Lauri Ruuska tietää, missä on kehityttävä, jotta paluusta DPWT:lle tulisi totta - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Lauri Ruuska tietää, missä on kehityttävä, jotta paluusta DPWT:lle tulisi totta

Lauri Ruuska pelasi kauden parasta golfiaan Italian Openissa kesäkuun lopussa. Kuva: Getty Images.

Miesten eurooppalaisella haastajakiertueella Challenge Tourilla pelaa alkavalla kaudella todennäköisesti säännöllisesti vain yksi suomalainen, Lauri Ruuska.

Kalle Samooja pääsee omalla pelioikeudellaan mukaan joihinkin kisoihin, ja muutama muukin suomalainen joihinkin turnauksiin. Ruuska on kuitenkin ainoa, jonka pelioikeudella pääsee kisaamaan edes jossain määrin säännöllisesti. Eikä hänenkään pelioikeutensa vahvimmasta päästä ole.

”Ei se ole paras mahdollinen, aika alhainen. DPWT:n top 176 ulkopuolella olevat pelaajat viime vuoden rankingista. Sillä pystyy kuitenkin rakentamaan ihan hyvän kalenterin”, Ruuska muotoilee.

Kautensa Ruuska käynnistää todennäköisesti Etelä-Afrikasta tammikuun lopulta. Takuita ei ole, mutta hän on viivalla sitten, kun mukaan mahtuu. Vierumäen kotikisalla on suuri merkitys suomalaiselle golfille, eikä vähiten Ruuskalle. Repaleista kisaohjelmaa voisi täydentää niillä kilpailuilla, joihin Ruuska mahdollisesti hänelle myönnettävillä villeillä korteilla pääsisi mukaan.

Epävarmuutta on kuitenkin luvassa paljon. Siihen Ruuska tottui jo viime kaudella. Hän sai DPWT:n pelioikeuden sijoittumalla kiertueen karsinnoissa jaetulle 22. sijalle. Nousijoita oli kuitenkin lopulta 33 ja pelimahdollisuudet jäivät todella vähiin; Ruuska pääsi mukaan 15 kisaan.

En ollut valmis sillä viime kauden pelillä menestymään tourilla. Pitää katsoa faktoja.

Karsinnoista kortin saaneet pelaajat pääsivät pelaamaan keskimäärin 19,1 kisaa. Challenge Tourin rankingsijoituksen kautta nousseet pelaajat taas saivat 27,3 kisaa. Kisamäärä näkyi pelaajien rankingsijoituksessa: karsintojen kautta nousseista pelaajista vähemmän kuin yksi kolmesta uusi pelioikeutensa, CT:n kautta nousseista siihen pystyi kolme neljästä.

Epäsuhtaan herättiin myös kiertueella. Karsintojen kautta pelioikeuden sai tänä vuonna enää 20 parasta, kun raja oli ennen 25. CT:n kautta kortin saa ensi kaudellekin 20 parasta. Ruuskaa muutos voi hyödyttää, koska tavoitteissa on ansaita pelioikeus menestymällä Challenge Tourilla. Viime kauden epäonnistumiset hän on käsitellyt.

”Kyllä se on jonkun verran kismittänyt. Monta läheltä piti cuttia tuli missattua. Mutta jälkikäteen katsottuna, en ollut valmis sillä viime kauden pelillä menestymään tourilla. Pitää katsoa faktoja. Ihan hyvä tippua ja hakea peli kohdalleen ja lähteä haastamaan top 20:ä. Se on selkeä tavoite ja takaisin tourille”, hän sanoo.

Ruuska sanoo suoraan, että heikot esitykset DPWT:llä kalvoivat ajoittain mieltä. Välillä hän muistutti itseään siitä, että kaikesta huolimatta hän elää juuri nyt todeksi unelmaansa, pelaa Euroopan parhailla kentillä arvostavan yleisön edessä. Se auttoi huonoina hetkinä.

”Ei se kyllä mennyt hyvin. Pelasin toissa syksynä parempaa golfia kuin tällä kaudella kertaakaan. Yksi top 10 siellä oli, ja toinen hyvä kisa, mutta tuntuu, että jäi aika paljon piippuun”, viidessä kilpailussa jatkokierroksille selviytynyt pelaaja sanoo.

”Totta kai taso on kovempi (DPWT:llä), kärkiäijät on kovia ja taso on laaja. CT:llä on ehkä 40 äijää, jotka pystyvät voittamaan kisoja, tourilla on satakunta.”

”Sen verran on tullut epäonnistumisia ja sen verran olen kasvanut ihmisenä ja golfarina, ettei se niin paljon ottanut pannuun. Otan sen niin, että näissä asioissa olin huono tällä viikolla, ja pitää tehdä hommia, että olen parempi”, hän sanoo.

Ruuska sai DPWT:ltä viime kaudella takuupalkan, josta jäi sen verran sukan varteen, että hän on pystynyt valmistautumaan alkavaan kauteen kunnolla. Haastattelun hän antoi reilun viikoin mittaisen Dubain treenileirin loppumetreillä.

Lauri Ruuska on tehnyt muutoksia puttaamiseensa, jotta pallo löytäisi tiensä reikään entistä paremmalla prosentilla. Kuva: Getty Images.

Kokenut pelaaja on analysoinut omaa tekemistään matkan varrella ja kauden jälkeen, eikä hän arkaile sanoa sitä, missä kohtaa homma meni pieleen.

”Statseista sen näkee. Draivaaminen on vahvuuteni, mutta nyt en ollut tiiltäkään parhaimmillani, kuitenkin riittävän hyvä. Varsinkin kesäkaudella puttaaminen ja lähestymiset olivat huonoja, ja siellä tuli paljon tukkaan”, hän naulaa.

Ruuska on aina pitänyt itseään melko hyvänä puttaajana. Siksi oli ikävä yllätys huomata, ettei puttipeli viime kaudella toiminutkaan. Olosuhteiden, käytännössä haastajakiertueen viheriöitä nopeampien puttipintojen, piikkiin Ruuska ei huonoja kisoja laita, sillä hän on aina ollut kuin kotonaan nimenomaan nopeilla viheriöillä.

”Se alkoi menemään pään sisään, kun ei uponnut pallo reikään. Italiassakin taisin olla ihan kärjessä tee to green -tilastoissa, mutta putissa en ollut sadan parhaan joukossa. Jäin kolme lyöntiä jäi voitosta ja ne hävisin putissa”, Italian Open -kisassa kymmenennen sijan jakanut suomalainen sanoo.

Kauden mittaan Ruuska haki suorituksiinsa uutta pontta kokeilemalla erilaisia puttereita. Työkaluksi on sittemmin vakiintunut LAB:in kulmarauta. Putteria suurempi muutos on käsien asennon muuttaminen, ja nykyään Ruuska puttaa uudella otteella oikea käsi alempana.

Mutta ei menestys yksin puttaamiseen kaatunut, sitäkin suurempi merkitys oli rautapelillä.

”Löin liian monesti itseni sellaiseen paikkaan, etten pystynyt paria pelastamaan. Pallon kaari ei ollut hallussa. Jos lähtee pelaamaan drawt’ta, sen on tultava. Eli ihan perusjuttuja.”

Talvikaudella Ruuska on työstänyt lyöntitekniikkaansa ja pyrkinyt vakioimaan rautalyönteihinsä fade-kierteen. Puilla hän on lyönyt fadea jo jokusen vuoden ajan. Raudoilla hän on pelannut kumpaakin kierrettä tarpeen mukaan, mutta pääkiertuekaudella juuri se ei toiminut.

”Nyt ei treeneissä ole hirveän montaa palloa vasemmalle kaartanut.”

Kehityskohteet ovat selkeät ja uran ensimmäinen kausi pääkiertueella osoitti, mihin taso on nostettava, jotta seuraava yritys tuottaisi parempia tuloksia. Epäonnistumiseen Ruuska ei halua jäädä vellomaan, vaan katse on jo suunnattu tulevaan.

”Ei yksi huono vuosi mitään kaada. Luotan omaan tiimiini. Yritetään tehdä laadukkaammin hommia ja olla valmiita”, hän sanoo.

Lue seuraavaksi: CT:n kautta pääkiertueelle nousseet ovat pitäneet korttinsa isolla prosentilla, toisin kuin karsintojen kautta nousseet

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje