Kroppansa hajoamispisteeseen ajanut DeChambeau nöyrtyi ajoissa – se pelasti hänen terveytensä ja uransa - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kroppansa hajoamispisteeseen ajanut DeChambeau nöyrtyi ajoissa – se pelasti hänen terveytensä ja uransa

Bryson DeChambeau kuvailee kokemaansa oppimisprosessiksi. Kuva: Getty Images

Silminnähden hoikistuneen Bryson DeChambeaun pallo liitää edelleen kunnioitettaviin pituuksiin.

Vähän päälle parikymppinen Bryson DeChambeau nousi heinäkuussa 2017 suuren yleisön tietoisuuteen ottamalla ensimmäisen voittonsa PGA Tourilla.

Nuorukaisen välineet herättivät ihmetystä. Tasapitkissä seiskan mittaisissa raudoissa ja wedgeissä oli tismalleen samanlainen, poikkeuksellisen jyrkkä lie-kulma. Vain nostokulmat vaihtelivat mailakohtaisesti.

Tavallisesta kaavasta poikkeavalla tavalla palloa lyönyt DeChambeau ei näyttänyt jäävän tähdenlennoksi. Hän otti seuraavana vuonna neljä voittoa, ja loi maineensa ”hulluna tiedemiehenä”, joka pyysi caddietaan kastelemaan harjoituspallojaan rangella suihkupullolla. Näin hän saattoi nähdä, miten kostea peliväline käyttäytyy muuten neutraaleissa olosuhteissa.

Omintakeinen persoona päätti loppuvuodesta 2019 tehdä itsestään jättiläisen lisätäkseen svinginopeutta ja saadakseen käsittämättömän pituisiin lyönteihinsä entistä enemmän mittaa. Kentille palasi muutaman kuukauden kuluttua silminnähden raamikkaampi pelaaja, jonka paino oli noussut kaksivaiheisen prosessin aikana 20 kiloa.

DeChambeau esiintyi julkisuudessa itsevarmana kuin nyrkkeilijälegenda Muhammad Ali, ja uhosi jysäyttävänsä tavoittamattominakin pidetyillä par-nelosilla pallonsa yhdellä perille.

Tavoitteet näyttivät toteutuvan, kun PGA Tourin peruskenttiä kanuunoillaan kaltoin kohdellut DeChambeau otti huippusijoituksia toisensa perään. Kesäkuussa 2020 tuli Detroitin kisan voitto ja samana syksynä ylivoimaiseen tapaan uran ensimmäinen major-titteli U.S. Openissa.

Kova fyysinen harjoittelu ja täysin muutettu ruokavalio alkoivat kuitenkin vaatia veronsa, kun DeChambeaun kroppa ajautui lähes hajoamispisteeseen. Jatkuva ylikuormitustila johti siihen, ettei hänellä ollut enää energiaa tuntikausia kestäneisiin range-sessioihin.

Palautuminen kierrosten välillä kävi yhä vaikeammaksi. Myös nivelet tulehtuivat ja kädet kipeytyivät.

Mailanpäännopeus ja lyönnin teho näyttävät säilyneen laihtumisen ja lihasmassan selvän haihtumisenkin jälkeen ennallaan.

Poskiontelon kystaleikkauksessa käynyt DeChambeau kärsi huimauksesta ja vasemmasta kädestä murtui luu intensiivisten nopeusharjoitteiden aikana. Viimeinen niitti taisi olla, kun tynnyrikaupalla proteiinipirtelöitä ahmineen pelaajan vatsa sanoi outojen oireiden ja kaiken myllytyksen keskellä: ei enää.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön PGA Championship (@pgachampionship) jakama julkaisu

Vaikka kreivin aikaan pilliin viheltänyt DeChambeau joutui nöyrtymään, hän ei kerro katuvansa ratkaisuaan.

”Seison näiden sanojen takana niin kauan kuin elän. Tässä ei ole mitään tekemistä katumuksen tai virheiden kanssa. Kysymys on ainoastaan oppimisprosessista.”

Viime kesänä hän alkoi purkaa sitä kaikkea mitä oli isolla vaivalla rakentanut. Verikokeet paljastivat, että DeChambeau oli allerginen maissille, vehnälle, gluteenille ja maitotuotteille, joten ruokavalio meni jälleen uusiksi. Hän laihtui vajaassa kuukaudessa kahdeksan kiloa.

Erikoisinta on, että mailanpäännopeus ja lyönnin teho näyttävät säilyneen laihtumisen ja lihasmassan selvän haihtumisenkin jälkeen ennallaan. Tästä kertovat myös torstain avaustilastot kahdelta mitatulta reiältä PGA Championshipin ensimmäisellä kierroksella. Näiden draivien keskiarvo oli 317 metriä, vaikka sää Rochersterissa oli viileä.

Hullu tiedemies itse on sitä mieltä, että hän ikään kuin sisäänrakensi tehokkuusominaisuudet itseensä pumppaussprosessin aikana. DeChambeaun caddie Greg Bodine kertoi, että hänen pomonsa svingaa draiverillaan 10 mailia tunnissa nopeammin kuin 5–6 vuotta sitten. Suurin osa mainitusta nopeudenlisäyksestä taisi sittenkin kertyä ennen muodonmuutosta.

LIV-kiertueella – jolla menestys on jäänyt laihaksi – pelaava DeChambeau on kertonut haluavansa palata vuoden 2018 tasolleen. Neljän voiton ohella hän karsiutui viisi vuotta sitten harvemmin kuin kertaakaan urallaan. Ja muistuttaa nykyisillä raameillaan silloista itseään.

Brooks Koepka ja Rory McIlroy harjoittivat niin ikään jossain vaiheeessa tuhtia voimanhankintaa, kunnes huomasivat ajautuneensa väärälle polulle. Jälkimmäinen hurmaantui vuosikymmenen alussa DeChambeaun pommeista ja yritti raivokkailla nopeusharjoituksilla saada lisää kyytiä mailanpäähän. Tekniikka otti takapakkia, ja pohjoisirlantilainen palasi häntä koipien välissä hyväksi havaittuihin huippugolfarin metodeihin.

Bryson DeChambeau on yksin PGA Championshipin kärjessä, kun kaikki pelaajat ovat saaneet perjantaina viimeisteltyä kesken jääneen avauskierroksen Oak Hill Country Clubin East Coursella. Hän aloittaa toisen kierroksensa kello 21.31 Suomen aikaa. Kisalähetys turnauksesta käynnistyy Viaplayllä ja V Sport golf -kanavalla kello 20.

Lue seuraavaksi: Rahm tuuliajolla PGA Championshipissä – DeChambeau pamautti parhaan tuloksen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    KL1 says:

    Muuan tuntemani taitava amatööri laihtui itsestään riippumattomista syistä merkittävästi ja hänen rautalyöntiensä pituudet lyhenivät jopa kahden mailan verran, mutta draivin mitta ei muuttunut. Olisi mukava tietää miten on Brysonin laita, parin draivin mittaaminen kun ei vielä kerro oikeastaan mitään.

    Olen muuten huomannut omienkin lyöntieni kohdalla, että draivipituus on vuosien varrella lyhentynyt prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin rautojen.