11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kuka kesyttää Ocean Coursen?

Graeme McDowell on yksi PGA Championshipin eurooppalaisista valttikorteista. © Getty Images

Maailman parhaat golfin pelaajat ovat kokoontuneet Etelä-Carolinaan kamppailemaan kauden viimeisen major-turnauksen, PGA Championshipin paremmuudesta. Torstaina alkavan kisan voittoa puolustaa Keegan Bradley, joka juhli menestystä viime viikonvaihteessa pelatussa Bridgestone Invitationalissa.

Vuoden takaisen kilpailun ratkaisu oli mielenkiintoinen. Bradley oli loppusuoralla viisi lyöntiä kärkeä jäljessä, mutta venyi otteensa menettäneen Jason Dufnerin kanssa tasoihin ja myöhemmin uusintavoittoon. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pitkää putteria käyttänyt pelaaja kuittasi nimiinsä major-tittelin.

Sitten vuoden 2006 eurooppalaiset ovat jääneet vain kerran ilman major-voittoa. Jo ovella kolkuttavaa epäkohtaa käy suurimpien suosikkien joukossa korjaamaan Graeme McDowell, joka sijoittui kahdessa edellisessä majorissa viiden joukkoon. Myös alavireisesti pitkin kautta pelanneen Rory McIlroyn viides sija Firestonella antaa toiveita paremmasta. Maailmanlistan ykkösen Luke Donaldin ja kolme sijaa alempana olevan Lee Westwoodin tekemiset ovat aina suurennuslasin alla, vaikka ensimmäinen major-voitto antaa yhä odottaa itseään.

Kiawah Islandilla sijaitseva Ocean Course on pidentynyt PGA Championshipiä varten 7019-metriseksi areenaksi. Tuoreet muutokset ovat samalla tehneet siitä pisimmän kentän major-turnausten historiassa. Pete Dyen luomus tulee myös kaikkine inhottavuuksineen pitämään pelaajat hereillä: se on rankattu monilla arvostetuilla listoilla Yhdysvaltain vaativimmaksi kentäksi.

Isäntämaan vahvimpien voittajaehdokkaiden joukkoon kuuluvat mm. Dustin Johnson, SteveStricker ja Jason Dufner. Johnson oli voiton kahvassa kiinni Whistling Straitsilla kaksi vuotta sitten, joten hänen pelityylinsä näyttäisi sopivat Dyen suunnittelemille kentille.

Steve Strikcer on saavuttanut urallaan paljon, mutta jotain puuttuu.  &copy Getty Images

Steve Strikcer on saavuttanut urallaan paljon, mutta jotain puuttuu. &copy Getty Images

Jos on Donaldin ja Westwoodin major-voittoa odotettu pitkään, voisi samaa sanoa Strickerin kohdalla. Stricker sijoittui Bridgestonessa toiseksi, joten luotettavan ja henkisesti vahvan pelaajan viritys lienee sopivasti kohdallaan. Atlantassa varmanoloisen mestaruuden missannut Dufner on kasvanut melkoisesti pelaajana vuoden sisällä: tästä kertovat omaa kieltään kaksi voittoa PGA Tourilla. Dufner on mainio pallonlyöjä – tärkeä ominaisuus Kiawah Islandilla.

Tiger Woodsin edellisestä major-voitosta on vierähtänyt neljä vuotta, mutta tämä kausi on nostanut hänet takaisin parrasvalohin. Vaikka maailmanlistan kakkonen on mainittu joissakin arvioissa kisan kärkiehdokkaaksi, ei Tigerin lyöntipeli ole tosiasiassa juuri koskaan ottanut istuakseen Dyen aikaansaannoksilla. Haavoittuvaisin osa-alue liittynee hänen kohdallaan jälleen draiveihin.

Ocean Course tunnetaan kenties parhaiten vuoden 1991 Ryder Cupista, jossa Eurooppa kärsi USA:lle niukan tappion. Bernhard Langerilla oli ratkaisevassa ottelussa Hale Irwiniä vastaan alle kaksimetrinen voittoputti, joka onnistuessaan olisi säilyttänyt valtikan vanhan mantereen puolella.

Tämänvuotinen turnaus on järjestyksessään 94:s PGA Championship. Kisa pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1916, jonka voittaja Englannin Jim Barnes uusi mestaruutensa kolme vuotta myöhemmin. Vuosina 1917 ja 1918 kilpailua ei pelattu lainkaan. PGA Championshipin pelimuoto oli match play vuoteen 1957 saakka. Walter Hagen otti viisi voittoa vuosina 1921-1927. Gene Sarazen ja Sam Snead voittivat molemmat kolme kertaa reikäpeliaikakaudella. Jack Nicklausilla on viisi lyöntipelivoittoa, Tiger Woodsilla yksi vähemmän.

PGA Championship, 1. kierroksen lähtöaikoja (Suomen aikaa): 15.10 Dustin Johnson-Rory McIlroy-Jim Furyk 15.20 Jason Dufner-Paul Casey-Geoff Ogilvy 15.30 Keegan Bradley-Martin Kaymer-Tiger Woods 15.40 Louis Oosthuizen-Ian Poulter-Steve Stricker 15.50 Lee Westwood-Bill Haas-Angel Cabrera

20.00 Charl Schwartzel-Rickie Fowler-Nicolas Colsaerts 20.10 Hunter Mahan-Adam Scott-Sergio Garcia 20.20 Bubba Watson-Webb Simpson-Ernie Els 20.30 Luke Donald-Brandt Snedeker-Zach Johnson 20.40 Padraig Harrington-Phil Mickelson-Davis Love III 20.50 Scott Piercy-Graeme McDowell-Matt Kuchar

Nelonen Pro 2 ja Viasat Golf (englanninkielinen) lähettävät torstaista sunnuntaihin suoria lähetyksiä PGA Championshipistä. Lähetykset alkavat torstaina ja perjantaina klo 21, lauantaina ja sunnuntaina puoli tuntia myöhemmin. Nelonen Pro 2:lla selostuksesta vastaa Teemu Tyry.

Marko Kuivasaari

Majorveikkaus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)