5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Vain yksi LIV-pelaaja mahtui kapteeni Zach Johnsonin Ryder Cup -nippuun

Zach Johnsonin mielestä Justin Thomasia (kuvassa) ei voinut jättää pois joukkueesta. Kuva: Getty Images

Sam Burnsin valinta nosti Yhdysvaltain joukkueen tulokkaiden määrän neljään.

Justin Thomas ehti jo huolestua, ettei hänen palveluksiaan tarvittaisi tämänvuotisessa Ryder Cupissa. Huoli on ohi. Thomas sai tiistaina mieluisan puhelinsoiton, kun Yhdysvaltain joukkueen kapteeni Zach Johnson ilmoitti antaneensa hänelle yhden kuudesta villistä kortista.

”Hän on ehdottomasti ollut USA:n joukkueen sydän ja sielu. Henkinen johtaja. Justinin intohimo haasteottelua kohtaan on ilmiselvää. Mielestäni hän on synnynnäinen Ryder Cup -pelaaja. Justin Thomasia ei vain voi jättää kotiin”, Johnson hehkutti.

Monet olivat sitä mieltä, että näytöt eivät olleet tällä kertaa riittävät, ja sille on perustelunsa. Thomas notkahti ensimmäisen kerran urallaan FedEx Cupin playoffien ulkopuolelle, ja onkin poikkeuksellista, että ”runkosarjaan” jämähtänyt pelaaja valitaan USA:n tähtisikermään.

Thomas ylsi vain yhdessä major-turnauksessa jatkokierroksille ja on jäänyt ensimmäisen kerran ilman voittoa kahdeksannella PGA Tour -kaudellaan. Kaikkiaan 15 ykköstilaa PGA Tourilla haalinut pelaaja oli sijoittunut ennen tätä vuotta kauden pistetilastossa ainoastaan kerran top 12:n huonommalle puolelle.

”Laitoin tänä vuonna itseni todella ahtaalle. Mutta se oli arvokas oppimiskokemus, jota aion hyödyntää tulevaisuudessa. Ei saisi tahtoa liikaa asioita, ja tällä kaudella niin tapahtui ajoittain. Olen todella onnekas, että pääsin joukkueeseen”, Thomas sanoi.

Thomasin valintaa puolsi henkisen johtajuuden lisäksi erinomainen joukkueturnaustilasto, joka on heittämällä parempi kuin yhdelläkään hänen joukkuekaverillaan. Thomas on voittanut Ryder- ja Presidents Cupeissa 16 kamppailua ja pelannut kolmesti tasan. Tappioita on viisi.

Mikäli jotkut saattoivat odottaa Thomasin sivuuttamista joukkueesta, ei Jordan Spiethin, Rickie Fowlerin, Collin Morikawan sekä LIV-pelaaja Brooks Koepkan valintaa voi pitää yllätyksenä.

The Open -voittaja Brian Harman on yksi USA:n ryhmän ensikertalaisista. Kuva: Getty Images

Eniten spekulointia lienee aiheuttanut Sam Burnsin valinta. Tässä pöydässä arvatenkin esillä ovat olleet myös Cameron Youngin, Keegan Bradleyn, Lucas Gloverin, Bryson DeChambeaun ja Dustin Johnsonin nimet.

Youngin kohtaloksi todennäköisesti koitui jääminen FedEx Cupin finaalikilpailun ulkopuolelle. Rasitteena on lisäksi pyöreä nolla PGA Tourin voittotilastossa.

Glover nousi keskusteluihin runkosarjan viimeisen ja FedEx Cupin playoffien ensimmäisen kisan voitolla. Konkari olisi tullut BMW Championshipin ykköstilalla valituksi pisteiden perusteella ja mahdollisesti finaalikisan top 5 -sijoitus olisi voinut vielä riittää villiin korttiin. Vaikka Gloverin loppukauden tarina oli hieno, pääsi häneltä bensa loppumaan kriittisimmällä hetkellä.

DeChambeau ja Johnson olisivat voineet paikan joukkueesta ottaakin, mutta joukkuehengen kannalta Zach Johnson saattoi pelata heidän kohdallaan viisaasti.

Keegan Bradley halusi kipeästi päästä USA:n Ryder Cup -joukkueeseen yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Hän kertoi Tour Championshipin päätyttyä seuraavien 24 tunnin olevan sietämättömiä odottaessaan, olisiko mainio kausi ja finaaliturnauksen top 10 -sijoitus riittäneet vakuuttamaan Zach Johnsonin. Eivät riittäneet.

USA:n vuoden 2021 Wisconsinissa murskavoiton ottaneesta joukkueesta ulos jäivät Daniel Berger, Harris English, Tony Finau, Bryson DeChambeau ja Dustin Johnson. Ensin mainittu on ollut selkäongelmien vuoksi sivussa toista vuotta. English jäi finaalikisasta ulos, eikä myöskään Finaun kausi lähtenyt huhtikuun lopussa tulleen Meksikon turnauksen voiton jälkeen lentoon.

DeChambeau ja Johnson olisivat voineet paikan joukkueesta ottaakin, mutta joukkuehengen kannalta Zach Johnson saattoi pelata heidän kohdallaan viisaasti. Tuoreessa muistissa on Koepkan ja DeChambeaun taannoiset erimielisyydet ja olipa myös Johnsonilla vaikeuksia mahtua Koepkan kanssa samaan pukukoppiin Pariisissa, vuoden 2018 Ryder Cupissa.

Sam Burns voitti maaliskuussa WGC-Match Playn, mutta sittemmin oli pitkään hiljaista. Tour Championshipissä hän kuitenkin pelasi kentän neljänneksi parhaan tuloksen, ja se oli epäilemättä vahva näyttö. Lisäksi tulokas on loistava puttaaja ja maailmanlistan ykkösen Scottie Schefflerin läheinen ystävä.

Vaikka kapteeni apulaiskapteeneineen tekee villi kortti -valinnat, on Johnsonin ja suoraan pisteiden kautta joukkueeseen päässeiden pelaajien Atlantan finaalikisan aikaisella keskustelulla ollut oma painoarvonsa.

Schefflerin ohella suoran paikan joukkueesta ottivat Wyndham Clark, Brian Harman, Patrick Cantlay, Xander Schauffele sekä Max Homa. Tästä kuusikosta ensikertalaisia ovat Clark, Harman ja Homa.

Euroopan joukkueen kapteeni Luke Donald valitsee ensi maanantaina kuusi pelaajaa harkinnalla. Joukkueessa ovat paikan varmistaneet Rory McIlroy, John Rahm, Viktor Hovland ja Tyrrell Hatton. Pisteiden perusteella tyrkyllä ovat lisäksi Tommy Fleetwood ja Robert MacIntyre.

Villi kortti -valinnat tehdään todennäköisimmin kahdeksan pelaajan joukosta, johon kuuluvat Matt Fitzpatrick, Justin Rose, Shane Lowry, Sepp Straka, Adrian Meronk, Nicolai Højgaard, Yannik Paul, Ludvig Åberg ja Victor Perez.

Ryder Cup -karsinnan viimeinen turnaus pelataan viikonvaihteessa Sveitsissä.

Lue seuraavaksi: Xander Schauffele pudotti kalkkiviivoilla Brooks Koepkan USA:n joukkueen suoralta Ryder Cup -paikalta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje