Patrick Reed heilutti yleisön edessä tahtipuikkoa koko Ryder Cupin ajan. Kuva getty images
Kilpagolf | Ryder Cup |
3.10.2016

Ryder Cup 2016: Tunteen paloa ja kaikkien aikojen puttikarnevaali

Hazeltine Nationalin kentällä Patrick Reed sytytti paitsi oman joukkueensa myös yleisön. Thomas Pieters pelasi häkellyttävällä tavalla itsensä tähtirooliin kaikkien showssa, jossa yleisön vahva osallistuminen huutomyrskyineen oli ennätyksellisellä tasolla.

Näinhän siinä pitikin käydä,USA vei Ryder Cupin selvin luvuin 17-11.  Isäntämaan joukkue oli materiaaliltaan parempi ja etenkin tasaisempi.

Kaikki 12 pelaajaa keräsivät pisteitä. Euroopalla kolme tulokasta ja kaiken Ryder Cupissa kokenut Lee Westwood jäivät pistettä. Kahdeksan pelaajan pisteillä ei Ryder Cupia voi voittaa.

Patrick Reed voidaan jo kahden ensimmäisen Ryder Cupinsa myötä nimetä nykyajan ”Mr Ryder Cupiksi”. Saldo on murhaavan kova, kuusi voittoa, tasapeli ja yksi tappio. Tapa jolla Reed otti joukkueen pelillisen johtajuuden sekä yleisön haltuunsa oli häkellyttävä ja koko shown kannalta ratkaiseva.

Thomas Pietersin esitykset Rory McIlroyn rinnalla sekä kaksinpelissä olivat häkellyttävän hyviä.Kuva getty images

Thomas Pietersin esitykset Rory McIlroyn rinnalla sekä kaksinpelissä olivat häkellyttävän hyviä.Kuva getty images

Kuka olisi uskonut ennen kisaa, että Thomas Pieters pelaisi kaikki viisi ottelua ja voittaisi niistä ennätyksellisesti neljä, joka on tulokkaiden ennätys?  Ei kukaan. Belgialaisen pitkän pelin vahvuudet tiedettiin, jäätävä puttaaminen McIlroyn rinnalla sekä kaksinpelissä nosti hänen arvostustaan kokonaisvaltaisena pelimiehenä aivan uusiin sfääreihin.

Darren Clarke tiedosti joukkueensa epätasaisuuden, Pietersin lisäksi ennätyksellisesti neljä kokenutta tykkiä pelasivat viisi peliä. Näistä plussaldoon ylsi vain Reedille hävinnyt McIlroy.

Vaikka ottelu kääntyi perjantain USA:n tyrmäävän 4-0 alun jälkeen tasaisemmaksi, oli USA lopulta numeroiden (17-11) osoittaman reilun eron verran edellä kokonaisuutena,

Leveät väylät, pitävät ja ”helpot” viheriöt tekivät Hazeltinen kentällä pidetystä ottelusta ainutlaatuisen puttijuhlan. Reikä kolisi ennätyksellisen kovalla prosentilla uskomattoman pitkiltäkin matkoilta. Putterinsa kanssa taistellut Justin Rose kyseenalaisti turhautuneena helpot lipunpaikat. Yleisölle tarjottiin kuitenkin sellaista showta, josta se varmasti nautti.

Sergio Garcian (vas.) pelikaveri Rafa Cabrera Bello oli Euroopan ainoa pelaaja, joka ei kokenut tappiota. Tasapelin lisäksi hän voitti kahdesti. Kuva Getty images

Sergio Garcian (vas.) pelikaveri Rafa Cabrera Bello oli Euroopan ainoa pelaaja, joka ei kokenut tappiota. Tasapelin lisäksi hän voitti kahdesti. Kuva Getty images

Phil Mickelsonin ja Sergio Garcian ottelun 19 birdien kierros jää Ryder Cupin historiaan ikuisiksi ajoiksi, samoin Jordan Spiethin kättely Henrik Stensonin kanssa 16:n viheriöllä paljasjaloin.

”Nautin jokaisesta hetkestäni Ryder Cupissa, kovat tilanteet otteluissa sytyttävät minut”, Sergio Garcia vastasi mediatilaisuudesssa kysymykseen jännittikö häntä ennen viimeisen viheriön sisäänmennyttä birdiputtia.

Mickelson (45) on Hazeltinen  jälkeen vain yhden pelatun ottelun päässä kaikkien aikojen ennätysmiehestä Nick Faldosta (46).

Jordan Spieth kävi tutkimassa pallonsa paikkaa vesiesteessä 16:n viheriön vieressä, mutta käveli lopulta kättelemään ottelun voittaneen Henrik Stensonin/Getty Images)

Jordan Spieth kävi tutkimassa pallonsa paikkaa vesiesteessä 16:n viheriön vieressä, mutta käveli lopulta kättelemään ottelun voittaneen Henrik Stensonin/Getty Images)

Kaudella 2018 ottelu pelataan Pariisin Le National-kentällä, jossa kentän settaus tullee olemaan tyystin toisenlainen, vaikeampi. USA on viimeksi voittanut vieraspelin syksyllä 1993 Belfryssa, joten lataus tähän ottelusarjaa tulee olemaan melkoinen.

 

Teksti: Teemu Tyry

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Minusta amerikkalaisen yleisön käyttäytyminen pitäisi ottaa käsittelyyn jollain lailla sekä mediassa että pelejä järjestävien tahojen parissa.
Ihmettelen sitä, että USA:n kapteeni ei nähnyt tarpeelliseksi ojentaa yleisöä. Hän olisi voinut sen tehdä, mutta revanssimieli taisi voittaa: Kaikki keinot käyttöön USA:n voiton varmistamiseksi.

Ihmettelen myös, että yo. jutussa asiasta ei mainita mitään, vaikka yleisön mollaavat huudot olivat tv-ruudunkin välityksellä nähtävissä reiällä kuin reiällä.

Toivon, että kahden vuoden päästä eurooppalainen yleisö Pariisissa käyttäytyy paremmin ja osoittaa oikeaa urheiluhenkeä.

Nyt ei briteillä mennyt singelit putkeen – liekö Brexit mielessä, kun vain matereen porukat voittivat ja Sergiokin tasasi matsinsa…

USA:n joukkue ansaitsi voittonsa,junttiyleisö ei.

Samaa mieltä. Huonosti käyttäytyvän yleisön takia minusta kisa ei ollut reilu.

Oma kommentti