18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Pettersson hengittää jo Parnevikin niskaan

Monista vammoista kärsinyt Jesper Parnevik koettaa jatkaa peliuraansa syksyllä. © Getty Images

Jesper Parnevik on kaikkien aikojen menestyksekkäin ruotsalaisgolfari PGA Tourilla, kun mittapuuna käytetään voittojen määrää. Kanadan avointen ykkönen Carl Pettersson on hänestä kuitenkin enää voiton päässä.

Carl Pettersson jatkoi sunnuntaina ruotsalaisten hienoja kansainvälisiä edesottamuksia kilpagolfin saralla, voittamalla Torontossa pelatun Kanadan avoimen mestaruusturnauksen. Voitto oli Petterssonille uran neljäs, ja samalla 16:s ruotsalaisen saavuttama ykköstila PGA Tourilla.

Listan kärjessä on 45-vuotias Jesper Parnevik viidellä voitollaan. Hänen uransa on kuitenkin viime vuosien aikana kääntynyt laskusuuntaiseksi, sillä edellisestä voitosta Yhdysvaltain kiertueella on vierähtänyt jo yli yhdeksän vuotta.

Vaivojen kiusaama vuosikymmen

Parnevikin pelivuosia ovat varjostaneet monenlaiset vaivat. Hän kävi vuosikymmenen alussa lonkkaleikkauksessa, joka uusittiin vuonna 2009. Lyhyeksi jäi myös meneillään oleva kausi, sillä vuoden alkupuoliskolla pahaksi äitynyt selkävamma oli jo laittaa koko uran pakettiin.

Ruotsalainen nähtiin kaikesta huolimatta tositoimissa viime viikolla Tukholman lähistöllä pelatussa ET-turnauksessa. Vaikka kisa jäi niskavaivojen pakottamana kesken toisen kierroksen 12. reiällä, on pelaaja tyytyväinen huomattavasti paremmalta tuntuvan selkänsä vuoksi.

Parnevik aikoo jatkaa vielä selän kuntoutusta lähikuukausien ajan, suunnitellakseen varsinaista paluutaan syksyllä Orlandossa pelattavassa PGA Tourin kisassa. Hänellä on ensi vuotta silmälläpitäen jäljellä vielä yksi täyden pelioikeuden kausi Yhdysvaltain kiertueella, mutta tämänkin statuksen hyödyntäminen lykkääntyy edelleen, mikäli seuraava vuosi vaihtuu loukkaantuneiden kirjoissa.

Myös neljä kisaa Euroopan Tourilla voittanut pelaaja ei ollut aiemmin innostunut jatkamaan uraansa viiden vuoden päässä häämöttävällä Champions Tourilla, mutta rikkonaiset kaudet ovat saaneet ajattelemaan toisin.

”Ajattelin joskus menneinä vuosina lopettavani 30-35-vuotiaana, mutta kun tässä ei kovin montaa vuotta ole enää matkaa Champions Tourille, niin miksipä ei”, 2000-luvun alussa 38 viikkoa maailmanlistan kärkikymmenikössä ollut Parnevik sanoi Bro Hofin kisan yhteydessä.

Laihdutus ei sopinut Petterssonille

Kilot

Kilot takaisin. Laihdutus sekoitti Carl Petterssonin lyönnin ajoituksen. &copy Getty Images

Carl Pettersson on luonut uransa lähinnä Yhdysvalloissa, vaikka hän pelasikin pari ensimmäistä ammattilaisvuottaan Euroopan Tourilla. Samoilta ajoilta on peräisin myös ainoa, vuonna 2002 Portugalissa voitettu ET-turnaus.

Isänsä työn perässä 10-vuotiaana Englantiin, ja tästä neljän vuoden kuluttua edelleen Yhdysvaltoihin muuttanut Pettersson otti ensimmäisen voittonsa PGA Tourilla vuonna 2005. Voitettuaan vuonna 2008 Wyndham Championshipin, hän halusi tehdä jotain ylipainolleen ja käynnisti tiukan, fyysisen harjoitusrupeaman.

Tämän seurauksena Pettersson laihtui 13 kiloa, mutta samalla pelituntuma katosi totaalisesti. Svingin ajoitus oli hukassa ja hän sai tapella viikosta toiseen pelkän cut-rajan selvittämisen kanssa.

Ratkaisu pelillisten ongelmien selvittämiseksi oli yksinkertainen: hukatut kilot takaisin.

”En ole ruumiinrakenteeltani tyypillinen ruotsalainen. Minulla ei ole 28-tuumaista vyötäröä, enkä syö banaania kierroksen puolivälissä. Tietysti haluaisin olla fyysisesti paremmassa kunnossa, mutta en aio lähteä siihen laihdutusruljanssiin enää”, Petterson sanoi.

Ruotsalaiset voittajat PGA Tourilla:

5 voittoa: Jesper Parnevik, 4 voittoa: Carl Pettersson, 2 voittoa: Daniel Chopra, Gabriel Hjertstedt ja Henrik Stenson sekä 1 voitto: Richard S. Johnson.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje