Maailmanlista uudistui: LIV:lle ei heru pisteitä, mutta häviäjä on myös DPWT - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Maailmanlista uudistui: LIV:lle ei heru pisteitä, mutta häviäjä on myös DPWT

LIV Golfin kiertueelle siirtynyt Patrick Reed on putoamassa lähiaikoina maailmanlistan top 50:stä. Kuva: Getty Images

DPWT uhkaa uudistusten jälkeen jäädä pahasti PGA Tourin varjoon.

Uudistettu golfin miesten maailmanlista ei tarjoa jatkossakaan OWGR-pisteitä LIV Golfin kilpailuista. Asia kävi ilmi, kun Official World Golf Ranking julkaisi päivitetyn luettelon, jossa on mainittuna kaikki 23 kiertuetta, joista maailmanlistan pisteitä on vastedes saatavana.

Sauditaustaisen LIV Golfin päättäjät tapasivat heinäkuussa Skotlannin St Andrewsissa pelatun Open Championshipin yhteydessä maailmanlistan edustajia tavoitteenaan päästä ranking-kiertueeksi. Anomuksen sisään jättänyttä LIV Golfia ei kuitenkaan OWGR:n luettelossa rankingin virallisten kiertueiden joukossa näy.

Ratkaisu merkitsee sitä, että LIV Golfin pelaajilla ei ole varsinaista reittiä päästä major-kilpailuihin. Paikka neljään suurimpaan turnaukseen aukeaa automaattisesti maailmanlistan 50 parhaalle, mutta pistekertymän polkiessa paikoillaan, pelaajien sijoitus rankingissa heikkenee vauhdilla. LIV Golfin pelaajista kymmenen mahtuu vielä tuoreimmalla maailmanlistalla top 50:een.

Entisille major-voittajille myönnetyt osallistumisoikeudet eivät ole sidoksissa maailmanlistaan. Heitä on LIV-pelaajien joukossa useita, joten kohukiertueen pelaajia nähtäneen jatkossakin majoreissa, elleivät turnausten taustalla olevat organisaatiot ja järjestöt muuta käytäntöjään.

Scottie Scheffler tulee jäämään viimeiseksi vanhan OWGR-systeemin alla toimineen maailmanlistan ykköseksi. Kuva: Getty Images

OWGR:n näkökulmasta päätöstä tehdessä iso merkitys on luonnollisesti ollut sillä, että LIV Golf ei tue omilla toimintatavoillaan ja ratkaisuillaan perinteistä kansainvälistä kilpagolfjärjestelmää. Ongelmallinen on myös kiertueen turnausten niukka osallistujamäärä ja se, että ilman karsintaa pelattavat kilpailut ovat vain 54 reiän mittaisia.

Myös sivustonsa uudistaneen OWGR:n entisessä systeemissä listan top 200 -pelaajien lukumäärä ratkaisi, kuinka paljon kustakin turnauksesta on saatavissa maailmanlistan pisteitä. Tämän tilalle on kehitetty niin sanottu Strokes Gained World Rating -menetelmä, jossa otetaan huomioon jokaisen kilpailijan taitotaso ja kilpailukierroksen suhteellinen vaikeus.

Samalla turnausten minimipistemäärät poistuvat. Toisin kuin aiemmin, jatkossa kaikki jatkokierroksille edenneet pelaajat pääsevät osallisiksi maailmanlistan pisteistä. Suuruudeltaan viikonloppuna jäännössijoille päätyneiden pelaajien pisteet tulevat olemaan PGA Touria lukuun ottamatta marginaalisia.

Muutoksen jälkeen DP World Tourin kilpailuista saatavien pisteiden avulla on entistä vaikeampaa nousta maailmanlistalla kärkipäähän.

Torstaina Memphisissä alkavan PGA Tourin pudotuspelisarjan avauskilpailussa on mukana vajaat 40 pelaajaa maailmanlistan top 50 -listalta. Voittaja kuittaa 2,7 miljoonan dollarin palkintosumman ohella 68,5 maailmanlistan pistettä. Samaan aikaan Pohjois-Irlannissa pelattavassa DP World Tourin kilpailussa voittajalle heltiää 250 000 taalaa ja ainoastaan kahdeksan OWGR-pistettä. Epäsuhta on ilmeinen.

Maailmanlistan uudistus on herättänyt kritiikkiä. Kontrasti kahden pääkiertueen turnauksissa on huomattava, vaikka etenkin tämän viikon kisoissa ja niiden pelaajien keskimääräisessä menestyshistoriassa valtavia eroja onkin. Silti voidaan perustellusti väittää, että muutoksen jälkeen DP World Tourin kilpailuista saatavien pisteiden avulla on entistä vaikeampaa nousta maailmanlistalla kärkipäähän.

Monen pelaajan tavoite on top 50, sillä se aukaisee portit majoreihin. DPWT:n kautta tavoitteen saavuttaminen vaikeutuu nyt entisestään.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että eteläafrikkalaisen Sunshine Tourin ja Australian Tourin kaltaisten kiertueiden kilpailuista saatavat pisteet jäävät jatkossa hyvin pieniksi, ellei olemattomiksi. Samalla on muistettava, että maailmanlistan muutos lanseerataan aikana, jolloin PGA Tourin ja DP World Tourin välinen kuilu on suurimmillaan. Se on jaossa olevien pisteiden valossa omiaan lisäämään epäreiluuden tunnetta.

Tulevana maanantaina päivitettävä maailmanlista on ensimmäinen, jossa viimeisimmät muutokset on otettu huomioon. Tilastonikkarit tulevat todennäköisesti ylläpitämään pitkään vanhaa järjestelmää uuden rinnalla, jotta muutosten todellisia vaikutuksia voidaan arvioida kattavammin.

Lue seuraavaksi: PGA Tourille merkittävä ”erävoitto” – LIV Golfin pelaajilla ei ole asiaa FedEx Cupin finaalisarjaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

    Seniorigolfari says:

    USA:laisen PGA Tourin pyrkimys monopoliasemaanko tässä on kysymyksessä? OWGR:n omistajat (ja päättäjät) ovat nimittäin the PGA of America, the International Federation of PGA Tours, the USGA, the PGA Tour, Augusta National, the R&A and the PGA European Tour. Keskittämällä rankinpisteiden kertyminen käytännössä vain PGA Tourin hallinnoimiin kilpailuihin, muut kiertueet kuivuvat kokoon ja menettävät katsojien kiinnostuksen (ja rahat). Niistä tulee challence-toureja PGA Tourille pääsemiseksi. Ja sinnehän kaikki ne haluavat, joilla on tähtäimenä Majoreihin osallistuminen. Ilman PGA Tourin pisteitähän Majoreihin ei kohta ole mitään asiaa.

    Minun mielestäni OWGR ja PGA kaivavat omaa kuoppaansa dilutomalla muiden mantereiden tourien asemaa.

    Sport Goofy says:

    Tässä olisikin saattanut olla se saudirahalla pyörivän kiertueen rakentava markkinarako maailman golfjärjestelmässä: jonkinlainen laajennettu WGC-sarja (cutin puute ei tunnu olevan tässä se todellinen ongelma kun miettii esim. Hero World Challengea), jonka osakilpailut (10-15 vuodessa) olisivat Australiassa, Etelä-Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa, miksei latinalaisessa Amerikassakin. Ei kisoja USA:ssa eikä PGA:n kaikkein arvostetuimpien turnausten kanssa päälläkkäin. Sisäänpääsy maailmanlistan perusteella + kiintiöpaikkoja alueellisille kiertueille hieman saman tyyliin kuin US Openiin on ollut nyt pari vuotta DPWT:llä. Perinteinen neljän kierroksen kisa joko cutilla tai ilman. Erinomainen mahdollisuus A) tarjota huippugolfia eri maiden yleisöille ja B) alueellisten kiertueiden mukaanlukien myös DPWT pelaajille kerätä OWGR-pisteitä (joka sitten kertautuisi heidän osallistuessaan omien kiertueidensa kisoihin paremmalla rankingillaan). Ei sopimuspelaajia vaan esim. nyt Mickelsoniin tuhlatut rahat olisivat palkintopotissa ja rahat jaettaisiin oikeasti monestyksen perusteella.

    Tuo rahan eettisesti arveluttava alkuperä ei taida olla tässä muille kiertueille se todellinen kynnyskysymys, PGA:nkin retoriikka on mennyt viime aikoina enenevässä määrin poispäin saudien ihmisoikeusrikkomuksista kohti isänmaallisuuden korostamista.

    Sami Hirvelä says:

    Olisi European tourin (DP world tour) kannattanut sittenkin lähteä LIV kelkkaan ja antaa LIV pelaajien pelata vapaasti myös European tourin kisoja. Olisi nostanut merkittävästi European touriin kohdistuvaa mielenkiintoa ja kyseisen tourin tasoa. PGA tour yrittää selkeästi vastaiskuna LIV tourille korostaa monopoliasemaansa huippugolfissa ja tästä kärsii koko laji. Ei hyvä…

    Bryson says:

    Tämän kaiken mylläkän takana on vain yksi henkilö, joka kuvittelee olevansa maailman napa. Pikku Napoleon Monahan tekee paniikissa tuhoisia päätöksiä. Lisää valuu pelaajia LIV Tourille. Eikä syyttä. LIVltä saavat matkalaukullisen tai useamman täynnä 10x100x100 USD setelinippuja, yksi nippu on 100 000 USD. Sillä pelaajien omat taustamurheet on hoidettu ja voi keskittyä pelaamiseen ja siihen tarvittavaan harjoitteluun.

    Chip Greenside says:

    Kuinka kauan saudit syytävät satoja miljoonia vuosittain tähän hommaan? Mitä sitten tapahtuu, kun rahahanat menevät tukkoon? Luultavasti nuo jo golfillisessa eläkeiässä olevat michelsonit ja stensonit ym. lopettavat ja nuoremmat yrittävät karsia PGA-tourille ja DPwt:lle, jos huolitaan takaisin.

    Chip Greenside says:

    Tuolla tekstissä verrattiin isoimman tourin yhtä isointa kisaa pienemmän tourin yhteen pienimpään kisaan. Tekstiä lainaten:” Epäsuhta on ilmeinen”.

    Vipsu says:

    Voittajia :
    Minitourien jyrät
    Pienemmät kiertueet (JT,LaAT,AT,CT)

    Häviäjiä:
    Keskisuurten ja pienten tourkisojen voittajat/Top5-pelaajat