[11][17]

[11][17]
Kilpagolf - Major

Mahtava Morikawa vei voiton ja teki The Openissa historiaa

Golf ei ole oikeudenmukainen peli, mutta tuskin löytyy ketään, jonka mielestä Collin Morikawa ei olisi voittoaan ansainnut. Kuva: Getty Images

Collin Morikawa pelasi Open Championshipissä horjumattomasti, eikä antanut muiden uhata voittoaan.

Collin Morikawa teki sunnuntai-iltana Englannin Sandwichissä kovan tempun saavuttamalla ensiyrittämällään voiton kauden viimeisessä major-kilpailussa, Open Championshipissä. Vastaavaan pystyi edellisen kerran Ben Curtis 18 vuotta sitten, ja tämäkin tapahtui samaisella Royal St George’s Golf Clubin kentällä.

Morikawa (-15) pelasi The Openin neljännellä kierroksella tuloksen 66 jättäen kilpailussa toiseksi sijoittuneen ja tänä vuonna pitkän suvantovaiheen selättäneen Jordan Spiethin kahden lyönnin päähän. Hän osoitti olevansa tämän hetken kylmähermoisin pelaaja tekemällä isoon menestykseen vaadittavat toimenpiteet viileän harkitusti täysin oikealla hetkellä.

Kalifornialainen vältteli alussa viisaasti virheitä ja pysytteli ikään kuin tilannetta tarkkaillen kelkan kyydissä tehden kuusi paria. Sitten tapahtui mestaruuden vahvasti pohjustanut isku etuysin lopussa kolmen peräkkäisen birdien muodossa.

Kun Morikawa ei suostunut tekemään takaysilläkään bogeja tai sortunut muihinkaan erehdyksiin, alkoi viimeistään 14. reiän birdien jälkeen näyttää siltä, että turnauksen Claret Jug -pokaali lähtee hänen matkaansa.

Samaan tulokseen Morikawan kanssa päätynyt Jordan Spieth teki päätöspäivänä kaikkensa kääntääkseen pelin edukseen. Kierros oli kuitenkin epätasainen, ja neljännen ja kuudennen reiän bogit jälkeenpäin ajatellen turhan kalliita takaiskuja.

Spieth sai virtaa seitsemännen reiän eaglesta ja pitkät putit alkoivat upota. Hän tehtaili reikien 9–14 aikana neljä birdieä, ja ero kärkeen kävi hetkellisesti yhdessä lyönnissä. ”Kavennus” oli näennäinen, sillä Morikawa teki hetken kuluttua takaysin ainoalla par-viitosella birdien.

Tämän pidemmälle Spiethin venytys ei riittänyt. Birdie-putit jäivät sisääntulon jälkimmäisellä puoliskolla turhan pitkiksi tai haastaviksi, eikä yrityksissä ollut enää sellaista magiikkaa, jolla The Open -voitto olisi ansaittu.

Kahden edellisen tavoin tuloksen 66 pelannut Jon Rahm piti pintansa kilpailun parhaana eurooppalaisena jaettuaan sunnuntain pettyneimmän pelaajan, 54 reiän jälkeen johtopaikkaa hallussaan pitäneen Louis Oosthuizenin kanssa kolmannen sijan. He jäivät neljä lyöntiä voittajasta.

Mainiosti palloa lyönyt Rahm ei tuntunut saavan aluksi millään birdie-putteja sisään hyvistäkään paikoista. Hän oli kierrostaan yksi yli, kunnes teki seiskalla eaglen. Tätä seurasi jälleen bogey, joka käytännössä sammutti espanjalaisen viimeisetkin toiveet noususta akuuttiin kärkikamppailuun.

Tärkeimpänä päivänä voittavimman näköistä golfia esitti Collin Morikawa, ja sillä on yleensä tapana johtaa suotuisaan lopputulemaan.

Rahm alkoi onnistua takaysillä puteissaan, ja iski hengen päälle saatuaan neljä peräkkäistä birdieä. Maailmanlistan kärkeen takaisin maanantaisessa päivityksessä nouseva Rahm päätti kierroksensa kahteen pariin, ja otti sen mitä otettavissa oli top 3 -sijoituksen muodossa.

Yksi lukuisista Louis Oosthuizenille tarjolla olleista major-voitosta pakeni jälleen käden ulottumattomiin. Kuva: Getty Images

Oosthuizenin huippusijoitusten lista major-kilpailuissa on pitkä, mutta voiton oltua useamman päivän hänen suuntaansa kallellaan, ei jaettu kolmas sija eteläafrikkalaisen mieltä lämmittänyt.

Tosiasia on kuitenkin se, että Oosthuizen oli sunnuntaina hajuton, mauton ja väritön sekä 71 lyönnin kierroksellaan yksi päivän heikoimmista tuloslistan yläpäähän sijoittuneista pelaajista, eikä ansainnut enempää. Hän on tullut tunnetuksi majorissa ”läheltä piti -pelaajana”, mutta on onnistunut vain kerran menemään ratkaisevan kynnyksen yli 11 vuoden takaisessa Open Championshipissä.

Alkutahdit Oosthuizenin ”tappiolle” lyötiin jo etuysillä, jossa hän ei saanut aikaiseksi kuin seitsemän paria ja kaksi bogia. Sisääntulo toi sentään kaksi birdieä, mutta 13. reiän bogey oli kohtalokas ja viimeinen niitti voittohaaveille.

Oosthuizenin peli näytti kolme päivää voittavalta golfilta, mutta se ei 72 reiän kilpailussa riitä. Tärkeimpänä päivänä voittavimman näköistä golfia esitti Collin Morikawa, ja sillä on yleensä tapana johtaa suotuisaan lopputulemaan.

Hieman yli kaksi miljoonaa dollaria palkintorahaa kuitannut Morikawa, 24, on saavuttanut lyhyessä ajassa paljon. Vuoden 2020 PGA Championshipin ykkönen teki golfin historiaa saavuttamalla voiton ensiyrittämällään toisessakin major-kilpailussa.

On harvinaista, että Morikawa maailmanlistan nelosena debytoi vasta tällä viikolla Open Championshipissä, mutta tämän taustalla on koronapandemia, minkä vuoksi kilpailua ei pelattu kaudella 2020. Toinen syy on siinä, että hän on noussut salamannopeasti huipulle oltuaan vielä kesäkuussa 2019 amatöörien kirjoissa.

Kahteen ensimmäiseen major-voittoonsa Morikawa tarvitsi vain kahdeksan kilpailua. Tahti on aivan poikkeuksellinen, ja vastaavaan on yltänyt lajin suuruuksista vain Bobby Jones, jonka uran alkupuolen pelivuosista on noin sata vuotta.

Tämänvuotisesta Open Championshipistä puuttui olennainen elementti, tuuli, joka tyypillisesti tuo kilpailussa oman mausteensa peliin. Sää Kentin kreivikunnasssa oli muutenkin harvinaisen lämmin ja viikonloppuna jopa helteinen. Se sai vaikuttamaan 149. The Openin paikoin hieman kesyltä major-turnaukselta. Kenttä erotti kuitenkin jyvät sopivasti akanoista, vaikka tulostaso nousi edellä mainitusta syystä turhankin korkeaksi.

Viimeinen kierros ei sisältänyt myöskään Open Championshipille usein ominaista dramatiikkaa, kun kukaan ei varsinaisesti sulanut johtoasemassa tai tehnyt yllättävää venymistä kärkikahinoihin. Sunnuntain kovin nousija oli päivän parasta tulosta sivunnut majoreiden kestomenestyjä Brooks Koepka (-8), joka venyi 65 lyönnin kierroksellaan jaetulle kuudennelle sijalle.

Eurooppalaisista Rahmin ohella top 10:een ylsi kahdeksannen sijan jakanut Skotlannin Robert MacIntyre (-7). Ainoa jatkokierroksille selviytynyt pohjoismaalainen, Norjan Viktor Hovland (-6) päätyi sijalle T12. Tämä oli myös kilpailun voittoa puolustaneen Irlannin Shane Lowryn sijoitus.

Parhaalle amatöörille myönnettävän hopeamitalin sai 59. sijan jakanut Saksan Matthias Schmid (+2), jolle toinen jatkoon päässyt amatööri, Kiinan Yuxin Lin hävisi neljällä lyönnillä.