Ristiriitaisen vastaanoton saaneet PGA Tourin muutokset satavat DP World Tourin laariin - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Ristiriitaisen vastaanoton saaneet PGA Tourin muutokset satavat DP World Tourin laariin

Getty Images

DPWT:lle muutokset saattavat osoittautua hyviksi.

PGA Tour muuttuu kaudesta 2026 alkaen. Maanantaina kiertueella tehtiin päätöksiä muun muassa kilpailuiden osallistujamäärään ja Fed Ex Cupin kautta pelioikeuden uusivien pelaajien määrään liittyen. Muutokset ovat merkittäviä ja ne tulevat heijastumaan myös DP World Touriin.

Aloitetaan FedEx Cupista. Kaudesta 2026 alkaen enää 100 parasta uusii pelioikeutensa FedEx Cupin sijoituksen kautta, kun raja tällä hetkellä on 125. Sijoille 101–125 FedEx Cupissa sijoittuneet pelaajat saavat rajoitetun pelioikeuden, kuten saavat tällä hetkellä sijoille 126–150 sijoittuneet.

Haastajakiertue Korn Ferry Tourin kautta pelioikeuden PGA Tourille saa jatkossa vain 20 parasta, kun määrä on tällä hetkellä 30.

Muutosten myötä kisojen osallistujalistoista pyritään rakentamaan entistä tasokkaampia. Samalla taistelu pelioikeuksista tiivistyy entisestään kauden loppupuolella ja draama kasvaa. Kun pelaajia kiertueella on vähemmän, pelaajien pelimahdollisuudet myös kasvavat, jolloin jokainen pääsee lähtökohtaisesti pelaamaan suuremman määrän kilpailuita.

Myös kilpailuiden osallistujamäärää lasketaan. Kun mukaan nyt otetaan 156 pelaajaa, on määrä jatkossa 144 pelaajaa. Joissain kilpailuissa pelaajamäärä tule olemaan vain 132 tai 120 pelaajaa. Ratkaisua perustellaan sillä, että muutoksen jälkeen kierrokset saadaan vietyä läpi valoisan ajan puitteissa, kun osa kierroksista esimerkiksi kuluvalla kaudella on jäänyt kesken.

The Players Championship, eli niin sanottu viides major, pelataan jatkossa 120 pelaajan voimin, kun mukaan on tähän saakka huolittu 144 pelaajaa.

Muutokset on otettu vastaan ristiriitaisesti. Osa pelaajista pitää niitä typerinä.

”Älkää rajoittako pelaajamäärää kilpailuissa, koska kyse on pelinopeudesta. Käskekää meitä pelaamaan nopeammin, tai sanokaa vain suoraan, että haluatte rauhoitella kuutta kaveria ja pitää heidät tyytyväisinä, etteivät he me jonnekin muualle pelaamaan golfia”, kiertueen kokeneempaan kaartiin lukeutuva Lucas Glover tykitti Golfweekin haastattelussa viitaten PGA Tourin pyrkimyksiin estää isojen nimien hyppääminen LIV Golfin riveihin.

Vastaavasti Adam Scott, joka niin ikään on konkariosaston miehiä, näki muutoksissa paljon hyvää. Hänen mukaansa uusien pelaajien pelimahdollisuudet kiertueella paranevat ja kilpailullinen draama kasvaa. Päätöksenteossa onkin kuultu PGA Tourin pelaajakomiteaa ja muutoksilla on sen hyväksyntä.

Kilpailuiden sponsoreiden mahdollisuutta villien korttien myöntämiseen tullaan myös rajoittamaan. Jatkossa sponsorit eivät enää saa neljää villiä korttia kuin joihinkin kilpailuihin.

Muutoksia tulee myös kilpailuiden pisteytykseen. Majorien toisen sijan pistearvo tulee nousemaan merkittävästi ja myös top 10 -sijojen arvo kasvaa, kun sijasta 11 alaspäin saa jatkossa vähemmän pisteitä kuin nyt. PGA Tourin signature eventseissä sijasta seitsemän alaspäin saa jatkossa vähemmän pisteitä kuin kuluvalla kaudella, eli kärkipään sijoituksista palkitaan paremmin.

DPWT saattaa jopa hyötyä uudistuksista. Vaikka DPWT:n pistelistan kymmenen parasta pelaajaa saa jatkossakin pelioikeuden PGA Tourille, on siellä pysyminen entistä vaikeampaa. Tämä lähtökohtaisesti lisää paluuliikennettä DPWT:n suuntaan ja vahvistaa näin kiertueen rosteria.

Esimerkiksi kuluvalla kaudella viime kauden päätteeksi DPWT:ltä PGA Tourille nousseesta yhdeksästä pelaajasta (LIV Golfille siirtynyt Adrian Meronk on rajattu pois, koska hän ei ole kilpaillut PGA Tourilla) kolme tai neljä jää FedEx Cupissa ulos 125 parhaan joukosta ja tippuu näin takaisin DPWT:lle. Jos raja olisi ollut 100, vain kolme tai neljä pelaajaa olisi pysynyt PGA Tourilla FedEx Cupin sijoituksen turvin.

Yksi tippujista tosin on Thorbjørn Olesen (sijalla 168 FedEx Cupissa), joka ansaitsi pelioikeuden PGA Tourille myös ensi kaudeksi sijoittumalla DP World Tourin rankingissa 13:nneksi.

Valovoimaisimpien tähtien valuminen PGA Tourille on DPWT:lle todellinen uhka. Jokainen nimekäs ja menestynyt paluumuuttaja on siksi tervetullut ja siinä suhteessa maailman ykköskiertueen päätökset saattavat hyödyttää DPWT:tä.

Lue seuraavaksi: Välimäen kortin kohtalo ei ole enää omissa käsissä, tilanne pisteissä mutkistuu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje