18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Lee Anne Pacella ja Carin Kochillla vakuuttava alku Finnair Mastersissa

Lee-Ann Pace teki etuysillä neljä birdietä ja yhden eaglen

Lee-Ann

Olosuhteet olivat aamupäivän pelaajille lähes täydelliset tuloksentekoon perjantaina Finnair Mastersin käynnistyessä. Tyyni keli ja talvisääntö antoivat kaikki mahdollisuudet kovaan tulostehtailuun jota kierroksen ensimmäisellä puoliskolla nähtiinkin.

Lee-Anne Pace Etelä-Afrikasta työsti ulosmenon seitsemän ensimmäisen reiän aikana neljä birdietä ja karkasi selvään johtoon tehtyään kahdeksannella ( oikean kentän neljäs) eaglen.

Kaisa Ruuttila onnistui avauspuoliskollaan myös mainiosti, neljän birdien lisäksi tuloskortissa on yksi bogey. Minea Blomqvistin kenttäpeli oli ailahtelevaa, kierroksensa puolivälissä hän oli paríssa upotettuaan 18:lla pitkän par-putin.

Carin

Carin Koch häikäisi Talissa jälleen myös pelitaidoillaan. Taustalla Jani Tuomilehto.

Carin Koch näki keskiviikkona ensimmäisen kerran 21 vuoteen Talin golfkentän, saman areenan jolla hän vuonna 1989 voitti Finnish Amateur Openin. Torstaina 39-vuotias maailmantähti kiersi pro-amissa kenttää yhdessä Antti Nurmen ja Jani Tuomilehdon sekä Finnairin edustajan kanssa.

”Oikein mukavan oloinen kenttä tämä on, kivoja reikiä. Täytyy kyllä myöntää, että en muista niistä yhtäkään”, hän myönsi kierroksen kuluessa. Cochilla ei ollut päässään myöskään minkäänlaista mielikuvaa siitä, kuinka ratkaisu 1989 Talissa hänen edukseen tapahtui.

”Sorry, en muista edes kuka tuo vastustajani uusinnassa oli”

Muistamattomuus on helpommin ymmärrettävissä kun lähtee ynnäämään sitä, kuinka monella sadalla eri kentällä eri puolilla maailmaa hän on tuon jälkeen pelannut. Koch on jäänyt suuren yleisön ja median mieleen ”kauneimpana skandinaavina” LPGA Tourilla, todellisena katseenvangitsijana jollainen hän on edelleen. Annika Sörenstam oli ruotsalaisista voittava robotti, Helen Alfredsson itseensä ja peliinsä usein suuttunut tempperamenttinen taiteilija.

Koch voitti LPGA Tourilla kaksi kertaa, vuonna 2002 hän sjoittui kymmenen joukkoon peräti 13 kertaa.Uran kohokohtia olivat neljä Solheim Cupia vuosina 2000, 2002, 2003 ja 2005.

Taliin Koch tuli hieman selkävaivaisena, mutta hän uskoo pystyvänsä pelaamaan kisan ilman ongelmia läpi.Ainakin alku oli lupaava myös perjantaina.

Finnair Mastersia on helppo seurata paikanpäällä

Yleisön viihtymiseen, kilpailun helppoon seurattavuuteen ja tulospalveluun on Finnair Mastersissa jälleen panostettu. Kentällä, narujen takana kilpailua kykenee seuraamaan varsin läheltä kaikilla reiíllä. Peliä seuratessa saa kaupanpäälle myös hyvää liikuntaa mikäli ottaa jalat alleen ja seuraa esim. jotain ryhmää läpi kierroksen. Vaihtoehtona Talin klubialueen pihan alueelta katsojat voivat seurata peliä noin 200 metriä suuntaansa liikkumalla kuudelta reiältä ( normaalin kentän 18, 1,2,3,5 ja 6).

Toinen kohtaamispaikka on ns. Pickadilly jonne on matkaa klubilta noin 600 metriä. Myös sieltä katsoja hahmottaa helposti kuuden reiän ( 9,10,12,13,15 ja 16) suorituksia . Talin klubialueen pihalla on suuri videotaulujonne päivittyvät nopeasti tulokset ja tunnelmat kentältä.

Ekotiit ja pallot tarjoushinnoin Finnair Mastersin Expo-alueelta

Aki

Aki Kuivaniemi myy viikonloppuna Talissa laadukkaita ekotuotteita.

Yleisön käytössä on kaksi kahvila-ravintolaa. Ns. Expo-alue sijaitsee kisakentän ykkösen tiiauspaikan vasemmalla puolella. Siellä on myös kisan yhteistyökumppanien ja näytteilleasettajien osastoja. Piccadillyn alueella on myös kahvio ja jäätelömyyntipiste. Golf Coat yrityksen toimitusjohtaja Aki Kuivaniemi toi markkinoille alkukesästä Vehnä- ja maissitärkkelyksestä valmistetut BioGolftiit joita hän myy enimmäkseen painatuksin.

”Tuote on otettu erinomaisesti vastaan. Ympäristöystävällisyys on ehdottomasti kova argumentti tulevaisuudessa myös golfissa”, hän ennustaa. Kuivaniemen Ramsteiniksi nimeämä painokone on näkemisen arvoinen ”härveli” joka suoltaa painettuja tiitikkuja hurjaa vauhtia Talin Expo-alueella koko viikonlopun ajan. Laite on Pohjoismaiden ainoa. Tiit saa siis mukaansa tarjoushinnoin ja pieninäkin erinä. Golf Coat esittelee ja myy Finnair Mastersissa myös maailman kalleinta ekologista Dixon-palloa joka kauppiaan käsityksen mukaan markkinoiden paras ominaisuuksiltaan. Pallon tusinahinta viikonlopun aikana on 55 euroa.

Antti Nurmi ja Jani Tuomilehto viihtyivät

Antti

Antti Nurmi ja Jani Tuomilehto saivat kesän Finnair Masters Challenge pistetehtailuilleen vastinetta torstain Pro-amissa.

Finnair Masters Challengessa kärkipaikan henkilökohtaisessa kisassa jakaneet Antti Nurmi ja Jani Tuomilehto nautiskelivat täysillä Kochin seurasta torstaiaamun pro-amissa. Kolmanneksi kisassa sijoittunut Ville Piipponen ei ehtinyt mukaan.

”Carin on upea tyyppi, tosi ammattilainen, ottaa hienosti ryhmän muut jäsenet huomioon. Ja se, miten helposti hän lyö palloa tekee vaikutuksen. Ero meihin harrastelijoihin tulee esiin nimenomaan lähipelissä, arvioi Antti Nurmi joka teki kaksikosta enemmän pisteitä.

”34 tai 35 niitä taisi tulla. Tämä oli eka kertani Talissa. Oikein mukava kenttä. Viheriöt vaan ovat niin nopeat, että paluuputissa on yllättävästi matkaa jäljellä”

Jani Tuomilehdon kotiseura on Parainen. Mies on kehittynyt varsin nopeasti, hän aloitti vuosi sitten syyskuussa, nyt tasoitus on kymmenen pinnassa. Myös turkulainen ihasteli Talin kisatunnelmaa ensimmäistä kertaa.

”Tämä on ollut hieno kokemus. Keskiviikkona hyvä illallinen ohjelmineen, majoitus Kalastajatorpalla ja nyt fantastinen peli upean daamin seurassa. Finnair Masters Challenge oli minulle ja Antille todellinen täysosuma vaikkemme joukkuekisassa pärjänneetkään, Tuomilehto suitsutti.

Lee Anne Pace hakee kolmatta täysosumaa

Lee

Lee Anne Pace ottaa perjantaina mitaa Minea Blomqvistista Finnair Mastersissa

Etelä-Afrikan Lee Anne Pace pelaa kaksi ensimmäistä kierrostaan kahden pienen lapsen äidin, MInea Blomqvistin ja Virginie Lagoutte-Clementin kanssa. Viimeisissä kahdeksassa kisassaan hän on ansainnnut LET:lla yli 200.000 euroa ja noussut rahalistan kärkeen. Varsin yllättäen voidaan sanoa 28-vuotiaasta Pacesta joka Caroline Hedwallin tavoin on opiskellut Oklahomassa, Tulsan yliopistossa.

”Mukavaa päästä pelaamaan Minnin kanssa, hän on varsin mukava tyyppi myös kentän ulkopuolella. Oma menestykseni perustuu hyvään puttaamiseen , olen ollut putterini kanssa hyvää pataa viimeiset kuukaudet. Nyt kun nousin rahalistan kärkeen, luonnollinen tavoite olisi pitää tämä paikka kauden loppuun, Pace suunnitteli.

Hän on pelannut Talissa kolmasti aiemmin, mutta ei ole kertaakaan yltänyt kymmenen ensimmäisen joukkoon.

Ursula Wikström haluaa pelata myös lauantaina

Aviomies

Aviomies Mika Wikström toimii Ursula Wikströmin caddienä, Petteri Nykky palaa viikonlopuksi valmentamaan salibandyjoukkuettaan Sveitsiin.

”Unski” Wikström pelasi alkukauden varsin lupaavasti. Viimeisissä neljässä kisassan hän on karsitunut kolme kertaa. Kun tähän ynnätään muiden suomalaissuosikkien , Minea Blomqvistin( 0/5) ja Riikka Hakkaraisen (1/12) kauden saldot jatkoonpääsyistä , tulee hieman haetulla otannalla yhteissaldoksi 2/20 joka on varsin lohduton eikä tee suomalaisista suosikkeja…

”Ursula on blokannut lyöntejään oikealle, hän pyörii väliin hallitsemattomasti kuin poranterän päällä lantiollaan. Parempaa kohden tässä ollaan taas menossa. Pitää olla malttia ja mielenhallintaa, lohdutteli valmentaja Petteri Nykky joka teki alkuviikosta muutaman päivän opetusmatkan Sveitsistä Suomeen.

”Tavoite on pelata myös lauantain toisella kierroksella, jottei tule edelliskisan tavoin kutsua katsomoon jo avauspäivän jälkeen, naureskeli Wikström mediatilaisuudessa. Tuossa kisassa hänen tuloksensa oli kovass myrskyssä 90, peräti 12 pelaajaa vihellettiin vilttiin. Tämä lienee Tourin ennätys ainakin viimeisen viiden vuoden aikana.

Riikka Hakkarainen on takellellut pahasti, yksi tehty cutti 12:ssa kisassa on luonnollisesti uran pohjanoteeraus.

”Voittoa lähden aina hakemaan, kyllä se tästä pikkuhiljaa paremmaksi kääntyy, hän valoi uskoa median edessä.

Minea Blomqvistilla oli mediatilaisuuden jälkeen reilu vastaus kysymykseen mikä oli hänen kohdallaan parasta torstain pro-amissa.

”Kyllä se oli pelikaverien hyvät lyönnit, omissani ei ollut ihmeemmin kehumista. Se on varmaa, että kun kisa alkaa, taistelen jokaisesta lyönnistä, Minni lupasi suunnatessaan yhdessä Timo Rauhalan ja Anne Hakulan kanssa kohden rangea.

Teemu Tyry

Kaisa Ruuttila pelaa elämänsä parasta kautta

Kaisa

Talin iltapäivän sadekuurotkaan eivät pyyhkineet hymyä Kaisa Ruuttilan kasvoilta. Peli on kulkenut ja hän johtaa Ruotsin Nordea Touria kahdella voitolla ja kahdella kakkossijalla. Odotukset ovat korkealla myös perjantaina alkavassa Finnair Mastersissa, hän on kesän tulosten perusteella ehkä kuumin suomalaisnimi.

”Olen varmasti mennyt myös pelillisesti eteenpäin, mutta suurin muutos on tapahtunut 15 sentin matkalla lippalakin alla”, hymähtää Kaisa.

Kaisa Ruuttilan viime vuosi oli suossa rämpimistä. Yhteistyö valmentaja Niklas Rajamäen kanssa käynnistyi vuoden 2009 alussa ja vuoden aikana lyöntiin tehtiin muutoksia. Kaisa tiesi etukäteen, että muutokset toisivat myös vaikeuksia, mutta myöntää, ettei hän odottanut niin vaikeaa vuotta, kuin siitä tuli.

Monet itkut itketty

”Monet itkut on itketty. Lähellä oli, etteivät mailat lentäneet narikkaan. Perhe oli kovilla ja sanoinkin, että menen toimistoon päivätöihin, että takuuvarmasti saan tienattua jotain rahaa.”

”Äiti kuitenkin totesi, että ei sinusta ole niihinkään hommiin”, Ruuttila naurahtaa nyt vapautuneesti ja syytä onkin.

Tänä vuonna lyöntiin haetut muutokset ovat loksahtaneet kohdalleen eikä niitä tarvitse enää miettiä joka kerta pallolle asettuessa. Lisäksi hän pääsi keväällä Golfmasuunin listoille ja sen myötä myös kauden kilpailurahat varmistuivat. Golfmasuuni auttaa lahjakkaita suomalaispelaajia läpi ammattilaisuran ensimmäisten karikoiden.

”Valmennus on nyt kunnossa, rahat riittävät kilpailemiseen ja Masuunin myötä meillä on hyvä yhdessä tekemisen fiilis. Amatöörinä tytöt ja pojat treenasivat yhdessä ja olimme joukkue, mutta kun siirryin ammattilaiseksi, sitä huomasi yhtäkkiä olevansa ongelmiensa kanssa aika yksin”, Kaisa kertaa.

Ura pyörähti eteenpäin

Nordea Tourin ensimmäinen voitto kesällä käänsi pyörän pyörimään myötäpäivään ja sen jälkeen Kaisa on olemukseltaan kilpaillut hellekesän auringon kanssa. Kasvoilta loistaa päivän paiste ja itseluottamus.

”Ruotsin ekan kisan voittaminen oli tärkeä etappi. Johdin sitä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ja sain pidettyä asemastani kiinni. Tietysti Turussa voittaminen oli myös hieno juttu, olihan siellä kotiyleisö.”

Finnair Mastersissa Ruuttila hakee hyvää suoritusta syksyn Euroopan Tourin karsintoja silmällä pitäen. Ja sinne tavoite on asetettu.

”Tietysti jos nyt voittaisi, niin ensi vuoden työpaikkakin varmistuisi laakista. Karsinnat on raskas urakka marras-joulukuussa.”

Eikä se voittaminenkaan mikään utopistinen unelma ole. Kuten Minea Blomqvist totesi lehdistötilaisuudessa: jos pystyy voittamaan Nordea Tourilla, pystyy siihen myös LET:llä.

Kaisa Ruuttila starttaa Talissa huomenna klo 9.40 kymppitiiltä ja pelikavereina ovat ruotsalainen maailman ykkösamatööri Caroline Hedwall ja ranskalainen Melodie Bourdy.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje