11.–18.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Muu

Kuin sata vuotta sitten – hikkorikiertueen mestarit ratkaistaan Vuosaaressa

Hikkorigolfia pelataan ennen vuotta 1935 rakennetuilla hikkorivartisilla mailoilla. Kuva Getty Images

Golfin perinteitä kunnioittavan hikkorigolfin avoin kilpailusarja päättyy Golfpiste Hickory Finaliin.

Hikkorigolf on golfin alalaji, joka vetää puoleensa lajin alkuperäisestä muodosta lumoutuneita ja golfin historiaan perehtyneitä harrastajia.

Normaaligolfista hikkorigolf poikkeaa lähinnä varusteiden ja pukeutumisen osalta. Lajia pelataan hikkorivartisilla, ennen vuotta 1935 rakennetuilla mailoilla, ja kierrokselle sonnustaudutaan usein sadan vuoden takaisen golfmuodin mukaisesti.

Hikkorigolfissa pelataan myös avointa kilpailukiertuetta, Finnish Hickory Touria, jonka finaali käydään sunnuntaina 24. syyskuuta Vuosaaressa. Golfpiste toimii perinteiseen tapaan finaalin pääsponsorina.

Golfpiste Hickory Finalin ensisijaisena pelimuotona on pistebogey, ja kilpailussa käytetään pelaajan tasoituksesta johdettua hikkoritasoitusta. Hikkorigolfissa kilpailtaessa kenttä viritetään yleensä hieman tavallista lyhyemmäksi kokonaispituuden vaihdellessa miehillä noin 5 000 ja 5 500 metrin välillä.

Kiertueen priimusmoottorina on toiminut pitkään Antti Paatola, joka ansaitsi golfin historian ja Golfantiikki-yrityksensä kautta myös leipänsä ennen eläköitymistään. Ensi vuonna kiertueen vetovastuu siirtyy Suomen Golfhistorialliselle Seuralle, jossa Paatola on yhtenä perustajajäsenistä edelleen mukana.

”Suomessa hikkorigolfia pelaa joitakin kymmeniä ihmisiä, mutta Ruotsissa se on jo selvästi isompi juttu. Maan mestaruuskisoissa on ollut parhaimmillaan 180 osallistujaa, ja kilpailuissa kärkisijoilla ovat usein entiset ammattilaispelaajat. Laji näyttäisi olevan kasvussa myös Yhdysvalloissa. Monesta osavaltiosta löytyy oma hikkoriyhteisö, ja kilpailuja voi olla yhtenä viikonloppuna useampiakin”, Paatola kertoo.

Paatola pelaa nykyisin kaikki kierroksensa hikkorimailoilla. Nykymailoilla pelaamisen hän lopetti noin kymmenen vuotta sitten.

”Osallistuin yhteen Kauppalehden järjestämään isoon kilpailuun hikkorimailoilla ja huomasin pärjääväni ihan normaalisti muiden tavallisilla mailoilla pelaavien joukossa. Sen jälkeen en ole nykymailoihin koskenut”, Paatola sanoo.

Paatola on myös vannoutunut links-golfin ystävä. Hän on pelannut yli 80 aidolla links-kentällä, ensisijaisesti Britteinsaarilla, jossa hän on käynyt myös kilpailemassa hikkorigolfin merkeissä.

Hikkorigolfin MM-turnaus World Hickory Open pelataan lokakuussa Skotlannissa, Edinburghin itäpuolella sijaitsevalla Kilspindie Golf Clubilla. Viime vuonna mestaruuden vei nimiinsä kaksinkertainen major-voittaja Skotlannin Sandy Lyle. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu neljä suomalaista Antti Paatolan toimiessa matkanjohtajana.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Golfpiste Hickory Finaliin voi ilmoittautua 20.9. klo 18:00 asti joko NexGolfin kautta tai Vuosaari Golfin caddiemasterille (0600-550 986 / toimisto@vgh.fi)

Vieraspelaajien kilpailumaksu on 40 euroa sisältäen ennen kierrosta tarjoiltavan lounaan. Vuosaari Golfin pelioikeutettujen jäsenten kilpailumaksu on 15 euroa.

Mailavuokra hikkorimailoja tarvitseville on 20 euroa.

Osallistumismaksu sisältää hikkorigolfiin opastavan hikkoriklinikan, joka alkaa klo 10:30 Vuosaari Golfin rangella.

Kilpailuun mahtuu mukaan 40 pelaajaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje