23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Olympialaiset

Tutustu Rion olympiakenttään, reiät 1–9

Esittelyssä Gil Hansen suunnitteleman olympiakentän etuyhdeksikön reiät. Keskiviikkona esittelyvuorossa ovat reiät 10−18.

Reikä 1: Par 5, 522 metriä (miehet), 490 metriä (naiset)

Tämä pitkä par-viitonen pelataan tyypillisesti myötätuuleen, minkä vuoksi kilpailun pitkälyöntisimmät pelaajat lyövät sen kahdella viheriölle. Draivien laskeutumisalueella on paljon hiekkaesteitä, ja se sijaitsee hienoisessa vastarinteessä. Hieman vasemmalle avaava palkitaan esteettömällä näkymällä toista lyöntiä ajatellen. Viheriö on Augustan Nationalin kahdeksannen reiän peilikuva. Sitä vartioivat kummut, jotka ovat oikealla puolella hieman kookkaampia. Reiän sijainnista riippuen pelaajat haluavat lähestyä viheriötä selvästi oikealta tai vasemmalta saadakseen maksimaalisen hyödyn.

Reikä 2: Par 4, 444 metriä (miehet), 398 metriä (naiset)

Backtii sijaitsee kentän korkeimmalla kohdalla, ja täältä voi ihailla merimaisemaa horisonttiin saakka. Väylä muodostaa doglegin vasemmalle, jossa sijaitsee myös hiekkaesteitä ja tuhtia kasvillisuutta. Välittömästi hiekkaesteiden toiselle puolelle pallonsa sijoittanut pelaaja palkitaan tämän lyöntilinjan valinnasta. Viheriön vasemmalla puolella on iso järvi, oikealla vastaavasti laaja lyhyeksi leikattu alue kumpuineen. Tarkkaavainen pelaaja voi käyttää hyödyksi näitä kumpuja saadakseen pallon viheriölle – varsinkin jos avauksen kanssa on ollut vaikeuksia tai lähestymismatka on pitkä. Erityisesti vasemmalla olevan reiän paikan kanssa tulee noudattaa varoivaisuutta, koska viheriö viettää veden suuntaan.

Reikä 3: Par 4, 321 metriä (miehet), 294 (naiset)

Tällä reiällä on koko kentän pelottavin avaus. Dravi lyödään veden yli ja vesi väijyy myös väylän vasemmalla puolella ja viheriön takana. Väylän oikealla puolella on hiekkaisia alueita, jotka rajoittuvat alkuperäiseen kasvillisuuteen. Viheriö on yksi kentän kookkaimmista; laajuutta on enemmän kuin syvyyttä. Griinin edustalla on vesieste ja bunkkereita löytyy sekä sen etupuolelta että oikealta. Lukemattomien mielenkiintoisten reiän paikkojen vuoksi lähestymiskulmat ovat tavallista tärkeämpiä, etenkin silloin, kun reikä on etuvasemmalla.

Reikä 4: Par 3, 175 metriä (miehet), 142 metriä (naiset)

Tämä keskipitkä par-kolmonen on yksi kentän kauneimmista rei’istä, jonka ympäristössä riittää avointa hiekkaa ja karkeaa kasvillisuutta. Tasaisessa maastossa olevan reiän viheriö on bunkkereiden ympäröimä ja kallistukset valuttavat pallon helposti alas. Suurimmat haasteet odottavat kuitenkin viheriöllä, jonka aaltoileva muoto tarjoaa paitsi kiehtovia reiän paikkoja myös mielenkiintoisia putteja.

Reikä 5: Par 5, 500 metriä (miehet), 451 metriä (naiset)

On odotettavissa, että suurin osa miesten ja naisten kilpailun pelaajista tavoittaa kentän lyhimmän par-viitosen viheriön kahdella lyönnillä. Backtiin avaukset lyödään luonnollisen kasvillisuuden seassa olevasta kuilusta avaralle väylälle. Iso järvi väijyy vasemmalle suuntautuvia avauksia ja oikealla on hiekkaa ja alkuperäistä heinikkoa. Toinen lyönti pelataan ylämäkeen viheriölle, joka on asetettu hiekkaharjanteen päälle. Kentän kaksi syvintä viheriöbunkkeria tuovat hieman haastetta, ja griinin vasemmalle puolelle missattu lyönti vierittää pallon jyrkästi alas lyhyeksi leikattua nurmea pitkin. Pienehkön viheriön oikealla puolella olevaa vallia on mahdollista hyödyntää valuttelemalla palloa alas puttauspinnalle.

Reikä 6: Par 3, 179 metriä (miehet), 162 metriä (naiset)

Yksi kentän ainutlaatuisimmista rei’istä, jota voidaan pelata kahdesta täysin erilaisesta kulmasta. Pelaaja näkee lyöntipaikan vasemmalta puolelta vain viheriön oikean takaosan ja etuosan, ja harjanteen alamäki voi olla suotuisa, kun pallo hakeutuu tätä reittiä pitkin viheriölle. Lyöntipaikan oikealta puolelta – pelataan viidennen viheriön takaa – näkymä viheriölle avautuu lähes esteettömästi, lukuun ottamatta griinin oikeaa takaosaa. Tästä kulmasta dyyniharjanne on viheriön vasemmalla puolella, jolloin se voi tehdä yhteistyötä pelajan kanssa. Griini on iso ja suhteellisen tasainen, mutta kaikki viheriötä ympäröivät isot muodot tekevät ”breikeistä” vielä harhaanjohtavampia.

Reikä 7: Par 4, 451 metriä (miehet), 374 metriä (naiset)

Mahdollisesti kentän vaikein reikä, joka pelataan usein vaihtelevassa tuulessa. Tämän pitkän par-nelosen avauksessa tulee välttää oikealla puolella olevia syviä bunkkereita. Jos pelaaja pystyy välttämään hiekkaesteet, seuraavaa lyöntiä varten avautuu hyvät näkymät viheriölle. Bunkkereista poispäin pelaava voi helposti kohdata sivukallistukset, joka vie pallon kauemmas vasemmalle ja alas syvänteeseen. Sieltä viheriö ei täysin näy, ja reiälle tulee muutenkin lisää pituutta. Korkeahkolle paikalle asetetun viheriön edessä on kuoppa ja hiekkaesteet vartioivat griinin oikeaa puolta. Lyhyeksi leikattu rinne viettää griinin vasemmalle puolelle. Ikävin reiän paikka löytyy takaoikealta bunkkerin takaa tehden muutenkin haastavasta reiästä vielä vaikeamman.

Reikä 8: Par 3, 157 metriä (miehet), 141 metriä (naiset)

Ulosmenon kolmas par-kolmonen pelataan nostetulta lyöntipaikalta laakson yli viheriölle. Diagonaalisessa asennossa olevat hiekkaesteet ylettyvät väylän sivulta aina griinin oikealle puolelle saakka. Bunkkereiden yli putoavat pallot saattavat vieriä oikealta vasemmalle viettävää rinnettä pitkin viheriölle. Griinin oikea puoli jatkaa viettävää linjaa, joka voi johtaa pallon etuvasemmalla olevaan laaksoon ja isoon hiekkaesteeseen. Suurin osa reiänpaikoista sijoittuu viheriön takaharjanteelle. Pelaajalta vaaditaan hyvää tiilyöntiä saadakseen pallonsa griinin tavoitellulle sektorille.

Reikä 9: Par 4, 337 metriä (miehet), 296 metriä (naiset)

Etuysi päättyy lyhyeen par-nelosen, jonka viheriö, riippuen kentän asetuksista, voidaan jonain päivänä tavoittaa yhdellä lyönnillä. Suunnittelija Gil Hanse halusi säästää dyynin päällä olevan cashewpuun/pensaan, joka tarjoaa tällä reiällä huomiota herättävän yksityiskohdan. Kyseinen puu peittää näkymän viheriön keskivaiheille, toisaalta vasemmalla ja oikealle olevat hiekkaesteet antavat pelaajalle hyvän suuntauslinjan. Kuten kentän monille rei’illä, oikea lähestymiskulma on avain onnistumiseen yhdeksiköllä. Siitä pitävät huolen viheriön edustalla sijaitsevat vallit. Väärästä kulmasta lyöty pallo voi olla työlästä saada pysymään kentän pienimmällä viheriöllä. Jos pallo on tarkoitus suunnata viheriön oikealle puolelle, se saattaa onnistua helpommin väylän vasemmalta puolelta ja päinvastoin. Hanse on kertonut odottavansa suurella mielenkiinnolla, kuinka maailman parhaat pelaajat selvittävät joidenkin reikien tavallista ovelammat haasteet. Yhdeksikkö on ehdottomasti yksi niistä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje