16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Olympialaiset

Joko pelataan? – Golfin supertähdet valmiina olympiaturnaukseen

Henrik Stenson, 40, Ruotsi.

Riossa golfareilla on panoksena paljon muutakin kuin paikka lajin historiassa.

Ne, jotka arvioivat urheilijoiden paremmuutta vain olympialiikkeen moton ”citius, altius, fortius” (nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) kautta, saattavat olla sitä mieltä, ettei golf kuulu olympialaisiin. Mutta kaikille, joiden mielestä paremmuus voidaan selvittää myös kriteerein ”pidemmälle, suorempaan, harvemmin”, golf on juuri sopiva laji olympia-areenalle.

Miten paljon golf sitten hyötyy paluusta olympialaisiin 112 vuoden tauon jälkeen? Se selviää maailman suurimman urheilutapahtuman aikana ja sen jälkeen.

Olympialaisia edeltänyt jakso ei sujunut lajin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Osa viimeisen päälle järjestettyihin turnauksiin tottuneista pelaajista ei ottanut kisapaikkaa vastaan. Rio de Janeiron olosuhteiden karu todellisuus – muun muassa turvallisuus ja terveydelliset riskit – sekä kilpailukalenterin tiukka aikataulu ovat johtaneet monen pelaajan kieltäytymiseen olympiaedustuksesta.

”Itse asiassa minkä tahansa mitalin voittaminen olisi upeaa. Ottaisin mieluummin olympiapronssia kuin olisin kolmas Augustassa.” -Henrik Stenson

Pelaajien keskeiset huolenaiheet ovat olleet seuraavat:

– Moskiittosääskien pistosten kautta leviävä zikavirus, joka saattaa aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle etenkin, jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana. Tämä on huolestuttanut erityisesti urheilijoita, jotka ovat lasten hankkimiseen sopivassa iässä. Kun tieto zikaviruksesta levisi, vetosivat Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Marc Leishman ja Vijay Singh tartuntavaaraan ja jäivät pois. Myös Adam Scott on ilmoittanut, että riski sairastua vaikutti hänen päätökseensä. Jason Day, jolla on kaksi pientä lasta ja tavoitteena saada lapsia vielä lisää, epäröi pitkään ja päätyi lopulta siihen, ettei osallistu olympialaisiin.
Rion olympialaisten järjestelykomitean lääketieteelliset asiantuntijat ovat testanneet kymmeniä kertoja yhteensä yli 17 000 urheilijaa, kisajärjestäjää ja vapaaehtoista, jotka ovat harjoitelleet alueella ja rakentaneet kisapaikkoja. Yhtään tartuntatapausta ei ole ilmennyt.  Koska olympialaiset järjestetään Brasiliassa talviaikaan, myös sääskiä ja hyttysiä on normaalia vähemmän. Riossa vierailee olympialaisten aikana yli puoli miljoonaa ihmistä. Viranomaiset ovat arvioineet, että heille tulee yhteensä korkeintaan parikymmentä tartuntaa.

– Major-kilpailujen aikatauluja rukattiin olympialaisten vuoksi. British Open ja PGA Championship pelattiin kahden viikon välein normaalin neljän viikon sijasta. Suurten palkintorahojen FedEx Cup käynnistyy kaksi viikkoa Rion jälkeen ja heti perään pelataan Ryder Cup. Adam Scott vetosi pääasiassa tähän tiukkaan aikatauluun ilmoittaessaan vetäytymisestään.

– Olympiaurheilijoiden dopingtestaus tehdään veritestein, kun PGA Tourilla ja muilla pääkiertueilla tyydytään virtsatestiin. Lisäksi olympiaurheilijoiden on ilmoitettava olinpaikkansa 24.7–21.8. testaajille mahdollisia yllätystestejä varten. Yksikään kisoista kieltäytynyt golfari ei ole kuitenkaan vedonnut tiukkaan testiprotokollaan.

– Brasilian poliittinen ja taloudellinen tilanne voi poikia mielenosoituksia, jotka voivat häiritä olympialaisia ja jopa itse kilpailuja.

– Osa pelaajista ei myöskään pidä olympialaisten pelimuodosta. Riossa 60 miestä ja naista pelaa 72 reiän henkilökohtaisen kilpailun, jossa ei ole cutia. Kritisoijat ovat korostaneet, että pelimuotoina olisivat voineet olla myös reikäpeli, joukkuekisa tai parikisa jopa sekaparein.

– Vaikka asiasta ei ole kukaan puhunut julkisesti, niin osa pelaajista ei välitä kilpailuista, joissa ei jaeta palkintorahaa.

Uusia ihmisiä lajin pariin

Kaikkiaan golfpiireissä ollaan tyytyväisiä, että Kansainvälinen olympiakomitea valitsi lajin mukaan Rion ja Tokion (2020) kesäkisoihin. Olympialaisten uskotaan tuovan uusia harrastajia golfin pariin.

"Mitalin voittaminen olisi tietysti uskomatonta, mutta toivon todella, että pystyisin vaikuttamaan siihen, että lapset haluaisivat pelata golfia.” -<a href=Sergio Garcia" width="228" height="300" />

Sergio Garcia, 36, Espanja.

Golf on nyt mukana maailman suurimmalla urheilunäyttämöllä, ja sillä on mahdollisuus tavoittaa neljä miljardia tv-katsojaa yli 200 maasta. Amerikkalainen Golf Channel tuottaa kisoista 13 päivän aikana yli 300 tuntia ohjelmaa miesten ja naisten kilpailusta. Massiiviseen panostukseen sisältyy 130 tuntia suoraa lähetystä itse kilpailuista. NBC:n televisiotuotannon tiimissä ovat mukana mm. Johnny Miller, Nick Faldo, Judy Rankin ja Annika Sörenstam. Kisassa ei ole cutia, koska näin mahdollisimman monen maan pelaajat pääsevät mukaan kuviin. Lähetysten tavoitteena ei ole pelkästään palvella lajin suurkuluttajien tarpeita, vaan koukuttaa myös uusia faneja – ja erityisesti nuoria ihmisiä – joita golf ei ole lajina vielä kaikissa maailman kolkissa tavoittanut.

Kansallisuustunne on voimakas, lajin kasvua edistävä tekijä. Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 sellaista maata, jotka jakavat valtiollista tukea urheilulle, kohdistavat sen pelkästään olympialajeihin. Tämä johtaa siihen, että olympialaisten jälkeen monissa kehittyvissä maissa golf pääsee ensimmäistä kertaa valtion kukkarolle. On arvioitu, että maat, joka arvostavat olympiamenestystä – Kiina ja Venäjä etunenässä – panostavat lajiin nostaakseen huipulle lahjakkaita pelaajia. Jack Nicklaus, joka oli vahvasti mukana esittelemässä golfia KOK:lle, sanoo, että hän ei yllättyisi, jos seuraavan 20 vuoden aikana maailman kymmenestä parhaasta pelaajasta viisi olisi kiinalaisia. Nicklaus on suunnitellut Kiinaan 28 kenttää ja 11 on työn alla.

Tiger Woods taannoin Intiassa vieraillessaan, että jos parin viime vuoden aikana 60 parhaan miespelaajan joukossa ollut Anirban Lahiri voittaa mitalin Riossa, lajin suosio räjähtää yli miljardin asukkaan maassa.

”Lontoon olympialaisissa argentiinalainen Sebastián Eduardo Crismanich voitti taekwondon kultaa. Sillä oli valtava vaikutus lajin suosioon kotimaassani.” -Emiliano Grillo

LPGA:n ammattilaiset arvioivat, että naisten golfilla on olympialaisissa eniten voitettavaa. Maailman kärkipelaajat ovat sitoutuneet hoitamaan oman osansa. Jo teini-ikäisenä majoreita voittanut Uuden-Seelannin Lydia Ko on todennut, että ”olympialaiset ovat vuonna 2016 tärkein tavoitteeni”. Etelä-Korean joukkueeseen pääsystä on käyty hurjin kamppailu, sillä rankingin 15 parhaan joukossa oli kahdeksan pelaajaa tavoittelemassa neljää edustuspaikkaa. LPGA Tourin komissaari Mike Whan onkin sanonut, että naisten golf on yksi kisojen huippulajeista. USA:n kärkinimiin Lexi Thompsonin ohella kuuluva Stacy Lewis totesi puolestaan, että ”naiset ymmärtävät kisoista koituvat hyödyt paremmin kuin miehet”.

Golden Slam

Golfin olympiakullan todellista arvoa on vielä vaikea arvioida. Kysymys ei ole niinkään siitä, onko sen arvo suuri, vaan siitä, miten suuri se on? Vuonna 1988 olympialaisiin 60 vuoden tauon jälkeen palanneessa tenniksessä olympialaiset eivät ensin herättäneet suurta kiinnostusta, mutta nykyisin olympiaturnauksen arvo on huomattava. Kaksinpelin voittajia ovat olleet muun muassa Andre Agassi ja Rafael Nadal sekä Steffi Graf ja Williamsin siskokset Venus ja Serena, kaikki lajin supertähtiä. Niin kutsutun Golden Slamin – Grand Slam ja olympiakulta – ovat voittaneet Agassi, Nadal, Graf ja Serena Williams. Golden Slamin voittaminen voisi houkutella Tiger Woodsia, mikäli hän onnistuisi selvittämään tiensä Tokion kisoihin. Naisten puolella se voisi motivoida Inbee Parkia ja Karrie Webbiä, jotka ovat voittaneet kaikki majorit kolme vuotta sitten major-arvon saanutta Evian Mastersia lukuun ottamatta. Agassi kertoi CNN-kanavalla, että kun hän ja Graf esittelivät palkintojaan Las Vegasissa koululaisten työelämään tutustumispäivänä, ”kaikki lapset olivat kiinnostuneita vain kultamitalista. He haluavat koskettaa sitä ja pitää siitä kiinni”.

Kesällä ensimmäisen major-voittonsa ottanut nelikymppinen Henrik Stenson on tohkeissaan. Hän totesi, että nämä saattavat olla hänen ensimmäiset ja viimeiset olympialaisensa.

”Kukaan ei tiedä, miten korkealle olympiakullan arvostus nousee tulevaisuudessa. Ensimmäisen modernin aikakauden olympiakullan voittaminen on varmasti saavutus, josta pelaaja tullaan lopunikää muistamaan. Itse asiassa minkä tahansa mitalin voittaminen olisi upeaa. Ottaisin mieluummin olympiapronssia kuin olisin kolmas Augustassa.”

”Olympialaiset ovat vuonna 2016 tärkein tavoitteeni.” -Lydia Ko

Tällaista asennetta osaavat arvostaa lajin ikonit, joilla ei enää ole mahdollisuutta tavoitella olympiamitalia. Annika Sörenstam oli lopettanut vuotta aikaisemmin, kun vuonna 2009 ilmoitettiin, että golf palaa olympialaisiin. Hetkellisesti hänelle virisi kova halu palata takaisin kilpakentille. Jack Nicklaus on puolestaan todennut:

”Kuka ei haluaisi voittaa mitalia omalle maalleen ja olla mukana jossain sellaisessa, joka on hyväksi koko lajille? Mieleen muistuu epätoivoisesti Fred Funk, joka halusi niin palavasti päästä mukaan Presidents Cupiin Etelä-Afrikassa, että hän kertoi olevansa valmis tulemaan kisoihin vaikka soutamalla. Jos olisin riittävän nuori osallistuakseni olympiaturnaukseen, Funk olisi voinut pudottaa minut kyydistään Brasiliassa.”

<a href=Lydia Ko, 19, Uusi-Seelanti." width="1000" height="635" />

Lydia Ko, 19, Uusi-Seelanti.

Gary Player, joka sanoo, että hän olisi ”antanut mitä tahansa” päästäkseen olympialaisiin, kritisoi jyrkästi niitä, joita olympialaiset eivät kiinnosta:

”He ovat pilalle hemmoteltuja.”

Kritiikki kohdistuu ehkä hieman epäreilusti äskettäin isäksi tulleeseen Adam Scottiin, joka on edustanut uskollisesti Australiaa monissa kilpailussa. Australian uinti-ikoni Dawn Fraser, joka voitti kultaa miesten 100 metrin vapaauinnissa kolmissa perättäisissä olympialaisissa, on kritisoinut Scottia, ettei tämä ”osoita juuri kunnioitusta kotimaataan kohtaan”.

Maanmies Jason Day tiesi, että häneen kohdistuu ehkä vielä enemmän kritiikkiä, jos hän vetäytyy kilpailusta. Sama tilanne oli juuri kihlautuneella Rory McIlroylla, joka vetäytyi zikavirukseen vedoten.

Vaihtuneet roolit

Paineet edustaa maataan ja menestyä ovat olympialaisissa aina läsnä. Rion kilpailuihin osallistuvia golfareita kiehtoo kuitenkin erityisesti heidän halunsa kuulua joukkueeseen ja kokea jotain ainutlaatuista.

Golfareita on perinteisesti pidetty joukkueurheilun tähtien rinnalla ”puoliurheilijoina”. Tilanne saattaa olla vähän samanlainen, kuin koulussa niin kutsutut coolit kaverit kutsuisivat tavallisia oppilaita omiin bileisiinsä. Jopa Nicklaus sortuu osin samankaltaiseen ajatteluun, kun hänen taustansa menestyksekkäänä yliopistosarjojen koripalloilijana nostetaan esiin.

”Minusta tuli golfari, koska olin ensin urheilija”, hän sanoo.

Arnold Palmer kertoo mielellään tarinaa siitä, kun hän ja baseballin tähti Roger Maris olivat ehdolla 1960 vuoden parhaaksi urheilijaksi. Kun Maris näki Palmerin nousevan lavalle, tämä tokaisi, että ”mitä hittoa sinä teet täällä”. Palmer sai arvostetun Hickok Beltin ja mennessään mikrofonin ääreen hän tönäisi Marisia ja tokaisi: ”Mitä hemmettiä sinä teet täällä.”

Emiliano Grillo, 23, Argentiina.

Emiliano Grillo, 23, Argentiina.

Totta kai tämän päivän golfarien urheilullisuus on laajasti tiedossa jo Tiger Woodsin esimerkin ja kurinalaisen fyysisen harjoittelun ansiosta. Roolit ovat osittain kääntyneet ympäri ja golfammattilaiset ovat koordinaation ja keskittymiskyvyn osalta roolimalleja monille joukkueurheilijoille, jotka ovat perehtyneet lajin vaatimuksiin yrittäessään kehittää omaa lyöntiään. Joidenkin pelaajien juuret ulottuvat jopa olympialaisiin. Intialaisen Jeev Milkha Singhin isä Milkha Singh oli neljäs 400 metrin juoksussa Rooman olympialaisissa 1960. Korean Byeong-Hun Anin molemmat vanhemmat voittivat pöytätenniksessä mitalin Soulin olympialaisissa 1988. Ennen avioitumistaan Bubba Watsonin kanssa Angie Ball valittiin Kanadan koripallojoukkueeseen, mutta hän ei päässyt loukkaannuttuaan olympialaisiin. Golfarit tuskin tuntevat itsensä Riossa ainakaan sen ulkopuolisemmiksi kuin ennen lajin nousemista takaisin olympiaperheeseen.

Pelaajat ovat odottaneet olympiatunnelman kokemista ja muiden urheilijoiden tapaamista. Aikataulullisesti miespelaajat ovat olympiakylässä jo avajaisten aikaan ja naiset puolestaan lähempänä päättäjäisiä.

”Olympialaiset parantavat varmasti vaikutelmaa lajimme urheilullisuudesta. Antaisin vaikka vasemman jalan varpaani ollakseni mukana tuossa spektaakkelissa. Haluaisin nähdä eri lajien maailman huippu-urheilijoita ja tutustua heihin, nähdä millaisia he ovat ja oppia heiltä”, totesi 46-vuotias Ernie Els, joka viimeiseen saakka toivoi selviytyvänsä kisoihin, mutta jäi lopulta rannalle.

Mitaliehdokkaita ja vetäytyjiä

Vielä keväällä ajateltiin, että Jordan Spieth on niin kilpailuhenkinen, ettei hän voisi vetäytyä Riosta.

”Olympiakullan voittaminen on yksi tavoitteeni ja ajatuksissani samalla tavalla kuin majorin voittaminen”, hän totesi.

Spieth rakastaa urheilua ja kertoi odottavansa aikaa olympiakylässä ja mahdollisuutta tutustua muihin huippu-urheilijoihin.

”Haluan tietää, mitä he ajattelevat. Siitä ei taatusti ole ainakaan haittaa oman urani kannalta. Myös avajaiset ovat varmasti hieno kokemus. Pikkupoikana mielikuva olympialaisista syntyi juuri avajaisista. Siellä mukana oleminen ja esiintyminen Yhdysvaltain lipun alla on varmasti kokemus, jota en koskaan unohda”, hän sanaili tuolloin – ja vetäytyi myöhemmin kokonaan kilpailusta!

Bubba Watson kertoi ajattelevansa samoin, mutta hän on myös kisoissa mukana ja yksi suosikeista.

”Ennen kaikkea, haluan olla olympiaurheilija. Kullan tai minkä tahansa mitalin voittaminen olisi bonus. Tärkeintä on kuitenkin seurata muiden urheilijoiden suorituksia ja tavata heitä – se on jatkossa osa identiteettiäni, kasvamistani ihmisenä ja urheilijana. Se on tapahtuman kakku ja mitali olisi kirsikka sen päälle.”

”Mitalin voittaminen olisi tietysti uskomatonta, mutta toivon todella, että pystyisin vaikuttamaan siihen, että lapset haluaisivat pelata golfia.” -Sergio Garcia

Dustin Johnsonia pidettiin yhtenä turnauksen suosikeista. Häntä pidetään yleisesti urheilullisesti lahjakkaimpana golfarina, ja hän on keskustellut usein tulevan appensa Wayne Gretzkyn kanssa olympialaisista. Gretzky oli Kanadan joukkueen kapteeni Naganon olympialaisissa 1998.

”Eniten odotan, että pääsen mukaan olympialaisten avajaisiin. Se on varmasti uskomaton kokemus. Olemme puhuneet siitä Waynen kanssa ja hän on samaa mieltä”, hehkutti Johnson vielä keväällä – ja ilmoitti myöhemmin vetäytyvänsä kisoista!

Brooke Henderson, 18, pelasi nuorena jääkiekkomaalivahtina ja unelmoi jo silloin Kanadan edustamisesta olympialaisissa. Nyt hän on Riossa golfarina.

”Olen haaveillut olympialaisista oikeastaan koko ikäni. Olen katsonut televisiosta talvi- ja kesäolympialaisia ja ihaillut sitä urheilijoiden intohimoa, voitontahtoa ja kovaa työtä, johon he ovat sitoutuneet. Halusin olla yksi heistä.”

Olympialaiset yhdistivät golfmaailman

Vaikka vetäytymiset ovat iskeneet golfin kilpeen lommon, on kisassa mukana riittävästi nimekkäimpiä pelaajia. Suurempi kysymys on se, millaisen arvostuksen itse kilpailu saa.

”Olen aina rakastanut olympialaisia ja kisat tulevat olemaan kokonaisuudessaan upea kokemus. Mitalin voittaminen olisi tietysti uskomatonta, mutta toivon todella, että pystyisin vaikuttamaan siihen, että lapset haluaisivat pelata golfia. Se veisi koko lajia eteenpäin”, sanoo Espanjan Sergio Garcia.

<a href=Bubba Watson, 37, Yhdysvallat." width="1000" height="635" />

Bubba Watson, 37, Yhdysvallat.

Argentiinalainen Angel Cabrera kertoi epäilevänsä sitä, että Rion olympialaiset voisivat vaikuttaa golfin suosioon Etelä-Amerikassa.

”Olen voittanut kaksi majoria ja niiden vaikutus kotimaani golfiin on ollut vähäinen”, Cabrera on sanonut.

Riossa mukana oleva maanmies Emiliano Grillo näkee asian aivan toisin.

”Cabrera vähättelee omien saavutustensa merkitystä. Niillä on ollut paljon suurempi vaikutus kuin hän ehkä uskoo. Hänen U.S. Openin voittonsa 2007 merkitsi minulle todella paljon. Ajattelin, että jos joku argentiinalainen voi voittaa, miksen minäkin voisi. Lontoon olympialaisissa argentiinalainen Sebastián Eduardo Crismanich voitti taekwondon kultaa. Sillä oli valtava vaikutus lajin suosioon kotimaassani. Näin olympialaiset toimivat”, 23-vuotias Grillo kommentoi.

Rion turnauksen alla on esitetty oikeutettuja epäilyjä kisojen onnistumisesta, muun muassa kisapaikkojen ja aikataulujen vuoksi. Toisaalta monien muidenkin olympialaisten alla järjestäjillä on ollut kova kiire saada suorituspaikat kuntoon. Mexico Cityn, Los Angelesin, Barcelonan, Pekingin ja Ateenan olympialaisten alla järjestäjät tekivät viime hetkillä ympäri vuorokauden töitä, ja erityisesti Barcelonan ja Los Angelesin kisat onnistuivat erinomaisesti. Golfille on lajina tärkeää, että se tuo itsensä hyvin esiin, koska ensi vuonna KOK äänestää, pysyykö laji mukana myös vuoden 2024 kisoissa. Los Angeles rakentaa isoa kampanjaa ja tavoittelee kisaisännyyttä.

”Sitä ei voi kiistää, että Riolla meni paljon odotettua pidempään saada golfin osalta kaikki kuntoon”, myöntää PGA Tourin markkinointijohtaja ja Kansainvälisen Golfliiton (IGF) varapresidentti Ty Votaw.

”Koko golfmaailma on tehnyt töitä kisojen onnistumisen eteen yhtenäisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Ja kun pelaajat pääsevät kisapaikalle, heidän sydämensä taatusti sykkii tavallista voimakkaammin ja niskakarvat nousevat pystyyn. He tietävät olevansa urheilumaailman ja lajinsa huipulla ja ymmärtävät, että voivat tehdä jotain oman lajinsa hyväksi. Ja kotiin palatessaan he varmasti ajattelevat, että tämä oli sen arvoista.”

Jos näin käy, olympialaisista on golfille todella hyötyä. Parhaassa tapauksessa voi käydä niinkin, että golfista on hyötyä olympialaisille.

Teksti Jaime Diaz, kuvitus Ben Kirchner, käännös Jari Jokinen

Yhdysvaltain Golf Digestin elokuun numerossa ilmestynyt artikkeli on kirjoitettu ennen lopullisten olympiapelaajien varmistumista. Toimitus on muokannut tekstin ajankohtaiseksi.

Olympialaisten aikataulu

Miesten kilpailu pelataan 11.–14. elokuuta ja naisten 17.–20. elokuuta. Molemmat kilpailut pelataan kisoja varten rakennetulla Olympic Golf Coursella Rio de Janeirossa.

Pelimuoto

Henkilökohtainen 72 reiän kilpailu, jossa ei ole cutia. Mitaleista ratkaistaan tarvittaessa uusintarei’illä.

Mitä on pelissä?

Maailmanlaajuisen ja loppuelämän kestävän maineen ja arvostuksen lisäksi voittajat saavat pelioikeuden majoreihin: miesten neljään ja naisten viiteen kisaan kaudella 2017 (naisilla pelioikeus koskee sekä vuoden 2016 että vuoden 2017 Evian Championshipiä).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje