23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Muu

Jordan Spieth ja Jason Day mittaavat Mikko Ilosen vireen Australian Openissa

Mikko Ilonen osallistuu 17 vuoden tauon jälkeen klassikkokilpailuun, jossa Jordan Spieth puolustaa ykköstilaa The Australian Golf Clubilla.

Mikko Ilonen sai kimmokkeen osallistua torstaina käynnistyvään Australian Openiin yhteistyökumppaninsa Koneen toiveesta asiakastilaisuuden järjestämisestä Australiassa.

Ilonen pelaa seuraavalla viikolla Australian PGA Championshipiin ja tähdittää  näiden välissä Koneen tilaisuutta. Australian Openiin hän sai pyynnöstään villin kortin.

”Matka Lahdesta Australiaan oli kauden pisin. Ruostetta on vielä miehessä ja lyönnissä, niitä karistellaan pois. Keskiviikkona pelasin ensimmäisen täyden kierroksen Valderraman kisan ( 19.-20.10 ) kisan jälkeen. Tauon jälkeen on aina pelin osalta kysymysmerkkejä ilmassa.  Puitteet kisapaikalla ja Sydneyssa ovat kohdillaan, on ensimmäinen visiittini tässä metropolissa, joten ihmeteltävää riittää”, Ilonen kertoi viimeisen harjoituspäivänsä päätteeksi.

”Kenttä on varsin hyvä ja mukava, osittain pitkä. Se johtuu myös siitä, että oman mailan vauhti ei vielä ole parhaimmillaan”, vuonna 2000 amatöörinä sijaluvulle 44:s päätynyt Ilonen analysoi.

Jason Dayn mieluisana tehtävänä kisan yhteydessä oli kertoa junioreille ammattilaispelaajan elämästä.
( Getty Images )

Avoimista mestaruuskisoista vain The Open Championship ( 1860 ), US Open ( 1895 ) ja South African Open ( 1903 ) ovat  vuonna 1904  ensimmäisen kerran pelattuja  Australian Openia  ja Canadian Openia vanhempia.

”Klassikkosarjaan” voidaan kuudenneksi nostaa myös French Open ( 1906 ), joka on Manner-Euroopan Openeista omaa pisimmät perinteet.

Tämänvuotinen kisa käydään maan vanhimman seuran, Australian Golf Clubin kentällä Sydneyn lähistöllä. Järjestämisvastuu on jo 20:s, jolla AGC on listan ykkönen.

Palkintopotin pienuus ongelmana

Australialla on vuosikymmeniä pitkät perinteet huippupelaajien kotimaana, aiemmin myös isojen kisojen järjestäjänä.

Maailmanlistan 500:n parhaan joukossa on yli 30 aussia, sadan joukossa kuitenkin vain neljä pelaajaa.

Supertähdistä Adam Scott on kauden aikana pudonnut seitsemänneltä sijaltaan 30:ksi, Jason Day ykköstilalta 12:ksi. Mainiosti kuluvalla kaudella pelannut MarcLeischman ( 13:s ) jättää Adam Scottin tavoin kisan väliin.

Australian Openin järjestäjät ja yleisö odottavat Jason Daylta vahvaa panosta Sydneyssä. Kuva: Getty Images

Hämmästyttävää on palkintopotin koko, vain 800 000 euroa. Tällä summalla ei ilman erikoisjärjestelyjä saisi pystyyn uutta Euroopan Tourin kisaa.

Open Championshipissa ja US Openissa palkintopotti on 8,5 -10,5 miljoonan euron välillä, Ranskassa ja Kanadassa noin kuusi miljoonaa. Etelä-Afrikan avoimet ( miljoona euroa) on Australian kisan tavoin minisarjassa.

”Australia on taloudellisilla resursseilla mitattuna pieni maa. Palkintopotin pienuudesta ja ulkomaisiin pelaajiin kohdistuvasta kovasta verotuksesta johtuen emme saa muualta huippuja mukaan”, analysoi kisaan osallistuva vuoden 2006 US Openin voittaja Geoff Ogilvy.

Perinteisistä Openeista poiketen viikonlopun tapahtumassa onkin osallistujakatraalla mitattuna kyläkilpailun meininkiä.

Mukaan pääsee 156 pelaajaa, joista tiistaina kun kaikkia paikkoja ei vielä oltu jaettu, vain 13 oli muualta kuin Australiasta tai Uudesta-Seelannista!

Jordan Spieth ja Jason Day suosikkeina

Kauden toisen puoliskon mahtavasti pelannut Open Championshipin sankari Jordan Spieth on noussut kolmen voiton ja neljän perättäisen top 7-sijoituksen myötä maailmanlistan kakkoseksi.

Australian Openiin hän tekee jo neljännen perättäisen vierailun. Kaksi voittoa (2014 & 2014 ) sekä kakkostila 2015 ovat uskomattomankin kova saldo, jotka nostavat hänet suosikiksi ohi yleisön lemmikin, isäntämaan Jason Dayn. Supertähdet ovat voittaneet neljästä viimeisestä  Australian Openista kolme. Rory McIlroy oli paras loppusyksystä 2013, ykköstila oli McIlroyn ainoa kaudella joka oli hänen ammattilaisuransa toistaiseksi heikoin.

Jordan Spiethin ja caddie Michael Grellerin ensimmäinen voitto kaudella 2017 sinetöityi tammikuussa uusinnassa Spiethin upotettua lyöntinsä reikään bunkkerista. Ilo oli sen mukainen.
Kuva: Getty Images

Vuoden alussa maailmanlistan kärjessä olleen Dayn peli putosi alkukaudesta raiteiltaan. Syksyä kohden hän on parantanut, mutta voittotili on avaamatta. Edelliset kolme ykköstilaa ovat kahden kuukauden jaksolta vuoden 2016 ensimmäiseltä puoliskolta.

Kaudella 2015 Day voitti PGA Championshipin ja yhteensä viisi kertaa, mutta oli vuoden päätteeksi maailmanlistan kakkonen. Edellä oli Mastersin sekä US Openin sankari Jordan Spieth.

Järjestäjien, median ja yleisön yhteinen toive luonnollisesti on, että Spieth ja Day pelaisivat viikonloppuna samassa ryhmässä kisan voitosta.

Muita nimekkäitä pelaajia Australian Openissa ovat Ruotsin Jonas Blixt, Masters Tournamentin 2003 voittanut vasuri Mike Weir sekä Mikko Ilonen.

Ilonen starttaa torstain kierrokselleen Suomen aikaa kello 03.15.

Hän osallistuu myös seuraavalla viikolla European Touriin kuuluvaan Australian PGA Championshipiin.

Australian Open on Ilosen 22:s kilpailu vuoden 2017 aikana. Hän on ollut kahdesti kymmenen joukossa. Sveitsissä Ilonen nousi viikonlopun parhaalla yhteistuloksella viidenneksi, Saksassa sijoitus oli kahdeksas.

Maailmanlistalla Ilonen 282:s, vuoden alussa sijoitus oli 208. Uran paras noteeraus on 37:s syksyltä 2014.

Australiasta Ilonen suuntaa suoraan yhdistetylle lomalle ja harjoitusleirille Etelä-Floridaan joka kestää tammikuun puoliväliin . Kalenterivuoden 2018 ensimmäiset kilpailunsa Ilonen pelaa tammikuun toisella puoliskolla Abu Dhabissa ja Dubaissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje