11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Poimintoja Finnair Mastersista

Läpikulkumatkalla. Caroline Hedwall voitti jo viidennen kerran ja on matkalla kohden naisgolfarien ykkösketjua.

Läpikulkumatkalla.

Caroline Hedwallille voitto oli jo viides seitsemän kuukauden aikana. Hän oli täysin ylivoimainen joulukuussa LET:n karsintafinaalissa. Kausi 2011 käynnistyi Australiassa ykkössijalla, Euroopan Tourin ykköstilat ovat Slovakiasta ja Suomesta. Arvokkaimman ( 100.000 puntaa!!!) voittonsa hän saavutti Walesin näytöspelissä jossa vastustajina oli myös miespuolisia huippuja.

Hedwall on voittanut urallaan 27 kertaa, kakkostiloja on 12 ja kolmosia vain viisi. Kilpailuhenkisyys näkyy kilometrien päähän. Kun ”Carro” saa parhaan a-pelinsä kulkemaan, hän voi jo loppukesän suurkisoissa Evian Mastersissa sekä British Openissa tunkeutua kärkikymmenikköön. Lyhyestä ammattilaisurastaan johtuen hän ei oletettavasti ehdi nousta suoralle paikalle syyskuun Solheim Cupiin, mutta yksi neljästä villistä kortista menee erittäin suurella todennäköisyydellä Hedwallille.

Vaikka Hedwall puhuikin kohteliaasti siitä, että hän viihtyy hyvin Euroopassa, voi LPGA Tour olla hänelle piankin päätyömaa. Pelkästään LET:n kisoissa pelaaminen olisi hänelle silkkaa mahdollisuuksien hukkaan heittämistä.

Talin kenttä oli väylien keskenkuntoisuudestaan huolimatta varsin lempeä ja käytännössä lyhyt. Tuloshaitari oli kapoinen, hieman epävireiselläkin pelillä kentän pystyi pelaamaan parin tuntumaan.

Kotimaan tähdet epävireessä

Suomalaiset eivät missään vaiheessa taistelleet kärkisijoista. Jo torstaina suurimpien toivojen Minea Blomqvistin, Ursula Wikströmin ja Kaisa Ruuttilan peli lähti väärään suuntaan. Jenni Kuosan 16:s sija oli yksi häneltä mainio suoritus. Samalla kausiansiot lähes kaksinkertaistuivat, reilun 5000 euron tuloillaan Kuosa on listalla vasta 109:s. Kokonaisuutena kausi on ollut varsin kituliasta. Suomalaiset ovat pelanneet tourilla yli 40 kisaa, ansioita on yhteensä 82.000 euroa ja plakkarissa vain yksi top-10 sijioitus.

Nousukuntoa

Minea Blomqvist oli selkeästi väsynyt ja pelistään off koko viikon ajan. Kahdeksan karsiutumisen jälkeen hän on päässyt viidesti peräkkäin jatkoon, väläytellyt näissä kahteen otteeseen Euroopassa ja lisäksi LPGA Championshipissa.Talin heikko esitys jätti suuren osan paikallaoliijoista silti hämmästyksen valtaan. Blomqvist löi muutamaan otteeseen hyvin, mutta sekaan mahtui melkoinen määrä kansallisen tason suorituksia. Miniloma tekee varmasti hänelle erittäin hyvää.

Kaisa Ruuttilalle siirtyminen Ruotsin Tourillta LET:lle on ollut iso askel. Menestys on ollut korkeintaan tyydyttävää suuriin odotuksiin nähden. Kaudesta on vielä jäljellä tasan puolet, mutta huomattavasti tasaisempaa peliä Ruuttila tarvitsee menestyäkseen.

Carin Koch panostaa edelleen

Carin

40-vuotias Carin Koch uusi viimevuotisen kolmossijansa ja ansaitsi yli 10.000 euroa, samanverran kuin kuusi jatkoonpäässyttä suomalaista yhteensä.

”Päätin viimevuonna panostaa vielä kerran. Teen yhteistyötä uuden valmentajan kanssa ja seuraavat 2-3 vuotta kierrän tosissani Euroopan Touria”, hän kertoi.

Pituuslyöjät kukistivat Ruotsin

Pituuslyöntimaaottelussa

Oheisohjelmana Talissa järjestettiin torstaina pituuslyöntimaaottelu Suomen ja Ruotsin välillä. Molempia joukkueita edusti neljä miestä, jotka kolmijaksoisessa kisassa pelasivat toisiaan vastaan. Pisteiksi muutetussa kisassa Suomi oli alusta alkaen niskan päällä , loppunumeroiksi tulivat 8-4. Pisimmän yksittäisen kaaren esitti 18-vuotias Iiro Savinko, jonka pallo päätyi 358 metrin päähän. Ennätyksistä jäätiin vastatuulessa kauas, Savinkon nimissä oleva SE-tulos on 422,6 metriä. Maailmanennätyksellä on mittaa yli 490 metriä

Tapahtuma oli sinällään hyvä piristys, yleisö sai huutaa ja kannustaa. Haasteeksi ottelussa muodostui se, että katselijoiden oli hyvin vaikea hahmottaa aluetta jonne pallot päätyivät . Vajaan kahden tunnin mittainen ottelu on kestoltaan oheisohjelmana liian pitkä. Suomen tiimi kuittasi palkkiorahaa 4000 euroa.

Sami

Tauolla omia golftaitojaan kävivät esittämässä kultaleijona Sami Lepistö sekä maamme pitkälyöntisin jääkiekkoilija, Venäjällä tulevan kauden pelaava Oskar Osala , jonka niukasti sektorin ulkopuolelle päätynyt pallo löytyi 279 metrin päästä.

Suomen joukkueen ”ruotsalaisvahvistus”, Uppsala Golfklubilla fysiikkavalmentajana toimiva Kari Hyökki oli iloinen kisan mahdollistumisesta ja toivoi sille jatkoa.

”Varsinaista Euroopan Touria ei pituuslyöjille kuluvalla kaudella ole. Itse järjestin yhden kisan Ruotsissa. Merkittäviä kansainvälisiä kisoja on vain kourallinen. Useimmat lyöjät tähtäävät syksyn MM-kisoihin Las Vegasiin jonne Euroopasta on vaikea päästä matkustamatta karsintoihin valtameren yli”.

Ilosen leikkaus onnistui hyvin

Mikko

Mikko Ilonen kiersi toisena kisapäivänä Talia sauvojen varassa, enimmäkseen golfautosta tapahtumia seuraten. Eero Hyvärisen suorittama nilkkaleikkaus sujui odotettuakin paremmin. Toipumisjaksosta ennustetaan arvioitua lyhyempää.

”Saan kepit syrjään seuraavan viikon jälkeen. Syyskuun alkupuolella voin tämänhetkisen tiedon mukaan aloittaa kunnon treenaamisen. Euroopan Tourille palaan vasta tammikuussa 2012. On mahdollista, että kykenen pelaamaan jo loppusyksystä. Täytyy selvittää, antaako ET minulle luvan kisata esimerkiksi Aasiassa. Epäilen, että säännöt kieltävät sen, mutta selvitellään”, hän kertoi seuratessaan daamien peliä.

Ilonen kiinnitti huomiota pelivauhtiin, joka hänen käsityksensä mukaan on varsin hyvä verrattuna miesten kiertueen vastaavaan.

”Tuntuu siltä, että naiset ovat heti valmiina kun oma vuoro tulee”.

Kuskien keski-ikä 73 vuotta

Finnair Mastersin osallistujista pidetään hyvää huolta Helsingissä. Kilpailun yhteistyökumppaneihin lukeutuva Volvo on järjestänyt pitkän rivin uudenkarheita autoja jotka kuljettavat pelaajia lentokentätä Kalastajatorpalle ja takaisin.Harjoitus-ja kisapäivien aikana luonnollisesti myös Taliin.

Kuskit ovat luonnolliseti vapaa-ehtoisia, suuri osa heistä on ollut mukana vuodesta 2005.

”Mukavaa hommaa tämä on. Kyytejä piisaa ja monista naisista on tullut tuttuja. Ei lentokentällä juuri kylttejä tarvita, he tuntevat meidät ulkonäöltä. Kyllä pelaajista näkee kisaviikon aikana miten peli kulkee. Kuskien keski-ikä on 73-vuotta, alkuperäisistä on kolme jo ehtinyt kuollakin. Mikäli vuonna 2012 pelataan, on sama porukka taas mieluusti mukana, ” kertoi puhemiehenä toimiva golffriikki, Volvolta eläkkeelle päässyt Teuvo Ruuttu.

Aki aina paikalla

AkiGolf-Coatin Aki Kuivaniemi on niinikään Finnair Mastersin alkuperäisiä yhteistyökumppaneita. Ensimmäisinä vuosina hän pyöritti kisan yhteydessä Birdie-Ball rangeaan jo pelanneille sekä aloittelijoille. Jo parin vuoden ajan päätuotteet ovat olleet ekologiset Dixon-pallot ja teet.

Talissa Kuivaniemi myi näitä painatuksella.

”Kauppa on käynyt kokonaisuutena ottaen erinomaisesti. Niin se maailma vaan menee, että ekologisuus tulee myös golfin puolelle. Hitaasti mutta varmasti. Pallot ja teet ovat vasta alkusoittoa, markkinoille ovat tulossa pian mm. ekologiset bägit ja putterit”, Kuivaniemi kertoi.

Kaikilla pituuslyöntimaaotteluun osallistuneilla oli omat nimikkopallonsa. Senverran paljon niitä sujahteli myös väylen neljä ja viisi ( originaalijärjestys) väliseen metsään, että tehokas etsintäpartio löytää Dixoneita sieltä vielä myöhemminkin kesän aikana.

Dottie tulee takaisin?

DottieFinnair Mastersin kaikkien aikojen nuorin jatkoopääsijä on Filipppiinien Dottie Ardina, joka ihastutti katsojia vuonna 2007 ollen myös paras amatööri. Hän oli tuolloin 13-vuotias, kotoisin kohtuullisen vaatimattomista oloista kanafarmilta. Dottie opiskelee nykyään Floridassa IMG:n David Leadbetter-Akatemiassa jossa pelkästään vuotuiset koulu-ja majoitusmaksut ovat noin 50.000 dollaria. Samaa opinahjoa suomalaisista käy Jesper Kasanen.

”Dottie on kasvanut ja kehittynyt edelleen myös golfissa. Hänellä on vielä koulua jäljellä, mutta saattaa olla niin, että ammattilaiseksi siirtyminen ajoittuu jo vuoden päähän. Dottiella on oikein hyviä muistoja Suomen reissultaan ja hän tulisi mielellään Suomeen toisenkin kerran. Veikkaisin, että tämänhetkisellä taitotasollaan hän kykenisi jo hätyyttelemään kärkeä,” valotti Talissa yleisönsuosiksi nousseen Dottie Ardinan nykytilaa hänet Filppiinien suhteillaan Suomeen järjestänyt Mikael Avellan.

Kisan tulevaisuus avoinna

Finnair Mastersin tulevaisuudesta käydään neuvotteluja kesän aikana. Molemminpuolistä mielenkiintoa on sponsorien ja promoottorin puolelta. Taliin kisa osuu varsin hyvin, vaikka kaudella 2012 kentällä pelataan myös naisten 50+ Euroopanmestaruuskilpailut.

Anne

Halukkuutta Finnair Mastersin järjestämiseen olisi muidenkin kenttien puolelta. Tali on sijainniltaan keskeinen ja sponsoreille hyvä pro-amin sekä muiden ohjelmien kannalta. Yleisömäärä jäi torstaina ja perjantaina varsin pieneksi. Caroline Hedwall veti lauantaina peräänsä päätöspäivänä reilusti väkeä.

Jotain uutta kilpailu kuitenkin tarvitsisi rakennusaineikseen. Minea Blomqvistilla ja hänen menestyksellään on hyvinkin ratkaiseva vaikutus koko kisan tunnelmaan.

Jotta kilpailu palvelisi laajemmin naisgolfiamme, olisi tärkeää saada myös lupaavat amatööripelaajat mukaan. Nyt pelattiin ensimmäistä kertaa ilman kotimaisia amatöörejä EM-kisojen päällekkäisyyksien vuoksi.

Kotimaisten osallistujien keski-ikä oli viikonlopun kilpailussa varsin korkea, 29 vuotta. Minea Blomqvist (26-v) oli suomalaisista toiseksi nuorin. Uutta verta kaivataan, vuoden 2012 kilpailussa yhdeksi tavoitteista olisi asetettava se, että mukaan saataisiin myös maamme 3-4 lupaavinta nais-ja junioripelaajaa.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje