16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Ryder Cup

Ryder Cupissa työskennellyt suomalainen kenttämestari: "Ihan kuin olisi itsekin voittanut"

Janne Lehto oli yksi noin 180 vapaaehtoisesta haasteottelun kisakenttää virittäneestä kentänhoidon ammattilaisista.

Tämänvuotisella Ryder Cup -areenalla nähtiin myös suomalaisväriä, kun Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto ahersi kisaviikolla noin 180 muun vapaaehtoisen kanssa kentänhoitotehtävissä.

Vapaaehtoiset kentänhoidon ammattilaiset jaettiin ennen kilpailua kahdeksaan tiimiin, jotka vastasivat päivittäisistä rutiineista kentän eri sektoreilla.

”Kuuluin reikien 2, 3, 13 ja 14 viheriöitä leikanneeseen ryhmään. Meidän 25-henkisen tiimimme vastuulla oli lisäksi kyseisten väylien hiekkaesteiden ja lyöntipaikkojen hoito”, Lehto sanoi.

Euroopan joukkueen kapteeni Thomas Bjørn oli esittänyt kentänhoidolle etukäteen taktisen toiveen hitaammista viheriöistä, sillä yhdysvaltalaiset ovat tottuneet PGA Tourilla nopeampiin griineihin. Bjørn halusi kentälle myös tiukemmat karheikot, koska eurooppalaisten tiedettiin olevan vastustajiaan tarkempia draivaajia.

Pallon vierimisnopeutta kuvaavaa Stimp-lukemaa Lehto ei voinut salassapitovelvollisuuksiin vedoten kertoa.

”Sanotaan, että se oli Ryder Cup -nopeus. Emme saaneet lukemaa laskemaan aivan toivotulle tasolle, minkä johdosta jätimme leikkaamatta viheriöt kokonaan sunnuntaina, eikä niille tehty silloin mitään muutakaan.”

Kisaviikon iltarutiineihin kuului muun muassa lyöntipaikkojen käsinkastelua.

Tätä Lehto perusteli sillä, että tähän aikaan syksystä kasvu on Ranskakin leveysasteilla varsin niukkaa ja kentän turnausvalmistelut olivat osuneet liiankin hyvin nappiin. Myös alkuviikolla tehdyllä lannoituksella pyrittiin myötävaikuttamaan viheriöiden hidastumiseen.

”Vaikka päivälämpötila vaihteli 20 ja 30 asteen välillä, yöllä lämpömittari laski alimmillaan neljän asteen kohdalle. Se veti aamuvarhaisella karheikkoja jo jäähän.”

Bussi haki kentänhoitajat hotellilta päivittäin aamuviideltä golfkeskukseen. Ensimmäinen työsessio alkoi kuudelta ja päättyi yhdeksältä. Tämän jälkeen heillä oli aikaa verkostoitumiseen ja ajatusten vaihtoon, luentojen kuuntelemiseen sekä kilpailun seuraamiseen.

”Illalla oli vielä toinen työvuoro, jolloin tehtiin uudet viritykset. Jälkimmäisessä vuorossa kuuluin ryhmään, joka huolehti viheriöiden ympärysten, lyöntipaikkojen ja karheikkojen käsinkastelusta.”

Lauantaina Lehto kulki Rory McIlroyn ja Sergio Garcian sekä Tony Finaun ja Brooks Koepkan muodostaneen päivän ensimmäisen nelipallo-ottelun ”haravamiehenä” pitäen hiekkaesteet tasoitettuina.

Etuihin kuului myös oikeus seurata kilpailutapahtumia milloin tahansa ”köysien sisäpuolella”, eli kentänhoitajat pääsivät melkein pelaajien iholle.

Hirsalan kenttämestarilla ei ole koskaan ennen ollut yhtä suurta yleisöä hiekkaestettä haravoidessaan.

”Oli hienoa seurata lähietäisyydeltä eurooppalaisten riemua, ja huuto yleisön joukossa oli mieletön. Tiger Woodsin en huomannut hymyilevän koko kilpailun aikana, mutta onnistuin kuitenkin hankkimaan häneltä nimikirjoituksen, kuten myös muutamalta eurooppalaiselta.”

”Katselin myös aivan 18. viheriön reunalla, kun Alexander Norén upotti pitkän ratkaisuputin ottelussa Bryson DeChambeauta vastaan. Se oli mahtava hetki.”

Ulkomailta Ryder Cup -kenttää virittämään saapuneet kentänhoitajat olivat enimmäkseen kenttämestareita tai apulaiskenttämestareita. Väkeä oli saapunut paikalle muun muassa Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista, Espanjasta ja Isosta-Britanniasta. Suurin osa vapaaehtoisista oli luonnollisesti Ranskasta.

Hän kertoi valinneensa huoltohallin osoittaakseen kunnioitusta kenttää ja kentänhoitoa kohtaan.

”Omassa ryhmässäni oli ranskalaisia ja espanjalaisia, enkä puhu kumpaakaan kieltä. Aina oli kuitenkin joku, joka osasi kääntää minulle keskustelun englanniksi, mutta toisaalta kentänhoidossa on yhteinen ammattikieli, jolla pärjää hyvin missä tahansa.”

Euroopan hyvät otteet heijastuivat siinä määrin myös kentänhoitajiin, että he saattoivat tuntea olevansa osa kotijoukkuetta.

”Samaan hiileen pelaajien kanssa puhallettiin. Toteutimme viritysten suhteen joukkueelta tulleita toiveita, ja henki oli meidän vapaaehtoisten keskuudessa varmaan yhtä hyvä kuin pelaajilla kentällä. Ihan se tuntui siltä kuin olisi itsekin voittanut.”

Palloja ahmivat lammet aiheuttivat tämän tästä päänvaivaa maailman parhaille tähtipelaajille.

Kentänhoitajat pääsivät kisan jälkeen pelaajien kanssa yhteispotrettiin, ja pitivät sunnuntaina oman juhlansa kentän huoltohallilla.

”Le Golf Nationalin toimitusjohtaja tuli juhlimaan ja nauttimaan illallista meidän kanssamme, vaikka hän olisi voinut yhtä hyvin olla Euroopan joukkueen juhlissa. Hän kertoi valinneensa huoltohallin osoittaakseen kunnioitusta kenttää ja kentänhoitoa kohtaan.”

Kentänhoidon vapaaehtoisista ”keikkatöistä” ei makseta palkkaa tai erillisiä korvauksia. Lennot jokainen hoitaa itse, mutta majoitus ja ruokailut tarjotaan kisaorganisaation puolesta. Lehdon matkaliput Pariisiin sponsoroi kentänhoitoalan kasvinsuojeluaineita kehittävä yritys.

Noin kymmenessä kansainvälisessä turnauksessa vapaaehtoisena kentänhoitajana ollut Lehto lähtee seuraavalle keikalle jo kahden viikon kuluttua, jolloin Espanjan Sotograndessa pelataan Sergio Garcian säätiön isännöimä Valderrama Masters.

”Talvella pääsen osalliseksi TPC Scottsdale -kentän kisavirityksestä, kun Yhdysvaltain Arizonassa pelataan tammi-helmikuun vaihteessa PGA Touriin kuuluva Phoenix Open. Tälle matkalle yhdistän myös lomailua.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje