30.6.– 7.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Mikko Ilonen: ”Vahvuuksia kehittämällä puoli lyöntiä kierrostuloksesta pois”

Kotimaisista pelaajista jo 16 kautta ykkösenä ollut Mikko Ilonen tavoittelee joulukuun alussa menestystä Hongkongissa ennen viiden viikon talvileiriään Floridassa. Ilonen pyrkii tulevallakin kaudella rakentamaan peliään vahvuuksiensa kautta.

Mikko Ilonen pelasi European Tourin kauden 2016 aikana yhteensä 26 kilpailua. Leimallista Ilosen kaudessa oli tasainen sijoittuminen kärjen tuntumaan.

Hän oli 14 kertaa sijoilla 10–25. Tämä on luonnollisesti oma ennätys, josta Ilonen löytää positiivisia signaaleja.

”Tekeminen tuntui helpommalta kuin edellisenä vuonna. Terveystilanne oli parempi, nautin kilpailemisesta sekä siitä, että peli kantoi tasaisemmin tilanteisiin, joista oli mahdollisuus nousta kärkikahinoihin. Mukavampi se oli kisata kuin niinä vuosina, jolloin hyvien jaksojen vastapainoksi tuli suhteellisesti enemmän huonoja viikkoja.”

Ilosen ja caddien pestin tammikuussa 2016 ottaneen Jason Hemplemanin yhteistyö tuotti Ilosen uran neljänneksi parhaan kauden. Kuva: Getty Images

Ilosen ja caddien pestin tammikuussa 2016 ottaneen Jason Hemplemanin yhteistyö tuotti Ilosen uran neljänneksi parhaan kauden. Kuva: Getty Images

Ilosen perustilastoja tutkiessa on usein vaikea erottaa niiden perusteella hyvää ja huonoa kautta toisistaan.

”Se on totta. Vuositilastot on jaettava pienempiin osiin, jotta niistä saa oleellista irti. Iän ja kokemuksen myötä olen kypsempi pelaajana, missaan väyliä ja viheriöitä nykyään järkevämmille puolille. Olen myös oppinut siihen, että päätä ei kannata takoa seinään, hyvin harvoin sorrun tekemään samaa virhettä kahteen kertaan.”

Loppukaudesta Ilonen oli viidessä viimeisessä kisassaan kolmasti 18:n joukossa ja ansaitsi tämän jakson aikana 43 prosenttia kauden kokonaistuloistaan (636 000).

Hivenen yllättäen hän osallistuu Hong Kong Openiin 8.–11. joulukuuta ennen Floridaan suuntautuvaa talvileiriä.

”Tuli sellainen ajatus, että en halua laskea golfia ja kisaamista liian kauas. Hongkong on nasta mesta, kilpailuun valmistautuminen fyysisesti ja henkisesti pitää minut vireänä marraskuun pimeydessä”, Ilonen perustelee osanottoaan.

Välineet tasapäistävät huippugolfia

Kauden aikana Mikko Ilonen kiritti alkukierroksilla voittoon yltäneistä pelaajista Matthew Fitzpatrickia (Nordea Masters) sekä TorbjörnOlesenia (Turkish Airlines Open).

Fitzpatrick voitti myös Race to Dubain finaalikisan, Olesen pokkasi Sören Kjeldsenin kanssa World Cupin.

Kauden aikana suurkilpailuissa majorit ja World Tourin kisat mukaan lukien voitot jakaantuivat ennätyksellisen tasaisesti. Fitzpatrick ja Olesen lukeutuivat isojen kisojen voittajista jymy-yllättäjiin.

”Oli kyllä siinä mielessä yllätyksellinen kausi. Tämä trendi on ollut nähtävissä jo pidempään. Mailojen ja pallojen kehittyminen vie taidollisesti parhailta osan heidän eduistaan pois. Ne antavat keskinkertaisemman lyöntivalikoiman ja tykistön omaaville pelaajillekin mahdollisuuden voittoihin hyvien viikkojen aikana.”

PGA Gaalan kautta Floridan leirille

Hong Kong Openin jälkeen Ilonen lentää muutamaksi päiväksi kotimaahan, osallistuu Suomen PGA:n Gaalaan (13.12.) ja suuntaa tämän jälkeen edellisvuoden tapaan Floridaan viiden viikon leirille perheensä kanssa.

<a href=Mikko Ilonen ilmoitti heti Rion kisojen päätyttyä tähtäävänsä vakavasti kauden 2020 olympiakisoihin jotka käydään Tokiossa. Getty Images)" width="630" height="420" />

Mikko Ilonen ilmoitti heti Rion kisojen päätyttyä tähtäävänsä vakavasti kauden 2020 olympiakisoihin jotka käydään Tokiossa.
Getty Images)

37-vuotissynttäreitään (18.12.) hän viettää jo valtameren takana.

”Aiemmilta vuosilta on samoilta seuduilta positiivisia kokemuksia. Harjoitteluolosuhteet ja kentät ovat kohdillaan, normaali perhe-elämä ja vapaa-ajan vietto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia”, hän perustelee matkakohdetta.

Valmentajansa Timo Rauhalan kanssa Ilonen on tehnyt Dubain kisan jälkeen yhteenvetoa ja kartoitusta. Tähän liittyy Floridan viikoille asetettavat harjoitukselliset ja pelilliset tavoitteet.

”Minun tapani on rakentaa tekemistä vahvuuksien kautta. Viisi viikkoa on melkoisen ideaali aika. Siinä ehtii relata sopivasti, mutta myös valmistautua huolella tammikuun loppupuolella Lähi-Idästä käynnistyviin kisoihin ja ajaa tarvittaessa uusia elementtejä sisään.”

Vuoden 2017 tavoitteita Ilonen lähtee purkamaan kierroskeskiarvon kautta. Vuonna 2015 tuo luku oli tavanomaista korkeampi (71,68), päättyneellä kaudella 71,02. Uransa parhaalla kaudella 2014 Ilonen oli vain rahtusen (70,88) parempi.

”Kun saan tekemistä harjoittelussa ja kentällä hieman paremmaksi, kykenen pudottamaan keskiarvosta puoli lyöntiä pois. Sen myötä nykyisten sijoitusten rahalistalla (58.) ja maailmanlistalla (212.) pitäisi hyvinkin puolittua”, hän ynnäilee.

Uskoa Floridan leirin tehoon Mikko Ilonen voi hakea tämän kauden startistaan. Lennettyään tammikuussa Miamista Helsingin kautta Abu Dhabiin hän oli neljässä ensimmäisessä kilpailussaan sijoilla 12–25.

Kauden ja koko uran huippuhetken Ilonen paikallistaa Rion olympialaisiin, joissa hän viimeiselle kierrokselle lähtiessään lukeutui potentiaalisiin mitalimiehiin.

”Rio oli niin helkkarin siistiä. Olimme viemässä olympiahengen sanomaa eteenpäin sekä paikanpäällä että television välityksellä. Siellä pelattiin upealla kentällä pelkästä kunniasta. Kukaan ei tullut sanomaan, että se yks putti muuten maksoi sinulle 50 000 dollaria. Golfissa raha liikuttaa pelaajia jo aivan liian paljon”, Ilonen kertoo keskiviikkona ilmestyneessä Golflehden haastattelussa jonka on kirjoittanut Rauli Virtanen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)