16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Solheim Cup

Luetuimmat 2021: Mikä mieletön ottelu – Matilda Castren ratkaisi voitollaan Solheim Cupin Euroopalle!

Matilda Castren ja Madelene Sagström saivat Solheim Cup -pokaalin ja samppanjasuihkun syliinsä. Kuva: Getty Images

Loppuvuodesta toimituskin hiljentyy joulun viettoon. Tuttuun tapaan julkaisemme uudestaan vuoden luetuimpia artikkeleita.

Matilda Castren teki huikaisevan tempun ottamalla maanantaina Inverness Clubilla Ohiossa pelatuissa Solheim Cupin kaksinpeleissä 1/0-voiton USA:n Lizette Salasista. Tällä voitolla ja joukkueelleen saavuttamallaan päivän viidennellä pisteellä hän tuli varmistaneeksi kiertopalkinnon säilymisen Euroopassa myös seuraavat kaksi vuotta.

Koska Team Europe oli ennen 17. Solheim Cupia puolustava mestari, riitti sille kuuluisassa haasteottelussa vähintään Castrenin sinetöimä tasapeli pokaalin voittamiseksi. Eurooppalaiset eivät kuitenkaan tyytyneet tähän, vaan Emily Kristine Pedersen kukisti vielä viimeisessä kentällä olleessa singelissä Danielle Kangin lukemin 1/0, mikä merkitsi Euroopan 15–13-voittoa Yhdysvalloista. Sekään ei hämmentänyt Pederseniä, että Kangin caddiena toimiva englantilainen Ollie Brett on hänen poikaystävänsä!

Euroopan voitto varmistui siinä vaiheessa, kun Pedersen siirtyi Kangin kanssa 15. reiällä dormie-tilanteeseen. Kang voitti kaksi seuraavaa reikää, ja olisi maksimissaan voinut kiivetä enää tasoihin. Sekin olisi tuonut Euroopalle voiton pisteen marginaalilla.

”Pääni on aivan pyörällä, enkä ole löytää sanoja.”

Jälleen loistavasti pelannut Castren oli suurimman osan Salasia vastaan pelaamassaan ottelussa niskan päällä, vaikka yhdysvaltalainen hänen 2 up -johtonsa sisääntulon puolivälissä tasoittikin. Suomalainen Solheim Cup -tulokas ei maailmanlistalla sijalla 14 olevan pelaajan uhittelusta hätkähtänyt, vaan siirtyi 15. reiällä tekemällään birdiellä uudelleen johtoon, josta hän ei enää luopunut.

Viimeisellä reiällä Salasilla oli laadukas birdiepaikka ottaa kamppailusta puolikas piste, ja siirtää ratkaisua eteenpäin seuraaville pareille. Castrenin lähestyminen painui griinin vasemmalla puolella olevaan bunkkeriin osittain upoksiin. Hän sai pallonsa hiekasta hallitusti kolmisen metriä reiän taakse, ja kun Salas epäonnistui birdieputissaan, jäi Castrenille haastava alamäkiputti ottelun voittoon. Hän oli putissaan järkähtämätön, ja valutti pallon kenties vuoden urheiluteon arvoisesti keskeltä reikään.


Ottelun jälkeisessä haastattelussa Castren kertoi, ettei tiennyt kyseessä olevan pokaalin kannalta ratkaiseva putti.

”Pääni on aivan pyörällä, enkä ole löytää sanoja. Matsin ja koko Solheim Cupin voitto tuntuu todella mahtavalta! Vilkaisin 18. reiällä tulostaululle. Tiesin, että se on tärkeä putti ja että tarvitsemme voiton, mutta en tiennyt sillä olevan noin ratkaiseva merkitys.”

Eurooppa pohjusti voittonsa ankkuroitumalla kuskin paikalle heti lauantain ensimmäisellä kierroksella. Joukkue lähti ratkaiseviin kaksinpeleihin kahden pisteen etumatkalta, joka sillä oli ollut myös vuoden 1996 ja 2002 Solheim Cupeissa. Molemmat päättyivät tuolloin USA:n eduksi, mutta kolmatta kertaa Eurooppa ei antanut vahingon toistua.

Ottelun ratkettua, eurooppalaisilta Ryder Cup -pelaajilta alkoi virrata Twitterissä onnitteluviestejä.

Vierasjoukkue ei päästänyt Yhdysvaltoja hurmokseen siirtymällä nopeasti johtoon lähes kaikissa päivän ensimmäisissä kaksinpeleissä. Avauspisteen Euroopalle maanantain kamppailuissa toi upean turnauksen pelannut debytantti Leona Maguire, joka murskasi toisen entisen amatöörien maailmanlistan ykkösen, Jennifer Kupchon, numeroin 5/4. Irlantilainen oli Euroopan suurin pisterohmu peräti neljällä voitollaan ja yhdellä tasapelillään. Hän oli myös tämänvuotisen haasteottelun ainoa pelaaja, joka oli kentällä jokaisessa viidessä sessiossa.

Catriona Matthew’n luotsaama Euroopan joukkue hallitsi tiukkaa ottelua alusta loppuun. Kuva Getty Images

Tulokkaat olivat kokoamasssa Euroopalle yhteensä yhdeksää pistettä: Maguiren 4,5 pisteen lisäksi neljä kertaa kentällä ollut Castren saalisti kolme pistettä ja Nanna Koerstz Madsen 1,5 pistettä. Sophia Popov jäi kaikista kentällä käyneistä pelaajista ainoana ilman pisteitä. Maguire, Castren ja Pedersen olivat koko haasteottelun kolme parasta pelaajaa sekä henkilökohtaisen pistepörssin kärkikolmikko.

Euroopan joukkueelle kaksinpeleissä voittopisteen toivat myös Madelene Sagström (3/2 vs. Ally Ewing) ja Celine Boutier (5/4 vs. Mina Harigae). Anna Nordqvist (vs. Lexi Thompson) ja Nanna Koerstz Madsen (vs. Austin Ernst) päätyivät pistejakoon.

Eurooppa on pystynyt kerran aiemmin kahteen peräkkäiseen voittoon Solheim Cupissa, tämä tapahtui vuosien 2011 ja 2013 haasteotteluissa. Kahdeksan vuotta sitten vanhan mantereen joukkue pystyi edellisen ja tähän asti ainoan kerran kaatamaan Yhdysvallat sen kotikentällä Colorado Golf Clubilla.

Tällä vuosituhannella käydyissä Solheim Cupeissa molemmilla on nyt kuusi voittoa. Kaikkiaan voitot ovat Yhdysvalloille 10−7. Catriona Matthew’sta tuli puolestaan ensimmäinen kapteeni, joka on pystynyt luotsaamaan Euroopan kahteen voittoon.

Seuraava Solheim Cup pelataan syyskuussa 2023 Finca Cortesin Golf Clubilla, Espanjassa, lähellä Malagaa. Vaikka kaksi vuotta on pitkä aika, Matilda Castren pelasi itsensä vahvaan asemaan seuraavaa kisaa silmällä pitäen.

Castrenin kausi on ollut kaikilla mittapuilla erinomainen. Hän on tänä vuonna saavuttanut ensimmäisen voittonsa sekä LPGA Tourilla että Ladies European Tourilla. Jälkimmäisellä ykköstilallaan Castren varmisti itselleen LET:n jäsenyyden ja sai mahdollisuuden tulla valituksi Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen. Kahdessa majorissa ja Tokion olympiaturnauksessa 20:n joukkoon kiilannut 26-vuotias pelaaja on noussut myös naisten rankingissa sijalle 46 ollen Mikko Ilosen ohella ainoa suomalaispelaaja, joka on yltänyt golfin maailmanlistalla top 50:een.

Artikkeli on julkaistu 7.9.

Lue seuraavaksi: Euroopalla niukka johto Solheim Cupissa – Castren saa vastaansa kokeneen ja kovan vastustajan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (16 kpl)

    periferia says:

    Castrenin pelit Solheim Cupissa ovat hyvinkin palkinnon arvoisia urheilugaaloissa. Toivottavasti toimittajat ymmärtävät mistä on kysymys.

    Suomen naisgolffarit, siis Castren ja Nuutinen, ovat muuttaneet parissa vuodessa asetelman täysin. Naiset menestyvät, pelaavat majoreissa hyvillä sijoilla ja nyt jopa edustavat eurooppaa tärkeimpinä pelaajina haastavissa reikäpeleissä. Osoittaa myös meiille suomalaisille poikkeuksellista henkistä vahvuutta. Onhan meillä hyviä miespelaajia mutta olisi mahdotonta kuvitella että kukaan heistä selvittäisi cuttia majorissa täi pääsisi Ryder Cuppiin edustamaan eurooppaa. Kaikki kunnia myös heille mutta johtoasema eurooppatuorin pienimmissä kisoissa on johtanut tänä vuonna pelin hajoamiseen oli jäljellä pari kierrosta tai pari väylää.

    King Of Spoon says:

    Joku voisi vielä Matildalle kertoa, että Suomen lipun (Siniristilippu) käytöstä ja lipun kunnioituksesta on ihan ohjeet. Vimkiksi, että lippua ei esim. käytetä hartiahuivina, torkkupeittona, pyyhkeenä jne. Se, että amerikkalaisilla on tapana käyttää lippuaan vaikka tiskirättinä ym. ei pitäisi vaikuttaa meidän hienoon tapaamme kunnioittaa upeaa lippuamme. Suomalaisuuden liitto vaalii näitä hienoja perinteitä. Ainakin ennen jo ala-asteella opetettiin nämä asiat. Ilmeisesti näistä lippua koskevista suosituksista halutaan luopua, koska nykynuorisolla ei joko ole tietoa asiasta tai stten ei välitetä. Isänmaallisuus ei ole cool. EU:n lippu olisi sopinut paremmin tuolla hartialiinaksi ja istuinalustaksi puheita kuunnellessa. Onko muuten muilla mailla käyttösuosituksia miten lippua käsitellään?

    Upea suoritus Matildalta ja Euroopan voitto USA:n kotikentällä on aina hienoa. Kannatti valvoa. Kyseessä on kuitenkin yksi suurimmista naisurheilun tapahtumista ja mukana on suomalainen. Toivottavasti täällä osataan arvostaa ja jatkossa varmasti osataan, kun menestystä tulee lisää.

      AnnaSwing says:

      ” Meidän hienoon tapaamme kunnioittaa upeaa lippuamme. Suomalaisuuden liitto vaalii näitä hienoja perinteitä”

      Kun muu joukkue laulaa voittolaulunaan Neil Diamondin “Sweet Caroline! Ba, ba, ba! Good times never seemed so good! So good! So good! So good!”
      niin ehkä
      Matildan olisi pitänyt marssia ympyrää muun joukkueen ympäri, kantaa Suomen lippua kuin Juha Mieto olympialaisten avajaisissa ja sitten laulaa kajauttaa mahtipontisesti Heikki Klemetin ”Oi kallis Suomenmaa”

      Silloin olisi ollut sellaista suurta urheilujuhlan tuntua. piste

    pitkis 7 says:

    Edellinen kirjoittaja: Googlesta voit etsiä eri maiden ”lippuohjeet”, jos ne sinua niin kovasti kiinnostavat.
    Varmasti epämiellyttävää katsoa esim. olympialaisia, onneksi tälläkään kertaa kukaan suomalainen ei voittanut, joten epäkunnioittavaa kunniakierrosta ei nähty.

    Bisa45 says:

    Periferialle, miksi aina pitäisi haukkua joitakin, kun joku onnistuu?
    Siis tällä kertaa miespelaajiamme.
    Tehdään vastaavasti toisinpäin.
    Castren on loistavasti nousemassa maailman huipulle. Mutta vielä kehitysvaiheessa. Hänellä on kaksi voittoa pääkiertueella. Molemmat olivat kiertueiden helpohkoja. Esim Usassa puuttuivat kaikki kärkipelaajat ja suurin osa korealaisista.
    Nykyisistä pelaajistamme on voittanut päätuorilla Matildan lisäksi Korhonen, Välimäki ja Kakko. En näe syytä haukkua heitäkään.
    Oletan että kaikki, jotka seuraavat urheilua ovat huomanneet huipputason leveyden ero naisten ja miesten välillä. Seuraus siitä että niin paljon enemmän nuorista, jotka satsaavat kilpailuihin, ovat poikia.
    Vain yksi esim. Korea päätti parikymmentä vuotta sitten satsata golfiin, ts saada maailman huippuja. Tulos on selvää, naisten huippujen joukossa vilisee korealaisia, miesten osalta vain osa pääsevät edes 50. parhaan joukkoon.
    Sulamisesta vieläkin. Tämä oli selvästi myös Matildan ongelma Symetrian tourilla, ja vielä viimeisessä karsinnassa LPGAhan ja ensimmäisessä Majorin toka kierroksella. Molemmissa vain onnella pääsi läpi. Siitä kokemuksilla hän nyt näyttää menevän vastustamattomasti maailman huipulle.
    Vielä tästä Solheimista. Todellisuudessa hän pelasi loistavasti vain eka runoilla, ja vei parinsa voittoon. Toisella voittoon toi Nordqvistin loistava peli. Singelissä vastaan tuli pelaaja, jolla oli huono päivä.
    Matilda pelasi parin. Esim Nordqvist, joka tasasi, pelasi 2 alle parin. Ja Euroopan paras,eli Maguire, pelasi 14 reikää neljä alle parin
    Mutta Matilda sai viimeisen loistavan putin sisään. Hyvää. Ei tarvitse siitä huolimatta haukkua Mikko Korhosta.

    JaySan says:

    En ymmärrä… Montaa eri asiaa näissä kommenteissa. Ja koska meni mullakin näistä kuppi nurin, niin pakko mainita muutama fakta, jätän spekuloinnit muille:

    – Aiemmin jos Suomalainen urheilija on pärjännyt hiihdossa, painissa, yleisurheilussa – melkein missä vaan… Niin onhan sitä oltu lippu harteilla – aivan kuten muidenkin maiden urheilijat. Ja on se lipun häpäisyä yhtä lailla Singaporessa kuin Suomessakin ja samalla lailla siitä pitää jonkun aina mainita jossain – se on kuitenkin ollut vuosikymmeniä urheilussa se yksi tapa juhlistaa voittoa.

    – Castren voitti ensimmäisenä Suomalaisena LPGA kisan, tuloslistan näkee esim. täältä https://www.golfchannel.com/tours/lpga/2021/lpga-mediheal-championship – minun silmään siellä listalla on enemmän mm. Korealaisia ja maailman huippuja, kuin nyt vaikka Olympialaisissa oli. Otetaan muutama esimerkki: So Yeon Ryu, A Lim Kim, Sei Young Kim ja tusina muuta – sen lisäksi on paljon muita maailman huippuja esim. Lydia Ko… Ei toki major kyseessä ja usein majoreiden välissä olevissa kisoissa on normaalia, että jotkut pitävät kisan tai pari taukoa. Mutta ei ainakaan osallistuja lista yksistään selitä voittoa, kyllä tuohon on pitänyt pelata oikeasti valtavan hyvä kisa.

    – Castren voittaa ensimmäisenä Suomalaisen LET kisan. Joo, taas voidaan vähätellä, ei ollut sitä tai tätä jne. Mutta mietikkää asetelmaa – voitolla on paljon enemmän merkitystä kuin olla vain eka LET voittaja. Sillä sai mahdollisen paikan Solheim Cupiin, kyllä siinä on vähintään takaraivossa normaalia kisaa isommat panokset ja paineet. Ja kuinka hyvin hän ne hanskasi? Golf kisoja kun ei pelkillä lihaksilla ja kuntotekijöillä voiteta, se on monesti nähty. Tämä on enemmän testi miten kestää pää… ja se kesti.

    – Jos kuka tahansa Ryder Cupin tai Solheim Cupin olisi ratkaissut tuollaisilla kahdella lyönnillä mitkä Castrenin kaksi viimeistä olivat – niin ei tämmöisiä asioita tarvitse yleensä edes jossitella tai harmitella, että voi-voi mitenkäs meidän miehet tai lippu jne… Kyllä tämä oli tähän mennessä ainakin minun kirjoissa Suomen tämän vuosisadan urheilutarina vähintään – Matildan vuosi 2021.

    golftintti says:

    Annetaan kunnia urheilussa sekä miehille että naisille. Tourit ovat eri tasoisia, osallistujat myös. Tulos on se, jolla on merkitystä sillä hetkellä.
    Tasa-arvon nimissä olisi syytä lopettaa naisten nostaminen miesten yläpuolelle kun onnistumisia tulee. Lajissa kuin lajissa ’taas naiset keräsivät mitalit’ tms. on yleinen reaktio. Jos päinvastaisessa tilanteessa kirjoitettaisi ’taas miehet pärjäsivät’ syntyisi meteli naisten vähättelystä.

    samujedi says:

    Onpas tosissaankin saatu kaikenlaista turhaa nillitystä ja vähättelyä aikaan. Toivon mukaan kyseiset henkilöt eivät ole missään tekemisissä junioritoiminnan tai muiden tulevaisuuden lupausten kanssa, löytäisivät nimittäin ainakin kommenttiensa perusteella varmasti keinot lytätä heidän toiveensa ja unelmansa. Itse toivon vain onnea ja menestystä Suomen nais- ja miesgolfareille, ovat sen luokan tekijöitä kyllä kaikki että varmasti kykenevät ottamaan opikseen harmittavista takaiskuista ja johtopaikan menetyksistä – ja Matildalle eritoten isot onnittelut hienosta Solheim Cup -ensikertalaisuudesta.

    pete71 says:

    Mahtavaa Matilda!!!!!
    Mieletön saavutus ja mieletön nousu maailman kovien pelaajien joukkoon. Mitä jos jätetään kaikki vähättely pois ja vain nautitaan Suomi-golfin tämänhetkisestä tilanteesta!

    AnnaSwing says:

    ”Molemmat olivat kiertueiden helpohkoja. Esim Usassa puuttuivat kaikki kärkipelaajat ja suurin osa korealaisista”

    -tässä ainoastaan major -voittajat, jotka jäivät LPGA Mediheal Championshipissä Matildan taakse:

    Hannah Green, So Yeon Ryu, Danielle Kang, Lydia Ko, Patty Tavatanakit, Shanshan Feng, Inbee Park, Sei Young Kim, Lexi Thompson, Minjee Lee, Micelle Wie West, Brittany Lincicome, Georgia Hall, Hyo Joo Kim, Mo Martin, Paula Creamer, Na Yeon Choi, Pernilla Lindberg, Yani Tseng, Brooke Henderson ja Cristie Kerr

    Solheim Cup -pelaajia mm. Celine Boutier, Leona Maguire, Yealimi Noh, Jennifer Kupcho, Charley Hull, Azahara Munoz, Gerina Piller, Christina Kim, Bronte Law, Anne van Dam

    Bisa45 says:

    Tunnustan, olin totisesti väärässä Matildan vastustajien tuosta, kun hän voitti LPGAssa.
    Anteeksi

    Lukija530 says:

    Golf Digest ja Golf Magazine huomioivat usein niukasti naisten golfia. Solheim Cup ja Matilda ovat saaneet kuitenkin hienosti huomiota. Tässä otsikoita: Ole! Castren earns clinching point as Europe beats U.S. to win Solheim Cup (golf.com); Solheim Cup 2021: How Matilda Castren went from being ineligible to sinking the clinching putt for Team Europe (golfdigest.com).

    Niskis says:

    Matildan kohdalla Solheim Cupin käsikirjoitus oli kuin suoraan Hollywoodista! Catriona Matthew tiesi mitä teki, kun laittoi Matildan 7. pariin, osaahan hän laskea, kuka tekee ratkaisevan pisteen. Ja huomasittehan, minkä värisissä puvuissa Eurooppa pelasi viimeisen päivän? Amerikkalaiset rakastavat tällaisia tuntemattomuudesta – sankariksi -tarinoita, ja viimeistään nyt kaikki naisgolfia seuraavat tietävät, kuka on Matilda Castren!