Masters-voiton resepti  – 7 seikkaa yhdistää voittajia - Golfpiste.com

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Masters-voiton resepti  – 7 seikkaa yhdistää voittajia

Sergio Garcia loisti rautapelillään ja kuroi avauskierroksen jälkeisen kuuden lyönnin eron kiinni vuoden 2017 Mastersissa. Kuva David Cannon

Pidä lumiukot pois kortista ja onnistu jo avauskierroksella – ja viisi muuta voiton avainta.

Mastersin, kuten minkä tahansa yksittäisen majorin tai ylipäänsä golfkilpailun, voi voittaa lähes millä tyylillä tahansa, mutta voittoon todennäköisesti johtavaa reittiä on vähintäänkin mielenkiintoista etsiä. Ainakin Mastersin kohdalla todennäköisyyksiä huomattavasti parantava voittamisen resepti on myös olemassa. Aiempia Augustan sankareita yhdistää Golf Digestin mukaan ainakin seitsemän seikkaa.

Asiaa käsitellään myös Golfpiste Podcastin Masters-jaksossa, jonka voit kuunnella alta, Spotifysta, SoundCloudista tai Suomalainen Plussa -äänikirjapalvelusta.

Golfpiste Podcast · #112 – Masters-voiton resepti ja välähdys naisten huippugolfin tulevaisuudesta

Voitolla Augustaan

Kilpailun viimeaikaiset voittajat ovat pelanneet Mastersin alla yleensä hyvin. Seitsemästä edellisestä voittajasta viisi on voittanut Mastersia edeltävän kahden kuukauden aikana vähintään yhden kilpailun. Ja vaikka voittoja ei olisi ropissutkaan, lähes jokainen 2000-luvun mestareista on kerännyt viiden Mastersia edeltävän kilpailun aikana useita top 15 -sijoituksia. Augustaan siis harvoin tullaan pystymetsästä voittamaan.

Piirrä korttiin vain pieniä numeroita

Tällä vuosituhannella Masters-voittajien tuloskortteihin on piirretty vain kolme tuplabogia. Siis kolme. Yhteensä. Jordan Spieth teki vuonna 2015 tuplan kolmannen kierroksen 17. reiällä, Trevor Immelman vuoden 2008 voittoisan kilpailun päätöskierroksen 16. reiällä ja Phil Mickelson niin ikään 16. reiällä mutta ensimmäisellä kierroksella ottaessaan ensimmäisen kolmesta Masters-voitostaan kaudella 2004. Etsittäessä mestaria, jonka kortissa on ollut kaksi tuplabogia, on mentävä aina vuoteen 1982 ja Craig Stadleriin asti.

Ja mikäli Masters-voittoon mielii, on ainakin historian perusteella syytä pitää lumiukot eli kahdeksikot poissa kortista. Masters-voittajan neljän kierroksen tuloskortteihin ei ole koskaan merkitty seiskaa suurempaa numeroa.

Jordan Spieth menetti vuoden 2016 Mastersissa mahdollisuutensa päätöskierroksen 12. reiän (par 3) seiskaan. Kuva David Cannon/Getty Images

Kokemuksen kautta

Jo 42 vuotta on kulunut aikaa siitä, kun Fuzzy Zoeller sonnustautui vihreään takkiin Masters-debyyttinsä jälkeen. Zoellerin ja vuoden 1979 jälkeen yksikään Mastersin ensikertalainen ei ole onnistunut kilpailua voittamaan. Muutama on kyllä yltänyt lähelle – Jason Day vuonna 2011, Jordan Spieth 2014 ja Sungjae Im viime marraskuussa – mutta jokainen ohikiitävä kevät siirtää Zoellerin saavutuksen yhä kauemmas historiaan.

Augustassa tarvitaan kokemusta, paljon kokemusta. Vuodesta 2003 lähtien Masters on ollut voittajille keskimäärin kymmenes Masters, johon he ovat osallistuneet. Vasta kymmenennessä startissaan onnistui viime vuonna myös Dustin Johnson. Sergio Garcia ylsi vuonna 2017 ykköseksi ennätyksellisesti vasta 19. Masters-startissaan.

Rautapeli ratkaisee

Jack Nicklaus on kutsunut Augustaa pohjimmiltaan kakkoslyöntien kentäksi. ”Golden Bear” on usein oikeassa, niin nytkin. Kuudesta edellisestä voittajasta neljä on ollut voittaessaan kisan lähestymisyöntien strokes gained -tilaston ykkönen. Marraskuussa Dustin Johnson kuroi rautapelillään muihin eroa keskimäärin peräti 8,78 lyöntiä.

Viime vuosina vain loistavasta lähipelistään tunnettu Patrick Reed on tehnyt tähän poikkeuksen. Voittaja on ollut Masters-viikolla griiniosumatilaston top 10:ssä vain Reediä ja vuoden 2009 mestaria Charl Schwartzelia (18:s) lukuun ottamatta.

Heti hereillä

Voittajien avauskierroksen keskiarvo viimeisen 15 vuoden ajalta on 68,6 lyöntiä. Edellinen mestari, joka pelasi avauskierroksensa yli parin, oli Tiger Woods vuonna 2005, mutta hän paikkasi sen pelaamalla kaksi seuraavaa kierrosta tuloksin 66-65. Mestarit ovat olleet heti avauskierroksen jälkeen keskimäärin top 5:ssä (ka. sijoitus 4,73).

Ja kun mittarina on lyöntiero muihin, tulos on selvä. Mastersin voittaakseen kisaa ei tarvitse avauspäivän jälkeen välttämättä vielä johtaa, mutta kovin kauas kärkimiehestä ei myöskään kannata jäädä. Mestarit ovat olleet torstain jälkeen keskimäärin vain 2,2 lyönnin päässä avauskierroksen kärkinimestä. Suurin ero, joka on avauskierroksen jälkeen kurottu umpeen, on vain kuusi lyöntiä. Sen verran Sergio Garcia jätti vuonna 2017 itselleen avauspäivänä kiinni kurottavaa.

Tiger Woods jos joku tietää, miten Augustan par-viitoset selätetään. Kuva Harry How

Lauantaina kärkisijoille

Lauantai tunnetaan kilpagolfissa moving dayna, jolloin pedataan hyvät asetelmat sunnuntain päätöskierrokselle. Se pätee myös Mastersissa. Augustan kenttä viritetään tyypillisesti siten, että sunnuntaina tulokset paranevat ja jännitys tiivistyy, mutta lauantaina kenttä on vaikeampi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lauantain kierroskeskiarvo on ollut 72,68 ja sunnuntain 71,93. Juuri lauantaina pelatulla kovalla kierroksella voi siksi tehdä enemmän eroa muihin. Viimeisen 13 vuoden aikana mestarit ovat pelanneet lauantaina keskimäärin 3,62 lyöntiä päivän keskiarvoa paremmin, kun taas sunnuntain lukema on selvästi pienempi, 2,88.

Tilastojen valossa lauantaina on syytä hankkiutua aivan kilpailun kärkisijoille asti. Viimeisestä 32 Masters-voittajasta 25 on pelannut sunnuntaina kärkiryhmässä.

Par-viitosilla on onnistuttava

Aina kun tilaisuus koittaa, Augustan helposti rankaisevat mutta paljon birdiejä ja eagleita mahdollistavat par 5 -reiät on käytettävä hyödyksi. Viimeiset 15 Masters-voittajaa ovat pelanneet Augustan par-viitoset (neljän kierroksen aikana yhteensä 16 kpl) keskimäärin 8,6 lyöntiä alle parin. Ainoa huomattava poikkeus tilastoon on Danny Willett, joka pelasi vuonna 2016 par-viitoset ainoastaan pariin, mutta loisti par 3 ja par 4 -rei’illä.

Samaisen 15 vuoden aikana keskimääräinen voittotulos on ollut 10,86 lyöntiä alle parin. Birdiet on siis voittoon mieliäkseen par-viitosilta poimittava. Kovinta jälkeä ovat mestareista tehneet Patrick Reed (2018) ja Phil Mickelson (2006), jotka molemmat  pelasivat par-viitoset yhteensä 13 alle parin.

Lue seuraavaksi: 50 kysymystä ja vastausta – lähes kaikki mitä Mastersista tarvitsee tietää   

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)