23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Olympialaiset

Riossa: luonnoltaan ja suunnittelultaan monipuolinen golfkenttä

Pelaajat ja laji-ihmiset ovat olleet yhdysvaltalaisarkkitehti Gil Hansen luomuksesta haltioissaan, mutta millainen on Rion olympiakentän tarina ja mitä eläimiä kentän alueella elää?

Olympialaisia varten Rioon rakennettiin uusi golfkenttä. Lajia vähemmän tuntevien mielestä se oli turhaa, kun Riossa on jo kaksi golfkenttää. Kaksi, ja asukkaita 6,5 miljoonaa. Kyllä kentälle jo turisminkin näkökulmasta on tilausta, mutta paikallisesta vinkkelistä katsottaessa tilanne on mutkikas, golf kun mielletään syystäkin vain rikkaiden huviksi.

Olympialaisten tavoitelistalla on myös urheilu- ja liikuntaharrastuksen kasvattaminen. Jos Brasiliassa halutaan pelata jatkossa hieman enemmän golfia, on kenttiäkin saatava lisää ja nimenomaan julkisia.

Rion muut kentät ovat nimittäin maalle tyypilliseen tapaan yksityisklubeja. Olympiakenttä on määrä ottaa käyttöön kaikille avoimena, eli sinne pääsee pelaamaan kuka tahansa green feensä maksanut asiakas. Hinta tietenkin tulee määrittämään sen, miten monelle pelaaminen on mahdollista.

lintu

Kentän alueella elää kymmeniä eri lintulajeja.

Siksi toisekseen olemassa olevat ja nykystandardein vanhanaikaiset golfkentät eivät olisi soveltuneet olympiakilpailuiden näyttämöksi ilman mittavia muutostöitä.

Olympiakentän sijoittaminen Barra de Tijucan rikkaalle asuma-alueelle herätti vastustusta. Sijainti on kuitenkin looginen ottaen huomioon sen, että olympiakisojen keskus, olympiapuisto, sijaitsee samalla alueella.

Kriitikot ovat muistuttaneet, että Brasiliassa kun ollaan, ei kentän sijaintia valittu yksin olympiakisoja silmällä pitäen. Kriitikkojen mielestä golfkenttä rakennettiin Barraan siksi, että se toimii alueella operoivien kiinteistöyhtiöiden vetonaulana ja vaikuttaa positiivisesti kaupunginosan hintatasoon. Tässä yhtälössä mukana ovat kiinteästi myös epäilyt korruptiosta.

Kentällä on bunkkereissa kolmea eri hiekkaa. Monessa kohtaa bunkkeri jatkuu waste landina ilman selkeäpiirteistä rajaa.

Kentällä on bunkkereissa kolmea eri hiekkaa. Monessa kohtaa bunkkeri jatkuu waste landina ilman selkeäpiirteistä rajaa.

Huoli vaikuttaa aiheelliselta, sillä kisapäivien jälkeen golfkentän uloskäynnin luona on päivystänyt hyvin pukeutuneita herrasmiehiä jakamassa esitteitä alueelle rakennettavista kiinteistöistä.

Kaikkein eniten kritiikkiä herätti etukäteen se, että kenttä rakennettiin Marapendin luonnonsuojelualueelle. Lukuisten oikeudenkäyntien takia rakentaminen viivästyi huolestuttavan paljon. Lopulta huoli on osoittautunut turhaksi ja kenttä on kestänyt erinomaisesti kisojen rasitukset.

KotkaLuontoaktivismi on nostanut Brasiliassa päätään, eikä ihme. Luonnonsuojelu on laiminlyöty aivan liian räikeästi, josta näkyvimpänä, ja löyhkäävimpänä esimerkkinä toimii se, että haisevat avoviemärit kuljettavat miljoonakaupungin käymäläjätteet yhä sellaisenaan mereen. Toisaalta Rion alueella on lukuisia luonnonsuojelualueita.

Golfkentän biodiversiteettiä, eli luonnon monimuotoisuutta on tutkittu Suomessakin. Tulokset ovat sikäli rohkaisevia, että golfkenttä voi toimia luonnolle sitä säilyttävänä reservaattina ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Olympiakentän alueella elääkin melkoinen kirjo erilaisia eläimiä, jotka ovat hämmentävän rohkeita eivätkä juurikaan kavahda ihmistä.

kaimaani

Tämä parimetrinen kaimaani uiskentelee kentän keskellä olevassa lammessa.

Kentän rakentamisessa on otettu huomioon ympäristö. Esimerkiksi bunkkerihiekkaa ei ole tuotu muualta, vaan kentällä on käytetty sitä hiekkaa, jota siellä luontaisesti on. Kentän kaikkiaan 79 bunkkerissa onkin käytetty kolmea eri hiekkaa.

Kastelu ja lannoitus on sekin otettu tosissaan. Kentän ruoho on jalostettu Teksasista, Yhdysvalloista ja kasvatettu Brasiliassa. Se vaatii noin 30 prosenttia vähemmän kastelua ja lannoitusta kuin esimerkiksi bermudaruoho ja on helppohoitoisempi.

Ruoholajike on nimeltään zeon zoysia, ja sen etuihin lukeutuu myös se, ettei se bermudan tavoin kuole, vaikka palaisikin auringossa ruskeaksi. Hyvä ominaisuus, sillä Rion aurinko on täkäläisessä talvessakin polttavan kuuma.

apinaPelaajat ovat hehkuttaneet Gil Hansen suunnittelemaa kenttää toinen toistaan enemmän. Moniäänisesti on kiitelty sitä, että suunnittelijaksi päätettiin valita mies, joka ei tehnyt nimeä pelillisillä vaan suunnitteluun liittyvillä ansioillaan.

Kovin yksityiskohtaisesti kenttää ei kannata lähteä kuvailemaan, mutta mainittakoon, että loistava suunnittelu näkyy kaikkialla. Painanteet, kummut, esteet sekä väylien ja viheriöiden muotoilu tekevät kentästä mielenkiintoisen pelattavan ja mahdollistavat kentän muuntelemisen lipun- ja tiipaikkoja muuttamalla. Yleislinja on selkeä, mutta yksityiskohdat vaikuttavat pelistrategiaan paljon enemmän kuin ensivilkaisulla uskoisi.

Olympialaisten jälkeen Riossa on kolme golfkenttää, joista yksi lukeutuu maailman upeimpiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje