11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

McIlroy ylivoimainen PGA Championshipissä

Rory McIlroy nousi voitollaan lajin suuruuksien joukkoon. © GettyImages

Kaikki valtakaudet päättyvät aikanaan. Saattaa olla vieläkin ennenaikaista julistaa Tiger Woodsin (11:s) ajan olevan ohi isoimpien turnausten ”messiaana”, mutta Rory McIlroyn toinen ylivoimainen major-voitto antaa vahvasti tämän suuntaisia viitteitä. Upea pohjoisirlantilainen alkoi näyttää kolmannen kierroksen alussa ensimmäisen kerran PGA Championshipin voittajalta ja tämä kuva vain kirkastui loppua kohden.

McIlroy (-13) löi toiseksi venyneen David Lynnin kahdeksalla lyönnillä ja nousi samalla maailmanlistan ykköseksi ohi Luke Donaldin. Mainittu voittomarginaali on suurin PGA Championshipin historiassa. Edellinen ennätys seitsemän lyöntiä oli vuodelta 1980 ja Jack Nicklausin nimissä.

”Tuntuu mahtavalta istua tässä palkintopokaalin kanssa. Nyt voin kutsua itseäni moninkertaiseksi major-voittajaksi. Monet eivät ole siihen pystyneet. Olen etuoikeutettu päästessäni sellaisten pelaajien joukkoon”, McIlroy sanoi lehdistötilaisuudessa.

McIlroy tuli voittaneeksi toisen major-turnauksen neljä kuukautta nuorempana kuin Woods vuoden 1999 PGA Championshipissä.

On tietenkin muistettava, että tämänhetkisistä pelaajista Woods on ilmiö, jonka saavutukset ovat edelleen valovuoden muita edellä. 14 major-voittoa McIlroyn kahta vastaan – näitä on turha edes yrittää asettaa samalle viivalle. Mutta McIlroy on vasta 23-vuotias pelaaja, jolla ura on vasta alussa. Tiger tuskin tulee enää löylyttämään major-turnauksissa ketään sellaisilla marginaaleilla kuin McIlroy nyt ja viime vuoden US Openissa.

Gerry McIlroy antoi kisan päätyttyä pojalleen lämpimän halauksen.  &copy Getty Images

Gerry McIlroy antoi kisan päätyttyä pojalleen lämpimän halauksen. &copy Getty Images

Ei toki ole poissuljettua, että Woods saavuttaisi urallaan vielä jotain merkittävää. Hänen kohdallaan ongelma näyttäisi kuitenkin olevan henkisellä puolella. Tiger menee jollakin tavalla jäihin majoreissa, kun liian suuri voitontarve vie rentouden pois pelistä.

Helppoa ei ole ollut tällä kaudella McIlroyllakaan. Hän missasi huonoimmassa viiden turnauksen periodissa cutin neljä kertaa. Syitä tähänkin on pohdittu erilaisissa foorumeissa, mutta kasvu pienen pohjoisirlantilaisen kaupungin hiljaisesta pojasta maailman seuratuimpien urheilijoiden joukkoon ei käy aina kivuttomasti. McIlroy ja hänen tyttöystävänsä tennistähti Caroline Wozniacki ovat tällä hetkellä varmasti sosiaalisen median seuratuin urheilijapariskunta. Tällaisiin asioihin tottuminen vie aina oman aikansa.

McIlroy sanoi tehneensä kuukauden verran töitä huippukunnon löytymiseksi. Kun iso vaihde oli päällä, ei viikonvaihteessa kenelläkään muulla ollut nokan koputtamista. On silti ilahduttavaa, että vasta toista major-turnaustaan pelannut britti David Lynn hävisi McIlroylle kahdella jälkimmäisellä kierroksella vain kolme lyöntiä.

PGA Championship oli eurooppalaisittain melkoinen menestys, sillä kymmenen joukkoon mahtui viisi pelaajaa Brittein saarilta ja kaksi Ruotsista. Justin Rose, Ian Poulter ja kilpailun kärkipäässä koko ajan pysytellyt Carl Pettersson jakoivat kolmatta sijaa kisan voittoa puolustaneen USA:n Keegan Bradleyn kanssa. He päätyivät kokonaistulokseen neljä alle.

Englannin David Lynn yllätti Kiawah Islandilla iloisesti.  &copy Getty Images

Englannin David Lynn yllätti Kiawah Islandilla iloisesti. &copy Getty Images

Pettersson sai ilmoituksen kahden lyönnin rangaistuksesta nelosväylällä. Hänen mailansa kosketti vesiesteessä backsvingin aikana kuivaa lehteä ja näin ykkösen reikätulos par muuttui tuplabogiksi. Asia kävi ilmi kuvanauhan perusteella, eikä ruotsalaisella ollut tähän luonnollisesti mitään kommentoitavaa. Onneksi ”penalteilla” ei ollut voittotaistelun kannalta kuitenkaan mitään merkitystä.

Tällä kaudella ensimmäisen kerran Euroopan kiertueella voittanut Jamie Donaldson jakoi Peter Hansonin kanssa seitsemättä sijaa. Samaan kolme alle -tulokseen ylsivät myös USA:n Blake Adams ja Steve Stricker.

Kaikesta Rory McIlroyn loistokkuudesta huolimatta, jonkulainen superlatiivi on jätettävä myös Korean Seung-yul Nohille (21:s), joka pelasi finaalikierroksen parhaan tuloksen 65 lyöntiä. Noh saattaa alkuun päästessään olla McIlroylle vielä kova kilpakumppani tulevaisuuden isoissa turnauksissa.

Samanaikaisesti kuin eurooppalaiset kunnostautuivat hienolla panoksellaan PGA Championshipissä, on joidenkin pelaajien kohdalla oltava hieman huolissaan. Maailmanlistan kärjessä viime vuosina viihtyneet Luke Donald ja Lee Westwood tarpovat edelleen muuten loistavaa taivaltaan ilman major-voittoa. Samaan joukkoon voidaan listata Sergio Garcia ja Paul Casey, jolla talvella tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi on nyt muutenkin vaikeaa.

On täysin mahdollista, että koko joukko liittyy aikanaan Montyn (Colin Montgomerie) armeijaan, jonka kertausharjoitukset tulevat uran päätyttyä käsittelemään aivan muita asioita kuin major-turnauksia. Jos joku väittää, ettei major-turnauksen voitto tee tähtipelaajaa autuaaksi, niin hän on väärässä.

Martin Kaymer sai tämän apinan ajoissa harteiltaan pois, mutta hänen kykynsä tehdä kovia tuloksia on kadonnut mystisesti. Saksalaisen leirissä tehdään varmasti kaikki voitava tilanteen muuttumiseksi, mutta kun pitkittyy niin mutkistuu…

Rory McIlroy pähkinänkuoressa:

Ikä: 23 Syntymä- ja kotipaikka: Holywood, Pohjois-Irlanti Mitat: 175 cm, 73 kg Perhesuhteet: naimaton, seurustelee Caroline Wozniackin kanssa Ammattilaiseksi: vuonna 2007 (hcp +6) Major-voitot: kaksi (US Open 2011 ja PGA Championship 2012) Muut voitot: kaksi voittoa sekä Euroopan että Yhdysvaltain kiertueella Harrastukset: Manchester United, autot, tennis, elokuvat ja musiikki Kotisivut: www.rorymcilroy.com

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)