Pulkkanen teki nopean paluun DPWT:lle, ”sarjanousun” aiemmin varmistanut Lindell otti finaalissa huippusijoituksen - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Pulkkanen teki nopean paluun DPWT:lle, ”sarjanousun” aiemmin varmistanut Lindell otti finaalissa huippusijoituksen

Oliver Lindell sijoittui Challenge Tourin pistelistalla kolmanneksi. Kuva: Getty Images

Oliver Lindell on kautta aikain 16. suomalaispelaaja DP World Tourilla.

Käsikirjoitus Mallorcalla pelatussa Challenge Tourin finaaliturnauksessa eteni suomalaisittain täydellisesti, kun jo aiemmin syksyllä nousunsa DP World Tourille varmistaneen Oliver Lindellin ohella myös Tapio Pulkkanen nappasi viikonvaihteessa kortin pääkiertueelle.

Lähtökohdat Pulkkasen kortin osalta näyttivät ennen Challenge Tour Grand Finalia hyviltä, mutta kirkossa läpimenoa ei voinut kuuluttaa. Kun muiden pelaajien esitykset menivät sopivasti ristiin, saattoi Pulkkanen lopulta hoitaa homman kotiin keskinkertaista heikommallakin peliesityksellä.

Viikonloppuna kahdesti tuloksen 73 pelannut Pulkkanen (-1) sijoittui finaaliturnauksessa jaetulle 42. tilalle, ja ansaitut pisteet riittivät Road to Mallorca -listan 19. sijaan.

Ranskalaisen visiitin haastajakiertueelle tehnyt Pulkkanen iloitsi vauhdikasta paluutaan ylimmälle sarjaportaalle, vaikka ei antanut itselleen puhtaita papereita syksyn viimeisistä kilpailuista.

”Kauden ainut tavoite oli nousta takaisin DP World Tourille. Se onnistui, ja siihen täytyy olla todella tyytyväinen.”

”Melko huono lopetus oli kauteen. Töitä riittää pelin kanssa tulevina kuukausina. Challenge Tour on raaka kiertue, ja paljon nälkäisiä pelaajia riittää. Paljon olin kärkikahinoissa varsinkin keväällä ja alkukesästä. Paikkoja oli voittaa muutamia kertoja ja se toki vähän kaivelee, etten saanut hommaa hoidettua.”

Pariisin olympialaisissakin pelanneelle Pulkkaselle, 34, kausi oli antoisa myös kentän ulkopuolella.

”Se täytyy sanoa, että olen luonut tänä vuonna enemmän ystävyyssuhteita kuin aikaisempina vuosina. Paljon on pelaajia, joiden kanssa olen tullut hyvin juttuun. Myös kiertueen suomalaisiin on tullut tutustuttua paremmin, ja hyviä ukkoja ovat kaikki.”

Tapio Pulkkanen teki ranskalaisen visiitin Challenge Tourille. Kuva: Getty Images

Kenties uransa vaativimman viikon kentällä viettänyt Pulkkanen ei vielä osaa varmaksi sanoa, missä hän avaa tämän vuoden puolella käynnistyvän DPWT-kauden 2025. Hän on harkinnut osallistumista kahteen Australian turnaukseen, mutta päättää asian parin päivän sisällä.

Monta vuotta jahdattu tätä ja vihdoin läpi, niin onhan tämä uskomatonta.

Pulkkanen voitti vuonna 2017 Challenge Tourin rankingin, ja pelasi tämän jälkeen yhtä soittoa pääkiertueella aina viime syksyyn saakka. Hän otti CT:llä vuoden ensimmäisellä puoliskolla neljä top 10 -sijoitusta, ja keikkui hyvän aikaa rankingissa kymmenen parhaan joukossa. Sittemmin korkeat sijoitukset olivat tiukemmassa, mutta syyskuun puolivälissä Portugalissa tullut kolmas sija oli kortin kannalta äärimmäisen arvokas saavutus.

Lindell päätti kautensa CT:llä kahdeksaan peräkkäiseen top-kymppiin

Kauden ehdoton suomalaisnimi Challenge Tourilla oli Oliver Lindell, jonka pitkä ja sinnikäs uurastus palkittiin DP World Tourin kortilla. Lindell (-17) pelasi myös finaalissa huikean turnauksen, jossa hän otti neljännen tilan.

”Oli kyllä siisti viikko täällä. Vikana päivänä putitkin menivät aika kivasti sisään. On kyllä mahtava fiilis. Monta vuotta jahdattu tätä ja vihdoin läpi, niin onhan tämä uskomatonta”, Lindell kertoi tyytyväisenä.

Porvoolainen nousi syksyllä kiertueen kuumimmaksi nimeksi otettuaan kauden päätteeksi kahdeksannen peräkkäisen top 10 -sijoituksen. Vastaavaan ei ole yltänyt yksikään suomalaispelaaja vähintään haastajakiertueen tasoisella tourilla. Kaikkiaan Lindell ylsi kauden aikana kymmenen kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Huippuvireestä kertoo omaan kieltään se, että yhtä lukuun ottamatta kaikki top-kympit tuottivat vähintään kuudennen sijan.

Hän kapusi viimeisessä kilpailussa rankingin kolmoseksi. Suomalaisista pistelistalla korkeammalla on edellisen kerran ollut Pulkkanen, seitsemän vuotta sitten. Lindell kokosi tänä vuonna reilut 215 000 euroa palkintorahaa. Ne ovat suurimmat suomalaispelaajan kokoamat kausitienestit CT:n historiassa. Kaikkiaan 25 kilpailua pelannut Lindell alitti myös ensimmäisen kerran urallaan 70 lyönnin rajan kierroskeskiarvotilastossa.

Lindell, 26, on noussut maailmanlistalla toiseksi parhaaksi suomalaiseksi, ja haluaa tehdä itsensä aikailematta tunnetuksi pääkiertueella. Virvik Golfin pelaajan lahjakkuus ja pallonlyöntitaidot ovat olleet tiedossa jo lapsuusvuosista lähtien. Hän murtautui Challenge Tourille vain 18-vuotiaana, ja on sen jälkeen kuulunut kiertueen vakiokalustoon. Joukkoon on mahtunut myös hankalampia kausia, mutta viime vuonna hän oli lähellä ottaa kortin DPWT:lle. Tämä tavoite jäi kiertueen karsintafinaalissa kirvelevästi yhden lyönnin päähän.

Takaisku kasvatti luonnetta ja selvästi sisuunnutti Lindellin. Kauden käänteentekeväksi onnistumiseksi Juha Juvosen valmennettava mainitsi toukokuun lopulla pelatun Tanskan kilpailun viimeisen kierroksen, jolla hän löi hurjan tuloksen, 62, ja sijoittui jaetulle kakkostilalle.

Edellisen kerran kaksi suomalaista on noussut pääkiertueelle Challenge Tourilta vuonna 2018, kun Kalle Samooja ja Kim Koivu venyivät rankingissa top 10:een. Lindell on kautta aikain 16. DP World Tourille (ent. European Tour) yltänyt suomalaispelaaja.

Lindell sanoi käynnistävänsä alustavasti kautensa myöhemmin tässä kuussa Australiassa, jossa pelataan peräkkäisinä viikkoina Australian PGA Championship sekä Australian Open. Hänen bägiään kantaa tulevalla kaudella serkku Emil Markus. DPWT:llä käydään ennen joulutaukoa viisi kauden 2025 kilpailua.

Challenge Tourilta saatu kortti on kategorialtaan kattavampi kuin DPWT:n karsintafinaalista lunastettu pelioikeus. Valtaosa viime kaudella CT:ltä nousseista pelasi tänä vuonna pääkiertueella vajaat 30 kilpailua, monet enemmänkin.

Reitan pelasi elämänsä kilpailun

Finaaliturnauksen voiton vei Norjan Kristoffer Reitan (-23) lyönnillä ennen Tanskan Rasmus Neergaard-Peterseniä ja Espanjan Angel Ayoraa. Heikon takaysin pelanneella Neergaard-Petersenillä oli hyvä tilaisuus venyttää ratkaisua uusintaan, mutta kiertueen pistetilaston voittanut pelaaja laittoi viimeisellä reiällä helpohkon par-putin ohi.

Reitan esitti komean venytyksen kortin saaneiden joukkoon, sillä hän lähti kuluneeseen viikkoon rankingin 36. sijalta. Hänen ohellaan kukaan muu ei noussut finaalikilpailussa strategisen rajan takaa korttilaisten joukkoon. Rajan toiselle puolelle ainoana luisui Englannin Sam Hutsby. Finaaliturnauksessa on aina draamaa, ja se liittyy tyypillisesti viimeisistä korteista kamppaileviin pelaajiin. Viimeisen tarjolla olleen kortin otti takaisin DPWT:lle palaava Tanskan Lucas Bjerregaard. Kortissa oli kiinni myös Englannin Jamie Rutherford, mutta hänen vaikea birdie-puttinsa Club de Golf Alcanadan kentän 18. viheriöllä oli aavistuksen liian kova, ja pelioikeus luisui käsistä.

Kortteja oli alun perin tarjolla pisteissä top 20:een sijoittuneille pelaajille, mutta koska finaalikisan sivuuttanut Etelä-Afrikan Robin Williams sekä Rasmus Neergaard-Petersen saivat paremman kategorian hyvien esitystensä ansiosta DP World Tourilla, menivät kaksi viimeistä korttia CT:n rankingissa sijoille 21 ja 22 päätyneille pelaajille. Nuorin kortin saaja on Angel Ayora, 19, ja iäkkäimmät sarjanousijat ovat Englannin John Parry sekä Ranskan Benjamin Hebert, jotka kummatkin ovat 37-vuotiaita.

Pohjoismaalaisella oli hieno panos Mallorcan turnauksessa, sillä 13 ensimmäisestä seitsemän oli Pohjolan pelaajia. Rankingin top 10:stä puolet oli pohjoismaalaisia.

DP World Tourille vuosien varrella kortin saaneet suomalaiset:

Mika Piltz, Anssi Kankkonen, Kalle Väinölä, Mikko Ilonen, Toni Karjalainen, Tuomas Tuovinen, Antti Ahokas, Mikko Korhonen, Peter Erofejeff, Roope Kakko, Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja, Kim Koivu, Sami Välimäki, Lauri Ruuska ja Oliver Lindell.

Lue seuraavaksi: Pulkkasella nihkeätä menoa, mutta kortin kulma pilkistää jo nurkan takana

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

    Oldman says:

    Onnittelut molemmille. Oliverilla jälleen hieno päivä. Ei edes bogi bogi sotkenut peliä. Katsojan usko taisi olla kovemmalla kuin Oliverin. Tuosta askel kerrallaan luottavaisin mielin kohti uusia tavoitteita. Ensimmäinen taitaa olla cut DPWT:n kisassa Etelä Afrikassa.Haastattelussa Oliver ja Rasmus osoittivat nöyrää asennetta, iloa ja ymmärrystä työn jatkumisen tärkeydestä. Nyt on aika 🥂

    Vanha Renttu says:

    Hyvä äijät ja eikun hanaa tulevaan.

    Chip Greenside says:

    Hieno lopputulema suomalaisittain!

    Huomioni kiinnittyi vielä voittaja Reitanin hienoon käytökseen tanskalaisen pistettyä kisan ratkaisseen lyhyen putin ohi. Vaikka hänen seuruessaan ollut nainen meinasi riehaantua, niin Reitan toppuutteli eikä halunnut siinä kohtaa juhlia toisen epäonnistumisen hetkellä: laadukas mies!

    WilleP says:

    Onnittelut molemmille pelaajille. On se vain aina hienoa kun saa nauttia ja jännittää suomalaismenestyksestä mantereemme pääkiertueella.

    Oma toive/neuvo olisi että Oliver menisi nyt vain jatkaisi pelaamista heti tulevan DPWT-kauden alettua, koska vire on nyt kyllä niin kova että kannattaa maksimoida hyvä flow niin pitkään kuin mahdollista. Ties vaikka sais huippusijoituksen tai pari heti alkuun, sitten ei tarvitsisi stressata kortin säilyttämistäkään yhtä paljon.

    Pulkkaselle antaisin päinvastaisen neuvon: peli on nyt sen verran solmussa ja epävarma että olisi nyt vain hyvä ottaa pari kuukautta lepoa ja lähteä kauteen täydellä re-setillä vasta tammikuussa. Ehtii unohtua tahmaiset fiilikset omasta pelaamisesta siihen mennessä, tai näin toivoisin. Jotakin pitää muuttaa jos meinaa säilyttää juuri takaisinansaitun kortin DPWT:llä.

    Hifly says:

    Onnittelut molemmille noususta pääkiertueelle! Toivottavasti vielä Kallekin lunastaa kortin dpwt:lle. (Jos on osallistumassa karsintojen vikaan vaiheeseen)

    ruukku says:

    Hieno ct kausi suomalaisitlta. Pistelistan kautta nousevat keskimäärin myös pärjäävät pääkiertueella ja onhan Pulkkanen sinne osoittanut kuuluvansa jo aiempien vuosien näytöillä.

    Ei ole kaudet veljiä keskenään, jos verrataan viime vuoden rankingiin. Silloin nousun ansaitsi 21 pelaajaa ja 21 pisteet oli 841. Tänä vuonna paikan sai siis 22 pelaajaa ja 22 pisteet oli 685. Viime kausi oli super tasainen kärjen osalta, kun tänä vuonna kärki eroittui selvästi muista. Tänä vuonna jaettiin noin 5% vähemmän pisteitä. Jos tuo 685 suhteutetaan viime vuoden pistemäärään se olisi 719. Eli yli 120 pistettä vähemmän.

    Jos ajatellaan millä tuloksella tuo tulee, niin kiertueen normikisassa neljäs sija tuottaa 120 pistettä. En nyt ala asiaa tutkimaan, mutta sellainen tunne on, että viime kausi oli ennemminkin poikkeus ja tämän vuoden pistejakauma on normaalimpi.

      Oldman says:

      Olisi hienoa, jos Kalle olisi kolmantena pelaajana DPWT:llä. Hänen rauhallista ja järkevää toimintaa DPWT-kisoissa olen kaivannut tällä kaudella.Kakko, Ruuska, Kahlos,.. pilasivat mahdollisuutensa DPWT:lle jo karsintojen ensimmäisenä kisapäivänä. Heiltä unohtui, että ensimmäisenä päivänä ei voi voittaa kisaa, mutta häviäminen onnistuu helposti. Miehillä ei ollut malttia.

    periferia says:

    Onnea Oliverille ja Tapsalle!!! Hienot kaudet molemmille. On hienoa seurata pääkiertuetta ensi kaudella kun nämä pelaajat ovat mukana. Ehkä myös Kalle.
    Oliverin loppuveto oli jotain uskomatonta ja miksei jatkaisi samaa ilotulitusta ensi kaudella. Viimeiset kahdeksan kisaa kierroskeskiarvolla -3.43. Vertailun vuoksi Tapsalla samassa periodissa vain kolme viikonloppua ja keskiarvo -0.85/kierros. Mutta Tapsa saa kyllä pelin kuntoon.

    Far And Sure says:

    Australian kisoissa on tarjolla upeita kenttiä ja todella paljon vaikeammat alustat kuin Challenge Tourin pehmeät lomagolfkentät. Hyvä haaste mutta pisteet ovat tuolla varsinkkn ensikertalaiselle tiukassa.

    Nedbankkiin ei kummankaan kortti riitä (vain 66 pelaajaa) joten talvitauko saattaa olla joulun yli ohjelmassa.