11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Jim Furyk omituisesta uusinnasta voittoon Harbour Townissa

Jim Furyk voitti uransa aika 15. PGA Tourin kisan. Brian Davis joutuu vielä odottamaan avausvoittoaan rapakon takana. Kuva: Getty Images

BrianDavis piti Verizon Heritagen mielenkiintoisena. Bogit viimeisen kierroksen rei´ille 15 ja 16 tiputtivat englantilaisen yhden lyönnin johdosta takaa-ajamaan JimFurykia lyönnillä. Viimeisellä reiällä Davisin lähestyminen rullaili reiluun viiteen metriin, josta englantilaisen onnistui laittaa pallonsa sisään ja päästä uusintaan.
Uusintareikänä pelattiin kentän viimeistä reikää. Furyk sai pallonsa kahdella viheriölle, mutta Davisin pallo livahti griinin vasemmalta puolelta rantahiekalle. Englantilaisen pallo jäi kuivalle maalle, josta Davis nosti pallonsa viheriölle. Davisin huomio oli kuitenkin jo muualla kuin puttia odottavassa pallossaan. Silmäkulmastaan kuusi vuotta PGA Tourilla pelannut Davis huomasi, että oli esteessä osunut kaislankorteen. Davis kutsui paikalle turnauksen johtajan ja televisiohidastukset katsottuaan tuomarit tulivat siihen tulokseen, että Davis tosiaan oli hiponut kaislaa. Kaksi rangaistuslyöntiä kaatoi Davisin unelman ensimmäisestä voitosta PGA Tourilla. Davis hävisi golfturnauksen, mutta voi nukkua yönsä.

Davis luovutti ja Furyk pelasi parinsa loppuun saakka. Davisin kivenkova selkärankaisuus muistuttaa totta kai BobbyJonesin itselleen antamasta rangaistuksesta vuoden 1925 U.S. Openissa. Jonesin avaus päätyi raffiin, jossa Jonesin pallonsa taakse asettama maila heilautti palloa. Jones antoi itselleen rangaistuslyönnit ja hävisi ottelun. PGA Tourilla hyvästä urheiluhengestä jaettava palkinto on nimetty Jonesin mukaan. Kukahan palkinnon mahtaa saada kaudesta 2010?

Furyk voitti urallaan 15. kertaa PGA Tourilla. FedEx -cupissa Furyk nousi jo toiseksi ja maailmanlistalla Furyk parantaa asemaansa listan viidentenä. ”Oli omituista nähdä Davisin häviävän tällä tavalla. Ja oli hiukan omituista voittaa tällä tavalla”, Furyk kertoi kierroksensa jälkeen.

Hyvää nousua tuloslistalla sunnuntaina teki RickieFowler, joka pelasi viimeisen kierroksena neljä alle parin. Päivän parasta kierrostulosta jakanut Fowler kipusi tuloslistalla 21 sijaa ja jakoi kisan päätyttyä kahdeksatta sijaa. Kolmatta sijaa jakoivat BovanPelt ja LukeDonald.

llari Ceder
Jim Furyk tarrasi tiukemmin johtoon Verizon Heritagessa

Jim Furyk metsästää kauden toista voittoa. Furyk sanoo asenteensa omaan peliinsä muuttuneen maaliskuisen voiton myötä. Nyt amerikkalainen keskittyy pelaamisensa hyviin puoliin. Kuva: Getty Images

Jim Furyk metsästää kauden toista voittoa. Furyk sanoo asenteensa omaan peliinsä muuttuneen maaliskuisen voiton myötä. Nyt amerikkalainen keskittyy pelaamisensa hyviin puoliin. Kuva: Getty Images

JimFuryk pelasi kolmannen kierroksensa Harbour Townissa neljä alle parin ja johtaa lyönnillä ennen päätöskierrosta. Bogittomalla kierroksellaan Furyk teki neljä birdietä. Yksin kakkostilalla on Englannin BrianDavis. Kisa on kolmen kierroksen jälkeen todella tasainen, kahden lyönnin sisällä on yhdeksän pelaajaa ja viiden lyönnin sisällä 24 pelaajaa.

Kolmatta tilaa jakavat StephenAmes, BrinyBaird, RickyBarnes, LukeDonald, WoodyAustin, HeathSlocum ja kahdesti Harbour Townissa voittanut BooWeekley.

”Kun annoin haastattelujani ennen kierrosta rangella, monia kiinnosti, millaista oli lähteä pelaamaan johdossa. En tuntenut, että olisin johtanut kisaa, kuneEilen illalla katsoin tuloslistaa ja muutaman lyönnin sisällä oli parikymmentä pelaajaa”, Furyk kertoi kierroksensa jälkeen.

Furyk on viime vuosina sijoittunut kaksi kertaa kakkoseksi Verizon Heritagessa, karsiutunut kahdesti ja kerran sijoittunut neljänneksi. ”Pelini täällä taitaa olla tulos tai ulos -peliä. Toivottavasti huomenna on tulospäivä. Minulla on huomenna mahdollisuus voittaa toinen kisa tällä kaudella. Aion nauttia siitä mahdollisuudesta”, Furyk sanoi.

Kisan paras eurooppalainen, Brian Davis, on pelannut kaksi kautta PGA Tourilla. Englantilainen pelasi kahdeksan vuotta European Tourilla ja voitti kahdesti, kunnes siirtyi pelaamaan PGA Touria. Englantilainen voitti jenkkikiertueen karsinnat vuonna 2005. Voittoja PGA Tourilta ei ole vielä kohdalle osunut, mutta kakkostiloja on muutamia. PGA Tourin rahalistalla parhaimmillaan sijalla 43 olleella englantilaisella on sunnuntaina mahdollisuudet voittaa ensimmäistä kertaa rapakon takana.

Ilari Ceder

Maailmanlistan kuutosella, Jim Furykilla, on tältä kaudelta nimissään yksi voitto. Kuva: Getty Images

Maailmanlistan kuutosella, Jim Furykilla, on tältä kaudelta nimissään yksi voitto. Kuva: Getty Images

Suoraan U.S. Mastersin kärkikamppailuista Harbour Towniin matkannut K.J. Choi pelasi toisen kierroksensa Verizon Heritagessa kymmenen lyöntiä ensimmäistään huonommin. Perjantain kierroksensa tulokseen 74 pelannut Choi tippui tulostaulukossa jaetulle 22. sijalle.
Alan tuntea väsymystä Mastersin jälkeen, mutta ei se ole mikään tekosyy. Tänään minulla oli vaikeuksia lukea griinejä”, 29 kertaa putannut Choi tilitti. Choi myös keräsi tiiauspaikoilta kaksi rangaistuslyöntiä, kun avasi outtiin par-4 -reiällä ja löi veteen par-3 -reiällä.
Kun Choi vajsi oman pelinsä kanssa kauas taakse Jim Furyk, Charles Howell III ja Greg Owen tarttuivat tilaisuuteen. Kolmikko nousi lyönnin johtoon ennen kuutta pelaajaa, jotka jakavat seuraavaa tilaa. Kuuden pelaajan joukossa on muun muassa kaksinkertainen Verizon Heritagen voittaja Boo Weekley.
Jim Furyk ei ehtinyt väsyä U.S. Mastersin viikonlopun kierroksilla, sillä amerikkalainen karsiutui urallaan toista kertaa kauden ensimmäisestä majorista. Pelaamisen asemesta Furyk piti hauskaa ja esimerkiksi viipyi perjantain juhlissa sponsoreiden ja muiden vieraiden kanssa pidempään kuin kilpatoverinsa, joilla oli edessään vielä kaksi kierrosta. ”Sain harjoiteltua, mutta päästelin myös höyryjä ennen kuin tulin tänne. Tullessani tänne olin henkisesti terävässä iskussa ja valmis käymään töihin”, Furyk kertoi.
Vaikka Choi pelasikin toisen kierroksensa yllättävän epätasaisesti, ei suuria eroja tuloslistalla ole vielä syntynyt. Choi on kärkeä jäljessä vain kolme lyöntiä. Samassa kolmen lyönnin marginaalissa on peräti 22 pelaajaa ja kellä tahansa on edellytyksen nousta johtoon. Edellisvuonna Brian Gay pelasi neljä kierrostaan 20 alle parin ja voitti kymmenellä lyönnillä. Tänä vuonna tuollaista tuskin nähdään.
Jos Choi kadotti hyvän ensimmäisen päivän otteensa, samaa voi sanoa Sergio Garciasta. Espanjalainen pelasi ensimmäisen kierroksensa tulokseen 67, mutta perjantain kierros sujui Choin tapaan kymmenen lyöntiä heikommin. Tuloksella 77 espanjalaisen yhteistulos kaksi yli parin jätti Garcian cutin väärälle puolelle. Karsiutuminen oli Garcialle kauden ensimmäinen. John Daly sen sijaan pelasi kaksi kierrostaan yksi alle parin ja selviytyi viikonlopun kierroksille.

Ilari Ceder
K.J. Choilla hyvä noste U.S. Mastersista
Tankilla kulkee. Kaksi viikkoa ennen U.S. Mastersia toiseksi sijoittunut ja Mastersissa neljänneksi sijoittunut K.J. Choi on löytänyt hyvän vireen.

Tankilla kulkee. Kaksi viikkoa ennen U.S. Mastersia toiseksi sijoittunut ja Mastersissa neljänneksi sijoittunut K.J. Choi on löytänyt hyvän vireen.

Viime viikonloppuna U.S. Mastersissa neljättä sijaa jakanut K.J. Choi pelasi ensimmäisen kierroksensa Verizon Heritagessa seitsemän alle parin ja johtaa kahdella lyönnillä ennen MikeWeiria. Choi ei osunut viheriöihin ensimmäisellä kierroksella kovinkaan hyvin. Griiniosumaprosentiksi ensimmäisen kierroksen jälkeen jäi 61. Putteja eteläkorealainen tarvitsi kierroksellaan vain 23, mikä selittyy juuri alhaisella griiosumaprosentilla. Choi naputti ensimmäisellä kierroksellaan kahdeksan birdietä ja yhden bogin.

Harbour Townin kenttä on lyhyehkö, kapea ja sen griinit ovat tiukasti bunkkereiden ympäröimiä. Väyliin osuminen on tärkeää tuloksenteon kannalta.
”Jos tällä kentällä missaa väyliä tiiauspaikalta, joutuu vaikeuksiin. Keskityin erityisesti draiveihin tänään. Ja jos draivaa hyvin, kulkee myös rautapeli”, Choi kertoi kierroksensa jälkeen.
Viime viikonloppuna Choi sai, tai joutui, pelata Tiger Woodsin kanssa kaikki neljä kisakierrostaan U.S. Mastersissa. Harbour Townissa katsojia ei ole yhtä paljon kuin viikko sitten Augustassa. ”Opin viime viikosta kierroksista Tigerin kanssa kärsivällisyydestä ja keskittymisestä. Olen Tigerille kiitollinen ja luulen, että viime viikonlopun kokemukset auttavat minua kehittymään”, Choi mietiskeli.
Choi on urallaan voittanut seitsemän kertaa PGA Tourilla. Edellisestä voitosta on kulunut vajaat puolitoista vuotta, Choi voitti vuoden 2008 alkaessa Sony Hawaiji Openin. Kauden 2009 Choi on aloittanut hyvin. Eteläkorealaisella on Mastersin neljännen sijan lisäksi kakkostila Transitions Championshipista maaliskuun loppupuoliskolta. Muut sijoitukset Choin pelaamissa kuudessa turnauksessa ovat pyörineet sijaluvun 20 ympärillä. Rahalistalla Choi on 17:s. Mikä tärkeintä, Choi on onnistunut pelaamaan tasaisia kierroksia läpi alkukauden, eteläkorealainen on nimittäin PGA Tourin kierroskeskiarvoissa sijalla kaksi. Tasaisemmin kierroksensa alle parin on pelannut vain AnthonyKim.
SergioGarcia sai peliinsä hyvää otetta ja kiersi Harbour Townin neljä alle parin. Espanjalainen osui 15 viheriöön ja sai birdien sisään viidesti. Kymmenenneltä reiältä kierroksensa aloittanu Garcia teki bogin 16. väylälle.
Ilari Ceder
PGA Tourin karavaani jatkaa Georgiasta kohti Etelä-Carolinaa
Harbour Townin kenttä kuljettaa pelaajansa viimeiselle reiälle merenrantaan. Viheriön taustalla siintää kuuluisa majakka. Kuvan Brian Gay oli viime vuonna ykkönen. © GettyImages

Harbour Townin kenttä kuljettaa pelaajansa viimeiselle reiälle merenrantaan. Viheriön taustalla siintää kuuluisa majakka. Kuvan Brian Gay oli viime vuonna ykkönen. &copy Getty Images

Golf-faneilla voi olla viime viikonlopun jälkeisen U.S. Mastersin jälkeen vaikeuksia motivoitua. Viikonloppuna pelattiin yksi historian upeimmista U.S. Masterseista, tulevien vuosien majorit saivat paljon kuvamateriaalia, jota pyöritellä ennen uusia kisoja. Mieleenpainuvimmat olivat luonnollisesti Phil Mickelsonin ja Tiger Woodsin väylältä upotetut eaglet.

Torstaina PGA Tourilla pelataan Etelä-Carolinassa Verizon Heritage. Harbour Townin kentällä pelattavan turnauksen voittoa kaudelta 2009 puolustaa Brian Gay. Amerikkalainen voitti kisan tasan vuosi sitten reilulla kymmenen lyönnin marginaalilla. Viime vuonna Gay voitti kahdesti ja oli PGA Tourin rahalistalla 20 parhaan joukossa.

Suuri mielenkiinto tänä viikonloppuna kohdistuu pelaajiin, joiden voidaan sanoa epäonnistuneen viime viikolla kauden ensimmäisessä majorissa. Sergio Garcia alkaa saada nimensä päälle leimaa pelaajasta, jonka mahdollisuudet voittaa major pienenevät koko ajan. Monesti espanjalainen on ollut kärkitaistossakin, mutta huonosti sujunut puttipeli on vienyt pokaalit käsistä. PGA Tourin tilastojen mukaan Garcia on kolistellut alle kolmemetrisistä puteista kupin reunoja vain joka toisella putilla. Tarkkuudella 50 prosenttia tilastoissa lohkeaa sija 130+. Birdejä espanjalainen on tehnyt keskimäärin 3,55 kierrosta kohden, huomattavaa on, että eagleja Garcian on onnistunut saada kauden 2010 aikana vain yksi. Eroa birdieissä Garcian ja tilaston kärkimiesten välillä on liki yksi birdie per kierros. Viime viikonloppuna Garcia onnistui tekemään 17 birdietä, mutta pelasi vain yhden kierroksen alle parin. Lopulta Garcia oli jatkoonpäässeistä pelaajista jakamassa toiseksi viimeistä sijaa.

Hiukan enemmän birdieitä kauden 2010 aikana on saanut sisään Jim Furyk. Vajaan kuukauden päästä 40-vuotta täyttävä amerikkalainen oli U.S. Mastersiin lähdettäessä yksi pelaajista, jonka harteilla oli mahdollisen yllättäjän viitta. Furyk oli maaliskuun loppupuolella onnistunut katkaisemaan lähes kolmen vuoden kuivan kautensa PGA Tourilla. Furyk kuitenkin karsiutui viikonlopun kierroksilta kahdella surkealla kierroksella. Torstain tuloksen 80 jälkeen olisi perjantaina tarvittu uutta tulemista, mutta Furyk pelasi toisenkin kierroksensa neljä yli parin.

Jos Garcialla ja Furykilla voi olla viime viikonlopussa hieman sulattelemista, niin kovassa vireessä ainakin Augusta Nationalissa olivat K.J. Choi ja Ian Poulter, jotka jatkavat urakkaansa torstaina Habour Townissa. Pitkästä aikaa kentällä nähdään myös John Daly. Ruotsalaisista kisaan starttaavat Robert Karlsson ja Fredrik Jacobson.

Pete Dyen ja Jack Nicklauksen suunnittelema Harbour Town tunnetaan ennen kaikkea puna-valkoraidallisesta majakastaan. Ennen kuin Dye suunnitteli Harbour Townin, oli entinen osavaltiotason amatööripelaaja suunnittelut muutamia pienempiä kenttiä. Vuonna 1963 vakuutusalalla työskennellyt Dye teki Skotlantiin matkan, joka muutti hänen työnjälkeään. Amerikkalainen toi suunnittelupöydälleen uusia työkaluja. Hänen suunnittelemissaan kentissä Skotlannin matkan jälkeen alkoi näkyä pieniä pot-bunkkereita, sokkolyöntejä ja paksuin parruin reunustettuja bunkkereita. Harbour Townissakin on rautatiepölkyin tuettuja korkeareunaisia bunkkereita ja pieniä pot-bunkkereita.

Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje