintapisteet jaetaan noin yhdeksän kuukautta myöhemmin ohjelmassa olevassa BMW PGA Championshipissä.

Pisteiden keruu alkoi samaisesta Wentworthin kilpailusta syyskuussa 2019, mutta karsinta jäädytettiin koronakriisin vuoksi maaliskuussa käydyn Qatar Mastersin päätteeksi, jolloin myös European Tourin kausi keskeytyi.

Pelit pääsivät uudelleen käyntiin heinäkuussa, mutta poikkeuksellisesta tilanteen vuoksi pisteiden keruu päätettiin pitää jäädytettynä kuluvan vuoden loppuun saakka.

Vuoden 2021 alusta lähtien karsintapistejärjestelmään tulee uudistuksia. 1. tammikuuta ja 9. toukokuuta välisenä aikana ansaitut Race to Dubai – ja maailmanlistapisteet huomioidaan 1,5-kertaisina. Seuraavalla viikolla British Mastersissa käynnistyy BMW PGA Championshipiin saakka kestävä jakso, jolloin kaikki saadut pisteet kerrotaan kahdella.

Uudella pistejärjestelmällä halutaan antaa pääpaino vuonna 2021 pelattaville karsintakilpailuille karsintajakson venyttyä odotettua pidemmäksi. Näin lähempänä haasteottelua onnistuneiden pelaajien esitykset tulevat ansaitummin huomioiduksi.

Nämä bägit odottavat ottaajansa vielä reilut yhdeksän kuukautta. Kuva: Getty Images

Euroopan Ryder Cup -joukkue tulee koostumaan neljästä Euroopan pistelistalta valitusta ja viidestä maailmanlistalla parhaiten sijoittuneesta pelaajasta, joiden lisäksi kapteeni Padraig Harrington valitsee ryhmään kolme pelaajaa harkinnalla.

”Olen pitänyt silmällä kaikkia eurooppalaisia pelaajia ja ollut tyytyväinen näkemääni. On mielenkiintoista nähdä, millaisiksi pistelistat muodostuvat tulevina kuukausina”, Harrington sanoi.

Vuoden 2018 Ryder Cupin karsinnan tavoin samaan aikaan European Tourin Rolex Series -kisojen kanssa pelattavista – pois lukien Challenge Tourin kilpailut – turnauksista ei voi ansaita karsintapisteitä. Olympiaturnaus ei niin ikään kuulu karsintakisoihin.

Maailmanlistan sijoituksen perusteella viimeisessä paikassa kiinni olisi nyt Bernd Wiesberger jonka OWGR-rankkaus on 41:s.

Pariisissa 2018 Ryder Cup -debyyttinsä tehnyt Tommy Fleetwood johtaa Euroopan pistelistaa, toinen kahden vuoden takainen debytantti Tyrrell Hatton on puolestaan maailmanpistelistan ykkösenä. Jon Rahm ja Rory McIlroy ovat Hattonin edellä maailmanlistalla, mutta joukkuepaikat täytetään ensin Euroopan pistelistan puolelta.

Kalle Samooja (40:s), Sami Välimäki (42:s) ja Mikko Korhonen (43:s) ovat Euroopan pistelistalla lähes peräkkäisillä sijoilla. Tapio Pulkkanen löytyy sijalta 74. Maailmanpistelistalla Välimäki (OWGR 70.) on parhaana suomalaisena 33:ntena.

Tommy Fleetwood on Euroopan pistelistan kärjessä. Kuva: Getty Images

Maailmanlistan sijoituksen perusteella viimeisessä paikassa kiinni olisi nyt Bernd Wiesberger, jonka OWGR-rankkaus on 41:s. Vuoden 2018 Ryder Cupin viimeisen joukkuepaikan maailmanlistan sijoituksellaan sai Thorbjørn Olesen, joka oli valintansa aikoihin listalla sijan 40 tuntumassa.

Olesen voitti vuonna 2018 yhden kilpailun ja hankki seitsemän muuta top 10 -sijoitusta. Näistä kaksi oli top-kolmosia. Olesen ajoitti kuntopiikkinsä hyvin, sillä vielä samana keväänä hän oli maailmanlistalla sijalla 129.

Euroopan pistelistalta viimeisen paikan otti Fleetwood. Hän voitti vuonna 2018 Olesenin tavoin yhden kilpailun, oli kahdesti kakkonen ja ylsi kahdeksan kertaa sijoille 4–10. Lisäksi vuonna 2017 karsintajakson jo alettua Fleetwood sijoittui kolmesti kuuden joukkoon ja kerran 10:nneksi.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta nämä antavat pientä osviittaa siitä, minkälaisella menestyksellä pelaaja voisi olla tällä kaudella suorassa Ryder Cup -paikassa kiinni.

Järjestyksessään 43. Ryder Cup pelataan Whistling Straitsissa Wisconsinissa 21.–26. syyskuuta 2021. Eurooppa on kuitannut nimiinsä viidestä viimeisestä haasteottelusta neljä, ja puolustaa Ryder Cupin voittoa ensi syksynä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje