7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]

[10][17]
DP World Tour - Kilpagolf

U.S. Openiin paikan saanut Kalle Samooja nousi hurjalla loppukirillä Saksan kisan voittoon!

Kalle Samooja pelasi sunnuntaina unelmakierroksen Hampurisssa, ja korjasi lopulta koko potin. Kuva: Getty Images

Kenttäennätyksen tehnyt Samooja sai vihdoin pitkään odottamansa ykköstilan DP World Tourilla.

Kalle Samooja teki sunnuntaina kovan tempun nousemalla mahtavalla pelisuorituksella Saksan DP World Tour -kilpailun voittoon. Hän pelasi sunnuntaina Porsche European Openissa tuloksen 64, joka on myös vaikeaksi tiedetyn Green Eagle -kentän uusi ennätys. Samoojan kokonaistulos 72 reiän turnauksessa oli 282 (-6).

Viidellä parilla neljännen kierroksen aloittanut Samooja oli etuysin puolivälissä vielä sijan 20 tuntumassa. Tämän jälkeen alkoi tapahtua. Hän iski reikien 6–11 aikana viisi birdieä, ja painoi muutaman parin jälkeen lisää kaasua. Samooja iski bogittoman kierroksensa neljällä viimeisellä reiällä vielä kolme birdieä, joista viimeinen oli lähellä olla eagle.

Samoojan avaus 18. reiällä (par 5) ajautui lievästi oikealle karheikkoon, josta hän ei voinut edessä olleen puun vuoksi hyökätä kakkoslyönnillään suoraan viheriölle. Samooja sivalsi pallonsa griinin oikealla puolella olevaan raffiin katsomorakenteiden viereen, josta hän sai vapaan dropin. Pudotusalueelta Samoojan chippaama pallo vieri sukkelasti alamäkeä kohti oikeaa osoitetta, kunnes lipputanko kolautti pelivälineen taaksepäin parinkymmenen sentin päähän reiästä.

”Se oli varmasti elämäni paras kierros kokonaisuudessaan. Tiiltä griinille aivan timanttia, ja paikkoja tuli. Oli sen verran lennokasta peliä, että ei voinut himmata yhtään. Nähtiin caddieni Maxin (Allison) kanssa vain birdie-mahdollisuuksia”, maailmanlistalla sijalla 239 oleva Samooja kertoi tiedotteessa.
”Tokaisin Maxille, että saattaapi olla meidän viikko. Viimeisellä vielä tanko pysäytti chipin. Nuo ovat sellaisia breikkejä, mitä välillä tarvitsee.”

Suomalainen jakoi maaliin tultuaan kärkipaikkaa neljän muun pelaajan kanssa. Lopulta uhittelijoita oli jäljellä kaksi; viime viikon kisan voittaja Ranskan Victor Perez ja Hollannin Wil Besseling. Heidänkin puhtinsa hiipui takaysin jälkipuolella, ja pari tuntia klubitalolla odotellut Samooja sai katsella kärkiryhmän edesottamuksia viimeiset 20 minuuttia vailla huolta uusintaan lähtemisestä tai voiton menettämisestä.

Eroa kakkoseksi sijoittuneeseen Besselingiin (-4) kertyi kaksi lyöntiä. Perez ja Englannin Richard Mansell (-3) jakoivat kolmannen sijan.

Voitto oli noin 300 000 euroa palkintorahaa ansaitsevalle Samoojalle, 34, uran ensimmäinen DP World Tourilla, jonka rankingissa hän loikkasi 25. sijalle. Turkulainen on pidempään ollut ensimmäisten joukossa ”jonossa” odottamassa avausvoittoaan. Lähimpänä voitto oli käynyt vuoden 2019 European Mastersissa ja seuraavana vuonna Cyprus Openissa, joissa molemmissa hän kärsi uusintatappion.

Samooja on kautta aikain viides suomalainen voittaja DP World Tourilla, pääkiertuevoittoja suomalaisilla on koossa nyt yhteensä kymmenen, näistä puolet on Mikko Ilosen tuomia. Edellinen voitto oli peräisin maaliskuulta 2020, jolloin Sami Välimäki oli Omanin turnauksen ykkönen.

Saksan turnaus kuului myös viimeisenä koitoksena DP World Tourin neljän kilpailun U.S. Open -karsintasarjaan, jonka kymmenen parasta lunasti paikan kauden kolmanteen major-kilpailuun. Samooja oli pisteissä kuudes, ja otti paikan Brooklinessa Massachusettsissa pelattavaan kesäkuun todelliseen kohokohtaan. Samoojan ainoa major-visiitti on peräisin vuoden 2021 PGA Championshipistä, jossa hän karsiutui.

Kisan hyvin aloittanut Mikko Korhonen putosi heikon toisen kierroksen vuoksi kuvasta, eikä saanut viikonlopun kierroksilla toivomaansa kiriä käyntiin. Sunnuntain 73 lyönnin kierros sisälsi neljä birdieä, kolme bogia ja yhden tuplabogin. Korhonen (+5) jakoi 40. sijan.

Korhonen sai niin ikään vuosi sitten paikan U.S. Openiin samaisen karsintasarjan kautta, mutta hän jätti tuolloin kilpailun väliin.

Lue seuraavaksi: Kalle Samoojalle pientä takapakkia Hampurissa: ”Huominen aikaa runtata alhainen tulos”