16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Olympialaiset

Riossa: Hämmentyneet mitalistit lehdistötilaisuudessa

Rion olympiagolfin mitalikolmikko palkintopallilla. Kuva: Getty Images.

Olympiagolfin mitalikolmikko on voittanut urallaan paljon, mutta olympiamitali sai kaikki hämilleen.

Olympiagolfin voittotaistelusta tuli juuri niin hieno ja ikimuistoinen kuin toivottiin. Justin Rose ja Henrik Stenson lukeutuivat kummatkin kisan suurimpiin ennakkosuosikkeihin, Matt Kuchar on palkintopallilla sittenkin pieni yllätysnimi.

Yllättynyt oli pelaaja itsekin. Eikä pelkästään Kuchar, vaan koko kärkikolmikko, sillä kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa tunnelma oli erikoinen. Juhlallinen, mutta hieman hapuileva. Se kuitenkin kävi selväksi, että jokainen mitalisti pitää saavutustaan erittäin suuressa arvossa.

Tunnelmaa kuvaa hyvin lause, jonka Justin Rose paljastaa Henrik Stensonin kuiskanneen hänelle hetkeä ennen kuin he nousevat palkintopallille, ”Tämä on niin epätodellista, uskomatonta.”

Stenson hauskuuttaa lehdistötilaisuudessa tuttuun tapaan toimittajia sukkelilla vastauksillaan, muttei täysin pysty kätkemään pettymystään. Hän tuli Rio de Janeiroon pelaamaan olympiakullasta, mutta hävisi sen viimeisellä väylällä hyvälle ystävälleen ja kiven kovalle kilpakumppanilleen Justin Roselle.

Toimittajat ympäröivät pelaajat Rion golfkentän lehdistön haastattelutilassa.

Toimittajat ympäröivät pelaajat Rion golfkentän lehdistön haastattelutilassa.

Kisa ratkesi kalkkiviivoilla, kun viimeiselle reiälle lähdettiin tasatilanteesta. Lopulta kilpailun ratkaisevin lyönti oli Rosen mahtava lähestyminen viimeisellä viheriöllä, jolla hän toimitti pallonsa parin metrin päähän reiästä varmantuntuiseen birdie-paikkaan. Stensonin oli pakko ottaa riski omassa birdieputissaan, ja siinä hän ei onnistunut vaan taipui lopulta bogiin.

”Odotin ja toivoin, että tästä tulee taistelu Justinia vastaan, ja sellainen siitä tuli. Hän oli vähän edellä koko päivän ja kun avasin hänelle mahdollisuuden viimeisellä viheriöllä, hän käytti sen. Uskon kuitenkin edustaneeni itseäni ja maatani hyvin”, Stenson muotoilee kohteliaasti, mutta hymyilemättä.

”Kun voittaminen täällä merkitsee kaikille paljon, kilpailevat kaikki parhaalla tasollaan. Täällä pelataan korkeimmalla mahdollisella tasolla, ja sitä minä haluan ja juuri siitä olympialaisissa on kyse. Tein tästä itselleni kauden kohokohdan. Olen satsannut tähän paljon ja valmistautunut tähän kisaan jo pitkään niin hyvin kuin mahdollista. Olen nukkunut hyvin ja syönyt hyvin ja palautunut hyvin joka kierroksen jälkeen”, Rose sanoo.

”Olen ollut koko viikon keskittynyt ja erittäin motivoitunut, olen odottanut tätä mahdollisuutta pitkään. Mutta vasta kun pääsimme tänne, ymmärsimme, miten mahtavasta tapahtumasta on kyse”, hän jatkaa.

Aurinko laski jo Riossa, kun lehdistötilaisuus päättyi.

Aurinko laski jo Riossa, kun lehdistötilaisuus päättyi.

Golfin olympiaturnauksen pelättiin jopa vesittyvän muutaman huippupelaajan vetäydyttyä kisasta. He tekivät oman ratkaisunsa, josta ollaan montaa mieltä, mutta kilpailun arvoa se ei vähentänyt.

Yleisö sai mitä halusi, pelaajat ehkä jopa enemmän kuin uskalsivat odottaa.

Rose ja Stenson vastailevat toimittajien kysymyksiin varmalla otteella. Tyypilliseen tapaansa koko ajan hieman hymyilevän Matt Kucharin kasvoilta loistaa pikkupoikamainen häkeltynyt voitonriemu, joka purkautuu sanoiksi, kun häneltä kysytään, mitä kilpailu ja olympiapronssimitali hänelle merkitsevät.

”En usko, että osaan oikein kuvailla sitä suunnatonta ylpeyttä, jota tunnen sijoituttuani kolmanneksi. Olemme kaikki urheilufaneja ja olemme pikkupoikana unelmoineet olympialaisista. Kun paikka minulle aukesi, tuntui se niin hienolta, etten aluksi uskaltanut uskoa koko asiaa. Nyt istun tässä. Vain se, että sain olla mukana täällä, on unelmien täyttymys. Tunne on sanoin kuvaamaton, olen niin ylpeä tästä mitallista”, hän sanoo.

Maailmanlistalla sijalla 20 oleva Kuchar mahtui mukaan Yhdysvaltain nelimiehiseen golfjoukkueeseen kahden hänen maamiehensä luovuttua paikastaan. Hän käytti mahdollisuutensa ja pelasi nimensä lajin historiaan.

”En oikein tiennyt, mitä osaisin odottaa; golfkilpailu Brasiliassa. On täällä tietenkin paljon ihmisiä ympäri maailmaa, mutta katsomossa on myös paljon brasilialaisia. Kaikki ovat tukeneet ja kannustaneet meitä koko sydämestään. Se tuki on ollut mahtavaa”, Kuchar sanoo.

Stenson ja Rose nyökyttelevät vieressä päätään hartaan näköisinä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje