16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Jatkuuko kotijoukkueen menestystarina Gleneaglesissa?

Tällaisella miehityksellä Eurooppa käy USA:n kaatoon perjantaista sunnuntaihin pelattavassa Ryder Cupissa. Kuva: Getty Images

Golfin äitimaa Skotlanti on saanut järjestettäväkseen historiansa toisen Ryder Cup –turnauksen. Tapahtumapaikkana toimii 90. juhlavuottaan viettävä Gleneagles, joka valittiin tänä vuonna kolmannen kerran peräkkäin maailman parhaaksi golfresortiksi.

Maan ensimmäinen Ryder Cup pelattiin Muirfieldissä vuonna 1973. Tämän kamppailun voitti Yhdysvallat pistein 19-13. Tuolloin haasteottelun toinen osapuoli oli vielä Iso-Britannia & Irlanti. Euroopan joukkue pelasi ensimmäisen Ryder Cupinsa Länsi-Virginiassa vuonna 1979.

Eurooppa johtaa 33 vuoden jaksossa pelattuja kamppailuja voitoin 10-7. Kotijoukkueen etulyöntiasemaa vahvistaa asetelma, ettei Eurooppa ole hävinnyt omalla maaperällään kertaakaan sitten vuoden 1993. Se on vienyt myös viisi kuudesta viimeisestä Ryder Cupista.

USA matkusti Skotlantiin ilman lajin suurinta tähteä. Tiger Woods oli joukkueen jäsen kaksi vuotta sitten Illinois’ssa, jolloin Eurooppa kiri 4-10-tappioasemasta 14½-13½-voittoon. Takaisku oli Yhdysvaltain joukkueelle raskas, eikä ”Medinahin ihmeen” aiheuttama henkinen taakka taida helpottaa, ennen kuin se onnistuu kaatamaan Euroopan.

Järjestyksessään 40:s Ryder Cup pelataan Gleneaglesin PGA Centenary Coursella. Jack Nicklaus teki kentälle mittavia muutoksia 90-luvun alussa, kunnes sitä hiottiin uudelleen kolme vuotta sitten vastaamaan tämän päivän huippupelaajien vaatimuksia.

USA tarvitsee <a href=Jordan Spiethin kaltaisten pelaajien onnistumisia Gleneaglesissa. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/09/14092409195366.jpg" width="505">

USA tarvitsee Jordan Spiethin kaltaisten pelaajien onnistumisia Gleneaglesissa. Kuva: Getty Images

Euroopan joukkueen kenties merkittävin tukipilari on tänä vuonna kaksi major-turnausta ja yhden World Tourin kisan voittanut Rory McIlroy. 25-vuotias maailmanykkönen pelaa viikonvaihteessa kolmannen peräkkäisen Ryder Cupinsa.

McIlroyn ohella isoa roolia joukkueessa kantaa reikäpelispesialisti Ian Poulter. Ryhmänsä hurjalla taistelullaan Medinahissa takaa-ajoon sytyttänyt britti ei ole hävinnyt koskaan pelaamaansa kaksinpeliä Ryder Cupissa. Poulterin pisteet eivät riittäneet suoraan valintaan Euroopan joukkueessa, toisaalta kapteeni Paul McGinley taisi sinetöidä hänen paikkansa jo hyvissä ajoin.

Konkariosastolta talkoisiin huudetaan sellaisia pelaajia kuin Henrik Stenson, Sergio Garcia ja Lee Westwood, joita muut parhaansa mukaan tukevat. Ruutunsa on luvassa kaikille, ja niiden asettelussa McGinleyn rooli on tietysti hyvin ratkaiseva.

Tasapainoisempi joukkue on tänäkin vuonna vahvoilla, mutta ennakkoon arvioiden USA on Gleneaglesissa altavastaaja. Woodsin poissaolo ei varsinaisesti heikennä joukkuetta, sillä hänen panoksensa Ryder Cupissa on jäänyt yleensä tavallista ohuemmaksi.

USA:n tarvitsee menestyäkseen Phil Mickelsonin ja Jim Furykin sytyttävää asennetta. Se ei pelkästään riitä, joten sellaisten nuorten sankareiden kuin Rickie Fowler ja Jordan Spieth on pystyttävä vieraskentällä ennakkoluulottomiin suorituksiin.

<a href=Justin Rose (vas.) ja Ian Poulter punoivat juonia tiistain harjoituskierroksella. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/09/14092409232265.jpg" width="505">

Justin Rose (vas.) ja Ian Poulter punoivat juonia tiistain harjoituskierroksella. Kuva: Getty Images

Euroopan joukkue pelaaja pelaajalta

Thomas Björn: 43-vuotias tanskalainen on pelannut kahdesti Ryder Cupissa, jotka Eurooppa myös voitti. Edellisestä esiintymisestä on kuitenkin jo 12 vuotta. RC-tilasto: kolme voittoa, yksi tasapeli ja kaksi tappiota.

Jamie Donaldson: Donaldson, 38, debytoi Ryder Cupissa pelattuaan tänä vuonna yhden uransa parhaista kausistaan. Walesilainen on sanonut, että isäksi tuleminen teki hänestä paremman golfin pelaajan.

Victor Dubuisson: Läpimurtokauttaan pelaava Dubuisson, 24, sijoittui British Openissa ja PGA Championshipissä Top 10:een ja oli lähellä voittaa reikäpelin maailmanmestaruuden helmikuussa. Mystinen ranskalainen tunnetaan myös ongelmalyöntien erikoismiehenä.

Stephen Gallacher: Gallacher tekee Donaldsonin ohella ensiesiintymisensä Ryder Cupissa varttuneemmalla iällä. 39-vuotias pelaaja on joukkueen ainoa skotti saaden kotiyleisöltä tavallista voimakkaamman kannustuksen.

Sergio Garcia: Kyseessä on Garcialle, 34, jo seitsemäs Ryder Cup. Näissä espanjalainen on päässyt juhlimaan voittoa neljä kertaa. Garcia on pelaaja, jolta odotetaan Gleneaglesissa erityisesti johtajuutta. Saldoa voisi kutsua kirjavaksi: 16 voittoa, neljä tasapeliä ja kahdeksan tappiota.

Martin Kaymer: Saksalainen kävi läpi tuskaisen svingimuutoksen, ja tulos on ollut luettavissa tänä vuonna kahden ison voiton (Players Championship ja US Open) voiton muodossa. Kaymer, 29, iski Medinahissa Euroopan voiton sinetöineen putin reikään kaksi vuotta sitten.

Graeme McDowell: McDowell, 35, on saanut kokea Ryder Cup –huumaa kolme kertaa aikaisemmin. Saldo osoittaa viittä voittoa, kahta tasapeliä ja viittä tappiota. Huolimatta hänen manageritoimistonsa ja Rory McIlroyn välisestä oikeusjutusta, McDowell on sanonut, että välit toisen pohjoisirlantilaisen kanssa ovat paremmat kuin koskaan.

<a href=Sergio Garcia (vas.) kuuluu iästään huolimatta joukkueen konkariosastoon. Jose Maria Olazabal on tärkeä linkki kapteeniston ja pelaajien välillä. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/09/14092409304846.jpg" width="505">

Sergio Garcia (vas.) kuuluu iästään huolimatta joukkueen konkariosastoon. Jose Maria Olazabal on tärkeä linkki kapteeniston ja pelaajien välillä. Kuva: Getty Images

Rory McIlroy: Kahden major-voiton ja maailmanlistan kärkipaikan myötä McIlroyn voidaan sanoa pelaavansa uran parasta kauttaan. Ryder Cup –voitto Gleneaglesissa olisi vielä kirsikka kakun päälle. McIlroy, 25, on ollut voittamassa Euroopalle kahta edellistä haasteottelua.

Ian Poulter: 38-vuotias englantilainen taisi pedata paikkansa tähän joukkueeseen jo kaksi vuotta sitten Medinahissa. Vaikka henkilökohtaiset esitykset eivät ole olleet tällä kaudella parhaasta päästä, on Poulterilta odotettavissa jälleen jäätäviä suorituksia. Hän on ollut voittamassa kolmea neljästä pelaamastaan Ryder Cupista. Upea RC-tilasto osoittaa 12 voittoa ja vain kolmea tappiota.

Justin Rose: Maailmanlistan kuutonen on ollut yksi kauden onnistujista voitettuaan yhden turnauksen (Quicken Loans National ja Scottish Open) Atlantin molemmin puolin. 34-vuotias britti pelaa tällä viikolla kolmannen Ryder Cupinsa. Saldo näyttää kuutta voittoa ja kolmea tappiota.

Henrik Stenson: Göteborgissa syntyneeltä pelaajalta on totuttu odottamaan paljon, mutta kausi ei ole ollut täysiosuma. 38-vuotias Stenson on silti yltänyt kahdessa major-turnauksessa Top 5:een. Maailmanlistan viitoselta löytyy kaksi Ryder Cup -esiintymistä, edellisestä on tosin jo kuusi vuotta. Saldo: kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja kolme tappiota.

Lee Westwood: 41-vuotias Westwood on joukkueen toiseksi vanhin, mutta kokenein pelaaja. ”Westy” on kolunnut urallaan kahdeksan Ryder Cupia, joissa hän ollut voittamassa 18:aa matsia. Tasapelejä on kuusi ja tappioita 13. Moni eurooppalainen fani olisi halunnut joukkueeseen puttitaituri Luke Donaldin, mutta tällä erää McGinley näki Westwoodin valinnan oikeaksi ratkaisuksi.

Altavastaajan on aina helpompi hyökätä. USA:n joukkueella riittänee valttikortteja kaikille pelipäiville. Kuva: Getty Images

Altavastaajan on aina helpompi hyökätä. USA:n joukkueella riittänee valttikortteja kaikille pelipäiville. Kuva: Getty Images

Kuinka pelataan?

Ryder Cup koostuu 28 kolmen päivän aikana pelattavasta matsista. Perjantain ja lauantain aikataulu on samanlainen: aamulla pelataan neljä nelinpeli-ottelua ja iltapäivällä neljä nelipallo-ottelua. Ensimmäisessä palloa lyödään vuorotellen, jälkimmäisessä molemmat pelaavat omaa palloaan ja parempi reikätulos huomioidaan.

Näiden 16 matsin jälkeen on jäljellä sunnuntain 12 singeliä. Kaksinpeleissä kapteenien peluutusjärjestys voi nousta arvoon arvaamattomaan. Laittaako iskukykyisimmät heti ensimmäisiin matseihin, vai säästääkö nämä loppuhetkille, jolloin paineiden sietokykyä mitataan eniten? Tätä McGinley ja USA:n kapteeni Tom Watson tulevat varmasti lauantai-iltana hartaasti puntaroimaan.

Kun jaossa on 28 pistettä, riittää jommallekummalle voittoon 14½ pistettä. Mikäli ottelu päättyy tasan 14-14, jää pokaali edellisen Ryder Cupin voittajalle. Vaikka puolikas piste saattaa yhdessä matsissa tuntua joskus vähäiseltä, jopa tappiolta, voi siinä itää kuitenkin menestyksen siemen. Kahdessa edellisessä Ryder Cupissa Eurooppa vei voiton puolen pisteen turvin…

Lähde: Reuters

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje