27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

PGA Tourin kortin varmistanut Sami Välimäki taisteli uusintavoittoon Qatar Mastersissa

Sami Välimäen uran toinenkin DP World Tour -voitto tuli uusinnassa. Kuva: Getty Images

Välimäki ratkaisi pelin edukseen ensimmäisellä playoff-reiällä.

Sami Välimäki teki kovan tempun viikonvaihteessa Dohassa Qatarissa käydyssä DP World Tourin kilpailussa. Hän päihitti toisen kokonaistulokseen 270 (-18) päätyneen pelaajan, Jorge Campillon, Qatar Mastersin uusinnassa yltäen uransa toiseen voittoon pääkiertueella.

Lyönnin päässä Campillosta päätöspäivään lähtenyt Välimäki teki bogin Doha Golf Clubin kentän kuudennella reiällä, ja espanjalainen livahti kolmen lyönnin karkumatkalle. Hän ei kuitenkaan tästä lannistunut vaan iski välittömästi kaksi peräkkäistä birdieä.

Campillo paineli kahden lyönnin johdossa takaysille, joka oli Välimäen heiniä. Suomalainen nousi 12. ja 13. reiän birdiellä Campillon rinnalle ja kiilasi toiseksi viimeisen reiän birdiellään johtoon. Kokenut espanjalainen kuittasi vielä 18. viheriöllä pelin tasoihin, kun Välimäki ei onnistunut upottamaan noin 13-metristä voittoon oikeuttavaa birdie-puttiaan.

Uusinnassa palattiin takaisin 18. reiän lyöntipaikalle. Campillon avaus ajautui hieman vasemmalle karheikkoon, ja Välimäen pallo oli oikeanpuoleisessa raffissa. Molempien lähestymiset olivat välilyöntien jälkeen laadukkaita. Campillo ei saanut kolmemetristä birdie-puttiaan sisään, mutta metrin verran lähempänä olleella Välimäellä ei ollut omansa kanssa ongelmia.

Kun pallo oli pyörähtänyt keskelle reikää, aloitti Välimäki villin tuuletuksen voittonsa merkiksi.

”Tämä on uskomatonta. Vaikea löytää sanoja. Tie on ollut pitkä, ja nyt tuntuu mahtavalta”, Välimäki sanoi kisalähetyksestä vastanneen Sky Sportsin haastattelussa.

”Olen tehnyt niin lujasti töitä. Voitto on pari kertaa ollut tuloillaan, mutta niillä kerroilla ei ole vielä ollut minun vuoroni. Sen vuoksi tämä tuntuu niin upealta.”

”Olihan se mahtava päivä, tiukkaa pelaamista. 16. reiän jälkeen huomasin, että nyt aukesi ovi, ja siitä lähtien mentiin täysillä kohti pokaalia”, Välimäki kommentoi Golfpisteelle myöhemmin.

Reilut 603 000 euroa palkintorahaa tuottanut voitto nosti Välimäen Race to Dubai -listalla seitsemännelle sijalle. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Nokia River Golfin pelaaja tulee ottamaan kautta aikain ensimmäisenä suomalaisena kortin PGA Tourille. Tänä vuonna voimaan astuneen käytännön mukaan kortti on luvassa pistelistan kymmenelle parhaalle top 20 -pelaajalle, joilla ei ennestään ole pelioikeutta Yhdysvaltain kiertueelle.

Välimäki ei ymmärrettävästi ole vetänyt suuntaviivoja ensi kauden suhteen, mutta PGA Tour on nousemassa prioriteettilistalla ykköseksi.

”En ole vielä seuraavaa kautta miettinyt, mutta eiköhän siihen (PGA Touriin) kaikkemme yritetä”, hän totesi.

Kuluva kausi on nousemassa upean tulokasvuoden kanssa samalle viivalle Välimäen uratilastoissa. Voiton ohella hän on saavuttanut kaudella 2023 kaksi kakkostilaa ja kolme muuta top 10 -sijoitusta. Kaudella 2020 voiton lisäksi tuli yksi kakkossija ja viisi muuta sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.

Myös Välimäen, 25, ensimmäinen DP World Tour -voitto tuli uusinnassa. Tämä tapahtui hänen ensimmäisellä pääkiertuekaudellaan Omanissa maaliskuussa 2020, jolloin Etelä-Afrikan Brandon Stonen kohtalona oli nöyrtyä suomalaisen edessä.

Kotimaiset urheilutoimittajat syttyivät Välimäen debyyttikauden onnistumisista, ja äänestivät hänet Vuoden urheilija -äänestyksessä toiselle sijalle. Voittokaan ei ollut kaukana.

Seuraava kausi oli Välimäen uran tähän asti vaikein. Loistavasti sujunut tulokaskausi ja tuntuvasti lisääntynyt mediahuomio toivat omat paineensa nuoren urheilijan elämään, jolla oli oma vaikutuksensa suorituksiin. Kaudet 2021 ja 2022 tuottivat vain yhden top 10 -sijoituksen, kun Välimäki yritti kuumeisesti löytää tasapainoa otteisiinsa.

Hän on tullut koonneeksi tällä vuosikymmenellä DP World Tourilla lähes 2,9 miljoonaa euroa palkintorahaa.

Seurasi caddie-vaihtoja, kunnes Välimäki aloitti uudelleen yhteistyön nykyisen bäginkantajansa Väinö Viitaharjun kanssa. Pitkäaikainen valmentaja Timo Karvinen sai väistyä kesäkuussa 2022. jolloin hän siirtyi englantilaisen Liam Jamesin valmennukseen. Uudet valmentajakuviot alkoivat kantaa hedelmää, kunnes Välimäki sairastui sydänlihastulehdukseen ollen viikkoja kilpailuista sivussa.

Syksy toi rohkaisevia sijoituksia antaen uskoa seuraavaan kauteen. Se alkoi välittömästi Joburg Openin toisella sijalla, jolla hän varmisti paikkansa heinäkuun The Openiin. Siellä Välimäki raivasi ensiesiintymisellään tiensä jatkokierroksille. Vuosi 2023 käynnistyi top 10 -sijoituksella Abu Dhabissa, ja Singaporessa tuli kauden toinen kakkostila. Muita kuluvan vuoden kohokohtia ovat muun muassa olleet Tsekin kisan neljäs ja Skotlannin kolmen kentän turnauksen kuudes sija.

Siellä on! Tällä putilla Sami Välimaki nousi jakamaan Mikko Korhosen kanssa kakkostilaa suomalaispelaajien DPWT-voittotilastossa. Kuva: Getty Images

Tuore menestys nosti Välimäen kausiansiot uuteen ennätykseen eli yli 1,5 miljoonaan euroon. Hän on tullut koonneeksi tällä vuosikymmenellä DP World Tourilla lähes 2,9 miljoonaa euroa palkintorahaa. Kiertueen tämänhetkisistä suomalaisista hänen edellään ansioilla mitattuna on vain konkari Mikko Korhonen, joka on kuitannut vuosien varrella kilpailuissa reilut 4,5 miljoonan euron tienestit.

Kakkoseksi sijoittunut Jorge Campillo voitti Qatar Mastersin vuonna 2020. Tuolloin hän onnistui vetämään playoffissa pidemmän korren Skotlannin David Drysdalen kustannuksella. Sami Välimäkeä hän ei samaan lankaan saanut.

Kaikkiaan viisi suomalaista on pystynyt voittoihin DP World Tourilla. Ykköstiloja on koossa nyt yhteensä 11, joista viisi on Mikko Ilosen tuomia. Edellinen oli Kalle Samoojan käsialaa, Hampurista kesäkuulta 2022.

Suomalaisten panos Dohassa oli mainio, sillä Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja jakoivat 21. sijaa. Hyvä taistelu ei kuitenkaan riittänyt Pulkkaselle kortin uusimiseen. Siihen olisi tarvittu sunnuntaina 5–6 lyöntiä kovempi tulos. Pulkkasen pelit jatkuvat marraskuun karsinnoissa.

Välimäki nähdään seuraavan kerran kilpasilla 9.–12. marraskuuta Etelä-Afrikan Nedbank Golf Challengessa ja vajaan kolmen viikon kuluttua Dubaissa pelattavassa kauden finaaliturnauksessa, DP World Tour Championshipissä.

Samoojan Race to Dubai -sijoitus ei riitä Nedbankiin, joten hänen pelinsä DPWT:llä kauden 2023 osalta tulivat päätökseen.

”Tasapaksu kausi paketoitiin tasapaksulla rundilla”, hän kommentoi tiedotteessa.

”Kenttä pelasi pikkuisen vaikeampana, joka näkyy tuloksissa. En saanut oikein rundia lähtemään missään vaiheessa. Vakaa kisa kuitenkin.”
Samooja päätyi pistelistalla 85:nneksi. Hän saavutti kaudella kolme top 10 -sijoitusta. Paras oli Tanskassa pelatun kilpailun neljäs tila, joka avasi tien The Openiin.
”Jos vähän kautta peilaa, niin lyöminen oli parhaalla tasolla koskaan. Putin kanssa oli suuria vaikeuksia, mutta nyt viimeisiin neljään kilpailuun alkoi jyvä löytymään. Kokonaisuus täytyy olla kunnossa, jos kärkisijoille tällä kiertueella mielii.”
”Pieni hengähdys ja sitten katsotaan, missä aloitellaan ensi kausi”, Samooja tuumaili.
Lue seuraavaksi: U.S. Openiin paikan saanut Kalle Samooja nousi hurjalla loppukirillä Saksan kisan voittoon!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (25 kpl)

  ruukku says:

  Onnea Samille! Välimäki näyttäisi viihtyvän aavikolla. Hänen top 5 turnausta palkintorahoissa mitattuna ovat Qatar, Oman, Singapore, Arabiemiirikunnat ja Arabiemiirikunnat.

  Pulkkasen puolesta kyllä harmittaa, kun sai taas vasta syksyllä pelistä kiinni, mutta en epäile etteikö nouse takaisin joko karsinnoista tai haastajakiertueen kautta. On näyttänyt että pelilliset taidot kyllä riittää.

  Slowhand998 says:

  Hienoa Sami. Yksi pyyntö kuitenkin: Älä kiroile vaikka mieli tekisi, koska se kuulostaa typerältä. Pulkkanen lienee karsinnoissa nykykunnollaan ylikylän. Samooja ei tietääkseni pääse mukaan jäljellä oleviin kisoihin eli kausi on hänen osaltaan loppu ja hyvinhän se taas meni.

   PokiTuuppari says:

   Kyllähän Rahm, Hatton ja Thomas kiroilevat ihan yhtälailla, mutta Samin härmäläiset v-sanailut särähtävät meidän härmäläisten korviin vaan herkemmin, eikä muiden.

   DPWT:n selostajat ovat rautaisia ammattilaisia ja ex-pelureita, mutta tuskin he lähtevät etsiin Google Translaattorilla Samin huuteluita.

   heierk says:

   Ehkä v*tun voisi vaihtaa perkeleeseen, josta meidät tunnetaan.😉 Onnittelut Samille. 2021 -2022 maksettiin oppirahoja. Nyt on tekniikka,strategia ja henkinen puoli kunnossa.Nyt nöyränä PGA:lle. ONNITTELUT.Toivottavasti Pulkkanen tulee pian takaisin. Sama juttu Castrenin kanssa. Castrenilla on nyt menestyksen jälkeen paluu hyvän pelin avaintekijöiden hakemiseen. Turhat riskit pois. Viisi pirkkoa ei riitä ja korttiin tulee enemmän bogeja.

  MP-33 says:

  Hienoa Sami ja onneksi olkoon!!! Oli kyllä taas varsinainen thrilleri. Mahtavaa saada suomalainen jenkkitourille. Tapsan puteista sen verran, että eihän ne oikein uponneet mutta esim kympillä tulosseurannan grafiikassa luki 3’1” for eagle – sitten kamera siirtyi Tapsaan ja kyllä siellä näytti noin 7 jalan eagleputti olevan. Ei siis ole ihan täyttä luottoa tuohon puttietäisyysraportointiin.

  metamaz says:

  Ei taida Kalle päästä Nebankiin, joo. Golf on niin paljon henkistä peliä, että joskus voi lipsahtaa ruma sana ja jollekulle saattaa olla hyväksi antaa joskus tulla vaikka ei toki kuulostakaan kivalta. Hurja suoritus Samilta sekä taitojen että henkisen kantin osalta – 73 reikää : 3 bogia 48 paria 22 birdietä. PGA tourilla kortin säilyttäminen on jo iso haaste, mutta on hienoa nähdä, miten Sami onnistuu uusilla kentillä ja ruohon laadulla sekä huippukovassa peliseurassa.

  Sergio says:

  On se voittaja-ainesta, nyt karisi viimeisetkin epäilykset asiasta. Tuo kiroilu on kyllä noloa käytöstä aikuiselta mieheltä. Näillä esityksillä ruutuaikaa tulee entistä enemmän, joten olisiko aika vähän korjata käytöstään ja parantaa mielenhallintaa. Sponsoritkin saattaisivat tykätä.

  Onse says:

  Onnea Sami!
  Olen kyllä aiemmin ottanut kantaa hermokontrollin hallitsemisesta ja kun on keittänyt niin usein on peli hajonnut. Nyt kuitenkin sai kasattua itsensä eikä kerran kiroilu vienyt fokusta pois pelistä vaan henkinen kantti kesti huonon lyönnin.
  Huomasi haastattelussa että oli tunteet pinnassa ja paineen helpotettua oli herkällä joka ei ole ollenkaan huono asia.
  Hyvää jatkoa tuleviin peleihin ja yritä olla noitumatta , ainakin kun kamerat kuvaa vieressä ..

  Golfseppo says:

  Todella upea suoritus! Kertakaikkisen varmaa tekemistä, ansainnut paikkansa PGA-kiertueelle!

  Ihminen says:

  Hienoa Sami ja anna mennä vaan kiroilemalla, niin nämä suomen Sylvit sohvilla tukehtuu mielenterveyden pahimpiin ongelmiin kuuluvaan myötähäpeään.. Oli huikeeta seurata. Kiitos Sami!

  Slowhand998 says:

  Voi hyvä ihminen, kun tämä ei ole mielipidekysymys ollenkaan. Silloin kun lyönti on vino kuuluu huutaa fore. Tosin tällä kertaa voi vee kajahti vähemmän vinon lyönnin jälkeen. Kuulun Samin faneihin enkä häpeä hänen käytöstään, mutta kiroilu on typerää eikä ole edes sallittua.

  hazard says:

  Mahtavaa Sami ja kiitos! Mielestäni olit uusinnan hermopelin henkinen ja taktinen hallitsija, otit ohjat välilyönnillä ja niskalenkin rohkealla lähestymisellä. Onnellinen loppu tiedetään ja mutta raastavia paineita korvien välissä ja niiden laukeamista voidaan vaan kuvitella. Tunteella ja taidolla ja ehkä ”hiljaisemmilla” voimasanoilla tsemppiä jatkoon!

  Far And Sure says:

  Noista kymmenestä DPWT:n pistelistan ksutta jarttavasta PGA Tour -kortista vain ensimmäinen (tällä hetkellä Meronk) vastaa FedEx Cupin top 125 -tasoa. Loput yhdeksän sijoittuvat kauden 2024 priority rankkngissa Korn Ferry Tourilta nousseiden edelle.

  Signature-kisoihin tai Playersiin Samin ruleva kortti ei siis yksin riitä, mutta PGA Tourin perustason kisatkin ovat palkinnoiltaan ja fieldiltään eri tasolla kuin DPWT.

  Tammikuussa heti kolme kisaa (Sony Havaiilla, Amex La Quintassa ja Farmers Torrey Pinesissa) tuottavat toivottavasti ekans cutista selviytymisen, mukavan rusketuksen ja tuntumaa isoon showhun, joka helmikuussa tarjoaakin Samille ensimmäisenä suomalaisena pelit Waste Management Phoenix Openin ksnsanjuhlassa TPC Scottsdalen stadionilla.

  Tie vie kesällä myös Meksikoon, Kanadaan ja Skotlannin avoimiin. Isoilla onnistumisilla (top 10) aukeaisi tie todella rahakkaisiin Signature -kisoihin, ja maailmanranking (nyt 110) sadan sisällä tarjoaisi Playersin ja PGA Championshipin. Mastersiin tarvitaan joko voitto PGA:lla tai top 50 -ranking.

  Chip Greenside says:

  Kiroilu voi maksaa rahaa tuolla jenkeissä. Mieleen tulee Justin Thomas, joka ohimenneen lyhyen putin jälkeen huudahti ”faggot”. Sen hinnaksi tuli ison sponssin menetys.

  Far And Sure says:

  Sami ei tule montaa minuuttia ruutuaikaa saamaan ellei päädy pelaamaan voitosta jonain sunnuntaina. Että kiroilulle löytyy vielä sijaa.

  Hoylake says:

  Aika paljon on tullut katsottua näitä entisen Euroopan Tourin kisoja ja joka lähetyksessä selostajat joutuvat useamman kerran pahoittelemaan englanninkielisten pelaajien sopimatonta kielenkäyttöä. Suomen pelaajia näytetään sen verran harvoin, etteivät ole vielä oppineet V-alkuisen sanan merkitystä. Sama pätee ranskan- ja espanjan kielisiin kiroiluihin.

  pete71 says:

  Onnea Sami…kova suoritus. Mua ei haittaa hittojakaan jos joku joskus sanasen kiroilee. Nolompaa on jos alkaa kiukuttelemaan ja mailoja viskomaan.

  ruukku says:

  Ei välimäki vielä PGA tourin paikkaa varmistanut ole. Todennäköinen se kyllä on mutta ei lähellekkään varma, jos peli ei kulje kahdessa viimeisessä kisassa. 8 voi tippua helposti, mutta sen jälkeen vaaditaan muilta jo vähän keskimääräistä parempia onnistumisa, jos haluavat tulla ohi.

  Ei tätä tietysti kannata kauheasti murehtia. Jos oma peli on kohdillaan, niin muilla ei ole edes mahdollisuutta. Häiritsee vain tämä uutisointi jossa hehkutetaan korttia varmaksi.

  Far And Sure says:

  Nedbankista saa n. 1,5 -kertaisesti pisteitä Qatariin verrattuna, eli vaikka Sami jäisi viimeiseksi ja pahimmat kilpakumppanit jakaisivat kärkisijat, säilyy hän top 10ssä korttien osalta.

  Dubain finaalissa pisteitä saa todella runsaasti (3*watar) mutta kärkisijoilla oletettavasti jo kortin omaavia tähtiä.

  Sanoisin että 99% varma on jo pga-kortti.

   ruukku says:

   Oletetaan että Sami on noin 60/66 saa noin 20 pistettä ja on 1982 pisteessä Etelä-Afrikan kisan jälkeen.

   Jos vaikka listalla 60 oleva voittaa niin hän nousee Samin ohi. Kakkossijalla listan 32 nousee Samin ohi. Kolmos sijalla listan 19 nousee samin ohi

   Tällöin sami olisi kortin saajien ulkopuolella jo todennäköisesti Etelä-Afrinan kisan jälkeen.

   En väitä että näin käy todennäköisesti, mutta kun huomio että finaalissa vielä tuplapisteet tähän nähden, niin en todellakaan pidä paikkaa vielä jaettuna. Mutta kuten sanoin ei tätä tarvitsi miettiä, kun vain pelaa hyvin.

   ruukku says:

   Laskennassa käytin viime vuoden kisan pisteitä 1165 voittajalle 780 toiselle ja 438 kolmannelle. Tähän voi vielä lisätä että paljon lähempääkin voi tietysti nousta ohi… Esim. 140 pisteen päässä oleva Jorge Campillo ja oletin tuossa että kaksi pelaaja, jotka ovat alle 50 pisteen päässä nousisivat samin ohi.

  Far And Sure says:

  Kuuden relevantin pelaajan pitäisi nousta Samin ohi jotta hän olisi pga-kortin ulkopuolella. Tämä on ainakin Nedbankissa äärimmäisen epätodennäköistä. Ja siinäkin isoja pisteitä syövät vierailevat tähdet Thomas ja Homa.

   ruukku says:

   Jos jäljellä olisi vain nedbankin kisa, niin en sanoisi että uutisointi varmasta PGA tourin kortista ei haittaisi. Paikka olisi käytännössä lähes varma vaikka teoriassa voisi vielä tippua.Jäljellä vielä kumminkin kaksi kisaa, niin ei kyllä ole vielä mikään 99% varma, jos ei itse menesty. Ennen finaalia voi sitten katsoa onko kortti varma ja ellei se ole voi halutessaan laskea jonkinlaisen todennäköisyyyden. Apuna voisi käyttää vaikka pelaajien vedonlyönti kertoimia.