21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Jason Dayn johto Byron Nelsonissa piti

Kehityskäyrä ylöspäin. Jordan Spieth on hallitseva junioreiden U.S. Amateur Championshipin mestari ja ottamassa kovaa sijoitusta Byron Nelson Championshipista. © Getty Images

Jason Day johti HP Byron Nelson Championshipia kahdella lyönnillä ennen viimeistä kierrosta, kolmen kierroksen aikana Day oli päässyt 12 alle parin. Lähin takaa-ajaja oli Blake Adams. Viimeiselle reiälle tullessaan Dayn johto oli kutistunut yhteen lyöntiin, silti Day valitsi kisan viimeiseen avaukseensa draiverin. Day oli lyönyt pallonsa veteen ensimmäisellä ja kolmannella kierroksella juuri avauksesta, mutta neljännellä kerralla hän vältti veden. Kunnes lähestyi griiniä. Day joutui ottaman dropin, samoin Dayn pelikaveri ja uhkaaja Blake Adams. 22-vuotias Day viimeisteli boginsa ja voitti ensimmäistä kertaa PGA Tourilla.
Nuori Day oli muutamia vuosia sitten vielä nuorempi ja suuri lupaus. Rahan ansaitseminen teki kuitenkin Daysta omien sanojensa mukaan laiskan. Menestystä ei enää tullut ja vauhtia haettii Nationwide Tourilta. Kakkoskiertueella Day ryhdistyäytyi, voitti kerran ja sijoittui 10 parhaan joukkoon muuten yhdeksän kertaa. Tällä kaudella Day ryhdistäytyi lisää ja alkoi todella paneutua kenttiin ja svingiinsä. Dayn kovan työn hedelmät olivat sunnuntaina kypsiä.
Jason Day pelasi viimeisen kierroksensa kaksi yli parin, joten voitto helitisi yhteistuloksella 10 alle parin. Toista sijaa Blake Adamsin kanssa jakoivat JeffOverton ja loistavan viimeisen kierroksen pelannut Brian Gay. Amerikkalainen pelasi viimeisen kierroksensa ilman bogeja ja viimeisteli seitsemän birietä. Kierrostulos 63 oli koko kisan toiseksi paras.
Amatööri Jordan Spieth varasti koko show´n HP Byron Nelson Championshipin kolmannen kierroksen jälkeen, sillä nuorukainen oli noussut jakamaan sitsemättä sijaa. Amatöörin voitto PGA Tourin kisassa olisi ollut ensimmäinen melkein 20 vuoteen.
Amatöörin voittoa saadaan vielä odotella, sillä Spieth tipahti viimeisellä kierroksella yhdeksän sijaa. Spiethin päätöskierros oli hänen kisansa huonoin, kaksi yli parin. Amerikkalainen aloitti kahdella bogilla rei´illä 2 ja 3. Etuyhdeksikön ja takayhdeksikön taitteessa Spieth pelasi hyvän jakson ja teki kolme birdietä. Kierros päättyi murheellisissa merkeissä, kun Spieth pelasi viimeiset kuusi reikää kolme yli parin.
Ilari Ceder
Jordan Spiethilla iso sunnuntai
Jason Day on pelannut kolme hyvää ja tasaista kierrosta HP Byron Nelson Championshipissa. Yhteistuloksessa 12 alle parin oleva Day johtaa kahdella lyönnillä ennen Blake Adamsia. Jeff Overton on kolmen lyönnin päässä.
Ensimmäisen kierroksen jälkeen australialaisia pelaajia oli kasapäin kärkipaikoilla. Aussit ovat kuitenkin tippuneet pikkuhiljaa pois kärkikymmeniköstä. Kolmen kierroksen jälkeen vain kolme australialaista on 13 parhaan joukossa.
Huomio kisaa johtavista on kuitenkin kiinnittynyt jonnekin aivan muualle. Nimittäin Jordan Spiethiin.
Pelaamalla sunnuntaina superkierroksen amatööri Jordan Spiethilla on mahdollisuuksia tehdä isoa historiaa PGA Tourilla. Edellinen amatööri, joka voitti PGA Tourilla oli Phil Mickelson. Ja siitähän on kauan, kun Lefty oli amatööri. Mickelson voitti vuonna 1991 Northern Telecom Openin. Ennen Mickelsonia edellinen amatöörivoittaja oli Scott Verplank vuonna 1985. Vielä kauemmas historiaan sukellettaessa vastaan tulee Doug Sandersin amatööriaikojen huippukohta, hän voitti Canadian Openin vuonna 1956.

Jordan Spiethilla on matkaa kisan kärkeen kuitenkin kuusi lyöntiä, joten sunnuntailta vaaditaan todellista huippukierrosta. Spieth sai maistaa harvinaista herkkua, kun erikoiskutsu HP Byron Nelson Championshipiin kolahti postiluukusta. Edellisen kerran amatööri sai kutsun pelata kisassa vuonna 1995. Vuonna 1993 kisan järjestäjät villiintyivät ja kutsuivat kaksi amatööriä, tuolloin 21-vuotiaan Justin Leonardin ja 17-vuotiaan Tiger Woodsin.
Spieth on menestynyt amatöörikentillä hyvin. Hän on hallitseva U.S. Junior Amateur Championshipin mestari. Viime vuonna amerikkalainen sijoittui toiseksi junioreiden PGA Championshipissa. Spieth johtaa junioreiden Polo Golf Rankingia.
Ilari Ceder
Byron Nelson Championshipissa vihdoin eloa
Cameron Beckmanin edellinen voitto PGA Tourilta on helmikuulta.  &copy Getty Images

Cameron Beckmanin edellinen voitto PGA Tourilta on helmikuulta. &copy Getty Images

Toinen kierros Teksasissa toi tulostaululle vähän ensimmiäistä kierrosta enemmän eloa. HP Byron Nelson Championshipia johtavat kahden kierroksen jälkeen Cameron Beckman ja Blake Adams. Beckman nousin 26 sijaa tulostaululla, kun pelasi perjantain kierroksensa yhdeksän alle parin. Bogittomat kierrokset pelanneet Adams ja Beckman ovat kahden kierroksen jälkeen kymmenen alle parin.
Beckmanilla on PGA:lta kolme voittoa, viimeisin helmkuulta. Blake Adams nousi PGA Tourille tällä kaudella Nationwide Tourilta. Adams rikkoi Yhdysvaltain kakkoskiertueen tienestiennätyksen ilman voittoja. Kauden rahalistalla Adams oli lopulta kolmas.
Amerikkalaiskaksikon lähin kilpailija on australialainen Jason Day, joka on lyönnin päässä. Tuloslistalla majorin voittanut tulee vastaan jaetulla kuudennella sijalla. Shaun Micheel on kahden kierroksen jälkeen kuusi alle parin ja eroa kärkeen on siis neljä lyöntiä. Micheel voitti PGA Championshipin vuonna 2003.
Rickie Fowler ei saanut peliään HP Byron Nelson Championshipissa oikein uomiinsa. Ensimmäisellä kierroksella nuorukaiselle merkattiin tulos 72, kaksi yli parin. Toisella kierroksella par ylittyi yhdellä. Erikoista on, että Fowler osui ensimmäisellä kierroksellaan vain joka kolmanteen viheriöön. Perjantain kierroksella osumatarkkuus raudoilla oli parantunut, mutta vain joka kolmas daivi osui väylään. Fowler ei selvinnyt viikonlopun peleihin.
Kisan ainut amatööri on Jordan Spieth. Vasta 16-vuotias Spieth on kahden kierroksen jälkeen kolme alle parin ja jakaa 22. sijaa. Spiethista tuli perjantaina kuudenneksi nuorin cutin selvittänyt pelaaja PGA Tourilla. Kisaa johtava Blake Adams pelasi Spiethin kanssa, ja Spieth vei tietenkin yleisön huomion. ”Säälin vähän Blakea, kun hän jakoi johtoa, mutta yleisö kannusti minua”, Spieth antoi pelikaverilleen tunnustusta kierroksen jälkeen.

Teksasissa tasaista

Hunter Mahan teki pelaamillaan 15 reiällä viisi birdietä ja bogin.  &copy Getty Images

Hunter Mahan teki pelaamillaan 15 reiällä viisi birdietä ja bogin. &copy Getty Images

HP Byron Nelson Championshipissa viisi miestä jakaa johtoa ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella neljä alle parin. Pelaajien joukossa on muun muassa Hunter Mahan, joka tosin ehti pelata vain 15 reikää ennen kuin kisa keskeytettiin pimeyden vuoksi.
Kisasta näyttää tulevan Yhdysvaltojen ja Australian välinen ottelu. 11 ensimmäistä sijalukua on jakamassa peräti kahdeksan aussia, yhdysvaltalaisia on tuplaten. Ainoa ”ulkomaalainen” australialaistan ja yhdysvaltalaisten seassa on voittoa puolustava eteläafrikkalainen Rory Sabbatini, joka jakaa 11. sijaa.
Ensimmäisen kierroksensa alle parin pelasi iso tukku pelaajia, joista parhaat siis vain neljä alle parin. Isoja irtiottoja ei vielä tapahtunut. Neljän lyönnin sisällä ovat kisan ensimmäiset 25 sijaa.
Byron Nelson Championshipin miehitys tänä vuonna on heikko. Kisan ovat voittaneet muun muassa Sergio Garcia, Tiger Woods, Phil Mickelson ja Ernie Els. Heistä kenestäkään ei tänä viikonloppuna nähdä vilaustakaan.

Rickie Fowler aloitti kisansa tahmeasti. Amerikkalainen teki vain kaksi birdietä ja neljä bogia. Fowler ehti pelata 16 reikää. Maailmanlistalla 54 oleva Fowler tarvitsee hyvän kisan, jotta sijoitus rankingissa kohoaisi. Nousemalla neljä sijaa, paikka U.S. Openiin olisi varma.

PGA Tour jatkaa Teksasissa

<a href=Rickie Fowlerilta uupuu vielä PGA Tourin avausvoitto. Viikonloppuna Teksasissa siihen olisi mahdollisuus, samalla voitto avaisi ovet myös U.S. Openiin. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2010/05/10051819572115.jpg" width="460">

Rickie Fowlerilta uupuu vielä PGA Tourin avausvoitto. Viikonloppuna Teksasissa siihen olisi mahdollisuus, samalla voitto avaisi ovet myös U.S. Openiin. &copy Getty Images

Teksas kohteli Adam Scottia viime viikolla hyvin, kun australialainen onnistui katkaisemaan pitkän kuivan kautensa ja voitti Valero Texas Openin. Tällä viikolla on vuorossa HP Byron Nelson Championship. Voittoa viime vuodelta puolustaa RorySabbatini.

Eteläafrikkalaisen voitto vuoden takaa Teksasista ei anna koko kuvaa Sabbatinin kaudesta, tilastoissa voitto vaikuttaa enemmän vahingolta. Sabbatini nimittäin sijoittui kauden 2009 aikana vain neljä kertaa 10 parhaan joukkoon. Karsiutuminen oli kohtalona joka kolmannessa kisassa.

Vaikka osallistujalista Byron Nelsoniin on tälläkin kertaa kivenkova, ovat maailmanlistan kirkkaimmat tähdet joko Euroopassa pelaamassa BMW PGA Championshipia tai valmistautumassa kisakauteen ennen kesäkuun puolivälissä pelattavaa U.S. Openia.

Viikonlopun ohuempi materiaali antaa paremmat mahdollisuudet ensivoittoaan PGA Tourilla metsästävälle RickieFowlerille. Nuorimies on sijoittunut kaudella 2010 neljästi seitsemän parhaan joukkoon, kirkkaimpana kakkostila Phoenixista helmikuulta. Maailmanlistalla sijalla 54 oleva Fowler tarvitsee hyvän kisan, jotta paikka U.S. Openiin varmasti aukeaa. Maailmanlistan 50 parasta saavat automaattisesti kutsun.

Kutsun U.S. Openiin torstaina Byron Nelson Championshipin aloittavista pelaajista ovat varmistaneet maailmanlistalla ainakin HunterMahan, Y.E. Yang, Sean O´Hair, Kenny Perry ja Stewart Cink, jotka ovat myös kisan ennakkosuosikkeja.
Kuka olikaan Byron Nelson?

Maailman paras golfari 1940-luvulla. BenHoganin caddiekaveri Teksasista. Yksi Suuresta Kolmesta. ”Lord Byron”.

Byron Nelson syntyi teksasilaiseen, uskonnolliseen perheeseen neljäs helmikuuta 1912. SamSnead syntyi kolmisen kuukautta myöhemmin ja Ben Hogan puolisen vuotta Nelsonin jälkeen: Suuri kolmikko oli syntynyt.

Nelson aloitti caddiena Glen Garden Country Clubilla 11-vuotiaana. Samalla klubilla caddiena työskenteli myös Ben Hogan. Caddiet eivät saaneet pelata kentällä, joten Nelson harjoitteli pimeän laskeuduttua. Kun caddiet saivat luvan pelata ja järjestivät omat mestaruuskilpailunsa, Nelson voitti Hoganin 9-reiän uusinnan jälkeen lyönnillä.

Euroopassa syttyi sota 1939. Myös golfarit Atlantin takaa liittyivät Yhdysvaltojen armeijaan 1940-luvulla. Nelsonia ei hyväksytty armeijan riveihin hitaan verenhyytymisen tähden. Nelson käytti tilaisuuden hyväkseen ja teki useita ennätyksiä sotavuosina kilpakentillä.
Vuosina 1942-1946 Nelson sijoittui 10 parhaan joukkoon 65 kertaa perätysten. Voittoja tuli 34. Sodan loppunäytösten jyllätessä ympäri Maapallon vuonna 1945, Nelson pelasi kautta aikain parhaan kauden. ”Lord Byron” voitti 18 kertaa, joista 11 peräkanaa. Voitot tulivat reilun 68 lyönnin kierroskeskiarvolla. Lähimmäs Nelsonin uskomatonta 18 voittoa kaudessa on päässyt Ben Hogan, joka voitti 13 kertaa seuraavana vuonna. Nykyajan pelaajista TigerWoodsilla ja VijaySinghilla on yhdeksän voittoa.

Kilpauransa jälkeen Nelson opetti ja kommentoi golfia televisiossa. Nelsonin ehkä kuuluisin oppilas on TomWatson. Muutama viikko kuolemansa jälkeen Nelsonille myönnettiin postuumisti Yhdysvaltain kongressin kultainen mitali.

Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje