Lindell valahti kärkisijoilta viimeisten joukkoon.
Oliver Lindell (+8) koki Hollannin DP World Tourin kilpailun kolmantena päivänä ison pettymyksen. Hän pelasi KLM Openissa lauantaina tuloksen 82, ja notkahti kuudennelta sijalta 70:nneksi.
Lindell kirjasi alkuun kaksi paria, ja sihtaili mainion lähestymisen jälkeen pitkää eagle-puttia kolmannella reiällä. Hän puttasi kolme kertaa, eikä saanut birdie-tiliä auki. Pian alkoivat vaikeudet, ja Lindell käytti etuysiin 42 lyöntiä.
Toisella kenttäpuoliskolla meno ei ollut paljon parempaa. Birdiet jäivät koko päivän osalta tekemättä.
“Aikamoinen ulospuhallus vaihteeksi, tuli kyllä aika yllätyksenä itsellekin. Ei siitä vaan tullut yhtään mitään tänään. Oli vaikeita lipunpaikkoja, enkä päässyt birdiepaikoille. Jokainen missattu lyönti päätyi huonoimpaan mahdolliseen paikkaan. Ei se lyöminen eronnut juurikaan aiemmista päivistä”, Lindell harmitteli.
Neljännellä väylällä hän löi avauksensa veteen, josta tuloksena oli tuplabogey. Siitä jäi huono kierre päälle.
”Neljännen väylän avaus oli ainoa huono lyönti etuysillä. Takaysillä löin hyviä lyöntejä, mutta jos jokaisen putin yli metristä saa laitettua ohi, niin ei siitä mitään tule”, Lindell kertoi.
Kärkinimi on vaihtunut The International -kentällä Amsterdamissa pelattavassa kilpailussa päivittäin. Nyt KLM Openia johtaa Skotlannin Connor Syme (-10), jolla on kahden lyönnin etumatka Ruotsin Joakim Lagergreniin (-8).
Symellä ei ole voittoja DPWT:ltä. Lagergrenillä on yksi voitto: sen hän otti toukokuussa 2018 pelatusta Sicilian Openista.
Lue seuraavaksi: Oliver Lindell otti rajussa tuulessa torjuntavoiton, ja pysyttelee kärjen tuntumassa
Kun luottamus omaan peliin ja maltti katoaa, seuraukset ovat pahimmillaan tällaiset. Onnistuminen vaatii hyvää tekniikkaa, mutta ilman hyvää henkistä valmiutta on onnistuminen vaikeaa. Paineiden alla pelaamiseen valmistaa hyvä urheilupsykologi ja kisassa pelaamista tukee ammattinsa osaava caddie.
Kriittinen mutta kehittävä analyysi pelistä ja viisaampana kentälle. analyysi
Eikös kaikkien pitäisi toimia huonon työpäivän jälkeen samalla tavalla ja hakea ammattiapua?
”Ei se lyöminen eronnut juurikaan aiemmista päivistä”, Lindell harmitteli. ”Neljännen väylän avaus oli ainoa huono lyönti etuysillä. Takaysillä löin hyviä lyöntäejä, mutta jos jokaisen putin yli metristä saa laitettua ohi, niin ei siitä mitään tule”, Lindell kertoi.
Näin se minunkin mielestäni meni. Kolmannella kierroksella Oliverin puttaamisen SG-arvo oli -6,44, 2. kierroksella -0,93 ja 1.kierroksella -1,14, yhteensä -8,51. Ts. näillä kolmella kierroksella Oliverille tuli putteja 8,5 enemmän, mitä ammattilaistason taitotasolla keskimäärin tulee. Ongelmana lähinnä lyhyet putit, komannella kierroksella pidemmätkin.
Oliverin 3.kierroksesta tuli mieleeni tämä Marko Kuivasaaren loistava kirjoitus:
https://golfpiste.com/oma-peli/miksi-golf-ei-kanna-mukanaan-eilista/. Näyttää koskevan toisinaan myös huippuammattilaisia. (Vrt. Roryn tippuminen viikko sitten Canadian Openissa jatkosta 8 lyönnin marginaalilla).
Varmasti todella huonoa puttaamista eilen, mutta pitää huomioida että ainakaan nämä itse lasketut sg luvut ei huomioi olosuhteita. Pitäisi suhteuttaa jotenkin kisan keskiarvoon. En tosin tiedä miten paljon tuo vaikuttaa, mutta jos on niin kova myrsky että pelin alkua siirretään niin kyllä sillä jotain vaikutusta on.
Totta. Korkeintaan voidaan verrata Oliverin puttaamisen tasoa eri kierrosten kesken:
1.krs -1,14,
2.krs -0,93,
3.krs -6,44,
4.krs -1,24.
Kolmas kierros siis ylivoimaisesti huonoin, muut hämmästyttävän tasaväkiset. Tosin tässäkään ei oteta huomioon olosuhteiden eroa eri päivinä.
Pelaajien keskinäisen puttausparemmuuden selville saamiseksi SD-arvot tulisi laskea jokaiselle pelaajalle erikseen. Toisaalta pelissä, jossa lähdöt ovat eri aikaan, sääolosuhteet voivat olla pelaajille huomattavastikin erilaiset. Siksi tämäkään käytäntö ei kerro absoluuttista totuutta.
Kannattaa katsoa myös DP Tourin omaa tilastoa. Sen mukaan 74 jatkoon päässeestä pelaajasta Oliver näyttäisi olleen kolmannen kierroksen 74. paras puttaaja. (Sekä Puts AVG että Puts Per GIR olivat sijalla 74 osiossa Tournamet Rank). Mielestäni puttaamisen SD-arvo suhteessa muihin pelaajiin on kuitenkin parempi mittari, onhan putin upottamistodennäköisyydelle putin pituus aivan olennainen tekijä.
Kyse on siis Strokes Gained-arvoista, SG eikä SD.
Tänään Oliver palasi päiväjärjestykseen. Jos luottamus omaan peliin katoaa, näkyy se myös puttaamisessa. Viheriöt ”muuttuvat” vaikeiksi lukea ja turhia korjauksia tehdään. Oliver nousi tänään hienosti suosta.
Noin 500 kädikierroksen aikana pienemmissä kisoissa näitä on nähty paljonkin vuosien varrella, kun homma lähtee ns. lapasesta. Golf on aika paljon tilasto- ja todennäköisyys peliä lopulta, riskeillä ja hyvänä päivänä sitten tehdään, jos tehdään huipputulos. Tuollaisessa porukassa ja sijoitus alkaa painaa tapahtuu helposti sen muutaman tunnin aikana lamaannus josta ei pääse yli kuin nukkumalla. Sitä pääkoppaa, kun ei saa raiteilleen mitenkään helposti vaikka olisi kuinka hyvä menttaalicouchi mukana. Se ei vaan toimi käytännössä. Oleellista on siitä oppiminen, ei mitään sotkevaa liian analyyttistä analyysia kuitenkaan päähän, parempi niinku että ”shit happens” menttaliteetti ja ajatukset tyhjäksi Oppiminen 3 kierroksen jälkeen on siellä tasolla 10, kun normaali pelaaminen on tasolla 5. Hyvin Oliver siitä oppi kun sai pään tyhjäksi viimeisellä kierroksella. Juurikin niin!